| Автор |
Съобщение |
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
=Alex= написа: НЯМА да видите бутилка масло, изрядна за EU пазара, на която да няма посочен едновременно API & ACEA. Ако няма двата стандарта един до/под друг, значи този продукт не е предназначен за EU. По принцип това е така, но от всяко правило си има и изключение  Понякога с едно масло не могат да се задоволят нуждите за бензинови и дизелови двигатели (особено специфични дизели с DPF опериращи в EU). Затова са разработени специални масла за тези двигатели с DPF които са абсолютно неприложими към бензинови двигатели. На пръв прочит се сещам за 2 марки автомобили с дизели в EU: - Renault FAP - изисква ACEA C4 ; RN0720. Типично масло е това: https://www.motul.com/system/product_de ... 1323967076- MAZDA DPF - изисква ACEA C1, или Land Rover / Jaguar 3.0 D DPF изисква Ford WSS-M2C934-B (който присъства само в ACEA C1 масло) . Типично масло е това: http://www.millersoils.co.uk/automotive ... sector=Car или http://msdspds.castrol.com/bpglis/Fusio ... E89L_0.pdfВ pdf-ите на последните е споменато че са предназначени и за бензинови двигатели, но и Колумб не би ги лесно намерил. За мен е маркетингов трик да бъде по-широкообхватно маслото Поздрави
|
|
4
|
|
| Съб Ное 01, 2014 12:26 am |
|
|
|
CE107
Регистриран на: Пет Окт 03, 2014 8:27 pm Постове: 108 Местоположение: Deutschland
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148   
|
Аз освен " Bob is the oil guy", " Alex Is The Oil Guy", немски форуми, други англоезични форуми се наложи да чета и в няколко руски форума. Това в отговор на въпроса по-горе. Та въпроса ми беше за " немското масло Addinol Superior 030 0W-30, което трябва да замести спряното от производство Addinol Extra Light MV038 0W-30. И двете масла са с база PAO." Скоро са излезли резултатите от теста на ново Addinol Superior 030 0W-30 в един руски форум и сравнявайки ги с (може би най-доброто масло в света, съгласно същия форум) RedLine 5W-30 се забелязват (минимални) разлики, които за цената на двете масла може да бъдат (според мен) "преглътнати". Все пак в Германия 5л Addinol може да се купи за 48€, при цена на RedLine за 5л - 88€. Липсата на молибден (ако е жизнено важен за атмосферния Boxer-мотор) в Addinol-а мога да я компенсирам с 20мл. добавка LIQUI MOLY MoS2 (10€ за 125мл), като съгласно упътването на производителя трябва да се добавят 3-5% от количеството на моторното масло. Та сега да попитам отново - има ли още нещо притеснително в този Addinol Superior 030 0W-30? Има ли нещо, което да ми убягва? Не искам да ме разбирате погрешно, но вече съм пробвал YACCO - Маслата на световните рекорди POLYTRON - технологично най-напредналите смазочни продукти на пазара днеси съм установил, че не заслужават парите, за които ги продават. Специално американския технологичен продукт.
Прикачени файлове:
Addinol-Superior-030-0W-30-_VOA-BASE.jpg [ 180.07 KiB | Прегледано 2505 пъти ]
Redline-5W-30-_VOA-BASE.jpg [ 183.23 KiB | Прегледано 2505 пъти ]
