| Автор |
Съобщение |
|
bifana
Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 3:21 pm Постове: 2 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Здравейте и от мен. И аз съм нова. Карам си Джъсти- то и си мисля:Къде има морги за Субару или по- точно: Къде мога да си намеря подкалници за моето Джъсти 89 год. модел? Ще съм ви безкрайно благодарна за отговорите.
_________________ Субару Джъсти
|
|
|
|
| Чет Авг 03, 2006 3:26 pm |
|
|
|
metero
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 7:08 am Постове: 25 Местоположение: Sf Рейтинг: 0
|

И мен ме интересуват морги с Justy, но едва ли има много - този модел не ми се струва много разпространен. А за моите цели е просто мечта- отивам на лов с разход 7/100 газ ( че дори и 6.8  , по горските пътища карам почти наравно с УАЗ-ката, само дето съм по-ниско  , в града няма кой да ме изпревари на светофар- Аудита, Мерцедеси- за 1 секунда са 10 метра назад, за 2- на 20, нареждам се най -вдясно на светофара и бръммм..
Но от месец нещо мели при движение и не мога да разбера какво. Ходих на 3-4 сервиза;един каза-заден лагер, вярно, смених го, имаше по него ръжда- но меленето си остана. Смених гуми, накладки, проверявах внимателно карета и кардани- всичко е стегнато и изглежда добре. Но мели. Като месомелачка.
Та ако някой знае опитен механик по Субару, да пише...ще почерпя.
Оня в Обеля-Лъчо- като отидох при него , разговора беше следния:
- Добър ден, имам едно Субару Justy..
-Не!!
-Какво не?
-Не се занимавам с малки Субару.
Ами обърнах се и си заминах, какво , да му се моля ли? А си мислех, че вече сервизите не са като по социалистическо време. 
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 7:24 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
А провери ли механизма на зацепването? Доколкото си спомням Justy не са пълноприводни (постоянно зацепени). Виж електромагнитната муфа да не е полузацепена и да е от там.
Не знам дали в Канада имат много Justy , но ако Nick e видял поста, дано се включи с полезен съвет.
Успех!!!
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 9:18 am |
|
|
|
metero
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 7:08 am Постове: 25 Местоположение: Sf Рейтинг: 0
|
Прав си, с електомагнит е. Но шумът не се появи изведнъж, а постепенно- а бе също като лагер на колело, даже като завия наляво- намалява, но като завия повече пак се усилва. А лагерите ги гледаха 3-4 човека и аз включително и не се усещат луфтове. Почвам да се страхувам за лагер на диферернциала, но маслото е бистро без следи от метал.
От понеделник съм в отпуск и ще се заровя по-дълбоко. Пущината, ще ми провали откриването на ловния сезон.
Благодаря за отговора.
_________________ Subaru Justy 1.2 GLi 4WD
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 9:30 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Цитат: - Добър ден, имам едно Субару Justy.. -Не!! -Какво не? -Не се занимавам с малки Субару.
Този разговор тук се развива по абсолютно същия сценарий, но когато се появи клиент с Фиат. Това е легендарен диалог при появата на клиент с Фиат и други стари италиански кланкъри. Никой не иска да ги прави. Всеки си е достатъчно зает с други много по-сладки дефекти.
Към Метеро - на теб колата ти е гледана за лагери, но е гледана неправилно. Гледана е за луфт. Това е грешка. Тежка серия лагер колело като направи язви и стане шумен, ще му отнеме още сто години да добие и наднормен луфт ! Говорим за заден лагер. Предните са по-лесни за проверка защото може да се отворят и инспектират визуално, както и да се обслужат (презаредят с грес). Трябвало е да я въртите и слушате на подемник. Можело е да се стигне до отговор и на пътна проба, но от човек с много опит.
Няма да е скоростната кутия защото тя не е характерна с този дефект. Характерното за тази кутия е, че направо си загубваш движение, стоиш си на едно място.
Характерно за колата обаче е страхотно ромолене и дрънчене от към двигателя, веригата и баланс вала. Но ти пък казваш, че твоят шум има връзка с движението на колата и завиването и'. На место с работещ двигател имаш други шумове, но те не са това, което търсиш, нали така ?
Намери опитен човек да ти я види. Кой лагер сменихте , един преден ? И по-специално преден десен ?
