Правила за пускане на обяви в раздела
Тук е мястото за обсъждане на дизеловите мотори на Subaru
|
Страница 1 от 1
|
|
"Залепнал" педал на съединител!
| Автор |
Съобщение |
|
tony
|

Здревейте колеги! Вчера, се случи неприятно събитие. До като шофирах Форко, и в момент на смяна на скоростите, педала на съединителя залепна на пода. Понеже валеше дъжд, успях само да погледна нивото на резорвоарчето с течност! Нямаше нищо в него. Около резорвоарчето имаше течност! След като използвах услугите на авто-асистънс на застрахователя ми колата се извози до сервиз. Днес, запалихме и на 1-ва предавака влезнахме в гаража. Но на втория опит педала си замръзна пак. Връщам го в нормално положение с ръка. Допълнихме с течност и тествахме. След като се натисне педала, течноста избива от горната помпа. Връзките (маркучи ) около помпата не дават признаци за теч. В понеделник пак ще погледна, да не бъркам. На пода на колата няма омазняване, за да се съмняваме в долната помпа или пружината. Въпроса ми е конкретен. Когато се сменя някоя от помпите, препоръчително или задължително е смяната и на другата? Логиката ме навежда на мисълта че когато се сменя само една помпа, тя ще си работи нормално (стабилно налягане) което веднага ще натовари и другата. А тя (старата) от своя страна може да доведе до изтичане на течност, понеже гумичките са износени ,да изпуска и т.н. Има подобна тема ТУК, но там няма написано за това което ме интересува. Ремонтните китове също са вариянт,но от прочетеното в други автофоруми са времемнно решение. Не откривам и афтър-маркет помпи за Горския. Поне да бях достигнал до 100к км., (сега съм на 99 910 км) и проблемите започват да си излизат. За цените на помпите и маркучи не ме питайте.  С мокрите кърпи съм. Доставка, около средата на октомври! Това са оферти от магазините във форума.  Надявам се на "качествени" отговори. 
|
|
|
|
| Съб Сеп 27, 2014 6:06 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Тони,незнам до колко примера е удачен,но мога да споделя опит от предишният ми автомобил-абсолютно същата ситуация(почти).При мен изпусна горната помпа на съединителя,при смяната ми казаха,че е добре да се сменят и двете помпи точно заради причините които си изброил по-горе.Разбира се ,че никой не може да те накара на сила да смениш и двете и смяната и на другата помпа беше по-скоро препоръчително.Така или иначе след обстоен оглед преценихме,че долната помпа си работеше и беше ок,сменихме само горната и след около 3-4 месеца протече и долната  (при положение,че нямаше никакви признаци за това).Веднага смених и нея и след това всичко си беше ок.Така че по-скоро е въпрос на личен избор смяната и на двете,но според моето скромно мнение е добре да се сменят и двете.Нека все пак и някой друг колега да сподели инфо по въпроса.Успех с отстраняването на проблема.
|
|
|
|
| Съб Сеп 27, 2014 6:52 pm |
|
|
|
limo
Автомобил: Forester 2.0 АТ `14
Рейтинг: 0
|
Здравей Тони! Прочетох написаното от теб и се поразрових в сайт, от който съм купувал разни неща за предишните ми коли. Погледни и кой знае може би ще намериш нови помпи за съединителя на добри цени. Сайта е www.rockauto.comВ нашата марка, на модел Форестър 2010, 2.5L H4 Turbocharged, Transmission Manual има и двете помпи. Ако можеш да провериш дали са същите като за дизела, то тогава като цени са по-добре от там, където си питал. ( Предполагам ) Дано да съм ти бил полезен и пак да се радваш на Форко.