_________________ Ein Mercedes hat 1 Stern... Gute Hotels haben 5... EIN SUBARU HAT 6 STERNE!!!
|
|
|
|
| Пет Ное 07, 2014 11:38 pm |
|
|
|
=Alex=
|
CE107 написа: Та сега да попитам отново - има ли още нещо притеснително в този Addinol Superior 030 0W-30? Има ли нещо, което да ми убягва? Не искам да ме разбирате погрешно, но вече съм пробвал YACCO - Маслата на световните рекорди POLYTRON - технологично най-напредналите смазочни продукти на пазара днес и съм установил, че не заслужават парите, за които ги продават. Специално американския технологичен продукт. Единствените неща, които би следвало да те притесняват са нулевото съдържание на модификатори на триенето и цената. ZDDP /а.к.а. цинк и фосфор/ е най-евтиния AW агент, който може да се ползва в дадено масло. Не е хубаво едно модерно масло да не е фрикшън моднато. Тези компоненти вече масово присъстват даже в горивата, какво остава за масло. В това масло аз не виждам и добри EP /extreme pressure/ компоненти. Може и да има, няма как да няма, просто тестът да хваща само сярата в SAPS комплекса. Това могат да кажат правилите теста. Другото - цената. Наистина качествена РАО база струва наполовина на цената на това масло в неособено едрови количества. Този производител според мен не може да си позволи да купува хиляди и/или десетки хиляди тонове РАО, за да му дойде на още по-добра цена. А само РАО не може да се формулира, защото няма да има никаква полярност. Затова всяко РАО масло изисква определено количество естери (обикновено 7-15% са достатъчни, за да стане доволно полярна РАО базата). А естерите са на 2-3 х цената на РАО. Когато към този "landing cost" добавиш и цената на добър additive pack, опаковка, надценка производител -> дистрибутор -> транспорт и логистика -> ддс... то на мен изобщо не ми се връзва това да е чисто РАО. По-скоро може да има малко РАО и много вискозити импрувъри, за да хванат 0W (което обикновено се хваща по естествен път от РАО и естерите)... И последно - почти всеки компонент в маслото има и скъпа, и средно-скъпа и евтина алтернатива. Има обикновено MOLY, което адски трудно (да не кажа почти невъзможно) се поддържа в суспензия и работа не върши, има и качествено такова, което винаги си е в суспензия, има и Micro-moly, което е има-няма 5х цената на първото, но пък е единственото, което върши добра работа, а има и много по-качествени EP/AW компоненти, като базираните на борон, на волфрамов дисулфид и прочее. Само производителят си знае точно какъв клас компоненти е сложил вътре. Анализът ще ти покаже просто Молибден, дори няма да ти каже какъв дериват е, нито дали е станал истински Molybdenum disulfide (в следствие от голямо налягане и топлина върху компонента). Някои производители правят и друго - посочват просто молибден (но той като такъв няма как да е сложен в масло и да бъде в суспензия), а често слагат вътре Molybdenum dithiocarbamates, които са евтини ЕР агенти в производството на греси, но на хората им звучат много респектиращо. Въобще, в маслата производителите понякога си правят големи майтапи с крайния клиент. После щафетата се поема от добър маркетингов отдел и нещата стават буквално неуловими. И тук спокойно може да се приложи златното правило в живота - you get what you paid for. Когато не сме сигурни колко качествено е едно нещо, спокойно можем да приложим и метода на Reverse marketing -> тръгваш от Retail цената, отзад -> напред и скоро сам стигаш до що-годе доста вярна гледка дали е възможно или не. €9.6/л с ДДС -> минус 19% немско ДДС = €8.07 -> отстъпка на търг. обект, от който ти го купуваш - около 20-30%. Взимаме 30% и стигаме до €5.65/л Отстъпка на дистрибутор, който зарежда множество обекти - още 20-30%. Взимаме 30% -> става €3.96. Следва надценка на производител, която никога не пада при никакви обстоятелства под крайните 70%, а обикновено е между 100 и 150%. Ще взмем за ориентир средно 100%. Казано с други думи, за да махнем 100-те % надценка, делим 3.96/2 -> и стигаме до €1.98. В тези 1.98 евра трябва да включим труд и съществуване на бизнеса в Германия, което е доста скъпо, след това самия продукт, после бутилка, капачка, лепенки, пакетиране/кашон... Имам предположения за стойността на опаковка, стикери, капачка, но те са само за мен. След всичко това, обикновено се получава нещо в стил 0.7 евра/литър. Дали може за тези пари да се формулира качествен продукт? Принципно топ-качество не със сигурност, но сравнително прилично качество - да, просто няма как да е от чисто рао и естери, защото само те, заедно с базов пакет добавки ще са по-скъпи. Според мен маслото си е ок, въпреки, че мога да се обзаложа, че има и минерални групи в него. Дори смятам, че по-голямата част са такива. И задължително му трябва добър фрикшън модификатор, който лесно може да се добави от потребителя. Ако ще взимаш това масло, по-добре не му слагай MOLY, а някой от по-модерните модификатори. По-хубаво е, че самото масло не е моднато, а това значи още по-добро действие на твоя модификатор, който ще сложиш. И така, с добавен добър модификатор на триенето, накрая можеш да получиш доста приличен продукт (само ако е вярно твърдението им за преобладаващо РАО), с приличен TBN, прилични ZDDP нива, но това масло ще работи добре само ако НЕ го караш на газ. Иначе ще хвърлиш катализаторите за нула време (заради по-високата температура на горене на газта, фосфорът в ZDDP-то се разгражда много по-бързо и излита направо в катализаторите), както и ще посъбереш доволно депозити в мотора. Това е, надявам се да е от полза.