Ще ти кажа следното, понеже искаш съвет от механик: Намери човек да ти види зацеплението на предните полуоски към предните главини. То е много плитко по отношение на шлицева сглобка. Характерен дефект е каране с недостатъчно стегната централна гайка на предна полуоска, видимо всичко си е там, гайка, шплент.......но полуоската оглозгва шлиците на главината и изпадаш в състояние на ромолене. Това е за Джасти и Леоне/Лоял. После сменят дизайна.
Разбира се, всичко се проверява, наред. Не само кой каквото е казал. Ние сега говориме къде може да не сте проверили, кое може да сте пропуснали.
Успех.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 12:24 pm |
|
|
|
metero
|

>>>>Към Метеро - на теб колата ти е гледана за лагери, но е гледана неправилно. Гледана е за луфт. Това е грешка. Тежка серия лагер колело като направи язви и стане шумен, ще му отнеме още сто години да добие и наднормен луфт !
Благодаря за подсказката. Шумът се чува по-скоро отпред.
>>>> Трябвало е да я въртите и слушате на подемник.
Това го правихме. Като не е натоварена, шумът изчезва или рязко намалява- не може да се отдели от общия шум.
>>> Можело е да се стигне до отговор и на пътна проба, но от човек с много опит.
Нали такъв търся. Едни искаха да сменят наред докато се оправи-първо единия лагер, после другия, после... А бе аз да не чукам дъщерята на Рокфелер! Аз самия бях доста време майстор ( имах гараж за монтаж на аларми и сам си форсирах ладите за ралита), но вече съм на 53 години, инфаркт, стент в сърцето...нямам физическите сили аз да поправям тежки работи.
>>Няма да е скоростната кутия защото тя не е характерна с този дефект. Характерното за тази кутия е, че направо си загубваш движение, стоиш си на едно място.
Дай Боже да не е тя!!!!
>>>..Характерно за колата обаче е страхотно ромолене и дрънчене от към двигателя, веригата и баланс вала.
На место е като пчеличка.
...Но ти пък казваш, че твоят шум има връзка с движението на колата и завиването и'. На место с работещ двигател имаш други шумове, но те не са това, което търсиш, нали така ?
Няма някави особени, нормалния шум на мотора, може би малко-по отпуснати клапани.
>>>Намери опитен човек да ти я види. Кой лагер сменихте , един преден ? И по-специално преден десен ?
Десен заден.Беше леко корозирал, с минимален луфт, но го имаше.
>>>Ще ти кажа следното, понеже искаш съвет от механик: Намери човек да ти види зацеплението на предните полуоски към предните главини. То е много плитко по отношение на шлицева сглобка. Характерен дефект е каране с недостатъчно стегната централна гайка на предна полуоска, видимо всичко си е там, гайка, шплент.......но полуоската оглозгва шлиците на главината и изпадаш в състояние на ромолене. Това е за Джасти и Леоне/Лоял. После сменят дизайна.
Това е много ценен съвет, не бих се сетил, точно така изглежда- зашплентено и здраво.
Успех.[/quote]
Хиляди благодарности. Ще погледна предните лагери и шлиците.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 12:56 pm |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Цитат: Десен заден.Беше леко корозирал, с минимален луфт, но го имаше.
Тогава щом сте сменяли заден десен възоснова на това какво се вижда, колата е само предно движение, не е 4х4. Защото ако е такава задния лагер не може да се инспектира визуално и за смяната му отнема сандвичи за поне три дена (при стара ръздясала задница). Вие сте правили лесната работа, което като лагер предна главина Лада. Цитат: Ще погледна предните лагери и шлиците.
Тогава няма да е шлиците, защото ти си само предно движение и когато е така направо изгубваш движение.
А щом си техник поначало, аз ще ти кажа какво да направиш и сам да стигнеш до извода. Ти казваш че като завиваш наляво шума изчезва и в напълно навит волан наляво пак се появява , но в по-малка степен ? Ако е така ти следва да излезеш на пътна проба и да изпълниш това действие (ляв завой) на ниска скорост веднаж с товар (газ) и веднаж без товар (с отнета газ). Ако ти имаш шум при ляв волан със товар и без товар - си за преден десен лагер. Ако имаш шум при завой наляво само със товар (подаване на газ) - си за полуоска. На место се определя точно коя. То се чува ясно като караш.
Упражни внимание на централната гайка на предна полуоска. Тя има подложна шайба, която е само в една посока (има марка out) и гайката се стяга юнашки на пистолет. Трудност ще имаш във вкарването на полуоската обратно в лагерите и главината. Лесно е със специален инструмент, който ти нямаш.