|
|
|
|
| Съб Сеп 27, 2014 9:15 pm |
|
|
|
valqk
|
За ремонтен комплект не пита ли? Едва ли е избило от корпуса на помпата. Предполагам е по уплътненията... Просто вземи ремонтни комплекти за двете помпи и да ти ги сменят...  Наскоро взимах за серво и си имаше всичко, което може да се прецака от гумите, гарнитурите и т.н.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Съб Сеп 27, 2014 10:56 pm |
|
|
|
tony
|
Благодаря за отговорите! Ремонтния кит е алтернатива, но след като отворим помпите ще стане ясно! Както писах в първия пост, и от прочетеното,той е 50/50 правилния вариянт. Има хора изкарали с него седмица, месеци и години. Вярно че механика които пипа е от значение. Пак тук, в нашия форум прочетох че причината да избие горната помпа, е в долната! Не откривам логика, но ще ми е интерсно да сподели някои с опит! Ще събирам още инфо и утре ще се вмъквам в гащеризона, май! Това са parts numbers на помпите и маркучите за дизеловите мотори! Може след време да са нужни и на други колеги! -горна помпа: 37230SC030 -маркуч (метален):37250AG010 -маркуч (гумен): 37251AG020 -долна помпа: 30620AA191 П.С. Направил съм запитване до всички доставчици тук! Дори и на Форестър на части попаднах! Имало всичко, маркуч: 100лв. И до тук му казах на човека! Не ми се обсъжда тази цена, при положение нов е на цена:37лв. После се загледах в обявата и телефона- г-н Петко Маринов от Горна баня. 
|
|
|
|
| Нед Сеп 28, 2014 1:01 pm |
|
|
|
tony
|

В паузата между инспекцията и ремонта на помпата (горната) да споделя инфо! Днес установихме че помпата тече от корпуса (алуминиевия). За да добият представа колегите, слагам работния "чертеж". Прикачени файлове:
S12-375-01.png [ 38.2 KiB | Прегледано 2043 пъти ]
Както се вижда, за корпуса, няма детайлна скица, а там се крие проблема. След напомпване на педала, течноста изтича под налягане от долу. Маркучите са сухи. Демонтирахме помпата и започнахме да я разглобяваме. От долу (корпуса) има зегер шайба, и две метални (неръждавейка) пластини (парички-на жаргон), а по средата между тях гумен О-ринг. След това е корпуса на помпата с отвор от около 2-3 мм, от където преминава маслото. Нагоре нещата са ясни, буталцето,прижината, гумени маншони. Те могат да се заменят, и имат ремонтни китове. Но там нямаме проблем. О-ринга е здрав, НО долната паричка е надраскана и огъната, да кажем под мм.. От какво? Там няма нищо което да се трие в нея, а само масло. Такова голямо налягане ли правят тези помпи? Странно. Вижте снимките! Прикачени файлове:
photo 1.JPG [ 90.83 KiB | Прегледано 2043 пъти ]
Прикачени файлове:
photo 2.JPG [ 81.25 KiB | Прегледано 2043 пъти ]
Лично мое мнение, е че на 99.9% имаме фабричен дефект!  Колегите от сервиза и те не са виждали такова нещо. Сменяли са гарнитури, пружинки, буталца, цели помпи и т.н. Но огъната и напукана паричка, не. Няма я и като резервна част. Поръчал съм помпата. А по странното, е че когато правихме заявката, се установи че я имат в доста бройки.  Става въпрос за склад извън страната. Някои сблъсквал ли се е с такъв проблем, и как го е решил. Да, вариянта да се вземе от морга, е идея. Но тук в Бургас, не се намира лесно разковлачено Субару. Не знам да ли модела на помпата е подобен и с другите модели? Сега отивам при стругар, да видим дали може да измислим нещо! Да си спретнем временна паричка, до като пристигне помпата.
