| Автор |
Съобщение |
|
=Alex=
|
|
Не става много ясно, но по малкото дадени параметри, мисля, че си е чиста група 3 (а може и 2 да има).
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 12:21 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
|
| Пон Ное 11, 2013 12:34 am |
|
|
|
=Alex=
|
You're welcome, eddy. За феновете на Motul X-cess 5W40 - ето ви много по-добър заместител, особено за предстоящите студени дни - Motul X-max 0W40. Изглежда доста интересно масло, въпреки, че 25-49% от него е група 3. Full-saps масло, и то при API SN, тук трикът е, че е API SN, но не е ILSAC GF-5, което ги освобождава от макс. лимити на API SN за фосфор и сяра. Въпреки това, не смятам, че изобщо тези двете стойности са високи, с оглед на това, че го дават подходящо и за LPG/CNG... Просто това масло като цяло има много добри параметри и със сигурност ще се представя в пъти по-добре от (непонятно защо) широко използваният X-cess 5W40. Сертифицирано е и по "Porsche A40", а това е чудесна сертификация за боксерите, които поради естеството на маслените си системи, разказват играта на маслото откъм "mechanical shear". Изобщо, смятам, че ще се представя чудесно дори за леко моднати Субара (вкл и ремапвани STi) и за много други мотори, включително БМВ и Ауди, бензинови и дизелови (без DPF). В класа си от 30-32 лв/литър и блендваните с група 3 масла, мисля, че няма да има кое друго да го "бие". Ако някой кара с такова, нека сподели впечатления, въпреки, че не се съмнявам, че ще са отлични. Разбира се, качеството е толкова, колкото и цената и не може да се мери с маслата, клас 35-55лв/л, формулирани изцяло с групи 4 и 5. Успешна седмица на всички.
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 10:21 am |
|
|
|
Vmax
|
=Alex= написа: You're welcome, eddy. За феновете на Motul X-cess 5W40 - ето ви много по-добър заместител, особено за предстоящите студени дни - Motul X-max 0W40. Изглежда доста интересно масло, въпреки, че 25-49% от него е група 3. Full-saps масло, и то при API SN, тук трикът е, че е API SN, но не е ILSAC GF-5, което ги освобождава от макс. лимити на API SN за фосфор и сяра. Въпреки това, не смятам, че изобщо тези двете стойности са високи, с оглед на това, че го дават подходящо и за LPG/CNG... Просто това масло като цяло има много добри параметри и със сигурност ще се представя в пъти по-добре от (непонятно защо) широко използваният X-cess 5W40. Сертифицирано е и по "Porsche A40", а това е чудесна сертификация за боксерите, които поради естеството на маслените си системи, разказват играта на маслото откъм "mechanical shear". Изобщо, смятам, че ще се представя чудесно дори за леко моднати Субара (вкл и ремапвани STi) и за много други мотори, включително БМВ и Ауди, бензинови и дизелови (без DPF). В класа си от 30-32 лв/литър и блендваните с група 3 масла, мисля, че няма да има кое друго да го "бие". Ако някой кара с такова, нека сподели впечатления, въпреки, че не се съмнявам, че ще са отлични. Разбира се, качеството е толкова, колкото и цената и не може да се мери с маслата, клас 35-55лв/л, формулирани изцяло с групи 4 и 5. Успешна седмица на всички. Батя, Поправи ме ако греша, но ако този Мотул струва 30-32 кинта, ми се струва много по-добър вариант Редлайн 0W-40, ценовата разлика не е голяма... Ако говорим за бюджетна алтернатива, това не е ли по-добър вариант при цена 18лв за литър: http://sosoil.co.za/File/SDB%20111130E% ... 281%29.pdfVis 40C = 80 Vis 100C = 14.1 HTHS = 4.1 VI = 174 Pourpoint = -45C Flash Point > 200C Sulfated ash = 1% TBN = 11
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 11:28 am |
|
|
|
=Alex=
|
Стани, този Мотул си е за феновете на Мотул... Просто е по-правилния от широко използвания x-cess 8100. За разликата с Red Line - нещата са ясни там, в друга лига са. Относно този РавенОл, мисля, че са доста различни масла спрямо въпросния Мотул X-max 0W-40. Равенът не е API SN и е "energy conserving" масло и паралел не може да се прави с X-max. Равенчето е вероятно чиста група 3, с малко РАО, съдейки по ниската темп. на кипене, но добрата такава на замръзване. Но въпреки това, в бюджет 15-20 лв/л мисля, че е едно от най-добрите масла  Изобщо, Ravenol се представя удивително добре в класацията  Предвид Oil Density на Raven-a от 0.846, си е почти 100% гаранция за сериозно наличие на минерално масло (същата работа като Мотула - 0.841). Блендираните с повече РАО и естери са с плътност от 0.86/7 и 0.9х> ако са чиста група 4 и 5. Това е един от признаците. Просто е рядко срещано истински API SN да е full-saps, с наистина висок TBN и без Energy conserving, затова му се израдвах на Мотулчето.