Успех
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 1:47 pm |
|
|
|
metero
|

Цитат: ... Тогава щом сте сменяли заден десен възоснова на това какво се вижда, колата е само предно движение, не е 4х4. 4х4 е. Почти свалихме задния мост, изкарвахме лагера с хидравлика-пук, пук , пук..излезе, но се наложи да отрежем горния болт на носача-беше мъртво ръждаясал във втулката. Справихме се за 1.5 дни с доставката барабар. . Цитат: .......Защото ако е такава задния лагер не може да се инспектира визуално ] Да, невъзможно е, удряш с юмрук и чувствуваш луфта. Цитат: ... Тогава няма да е шлиците, защото ти си само предно движение и когато е така направо изгубваш движение. е ,не могат ли да си тракат и да има движенив...до един момент. Задното предаване се включва с копче на скоростния лост. Цитат: ......А щом си техник поначало, аз ще ти кажа какво да направиш и сам да стигнеш до извода. Ти казваш че като завиваш наляво шума изчезва и в напълно навит волан наляво пак се появява , но в по-малка степен ? Ако е така ти следва да излезеш на пътна проба и да изпълниш това действие (ляв завой) на ниска скорост веднаж с товар (газ) и веднаж без товар (с отнета газ). Ако ти имаш шум при ляв волан със товар и без товар - си за преден десен лагер. Ако имаш шум при завой наляво само със товар (подаване на газ) - си за полуоска. На место се определя точно коя. То се чува ясно като караш.
Шумът намалява ( преди почти изчезваше, сега е по-силен) при лек завой наляво ( 30*)- и с газ, и по инерция, и без газ. След като се завие още ( 50-60*) си го има пак. Не влияе дали давам газ или не. Аа.., тия дни валя и газих една кал- почна да все чува по-силно, сега изсъхна и се приглуши. От твоите обяснения работата отива към десен преден лагер май. Но защо, като на него падне тежестта, ще намалее шума?Не е ли обратно?
Благодаря. Утре съм на сбор на ловците в дружеството и цялата дружинка ще пием по две за твое здраве. Nice weekend.
|
|
Последна промяна metero на Пет Авг 04, 2006 9:40 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пет Авг 04, 2006 2:13 pm |
|
|
|
Nick
|
Цитат: пием по две за твое здраве
Пийте днес, че днес ми е рожден ден и ставам на 50.
После пак може да отговоря по останалото, сега само за пиенето
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 2:41 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Ха честит ти рожден ден.
И аз пия за твое здраве ама довечера. Сега е още доста топло за пиене.
Какво да ти пожелая освен много здраве и щастие (ако имаш семейство и на него). Другото се изкарва с труд, което теб едва ли ще те уплаши.
Наздраве 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 2:50 pm |
|
|
|
metero
|
Nick написа: Цитат: пием по две за твое здраве Пийте днес, че днес ми е рожден ден и ставам на 50. После пак може да отговоря по останалото, сега само за пиенето
Aa..a, тогава ще пием по пет!!! Довечера ще колим агнетата , та пътьом ..
Честит рожден ден, да си жив-здрав и много късмет ти желая.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 3:13 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Честит Рожден ден и от мен! Да си жив и здрави и адски много успехи 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2006 4:12 pm |
|
|
|
Nick
|

**4х4 е. Почти свалихме задния мост, изкарвахме лагера с хидравлика-пук, пук , пук..излезе, но се наложи да отрежем горния болт на носача-беше мъртво ръждаясал във втулката. Справихме се за 1.5 дни с доставката барабар.**
Значи е както аз казах, тежка операция е.
**Да, невъзможно е, удряш с юмрук и чувствуваш луфта.**
Тук сте правили както и аз правя. Всичко си показва на един удар с юмрук.
**А не могат ли да си тракат и да има движение...до един момент. Задното предаване се включва с копче на скоростния лост.**
Малко е вероятно. Когато е това говорим за страхотно ръмжене и почти изгубване на движение. Както и завишен луфт лагер колело.
** Шумът намалява ( преди почти изчезваше, сега е по-силен) при лек завой наляво ( 30*)- и с газ, и по инерция, и без газ. След като се завие още ( 50-60*) си го има пак. Не влияе дали давам газ или не. Аа.., тия дни валя и газих една кал- почна да все чува по-силно, сега изсъхна и се приглуши. От твоите обяснения работата отива към десен преден лагер май. Но защо, като на него падне тежестта, ще намалее шума?Не е ли обратно?**
Прав си. Виж, аз може и да не съм проследил внимателно порядъка на обяснението, на симптомите. Но правилата са точно тези и ти ги разбираш. С други думи - правиш точно тези проверки и вадиш извод. Аз ако съм в колата ще съм в състояние да ти кажа. В никой случай няма да ти сменя другата страна кат първия чирак. Правилото остава същото, давай смело......
