Здравейте,
Няколко пъти срещам тук във форума погрешни мнения за осветлението на бутона ”AUTO” за управление на шофьорското стъкло. Та въпросният бутон, разбира се, свети при включване на фаровете, както при всички поколения легасита и аутбеци. Както знаем обаче, много често малките крушчици изгарят и смяната им е „тегава“. Абе направо си е зор. И тук случая не е изключение. Ако все пак се хванете с тази подмяна ето с какво ще се сблъскате.
Сваляме целия блок с бутоните. Писано е из форума как се сваля. Накратко, с отверка или подхоящ инструмнт се повдига внимателно от горната страна. После се разкачат буксите и готово.
Прикачени файлове:
DSC00102.jpg [ 788.54 KiB | Прегледано 1377 пъти ]
Като разкачих блока се зарадвах, че японците са го измислили много удобно. Видях познатата фасунка (оградено с червено), но скоро установих, че тя е на бутона за подгрев на огледалата.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: крушка подгрев
DSC00103.jpg [ 649.69 KiB | Прегледано 1377 пъти ]
Разглобяването натам продължаваме с развиването на четирите винта които държат декоративната рамка. Като я свалим получаваме това:
Прикачени файлове:
DSC00101.jpg [ 1.27 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Следва най-тегавата операция – махането на бутоните. Тук трябва да напомня, че вероятността да потрошите нещо е много голяма. Свалянето на бутона за заключване на стъклата става лесно с издърпване нагоре. Самите буони за прозорците са проблем, защото те са захванати с двойни пъпки – едни отвън и едни отвътре на бутона. Оградени са с червени кръгчета.
Проблема идва от това че няма как да подведем вътршните пъпки и единствения начин е като дръпнем бутона по-силно. Важно е поне външните пъпки да откачим внимателно с отверка, малко е кофти, защото тамън откачим едната, другата веднага щраква обратно и се получава игра на нерви.
Прикачени файлове:
DSC00100.jpg [ 1.39 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
След като свалим бутоните сваляме и задния капак (съжалявам не направих снимка, но няма нищо специално)
Много се учудих като видях, че крушката е запоена директно за платката и не е предвидено да се сменя, както стандартните крушки с фасунки по таблото и бутоните. Вижда се запоената за платката малка крушчица със зелено капутче. Внимателно разпояваме.
Прикачени файлове:
DSC00087.jpg [ 1.26 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: разпоена крушка
DSC00091.jpg [ 1.15 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Тук направих малко побългаряване. Разглобяването на бутоните ми се стори критично и не исках да повтарям процедурата след 2 седмици заради поредна изгоряла крушка. Реших да запоя светодиод на мястото на крушката.
От предишни експерименти ми беше останало съпротивление, което ми бяха дали за да мога да използвам диод на 12в. Запоих го на плюса на диода и след това на платката.
Прикачени файлове:
DSC00093.jpg [ 1.22 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Прикачени файлове:
DSC00095.jpg [ 1.45 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Прикачени файлове:
DSC00096.jpg [ 1.3 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Много важно е да се спази поляритета, в противен случай няма да свети диода. (+ и – установих с проби, надявам се на всички модели платките да са еднакви ама знае ли човек).
Прикачени файлове:
DSC00097.jpg [ 1.43 MiB | Прегледано 1377 пъти ]
Също е важно по някакъв начин да се изолират околните спойки. Аз използвах разтопен полиетилен.
Това е процедурата като цяло. Сглобяване в обратен ред. Пробвайте дали свети преди да щракнете бутоните. За диод може би е по-удачно да се ползва един елемент от лед лента за 12в. За да се избегне търсенето на съпротивление и за по лесно напасване. Имайте предвид, че мястото под капака е малко. Аз поизпилих малка част от диода за да може да пасне в кутията.
Поздрави