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 12:33 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Vmax написа: Батя,
Поправи ме ако греша, но ако този Мотул струва 30-32 кинта...
Гледам го по света в порядъка на 25 лв/литър.
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 12:36 pm |
|
|
|
eddy
|
=Alex= написа: Стани, този Мотул си е за феновете на Мотул... Просто е по-правилния от широко използвания x-cess 8100. За разликата с Red Line - нещата са ясни там, в друга лига са. Относно този РавенОл, мисля, че са доста различни масла спрямо въпросния Мотул X-max 0W-40. Равенът не е API SN и е "energy conserving" масло и паралел не може да се прави с X-max. Равенчето е вероятно чиста група 3, с малко РАО, съдейки по ниската темп. на кипене, но добрата такава на замръзване. Но въпреки това, в бюджет 15-20 лв/л мисля, че е едно от най-добрите масла  Изобщо, Ravenol се представя удивително добре в класацията  Предвид Oil Density на Raven-a от 0.846, си е почти 100% гаранция за сериозно наличие на минерално масло (същата работа като Мотула - 0.841). Блендираните с повече РАО и естери са с плътност от 0.86/7 и 0.9х> ако са чиста група 4 и 5. Това е един от признаците. Просто е рядко срещано истински API SN да е full-saps, с наистина висок TBN и без Energy conserving, затова му се израдвах на Мотулчето. Amsoil European Car Formula 5W-40 Synthetic Motor Oil е с плътност 0,8413, което е доста съизмеримо с Равеноила http://www.amsoil.com/msds/afl.pdf
|
|
|
|
| Пон Ное 11, 2013 8:49 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
Да, така е. Затова има и много спорове дали Euro серията на Ams е само PAO с естери или има и някакво количество гр. 3. Amsoil заедно с Royal Purple са едни от най-ревностно пазещите своите формули и не огласяват официално базите. Отделно от това, на Ams всичките им масла са с по-малка плътност и са по-леки спрямо останалите от гр. 4 и 5. Това важи за цялата им гама. Въпрос на тяхно виждане за нещата.
|
|
|
|
| Вто Ное 12, 2013 4:52 am |
|
|
|
eddy
|
|
| Вто Ное 12, 2013 9:04 am |
|
|
|
=Alex=
|
Еди, на сайта им. Написах, че това е само един от критериите, но не единствен. Отново, както вече споменах, Амс правят "по-тънки" масла винаги, всичките са им така. И според тях това е по-добре. Отделно от това, РЛ използват Polyol естерна база, докато в Ams - PAO + diesters (без ОЕ и XL). Плътността на двете марки е много различна. Не те разбирам накъде биеш. Ако искаш - драсни им по един мейл, ако имаш съмнения. Аз го правих вече няколко пъти. В BITOG има много изписано за Euro серията на Ams и техни хора твърдят, че е само РАО + естери, а тази компания никога не спекулира с това. Останалите им параметри също го показват. Това, което буди леко учудване е как постигат по-малката плътност. За да бъда по-ясен, ще дам пример - RL 5W20 има плътност 0.888, Mobil 1 5W50 има 0.87... И двете стойности могат да бъдат постигнати също само с чисто минерално масло и вискозити модификатори. Затова казвам, че това е само един от показателите... 
|
|
|
|
| Вто Ное 12, 2013 9:36 am |
|
|
|
Станко2203
Регистриран на: Сря Окт 16, 2013 12:03 pm Постове: 20 Местоположение: село Крумово
Автомобил: AlfaRomeo146 1.4 TS
Рейтинг: 0
|
|
| Вто Ное 12, 2013 11:45 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
Ами да, възможно е за РАО и естерните масла, въпреки, че в този документ е посочена не темп. на кипене, а т.нар. "Fire point" (по-висока) и вместо темп на замръзване е посочена темп. на измпомпване. Галаксито е добро рейсинг масло, но не е много подходящо за стрийт/цивилна употреба при нормални автомобили. Въпреки това, аз бих го предпочел пред Мотул 300V.
|
|
|
|
| Вто Ное 12, 2013 11:50 am |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
Колегата @Станко2203 ако кара колата от подписа си, да той знае че бензинките на алфите предпочитат или SAE 10W60 или SAE 10W40. Затова може би попита. Същото в първия вискозитетен клас обаче не е валидно за Subaru 
|
|
|
|
| Чет Ное 14, 2013 11:10 pm |
|
|
|
Станко2203
Регистриран на: Сря Окт 16, 2013 12:03 pm Постове: 20 Местоположение: село Крумово
Автомобил: AlfaRomeo146 1.4 TS
|
GIvanov_1975 написа: Колегата @Станко2203 ако кара колата от подписа си, да той знае че бензинките на алфите предпочитат или SAE 10W60 или SAE 10W40. Затова може би попита. Същото в първия вискозитетен клас обаче не е валидно за Subaru  Така е както казваш  ,а за това масло което питах беше по принцип  Иначе със =Alex= обсъдихме на лични някой неща(за което съм много благодарен)дори направих избор на масло,сега само изчаквам момнета за да се сдобия със това което искам.