**Благодаря. Утре съм на сбор на ловците в дружеството и цялата дружинка ще пием по две за твое здраве. Nice weekend.**
И аз благодаря на всички за поздравленията, и вие да сте живи здрави момчета. Сега като отида на ресторант, във всички случаи и аз ще кажа наздраве за вас.
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2006 12:54 am |
|
|
|
metero
|
|
Вчера от обяд сваляме преден десен лагер. Явно е пипано преди мен, защото лагеритe- бяха 2 бр 6206- излязоха руски. Единия семеринг ( от вътрешната страна) беше поставен не такъв какъвто трябва, а с по-малък вътрешен диаметър. При набиването са му разказали играта и през цялото време вътре си е влизало кал, сол и вода. Единия лагер запъва като се върти на ръка и ръмжи. Днес отивам да купя семеринги, че вчера вече беше затворено и да сглобявам.
|
|
Последна промяна metero на Вто Авг 08, 2006 4:02 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Авг 08, 2006 5:50 am |
|
|
|
metero
|
Най-после си отдъхнах, колата вече върви без да ручи, тихичко.
Излезе все пак десния вътрешен лагер. Вероятно поради сбъркания и затова сплескан семеринг е влизало вода и кал и лагерът е кородирал но такъв страшен шум да издава лагер не съм чувал. А Ник е прaв, може би още 20000 км щях да си мина, пък да си ручи, без да има луфт.
Ник, хиляди благодарности за консултациите. Вече може гордо да казваш, че ремонтираш от 10 000 км
Вътрешният семеринг е с нестандартен размер, D=67, d=50. А има стандартни с D=68 и 65. Затова ,колеги, със семеринга в ръка и в магазина за японки.
Мога вече да си обясня защо шумеше по-слабо при ляв завой. Тъй като е вътрешния лагер, се разтоварва слабо като се наклони колелото надясно. След това силата се прилага в горната част на лагера и пак почва да меле.
|
|
|
|
| Вто Авг 08, 2006 1:19 pm |
|
|
|
min4o
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 7:19 pm Постове: 20 Местоположение: орешак Рейтинг: 0
|
|
някой да знае каде могат да се намерят предни калници и врати за джъсти 90г.
|
|
|
|
| Чет Сеп 28, 2006 7:56 pm |
|
|
|
metero
|
Nick, имам въпрос.
На полуоската около лагера дето го сменяхме се скъса маншона, който пази карето.. Вади ли се самата ос, както на Опелите, със зегерка, или се сменя цялата полуоска  за един маншон.
Би ли дал някакъв съвет?
|
|
|
|
| Пон Ное 13, 2006 11:28 am |
|
|
|
min4o
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 7:19 pm Постове: 20 Местоположение: орешак Рейтинг: 0
|
|
маншона се сменя много лесно разкачва се полуоската от към главината вади се карето което е на зегерка и проблема е решен
|
|
|
|
| Пон Ное 13, 2006 10:12 pm |
|
|
|
metero
|
|
Аха, благодаря за информацията. А на Ботев има ли ги?Като гледам, си сменял, по колко са? Оттам накладките бяха 35 лв - предните.
|
|
|
|
| Вто Ное 14, 2006 9:10 pm |
|
|
|
Nick
|
Цитат: маншона се сменя много лесно разкачва се полуоската от към главината вади се карето което е на зегерка и проблема е решен
Бе, нее точно така, особено когато ще става въпрос за човек никога не пипал.....но щом си рекъл, така да е.
Това е много сухо казано, много просто изглеждащо, много окуражаващо.....но истината е друга. Така изглежда за мен, но не и за този колега, дето никога не е пипал. Дето само знае, че желае да си спести някой лев. Той като размаже всичко и следващия път ще се научи. Аз изписвам рециклирани полуоски, от места, дето правят по 200 полуоски на ден, и пак 'ям дръвчето', ти искаш този сиромах току така да извади зегерката и да смени маншона. Само един грешен чук като удари и ......ще отиде на рециклирана полуоска.
|
|
|
|
| Вто Ное 14, 2006 9:27 pm |
|
|
|