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 3:35 pm |
|
|
|
kerpi134
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 2:46 pm Постове: 197 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111  
|
=Alex= написа: CE107 написа: Та сега да попитам отново - има ли още нещо притеснително в този Addinol Superior 030 0W-30? Има ли нещо, което да ми убягва? Не искам да ме разбирате погрешно, но вече съм пробвал YACCO - Маслата на световните рекорди POLYTRON - технологично най-напредналите смазочни продукти на пазара днес и съм установил, че не заслужават парите, за които ги продават. Специално американския технологичен продукт. Единствените неща, които би следвало да те притесняват са нулевото съдържание на модификатори на триенето и цената. ZDDP /а.к.а. цинк и фосфор/ е най-евтиния AW агент, който може да се ползва в дадено масло. Не е хубаво едно модерно масло да не е фрикшън моднато. Тези компоненти вече масово присъстват даже в горивата, какво остава за масло. В това масло аз не виждам и добри EP /extreme pressure/ компоненти. Може и да има, няма как да няма, просто тестът да хваща само сярата в SAPS комплекса. Това могат да кажат правилите теста. Другото - цената. Наистина качествена РАО база струва наполовина на цената на това масло в неособено едрови количества. Този производител според мен не може да си позволи да купува хиляди и/или десетки хиляди тонове РАО, за да му дойде на още по-добра цена. А само РАО не може да се формулира, защото няма да има никаква полярност. Затова всяко РАО масло изисква определено количество естери (обикновено 7-15% са достатъчни, за да стане доволно полярна РАО базата). А естерите са на 2-3 х цената на РАО. Когато към този "landing cost" добавиш и цената на добър additive pack, опаковка, надценка производител -> дистрибутор -> транспорт и логистика -> ддс... то на мен изобщо не ми се връзва това да е чисто РАО. По-скоро може да има малко РАО и много вискозити импрувъри, за да хванат 0W (което обикновено се хваща по естествен път от РАО и естерите)... И последно - почти всеки компонент в маслото има и скъпа, и средно-скъпа и евтина алтернатива. Има обикновено MOLY, което адски трудно (да не кажа почти невъзможно) се поддържа в суспензия и работа не върши, има и качествено такова, което винаги си е в суспензия, има и Micro-moly, което е има-няма 5х цената на първото, но пък е единственото, което върши добра работа, а има и много по-качествени EP/AW компоненти, като базираните на борон, на волфрамов дисулфид и прочее. Само производителят си знае точно какъв клас компоненти е сложил вътре. Анализът ще ти покаже просто Молибден, дори няма да ти каже какъв дериват е, нито дали е станал истински Molybdenum disulfide (в следствие от голямо налягане и топлина върху компонента). Някои производители правят и друго - посочват просто молибден (но той като такъв няма как да е сложен в масло и да бъде в суспензия), а често слагат вътре Molybdenum dithiocarbamates, които са евтини ЕР агенти в производството на греси, но на хората им звучат много респектиращо. Въобще, в маслата производителите понякога си правят големи майтапи с крайния клиент. После щафетата се поема от добър маркетингов отдел и нещата стават буквално неуловими. И тук спокойно може да се приложи златното правило в живота - you get what you paid for. Когато не сме сигурни колко качествено е едно нещо, спокойно можем да приложим и метода на Reverse marketing -> тръгваш от Retail цената, отзад -> напред и скоро сам стигаш до що-годе доста вярна гледка дали е възможно или не. €9.6/л с ДДС -> минус 19% немско ДДС = €8.07 -> отстъпка на търг. обект, от който ти го купуваш - около 20-30%. Взимаме 30% и стигаме до €5.65/л Отстъпка на дистрибутор, който зарежда множество обекти - още 20-30%. Взимаме 30% -> става €3.96. Следва надценка на производител, която никога не пада при никакви обстоятелства под крайните 70%, а обикновено е между 100 и 150%. Ще взмем за ориентир средно 100%. Казано с други думи, за да махнем 100-те % надценка, делим 3.96/2 -> и стигаме до €1.98. В тези 1.98 евра трябва да включим труд и съществуване на бизнеса в Германия, което е доста скъпо, след това самия продукт, после бутилка, капачка, лепенки, пакетиране/кашон... Имам предположения за стойността на опаковка, стикери, капачка, но те са само за мен. След всичко това, обикновено се получава нещо в стил 0.7 евра/литър. Дали може за тези пари да се формулира качествен продукт? Принципно топ-качество не със сигурност, но сравнително прилично качество - да, просто няма как да е от чисто рао и естери, защото само те, заедно с базов пакет добавки ще са по-скъпи. Според мен маслото си е ок, въпреки, че мога да се обзаложа, че има и минерални групи в него. Дори смятам, че по-голямата част са такива. И задължително му трябва добър фрикшън модификатор, който лесно може да се добави от потребителя. Ако ще взимаш това масло, по-добре не му слагай MOLY, а някой от по-модерните модификатори. По-хубаво е, че самото масло не е моднато, а това значи още по-добро действие на твоя модификатор, който ще сложиш. Здравей Алекс следя темата с интерес,ти по специално кой качествен модификатор би сложил на това масло.
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 3:45 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
C60 Fullerene carbon@Bardahl или nano-borate, или нано-керамичния@Archoil, ако имам износване някъде и колата осезаемо пипа масло. Това са двата бранда, които правят чудеса. Всичко останало е опит за неособено сполучливо копие. Минусът им е, че не са по 10 евро, както е Molybdenum disulfide добавката@LM.