|
|
|
|
| Пон Сеп 29, 2014 1:27 pm |
|
|
|
tony
|

Бреййй, не давате съвет!  Явно това е доста различен случай и почти никой няма опит! Но както и да е! От около два часа пак си карам Субчо, с пълна газ (дизел, де).. Знам че тук не е мястото за реклама, но това което направиха момчета от Vromos Racing Бургас, заслужава уважение.  Благодаря Ви! Сега по темата. На снимките се вижда разликата между двете "парички". Тази, която е дефектирала е горната (лявата на първата снимка), а долната е по-масивна и няма видими изминения (но и те беше заменена) . Механиците снеха всички размери с микрометър и шублер, и със специялна машина за заготовки направиха 1:1 с оригиналните. Пасването до допустимите и работните размери, беше въпрос на време. Монтирахме, заляхме с ДОТ 4 и тествахме. Резултата е положителен. Независимо от всичко, помпата ще бъде заменена с нова, когато пристигне в БГ. За мен остава въпроса, каква е била тази сила да огъне и напука метал близо 1,2мм. без да избие течност от към буталцето и уплатнението? Или имаме дефектен елемент? Дано темата е била полезна за всички вас! Пожелавам Ви много безаварийн км. с любимата марка! Прикачени файлове:
photo 1.JPG [ 96.93 KiB | Прегледано 1992 пъти ]
Прикачени файлове:
photo 2.JPG [ 91.24 KiB | Прегледано 1992 пъти ]
|
|
21
|
|
| Пон Сеп 29, 2014 9:13 pm |
|
|
|
bozhankov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2011 6:28 pm Постове: 205 Местоположение: Gorna Oriahovitsa
Автомобил: Legacy diesel
Рейтинг: 59 
|
|
Колега, темата е много полезна. Поздравявам те, че качваш всичко и дори снимки. Мен ме притеснява, че такъв проблем може да струва живота на някого, ако това се случи при изпреварване, да кажем. Не е редно да се сменят скорости, докато се изпреварва, но понякога е неизбежно. Извода, според мен е - да не се предоверяване на тия щайги.
|
|
|
|
| Вто Сеп 30, 2014 10:44 am |
|
|
|
tony
|
Прав си, за това че ситуацията със залепналия педал на съединителя можеше и да коства още по-големи неприятности! На мен се случи на оживения бургаски бул. Демокрация, в петък вечерта и като за капак проливен дъжд. Наближавам пешеходна пътека, намалям и решавам от 3-та, да премина на 2-а, за да изкача "легнал" полицай и пътеката, натискам съединителя и той така си и остана. "Изръчках" от 3-а на свободна, и от най-лявото платно с включени аварийни по инерция потеглих към дясното платно! И като започнаха едни свирки, псувни, заплахи и прочие, от БГ шофьорите та чак жално ми стана, за това че имат животински инстинкти. Да, засичам ги, но какво да направя, авария! Не го правя нарочно! Добре е и културата на пътя да си оправим. Друг е въпроса, ако е било нарочно или вижте ме карам космически кораб! 
|
|
|
|
| Вто Сеп 30, 2014 3:55 pm |
|
|
|
tony
|
Днес сменихме двете помпи на съединителя! Голямо обезвъздушаване падна. Всичко перфектно в сервиза, тръгвам и педала олекна, един път пак залепна, но с леко почукване на крака се върна в положение. Пак в бокса, помпане, доливане и всичко приключи.  Колеги, имайте го под внимание това което ви споделям! Когато ремонтирахме само горната помпа, ядове с дренирането на въздуха нямаше, десетина напомпвания и край! При смяна и на двете, е друга ситуацията! Живи и здрави! 
|
|
15
|
|
| Вто Окт 21, 2014 6:52 pm |
|
|
|
tony
|

Да си довърша темата! След като беше монтирана новата горна помпа на съединителя, разглобих старата, за да се види къде е стояла/работила дефектната (лично за мен) пластина. Прикачени файлове:
image1.jpg [ 48.48 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
И японската техника понякога се поврежда Прикачени файлове:
image3.jpg [ 68.99 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
Изглед от долу на пластината изработена от нас Прикачени файлове:
image2.jpeg [ 55.52 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
От показаните детайли сме използвали-гумения ринг и зегерката. Металната скоба (горе в дясно) не се наложи, понеже изработихме пластина с дебелина която да компенсира липсата и. Прикачени файлове:
image5.jpg [ 69.44 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
Въпросната пластина. Солидно количество желязо, и идеално пасване в корпуса на помпата Прикачени файлове:
image6.jpg [ 48.25 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
Помпата с въпросния отвор. Дано някои по запознат да сподели действито му. Имам предположения, но когато не съм на 100% сигурен не коментирам. Прикачени файлове:
image4.jpg [ 55.59 KiB | Прегледано 1697 пъти ]
Помпата работеше близо 1000км градско, и около 700-800км извън гардско, без течове и потъвания на педала на съединителя. 
|
|
|
|
| Сря Окт 29, 2014 9:47 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|