Правила за пускане на обяви в раздела

Тук е мястото за обсъждане на дизеловите мотори на Subaru

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Първа смяна на масло 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 4
Автомобил: Subaru Forester 2.0 BD 2011
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,
Без да искам направих 15 000км и дойде време за смяна на маслото.. Какво ще ми препоръчате? Кое е най-доброто олио?
Прочетох доста и не намерих такава тема, ако има изтрийте моята и ме насочете моля.

Пон Ное 28, 2011 8:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 113
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Мен в сервиза на Субару не са ме питали какво масло да му слагат на сервизното обслужване. Явно си работят със някаква марка.

Пон Ное 28, 2011 8:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Проверявай си го ден два след смяната...нивото на студено :smt023

Пон Ное 28, 2011 9:31 am
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Motul колега, в субару Варна знаят. ;)
Отделно вдигай щеката редовно и честито за избора.

Пон Ное 28, 2011 11:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хааааааа този небесно-син Фори дизел го видях по бул. Сливница миналата седмица! Много безаварийни километри! (извинявам се офтопика)

Пон Ное 28, 2011 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Отговори с цитат
Никой няма да те пита какво масло да ти сложат ако колата е гаранционна! Не се притеснявай Пламен знае кое е добро - Motul Ecoclean 5W30 6литра :smt023 . Имай им доверие във Варна не правят компромиси

Пон Ное 28, 2011 1:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4
Автомобил: Subaru Forester 2.0 BD 2011
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за честитките :>
За сервиза нямам съмнения, добри са. Незнаех, че нямаш избор в марката на маслото.
А защо да проверявам маслото?
Аз го проверявах като го взех и на 10 000 долях към литър. Но защо се случва така?

Благодаря

Пон Ное 28, 2011 3:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Отговори с цитат
Защото я мачкаш много колега. :-D

Пон Ное 28, 2011 3:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 178
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
карам Форестър 2,0 турбо-дизел и имам следното питане:
поради факта, че нямам много информация, кога е обслужвана за последно колата, а четох из форума някъде из темите за ДПФ филтъра, че компютъра показвал след колко хлд. километра трябва да се смени маслото... аз до момента не зная къде го показва това! Тъпо ми е че не знам кога е сменявано, какво е сложено и съответно кога трябва да го сменя.
Второто ми питане е относно скоростите (става въпрос за ръчка както се досещате). Доста трудно влизат скоростите, особенно първа, втора. Имам в предвид, че ако трябва да намаля някъде примерсно в завой на светофар и искам да слезна на първа, примерно от втора е необходимо направо да спра за да включа на първа. Дори от трета на втора е трудно. Става по лесно с междинна гас, но докато мине целият процец скороста вече е паднала толкова, че ще мине и без междинна. Дали става въпрос за масло в скоростната кутия?! или са си такива скоростите (последното не ми се вярва много). Аз иначе все дизели съм карал...
Относно колата - на 52 000 км. е аз я карам 2к+ само.
Всякаква информация е добре дошла.
Поздрави

Пет Дек 02, 2011 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Отговори с цитат
Маслото по сервизна книжка се сменя на: 15к, 30к, 60к км, като на 60к км ще ви сменят освен маслото на мотора, масло на скоростна кутия, заден диференциал и горивен филтър - на дизела се сменя на 60к км.
Би трябвало маслото ви да е сменено на 45к км.
На 30к км се сменя и спирачна течност, така че да сте готов на 60к км да смените и нея.
Втора и при мен влиза трудно но в определени моменти, от нова си е така, като съм в момента съм на 82к км.
Ако мога да съм полезен и с друго пишете. :smt023

Пет Дек 02, 2011 2:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
А в случай, че нещо не е направено по книжка до момента да се надявам ли на някаква индикация ако маслото не е ОК? Има ли все пак някъде датчик който следи състоянието на маслото или не?
В противен случай просто трябва да чакам да стане на 60к и да се моля до тогава да не стане някой сакатлък.
Иначе инфото бе много полезно - благодаря. За диференциалното масло, спирачно, скоростното и т.н.
ПС иначе колата излиза от гаранция този месец (3 год.) а дори е и с нарушена гаранция (старият собственик е бил голям джигит ... ама това е друга тема), та ще трябва аз да си ги следя тези неща.

Пет Дек 02, 2011 5:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Отговори с цитат
LordDread написа:
А в случай, че нещо не е направено по книжка до момента да се надявам ли на някаква индикация ако маслото не е ОК? Има ли все пак някъде датчик който следи състоянието на маслото или не?
В противен случай просто трябва да чакам да стане на 60к и да се моля до тогава да не стане някой сакатлък.
Иначе инфото бе много полезно - благодаря. За диференциалното масло, спирачно, скоростното и т.н.
ПС иначе колата излиза от гаранция този месец (3 год.) а дори е и с нарушена гаранция (старият собственик е бил голям джигит ... ама това е друга тема), та ще трябва аз да си ги следя тези неща.