|
|
|
|
| Пет Ное 15, 2013 11:20 am |
|
|
|
Geo_Plam
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 9:47 am Постове: 259 Местоположение: София
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80 
|
Наскоро направих 4-та смяна на масло. По стар навик сменям на около 8000 км. пробег (±500 км). За тези четири смени са използвани 3 марки масла, всички 10W-40 - Мотул (първо обслужване), Репсол наливен, Репсол бутилиран и последното Pennasol Super Light  . Смятам да прекратя тази порочна практика. Никога не съм третирал по този начин предишните си автомобили, винаги съм ги карал с едно масло, в резултат на което моторите им бяха в цветущо здраве. Имам същата идея и за форко, но не знам какво масло да избера и за това се обръщам с молба за съвет към знаещите и опитните по темата. Винаги съм считал, че двигателното масло е последното нещо, от което трябва да се пести и че инвестицията в масло се възвръща с години вярна служба от страна на автомобила. Колата е Forester I 99` (MY 04.1998, SF20); 207 000 км. (по километраж); моторът не е отварян (поне откакто е при мен - март, 2012г.; 184 560 км.); няма разход на масло (резервите в 5-литровите туби така си остават), има катализатор, както и газова уредба от 20 000 км. (поставена на 187 000 км.), автомобилът се използва за семейни нужди и от време на време за активен отдих или работа (разбирай лек offroad). Какви са ми впечатленията досега? При студен старт с първите три масла се чува глухо ритмично потропване от двигателя, свързано с оборотите, което при достигане на работната темп. спира. Понеже знам, че на няколко хил. км. е хубаво мотора да се натовари максимално, при подходящи пътни условия на магистралата и когато съм сам смачквам газта за 5-7 мин.(до 10 мин.) почти до ламарината. С първите три масла с лекота се достигат 5100 - 5300 об/мин. и ме радваше фактът, че колата почти си покрива заводските показатели както на бензин, така и на газ. След последната смяна обаче ми прави впечатление, че сутрешното потропване на студен двигател го няма, но когато я изпържих на магистралата с голям зор не можах да стигна 5000 об/мин. Дали това е свързано с маслото и дали е добре или не? - Не мога да кажа. Ще се радвам на вашите мнения, коментари и препоръки. Поздрави п.п. Относно Pennasol 10W-40 Super Light - понеже е световно неизвестно се поразрових в нет-а. Оказва се, че немската фирмата-производител е първата, която вкарва в производството си технология за рециклиране на масла. Коментарите по форумите са доста противоречиви най-вече заради непопулярността на марката. "От осанна, до разпни го", от "какво му е на маслото, нали отговаря на изискванията" и "...не е хубаво да се робува на етикети, какво като е неизвестно", до "аз с подобна чорба от Лидъл за 25 паунда, не бих рискувал".
_________________ Subaru Forester SF first love Subaru Forester SH Subaru Outback Wilderness
|
|
|
|
| Пет Ное 15, 2013 5:14 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
|
|
| Пет Ное 15, 2013 6:49 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
|
Немските лаборанти не знам къде са гледали, но са си объркали собственият PDF. Вискозитетения индекс на това масло е 155. Като се вземе правилното съотношение между 40С и 100С и се получава VI=155. Хляба ще си изядат с тези правописни грешки 
|
|
|
|
| Нед Ное 17, 2013 6:36 pm |
|
|
|
sanmartin84
Регистриран на: Вто Ное 19, 2013 5:36 pm Постове: 166 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Impreza 1.6GL AWD
Рейтинг: 21
|
Здравейте, от днес съм горд собственик на импреза 1993, 1.6GL, AWD (поне така пише на багажника). Бих искал да попитам какво масло за този двигател е най-добре да се сложи? Поздрави  .
|
|
|
|
| Вто Ное 19, 2013 5:38 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Честито, много да те радва. Погледни темата назад, има достатъчно инфо 
|
|
|
|
| Вто Ное 19, 2013 5:49 pm |
|
|
|
icehombre
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 99
|
|
здравейте колеги колата ми е Legacy 2.5 1999 дойде време за смяна на маслото,досега бях с Q8 10w40c но не ме кефи какво ще ми преоръчате да сложа? чудя се за Red Line 5w30???
|
|
|
|
| Чет Ное 28, 2013 4:38 pm |
|
|
|