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 3:50 pm |
|
|
|
kerpi134
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 2:46 pm Постове: 197 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111  
|
От 45 к наливам Amsoil 5w30 и сърце не ми дава да изневеря на марката.Живо се интересувам от всички масла и консумативи и съм сигурен,че все още някъде се спотайват скрити таланти сред маслата. 
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 4:02 pm |
|
|
|
CE107
Регистриран на: Пет Окт 03, 2014 8:27 pm Постове: 108 Местоположение: Deutschland
|
Цитат: Вывод: Отличное масло! При высоком щелочном, низкая зольность и малое содержание серы. Очень низкая температура застывания - масло на ПАО. Вероятно обновление рецептуры и новый продукт связан с переходом на более современную рецептуру - с эстеров перешли на алкилированные нафталины. В этом и причина исчезновения Addinol Extra Light 038 0W-30. Выше отличная ему замена... Цитат: тут температура застывания -50C - как бы говорит о том что ПАО в абсолютном большинстве. Един руснак вече го е налял и ще следват данни за отработено масло с пробег от 5-7 хил.км. (съгласно написаното от руснака). Сигурно и аз ще го налея, но нека да измина още 5 000 с това дето го е сипал дилъра. Смятам ако EJ204 и Addinol се харесат, да сменям по 3 пъти в година (на всеки 15 000км) маслото. П.П.: За ценообразуването не си съвсем прав.
_________________ Ein Mercedes hat 1 Stern... Gute Hotels haben 5... EIN SUBARU HAT 6 STERNE!!!
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 4:08 pm |
|
|
|
Vmax
|
=Alex= написа:
И тук спокойно може да се приложи златното правило в живота - you get what you paid for. Когато не сме сигурни колко качествено е едно нещо, спокойно можем да приложим и метода на Reverse marketing -> тръгваш от Retail цената, отзад -> напред и скоро сам стигаш до що-годе доста вярна гледка дали е възможно или не. €9.6/л с ДДС -> минус 19% немско ДДС = €8.07 -> отстъпка на търг. обект, от който ти го купуваш - около 20-30%. Взимаме 30% и стигаме до €5.65/л Отстъпка на дистрибутор, който зарежда множество обекти - още 20-30%. Взимаме 30% -> става €3.96. Следва надценка на производител, която никога не пада при никакви обстоятелства под крайните 70%, а обикновено е между 100 и 150%. Ще взмем за ориентир средно 100%. Казано с други думи, за да махнем 100-те % надценка, делим 3.96/2 -> и стигаме до €1.98. В тези 1.98 евра трябва да включим труд и съществуване на бизнеса в Германия, което е доста скъпо, след това самия продукт, после бутилка, капачка, лепенки, пакетиране/кашон... Имам предположения за стойността на опаковка, стикери, капачка, но те са само за мен. След всичко това, обикновено се получава нещо в стил 0.7 евра/литър. Дали може за тези пари да се формулира качествен продукт?
http://www.amazon.com/Red-Line-11104-Mo ... uto_text_yАлекс, Ако приложим горепосочената логика ( която не смятам за грешна ) към цената на РЛ от линка по горе, какъв извод би следвало да се направи? Нямам нищо против РЛ или Амсойл, но ми се струва, че тълкуването ти е пристрастно и се придава прекалено голямо значение на ефекта от въпросните две масла. ПС: Нека не забравяме че в Германия има закон за етикирането на маслата и ако пише Синтетика, значи е пълна синтетика. Поне там контролът е железен.
|
|
|
|
| Съб Ное 08, 2014 6:46 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Vmax написа: Нямам нищо против РЛ или Амсойл, но ми се струва, че тълкуването ти е пристрастно и се придава прекалено голямо значение на ефекта от въпросните две масла. Аз не разбрах къде точно в по-горния ми пост се говори за което и да е от двете, че дръпна рязко натам  За Адинол си говорихме, ама нейсе. Иначе - наистина не знам дали и какво да ти отговоря. По принцип съм изключително безпристрастен към която и да е марка, защото ако човек си позволи лукса да е пристрАстен, това води до много мениджърски грешки, но това е дълга тема и съвсем не е за тук. Всеки който поне малко разбира професионално лубрикантите, ще каже, че не са никак много готовите формули, които могат да се похвалят с такива параметри и резултати, като на тези двама производители. Да не кажа, че Ams с техния Signature почти нямат конкуренти в сегмента за long life масла при новите коли... Ето, видя, даже руснаците, които са страшни критикари нарекоха едното "най-доброто масло в света". Значи, или и те са пристрастни, или просто продуктът наистина си е много добър...  Аз не говоря толкова за тези две марки, колкото вие... погледни постовете и брой споменаванията.  За Германия - абсолютно не лъжат в това отношение, да. Но и никъде не са написали на този Адинол, че е каквато и да е синтетика (обикновено пишат Synthetic Blend когато не е 100% синтетика и 100% Synthetic, когато е такава). Защо ли са пропуснали най-силния си selling point? Предположения? Аз просто изразявам моите съмнения, че това е 100% синтетика, ти не ги приемаш (явно) и така. Демокрация, нищо не е задължително  
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 3:08 am |
|
|
|
CE107
|
|
=Alex=, същия този руснак, който е нарекъл едното "най-доброто масло в света" е написал за другото: "Вывод: Отличное масло! При высоком щелочном, низкая зольность и малое содержание серы. Очень низкая температура застывания - масло на ПАО". Защо вярваш на само едните думи на руснака, а не вярваш и на другите?!? Защо според теб това масло не е с база ПАО? Производителя пише, че използва нови иновациони добавки. Ти и на това не вярваш, а казваш, че няма такива. Защо?
Ето я и класация на същия руснак за най-добри масла по вискозитет: мисс 0W-20 Toyota 0W-20 жестебанка Idemitsu Zepro 0W-20 NGN Future 0W20 Xenum Nippon Energy 0W-20 Petro-Canada Supreme Synthetic 0W-20 Motul 8100 Eco-lite 0W-20
мисс ПАО 5W-30 (ПАО + Гидрокрекинг или GTL) NGN Nord 5W-30 Pennzoil Ultra 5W-30 Татнефть Синтетик 5W-30 Mobil1 ESP Formula 5W-30
Мисс Гидрокрекинг 5W-30 NGN Profi 5W-30 Shell Helix Ultra E 5W-30 Neste City Pro LL 5W-30 SL Addinol Super Power MV 0537 5W-30 Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-30 Liqui Moly Special LL 5W-30
Мисс Гидрокрекинг 0W-30 Petro-canada Duron Synthetic 0W-30 NGN Synergy Plus 0W30
мисс ПАО 0W-30 Addinol 038 0W-30 Valvoline MXL 0W-30 Castrol EDGE 0W-30 Gulf Formula G 0W-30
мисс ПАО 0W-40 (ПАО + гидрокрекинг) Valvoline Synpower 0W-40 Castrol Edge 0W-40 NGN Synergy 0W-40 Motul Trophy 0W-40 Татнефть Синтетик 0W-40
Мисс ПАО 0W-40 с невысокой золой BP Visco 7000 0W-40 Teboil Diamond Plus 0W-40 SRS Viva1 Ecosynth 0W-40
мисс Гидрокрекинг 0W-40 Mobil1 0W-40 Shell Helix Ultra 0W-40
мисс ПАО 5W-40 (ПАО + гидрокрекинг или GTL) Shell Helix Ultra 5w-40 Liqui Moly High Tech 5W-40 Totek Astra Robot HR 5W-40 Idemitsu Zepro Racing 5W-40 Татнефть Люкс 5W-40 Татнефть Синтетик 5W-40
мисс Гидрокрекинг 5W-40 Лукойл Люкс Синтетическое 5W-40 ZIC XQ 5W-40 API SM NGN Gold 5W-40
мисс Дизель Petro-Canada Duron Synthetic 0W-30 Idemitsu Zepro Diesel 5W-40 CF Лукойл Авангард Ультра 5W-40 ZIC 5000 Diesel Semi-Synthetic 5W-30 Chevron Delo® 400 LE Synthetic 5W-30
мисс Сибирь Pennzoil Ultra 5W30 NGN Nord 5W-30 Petro-Canada Supreme Synthetic 0W-30 Addinol 038 0W-30
мисс Азия Америка GToil GT1 0W-40 Petro-canada Supreme Synthetic 5W-30 Pennzoil Ultra 5W-30 Amtecol Super Life 9000N 0W-30
Мисс Racing Redline 5W-30 Idemitsu Zepro Racing 5W-40
Та Addinol Superior 030 0W-30 замества спряното от производство Addinol Extra Light MV038 0W-30 (което е участник в две класации по-горе) и заключението на същия руснак е "Вероятно обновление рецептуры и новый продукт связан с переходом на более современную рецептуру - с эстеров перешли на алкилированные нафталины. В этом и причина исчезновения Addinol Extra Light 038 0W-30. Выше отличная ему замена..."
Ако изхождаме само от тестовите резултати, ясно се вижда че двете масла са много подобни, както се разбра и с подобни цени. Единия производител няма одобрения от API и OEMs, другия не е поставил надпис Vollsynthetisch. Защо, според мен не е важно, понеже аз (а предполагам и всички останали) сравняват маслата преди да ги налея по таблични данни, и чак после по шум на мотора, разход на масло и т.н. Никой не го маже на филия, за да го пробва преди да го налее.
Също така Redline 5W-30 е класиран в групата на рейсинг маслата, а дори самият ти и един от собствениците на Субаруланд сте писали в този форум, че за нормално ползване на МПС не е необходимо наливането на рейсинг масло. Къде е сега истината?
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 9:27 am |
|
|
|
Vmax
|
=Alex= написа: Иначе - наистина не знам дали и какво да ти отговоря. По принцип съм изключително безпристрастен към която и да е марка, защото ако човек си позволи лукса да е пристрАстен, това води до много мениджърски грешки, но това е дълга тема и съвсем не е за тук.
Ами бих искал да ми отговориш ако приложим твоята логика за ценообразуването към РЛ и/или Амсойл, какъв извод следва да се направи? Аз лично съм още по безпристрастен и нямам нищо против РЛ, АМС и т.н., и въпроса ми беше принципен. Не си забравил че благодарение на теб бях първият който сложи РЛ и маслото се представяше отлично и точно според описанието Просто логиката ти за връзката ценообразуване/качество не може да се приеме за водеща при избора на масло. Пример: Мотул 5-40 Ексес - цена 16-18 литър тук, при цена на РЛ 0-40 13 долара в САЩ, трябва ли да ги слагаме на кантара за качество?
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 11:29 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
|
| Нед Ное 09, 2014 11:33 am |
|
|
|
=Alex=
|
CE107 написа: =Alex=, същия този руснак, който е нарекъл едното "най-доброто масло в света" е написал за другото: "Вывод: Отличное масло! При высоком щелочном, низкая зольность и малое содержание серы. Очень низкая температура застывания - масло на ПАО". Защо вярваш на само едните думи на руснака, а не вярваш и на другите?!? Защо според теб това масло не е с база ПАО? Производителя пише, че използва нови иновациони добавки. Ти и на това не вярваш, а казваш, че няма такива. Защо? Виж, генерално има нещо объркано при този руснак, или просто там пристигат масла, с други формули (което също е много вероятно). Има масла, които дори са в грешните категории, освен ако там наистина не са други формулите. Ще ти кажа защо не му вярвам за конкретния Адинол: - първо, не е професионално само по ниската темп. на замръзване да се каже - това е РАО. Има толкова PPDs (Pour Point Depressants), че може и групи 2 и 3 да ги направиш да замръзват на -50 без никакъв проблем. Ето ти един от най-големите производители на качествени PPDs, оптимизирани специално за минералните групи - тук. Купуваш си на едро от тях, формулираш масло от групи 2 и 3, слагаш як TBN, и после някой форум вика "Ниска темп. на замръзване - това е РАО". Не е толкова просто. - второ Останалите параметри не са точно като на РАО база - вискозити индекс, плътност и прочее, а по-скоро като на (прилична) група 3 - трето - никъде не е посочено, че е дори Synthetic Blend, а това никога не би се пропуснало от производителя и неговия маркетинг отдел, повярвай ми. Просто защото ще им е ужасно силен selling point. Всъщност най-силния. Всички го посочват, когато формулират наистина със синтетична база - Мотул, Лики Моли, Риванол, и прочее. - четвърто - Цената. Зная колко струва качествено РАО в Европа, и повярвай ми, няма причина, нито начин това масло да струва толкова ако е класическа рецепта от РАО + естери, формулирана от Европейски производител. CE107 написа: Ето я и класация на същия руснак за най-добри масла по вискозитет: Мисс Racing Redline 5W-30 Idemitsu Zepro Racing 5W-40 Не, че е важно, но този Red Line няма нищо общо с рейсинг маслата. Това е моторно масло, не рейсинг такова. Защо е в тази категория - нямам идея, мога само да гадая, но мога да те уверя, че и самите РЛ ще са против наричането му "рейсинг". В такава категория е, защото вероятно братушката се е объркал и го е мушнал където не му е мястото. Само той си знае, но те уверявам, че не е прав и на този продукт не му е там мястото - нито по състав, нито по предназначение на продукта, нито по идея на производителя, който го е формулирал за производителност в друга категория. CE107 написа: Ако изхождаме само от тестовите резултати, ясно се вижда че двете масла са много подобни, както се разбра и с подобни цени. Единия производител няма одобрения от API и OEMs, другия не е поставил надпис Vollsynthetisch. Защо, според мен не е важно, понеже аз (а предполагам и всички останали) сравняват маслата преди да ги налея по таблични данни, и чак после по шум на мотора, разход на масло и т.