Има датчик за нивото на маслото - лампа, но не разчитайте само на нея.Датчик за "състоянието" на маслото не мисля че има.
Прескочете някой ден до Пловдив да я прегледат профилактично за да сте спокоен. ;)

Пет Дек 02, 2011 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Сервизна книжка няма ли? Ако няма сменяй всичко- поне двигателно и филтри и основен преглед на окачване- щом собственика е бил джигит! Поне аз така бих направил. Дори ще си изпера салона :smt023

Пет Дек 02, 2011 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Момента на 60к. дойде. Тези дни ще ги стигна и почвам да се чудя къде да я карам.
Може ли някой колега от София с повече опит да ми препоръча къде да закарам колата? Ще ми се в сервиза човека да е наясно какво се сменя и с какво. Имам предвид да знае кое да прегледа, и какви течности и филтри да се сменят - т.е. някой който е в час със Субару моделите. А не някой който да пропусне някой филтър или такъв който ще ми смени маслото а няма да знае примерно за спирачна течност или диференциалните масла, ролки ремъци ако трябва и т.н...

Благодаря предварително

Чет Апр 19, 2012 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 41
Автомобил: Subaru Forester Boxer Diesel
Нов фен
Отговори с цитат
Zevzek, на 60k. km. колко, като цена, излиза цялото обслужване със всички филтри и масла? - за Фори дизел става въпрос. Поздрави ! ;)

Чет Апр 19, 2012 10:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
LordDread написа:
Момента на 60к. дойде. Тези дни ще ги стигна и почвам да се чудя къде да я карам.
Може ли някой колега от София с повече опит да ми препоръча къде да закарам колата? Ще ми се в сервиза човека да е наясно какво се сменя и с какво. Имам предвид да знае кое да прегледа, и какви течности и филтри да се сменят - т.е. някой който е в час със Субару моделите. А не някой който да пропусне някой филтър или такъв който ще ми смени маслото а няма да знае примерно за спирачна течност или диференциалните масла, ролки ремъци ако трябва и т.н...

Благодаря предварително

Аз бих ти препоръчал оторизиран сервиз за тези смени, особено пък за дизела, където на всяка смяна на масло му бъркат и в компа.Купи си течностите за да то дойдат по-евтино и иди да ти ги сменят.

Пет Апр 20, 2012 2:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
bubaru написа:
LordDread написа:

Благодаря предварително

Аз бих ти препоръчал оторизиран сервиз за тези смени, особено пък за дизела, където на всяка смяна на масло му бъркат и в компа.Купи си течностите за да то дойдат по-евтино и иди да ти ги сменят.

Бубару е много прав-аз така правя: масло Мотул 6л+ маслен филтър и въздушен филтър Mahle= 175лв. Сменям ги в Субару Варна да ми е мирна главата щото зануляват ДПФ регенерациите.

Пет Апр 20, 2012 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Отговори с цитат
Хектор написа:
Zevzek, на 60k. km. колко, като цена, излиза цялото обслужване със всички филтри и масла? - за Фори дизел става въпрос. Поздрави ! ;)

1050лв в официалния сервиз във Варна.

LordDread написа:

Благодаря предварително

Пробвай при Любо в Люлин, има писано за него из форума. Бойчо е прав за софтуера на дизела, хубаво е да се ъпдейтне.
Сменя се:
моторно масло - 6 литра.
масло на скоростната кутия - 5 литра.
масло заден диф - 1 литър.
спирачна течност - 0.5/1литър.
маслен филтър, въздушен филтър,
горивен филтър - сменя се на 60000км,цената му е около 250лв в официален сервиз.
филтър климатик - оригиналния е около 100лв, заместител има за около 40лв.

Миро, как се занулява дпф-генерацията?

Поздрави!

Нед Апр 22, 2012 6:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Малиии какви цени обадихте за консумативи и масла?!? Филтър купе 20лв. Горивен филтър Mahle 50лв; 6л двигателно масло 130 лв; маслен филтър Mahle 8-10лв. Консумативи качествени колкото искаш от официални вносители с отстъпчица :D .
Относно ДПФ зануляването: прави се с компа в сервиза- трябва да укажеш на компа на колата ,че е сменено маслото и вискозитета е нормален( в смисъл няма oil dilution следствие регенерациите на ДПФ филтъра) .Така след това като закачиш лаптопа в сервиза и се вижда колко успешни и неуспешни регенерации има след последната смяна на масло. По западни форуми четох , че има ръчен начин на зануляване с натискане на педали и задържане на копчета по таблото, но досега не са успели да го направят.

Нед Апр 22, 2012 10:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хайде дерзайте :good: Ето и ръчния начин за ресет:
Sorry for the late delay but the instructions i have are as follows...

It also said the oil replacement data 'should' be reset..

start engine
depress & hold brake peddle
turn rear demister on
turn parker/clearance light on
turn rear demister off
turn lights off
turn rear demister on (again)
turn parkers on (again)
turn rear demister off
turn lights off
release brake

the glow plug light should blink for 5 seconds to confirm reset has been successful

note - the above steps need to be done pretty quickly. i think you have a max of 4 seconds between each of the above steps.. If it fails, let engine idle for 30 seconds, turn off for 15 seconds and retry.

Нед Апр 22, 2012 10:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >