|
Страница 1 от 1
|
|
С Форестър из Исландските дебри
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola
Регистриран на: Вто Юни 22, 2010 3:06 pm Постове: 36 Местоположение: Гронинген Рейтинг: 6
|

Здравейте, Ето някои впечатления относно Форестър и това как се справи с Исландските дебри. Виждам как мога да кача снимки, но някой има ли идея за видео. Не ми се занимава с ютюб или подобни. Иначе, за Исландия не ми стигат прилагателните за да я опиша. Единственото което мога да пожелая на всеки който обича природата е един ден да стигне сам до там. Вече не е и толкова скъпо, а и като се замисля, всеки цент си е заслужавал. И все пак форумът е за Субару: Първо местните там карат почти само субару форестър. На един паркинг имаше 5 коли и 4 бяха субару форестър, и това беше горе-долу нормалното съотношение. Другият вариант предпочитан там е нещо средно между снегорин, трактор и тойота ленд крузър / хилукс: http://www.google.nl/imgres?imgurl=http ... BQ&dur=240По-голямата част от пътищата са без асфалт, а по-голямата част от реките са без мостове. Това означава че се кара яко по чакъл и реките се пресичат на мускули или на първа. Който има шнорхел е ок, който няма ... внимава. Честно казано на седмата река взех малко да не внимавам и направих грубата грешка да сменя скорост докато бях в 50 см вода. Предполагам в този момент съм глътнал вода през ауспуха и в последствие имах малки проблеми докато я изпаря. Но, държа да отбележа, това беше единственият проблем за всичките 4000 км (спря ми круз контрола, ама то не е от водата). Впечатлен съм как Форестърът се справи ако не толкова добре то почти толкова добре колкото всичките изродщини които хората там карат (дефендър, ленд крузър, арктик трък и т.н.)!!! В момента съм в гараж и преглеждам амортисьори, баланс, гърне и т.н. та се надявам че не съм потрошил още нещо, но като цяло.... НЯМА ТАКАВА КОЛА Ще кача снимки в четвъртък, че съм старомоден и ползвам филм и сега го проявявам, а ако някой има идея къде да кача видео ще съм му много благодарен. За сега само две от телефона:
|
|
|
|
| Вто Авг 30, 2011 5:16 pm |
|
|
|
Nikola
Регистриран на: Вто Юни 22, 2010 3:06 pm Постове: 36 Местоположение: Гронинген Рейтинг: 6
|

Исках по-рано да напиша нещо по-съществено за Исландия, но все нямаше време. Надявам се да се получи нещо повече от "наченки на пътепис" и да задоволя любопитството на който му се ходи (колегата Yco, примерно) на едно наистина прекрасно място.
При нас решението да отидем се получи спонтанно след поне 15 години мечтаеене от моя страна и 15 минути убеждаване на моята приятелка. Десетина дни преди да заминем билетът за феробота беше закупен и ... връщане назад нямаше. Препоръчвам на който му се ходи да отиде с ферибот и да си закара собствената кола, защото наемането на нещо което е способно да се справи с условията там излиза около 200 евро на ден. Другите варианти са колело или стоп, които също не са за пренебрегване. Имаше поне още един българин на ферибота, но го разпознах чак накрая и не можах да се запозная. С моята си говорим на английски че аз не говоря нейният език, а и българинът май беше сам та нямаше как да се разпознаем докато не видях раницата на Ташев, но то беше на пристигане... Пътуването е 48 часа от Дания като се минава през островите Фарое. Има и вариант да се спре там за няколко дни.
В Исландия, първо трябва да се отбележе че карането извън пътищата е изключително забранено през лятото. Природата е изключително крехка и всяко поражение се заличава с години. От друга страна при една евентуална среща с полицията след подобно упражнение, пораженията върху вашето финансово състояне ще са драматични. Исландия е една от трите държави които нямат армия, но за сметка на това полицията си върши работата, а глобите са астрономически. Пътуването е лесно, пътищата са добре обозначени, главно без асфалт и в някои части без мостове. Тук е мястото е да се отбележе че ако ще пресичате река, по-добре е да изчакате да се появи някой и още по-добре е първо да погледнете и/или да пробвате в какво ще се забъркате. Водата е студена (+2º), но една евентуална подводна канара на която ще кацнете ще ви се стори още по-студена. Друг вариант е да спрете и да изчакате да дойде утрото, когато след студената нощ дебита на реките е по-малък и се пресичат по-лесно. Реките главно се захранват от топенето на ледниците и за това сутрин са по-непълноводни. Спането е позволено където си искаш стига да не си на частна земя или в природен парк/резерват. Най-лесно се намира място за спане около мостовете (където ги има), защто за да се построи мост земята се одържавява. Иначе къмпингите са евтини (4 до 7 евро плюс 2 до 4 евро за душ), хостелите са на европейски цени (около 15 евро без закуска и чаршафи). Ние спахме (като изключим една нощ) само в и около колата където ни свари нощта, а за душ си плащахме отделно. Август е краят на лятото като в началто на месеца е денем около 12, нощем около 9, а в края на месеца денем около 9, нощем около 3. Езикът им е труден, но ако знаете нещо скандинавско (най-добре норвежки, но ние въпреки че не говорим добре холандски, разбирахме доста), можете да разберете указанията по пътищата и менюто. Иначе мисля че и гъските говорят английски на много добро ниво.
И така, ние обиколихме острова (около 3500 км) и пресякохме няколко пъти вътрешността. Трудно е да се опише какво точно видяхме, защото е много различно от всичко което може да се види където и да е в България. Ферито ни остави в Сейдисфиордюр, на източният бряг и след един спонтанен купон у едни исландци с които случайно се запознахме, се отправихме на юг. По южното крайбрежие се намират главните туристически атракции, тоест по-голямата част от ордите туристи но и една голяма част от местата които наистина трябва да се видят. Ледници, езера с айсберги, водопади, равнини, изстинала лава, черни плажове... Лека полека се навряхме във вътрешността и стигнахме до Лангдманалаугавегур, което е един къмппинг в единият от националните паркове. Невероятно място, което дори и пълчищата туристи не могат да развалят. До там се стига трудно, от едната страна пътят е доста лош има поне 10 реки, 5 от които са дълбоки по половин метър минимум, от другата има само една река, но пътят е страшно бабунест. Заслужава си! След десетина дни път стигнахме Рейкявик, който се слави с това че имал най-хубавият нощен живот в Европа. Може и да има, ние не го намерихме. Не ми хареса като град, защото беше прекалено изкуствен. Сякаш направен за да се хареса на туристите. Нищо автентично не видях, въпреки че кварталчетата и шарените къщи бяха страшно красиви. Намерихме един бар в/до една окупирана къща (скуат) където имаше концерти на местни банди и честно казано имам чувството че всички на този остров са изключително добри музиканти. От Рейкявик тръгнахме на север през вътрешността на страната като минахме през Гейзер (който е дал името на всички други гейзери, но за жалост изригва само преди земетресение (40метра)), и лека полека стигнахме до мястото което ме впечатли най-много. Западните фиорди, са една незабравима комбинация от дивотия, красота, зелено, черно и бяло. Южната част е обитавана (не много...), а северната е напълно необитавана. За да се обиколят северните фиорди пеша, защото няма никакви пътища и защото е най-добре да няма, отиват към 25 дена. Ние ходихме 2 дена, спахме, върнахме се. Видяхме тюлени, всякакви непознати пернати, водопади, ледници, стъпки от арктическа лисица по пясъка. Боровинки и манатарки на корем. Нямам думи просто. Вече търся начин да се върна и да обиколя там поне за две седмици. На връщане минахме по северният бряг, като спряхме във вторият по големина град, Акурейри (15 000 жители), който ми хареса много. Автентичен, колоритен, с барчетата с музика на живо, без прекалено много туристи. Можеш да усетиш как хората живеят там. После в Хусавик ходихме да гледаме китове. Като цяло едно прекрасно изживяване, но все пак лодката се опитва през цялото време да догони чудовищата и се клати безобразно (половината пътници бяха зелени), вълните те заливат буквално, вали ситен дъждец. Морската вода е 4º, дъжда и той толкова, а вятърът е директно донесен от Северния полюс. Голям студ и голям кеф. Изпуснахме пъфините (мисля че на български са морски папагали), които на 15 август мигрират. Остава за друг път. Минахме през една синя лагуна с термална вода, няколко вулкана, една две пустини и ... пак на кораба.
Не мога да опиша всичко, качвам няколко снимки и това е. Ако обичате природата сериозно се замислете как да стигнете до Исландия. Няма да съжалявате.
|
|
5
|
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:50 pm |
|
|
|
Nikola
|
и другите снимки Държа да отбележа че ползвам само аналогов апарат и мразя фотошоп та всичко си е истинско 
|
|
1
Последна промяна Nikola на Пет Сеп 09, 2011 4:10 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:55 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:59 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
Страхотно приключение, колега, благородно завиждам! Колко време беше цялото пътуване и ако не е тайна с какъв бюджет го направихте? Ще бъде полезно на всеки, който се замисли за подобно пътуване. 
|
|
|
|
| Пет Сеп 09, 2011 1:24 pm |
|
|
|
Nikola
|

В Исландия бяхме точно 3 седмици, пътуването е два дена на кораба във всяка посока плюс колкото отнеме да се стигне до Дания. Не е тайна за парите  Фериботът беше 1700 евро. Това включва: -двама души две посоки (спане в най-мизерната каюта с девет легла) -нормален размер кола две посоки -по два купона за ядене за всяка посока на всеки пътник (останалата храна ние си я носехме) -другите забавления на кораба които са безплатни, сауна, басейн, фитнес... и много скука (това е цената през летният сезон, когато е по-скъпо. Сега е друго http://www.smyrilline.com/ ) (за сравнение, евтините самолетни билети са около 300 евро, тоест 600 за двама и ако наемеш кола за една седмица вече си похарчил повече) В Исландия всичко излезе малко повече от 1000 евра общо за двамата. Главното е бензина, тоест ако си с колело или на стоп ще бъде в пъти по-евтино, иначе ние за спане не сме плащали (освен една нощ, през останалото време спяхме под звездите, каквито няма, щото никога не е тъмно), а няколкото пъти на ресторант си заслужават. Като цяло не е най-евтината дестинация, но сравнено с Холандия, някои неща са даже по-евтини (бензин примерно 1.40 евра тук гони 2). От друга страна където и да съм бил преди, ако в ресторант ми подарят сметка то порядъка на 40 евра, се чувствам малко преебан. Винаги ми остава някакво гадно чувство, че първо, местните не плащат толкова, а те товарят защото си турист, и второ защото храната е била хубава, но не нещо изключително. В Исландия нямаше такова нещо. От дете не бях ял в ресторант риба която не е била никога замръзявана, въпреки че съм израснал до Атлантика, ако сам не си я хванеш, няма как да е прясна. Това е. Пожелавам ти благородната завист да се превърне в пътуване 
|
|
|
|
| Пет Сеп 09, 2011 1:41 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
Към колегата Nikolа: Е сега вече е баш! Поздравления за прекрасния пътепис!  Затова казвам, че трябва да са разделени, както я пусна отделно преди и всеки да си задава въпросите в темата и няма да има прескачания през различни теми, във времето става една каша.....
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Нед Сеп 11, 2011 4:16 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
Yco написа: трябва да са разделени, както я пусна отделно преди и всеки да си задава въпросите в темата и няма да има прескачания през различни теми, във времето става една каша..... Модераторите какво казаха? Аз мога да си препубликувам моите неща. Защото да искаме от тях да прегрупират досегашните публикации е нереалистично...
|
|
|
|
| Нед Сеп 11, 2011 5:23 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
sk67 написа: Модераторите какво казаха? Аз мога да си препубликувам моите неща. Защото да искаме от тях да прегрупират досегашните публикации е нереалистично... Не знам...явно се умува още.........  , но темата трябва да си остане според мен, а всеки се си изтегли и структурира собствените си изживявания и премеждия, както желае, но трябва да го има "гръбнака" все пак. Е това е само предложение, kато гледам не кипи голям интерес. 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Нед Сеп 11, 2011 7:00 pm |
|
|
|
Nikola
|

Към колегата Yco Чак сега сколасах да прочета част от двата пътеписа които беше постнал по-горе. Този за Африка навява едни еретични мисли в мен... особенно понеделник следобед когато цял ден се мъча да свърша някаква работа. А и на приятелката ми ще ѝ се хареса, че е свикнала и зима и лято да е 30º и Исландското лято хич не ѝ хареса. Само на форестъра ще трябва да му се сложи климатик или басейн на покрива че иначе на мен няма да ми се хареса. В същият форум има много готин разказ за Исландия и даже си познах един мотор и един камион които пътуваха с нас на ферибота. Може и да сме се разминали с другите българи по пътищата, но като няма как да се познаем  С риск да стана досаден ето няколко къси филмчета от Исландските пътища: как форито се справи с нещо което ние си мислехме че е река, но в последсвие се оказа че е просто ручей http://www.youtube.com/watch?v=GtC2V1ViSGAи през това нещо се добрахме до Лангдманалаугавегур http://www.youtube.com/watch?v=kkrdud5-ra0Това е малкият гейзер, който поне изригва редовно на всеки 5 минути. http://www.youtube.com/watch?v=0kiizQ6fTzoи една синя лагуна http://www.youtube.com/watch?v=kQCCgiZXeboТова е. Лека вечер на всички
|
|
|
|
| Пон Сеп 12, 2011 6:02 pm |
|
|
|
lupo
Регистриран на: Вто Авг 23, 2011 11:39 am Постове: 120 Местоположение: Sofia, Bulgaria
Автомобил: Subaru Forester 2.0X 5MT
Телефон: 0898412770
Рейтинг: 31
|
wow .... просто страхотно .... благодаря за страхотния пътепис и ценна информация за Исландия 
|
|
|
|
| Нед Дек 16, 2012 10:18 pm |
|
|
|
Nikola
|
Благодаря 
|
|
|
|
| Сря Яну 02, 2013 4:37 pm |
|
|
|
Paola
Регистриран на: Нед Яну 02, 2011 3:47 pm Постове: 9 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
|
| Вто Яну 29, 2013 6:02 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|