н. Никой не го маже на филия, за да го пробва преди да го налее. Виж, наистина това го казвам съвсем добронамерено, без да искам да те засегна. Ако човек поне малко разбира маслата, никога не би задал такъв въпрос, или направил такъв коментар. Проблемът е, че масово хората не разбират същността на API сертифицирането - затова ще поясня накратко - това не е бенчмарк, а базов стандарт. Дори е доста рестриктивен откъм висококачествените флуиди, които е почти невъзможно да му влязат в безумните параметри. И това ще го прочетеш навсякъде. Именно това е причината наистина качествените флуиди да НЕ се сертифицират по API, а и самите производители да не уважават тази сертификация. Обикновено API и наистина добро масло не могат да присъстват в едно изречение. Ще поясня и за Red Line - те никога не са уважавали API, нито са сертифицирали по техните "програми", нито някога са твърдяли, че го правят, просто защото това би означавало сериозно ре-формулиране и много сериозен спад в качеството просто, за да получат флуид, като всички останали на пазара. Това НЕ е което клиентите на този производител търсят и очакват. Производители, като AMSOil също се оттеглят от API, именно поради същата причина. Ще го кажа и с други думи - ако искаш да направиш наистина качествено масло, с брутална защита и зверски параметри - > забравяш за API. За справка - Signature Series, най-доброто на Amsoil няма API сертификат, няма и как да проима, просто защото API спецификациите са пълен джънк. Амсойл сертифицира средния и нисък клас -> XL & OE. По същия начин са и Royal Purple - API маслата са им всъщност ниския клас, а високия им не е сертифициран, просто защото това няма как да се случи според текущите правила на API. Отделно от това, за да получиш един изцяло ненужен ти сертификат (за хората в про-средите е абсолютно ясно, че той е такъв), ще трябва да платиш никак не малки суми. По аналогичен начин седят и много от ОЕМ сертификатите, които са всъщност много лесни за надскачане от техническа гледна точка, но струват милиони. На втория ти въпрос - защо този Адинол няма посочена "Синтетика" или "100% синтетика" на етикета, отговорът е само един - защото тази смес не е такава. CE107 написа: Също така Redline 5W-30 е класиран в групата на рейсинг маслата, а дори самият ти и един от собствениците на Субаруланд сте писали в този форум, че за нормално ползване на МПС не е необходимо наливането на рейсинг масло. Къде е сега истината? На това отговорих вече малко по-горе, в предпоследния си коментар. Абсолютно правилно си разбрал, просто този RL е в грешната категория на братушката. Аз ще потвърдя това, което и Еди е казал - пропусни го този Адинол, в този бюджет можеш да вземеш Лики Моли или Риванол. Имай предвид, че истинската синтетика е в отделна категория на сайта на Liqui Moly. Поздрави
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 5:13 pm |
|
|
|
CE107
|
|
Аз също съм се замислял за Liqui Moly SYNTHOIL LONGTIME 0W-30. Цената му за 5л е една и съща с тази на Адинола.
Има една разлика, която няма как точно да я обясня, защото е свързана с манталитета и начина на мислене на източния и западния блок. В западния блок всичко е реклама, ама всичко. Понякога (много често) се преминава границата и се стига до откровени лъжи. В източното мислене тепърва навлизат тия пособи. Утре се празнуват 25г от падане на стената и като човек, който работи в автомобилния сектор и е работил и в "двете Германии" за най-големите OEM в R&D отделите съм наясно с много неща "от кухнята", но не мога да споделям.
Например Мeguin и Liqui Moly са едно и също масло в две различни опаковки с различни цени. Целта на голямата западна компания е да обхване както "богатите", така и "бедните" потребители/купувачи. Тук става въпрос за много, ама много, пари (и) за реклама. Това е способ, който се използва във всяка промишленост от големите западните компании.
От друга страна е една много голяма фирма, като Адинол. Много известна в целия източен блок, защото се намира в източната част. Дори сами на сайта си се "хвалят": "ADDINOL е един от малкото производители на смазочни масла в Германия, действащ независимо от големите групи в бизнеса." Реклама на техни продукти ще откриете много трудно. Според мен те не купуват ПАО базата или която и да е химия - те я произвеждат сами. Химическата промишленост е била един от стълбовете на Източна Германия.
Отностно думата Basisöle - не е коректно в немския език да се взема само една дума от цяло словосъчетание. Die optimale Kombination aus Basisölen modernster Synthesetechnologie und innovativen Additiven - тук е използван немски език, който не е разбираем/трудно разбираем и за много немци. Това е начин на изказ с падеж, който се счита за отживелица и е труден за учене, но правилно превдено е: Оптималната комбинация между модерно синтетично извлечено базово масло и иновативни добавки.
Относно RAVENOL WIV SAE 0W-30 - не ми допада това, че е ACEA A5/B5. Препоръката от Субару е A3. Относно Liqui Moly SYNTHOIL LONGTIME PLUS 0W-30 - отново ACEA A1/B1/A5/B5.
Какво мислите за Liqui Moly SYNTHOIL LONGTIME 0W-30- ACEA A3/B4; API SM/CF? - точно каквото се препоръчва в книжката на Субару.
Ако пък наистина няма подходящо масло за боксер мотора на Субару под 50€/5л, то вместо да купя още един букет за жената, още някоя играчка за децата, да посетим още един ресторант и т.н. бих дал и 85€ за РЛ.
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 7:14 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Леко отклонение с ценообразуването,ако не ме лъже паметта някъде се говореше в темата за срок на годност  Нищо чудно цената да е cost price,с минимална надценка до изчерпване на количествата,а и най-лесният начин дори през трети лица,да се освободиш от прекомерна поръчка,за да не влезе някой дилър в "аут оф сток" и да разочарова клиентите си.....just things..уж Иначе сравнението дали да пропуснеш вечеря в ресторант,поредната детска играчка и тн. или да сипеш RL за следващите 10000км. мисля,че е с еднозначен отговор .... 
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 9:21 pm |
|
|
|
eddy
|
CE107 написа: ...... Например Мeguin и Liqui Moly са едно и също масло в две различни опаковки с различни цени. Целта на голямата западна компания е да обхване както "богатите", така и "бедните" потребители/купувачи. Тук става въпрос за много, ама много, пари (и) за реклама. Това е способ, който се използва във всяка промишленост от големите западните компании.
От друга страна е една много голяма фирма, като Адинол. Много известна в целия източен блок, защото се намира в източната част. Дори сами на сайта си се "хвалят": "ADDINOL е един от малкото производители на смазочни масла в Германия, действащ независимо от големите групи в бизнеса." Реклама на техни продукти ще откриете много трудно. Според мен те не купуват ПАО базата или която и да е химия - те я произвеждат сами. Химическата промишленост е била един от стълбовете на Източна Германия.
Отностно думата Basisöle - не е коректно в немския език да се взема само една дума от цяло словосъчетание. Die optimale Kombination aus Basisölen modernster Synthesetechnologie und innovativen Additiven - тук е използван немски език, който не е разбираем/трудно разбираем и за много немци. Това е начин на изказ с падеж, който се счита за отживелица и е труден за учене, но правилно превдено е: Оптималната комбинация между модерно синтетично извлечено базово масло и иновативни добавки.......... Мисля с превода сам си си отговорил, какво точно имах предвид под Basisöle, синтетично извлечени продукти от базови масла - демек базови продукти, демек както иначе го наричат HC Synthese. Естествено може и да не съм прав. Според мен Лики Моли е добър вариант, а сравнението с Мегуин е все едно да се каже ФВ има и Ауди и Шкода и продава еднакви неща в различни опаковки, на различна цена, но новите и скъпите технологии винаги са в Ауди, после някои от тях може и да стигнат до Шкода, но една част никога не стигат  Това е недостатъка на евтините дъщерни фирми за потребителите им, майките никога няма да ги оставят да бъдат конкуренция на топ марката им във високия клас продукти, това не е валидно конкретно само за маслата, докато при някои по-малки производители, човек може да намери сравнително високо качество, на сравнително ниска цена.
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 10:56 pm |
|
|
|
CE107
|
|
|
|
|
|
| Нед Ное 09, 2014 11:53 pm |
|
|
|
eddy
|
Явно трябва да си посипя главата с пепел. Някога търсих този продукт като аналог в Мегуин: http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsfи понеже нямаше аналог, си извадих извод от частното към общото. Разгледах ги по-обстойно и видях, че явно само рейс серията няма аналог в Мегуин, което е моя грешка, като не мога да кажа, дали добавките които използва Лики Моли са 1:1 с тези използвани в Мегуин, но това надали е толкова съществено. Офтопик: А4 Б7 спира производство средата на 08г, Ексео започва края на 08, А4 има 2.5,2.7,3.0,3.2 и 4.2 мотори, при Ексео 2.0 е най-големия, големите мотори имат доста по-скъпи периферии да не говорим за РС вариантите, екстрите също са различни, единствения аналог там е А8 и Фаетона.
|
|
|
|
| Пон Ное 10, 2014 7:18 am |
|
|
|
Vmax
|
Да се придържаме към темата и маслата. @CA107 - колега ако търсиш масло за колата от подписа ти - избор има бол, немски масла пълна синтетика се намират за 100лв - 5л. Не е задължително да караш с 0-30, според мен и 5-40 пълна синтетика ще ти е перфектно. Все пак не си с турбо двигател. Ако ще си търсиш немско масло - гледай да пише изрично пълна синтетика.
|
|
15
|
|
| Пон Ное 10, 2014 8:47 am |
|
|
|
metodian
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 6:32 pm Постове: 278 Местоположение: Варна
Автомобил: subaru outback
Телефон: 0882705040
Рейтинг: 22
|
|
здравейте от мен Пуснах на колегата Alex едно ЛС ама не мие отговорил,че сега реших да питам и тук-имам- аутбек 2005г. 2.5мотор.колата е внос от щатите.от смяна до смяна на масло доливам около 1-1.5л масло.Миро ми слага Мотул мисля 5-40.колата се кара около 10000-30000км. Въпроса ми е нормално ли е да изгаря толкова масло и ако не е с какво масло да сменя сегашното.Има ли значение за маслото това,че колата е американка.Моля дайте ми предложение какво масло или какви добавки да сложа ако трябва. Предварително се извинявам ако съм написал някоя глупост..
|
|
|
|
| Пон Ное 10, 2014 1:13 pm |
|
|
|