Отговори на тема
 Смяна на крушката на бутон AUTO на стъклото - Legacy '99/'03 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 25
Автомобил: Legacy GX '99
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,
Няколко пъти срещам тук във форума погрешни мнения за осветлението на бутона ”AUTO” за управление на шофьорското стъкло. Та въпросният бутон, разбира се, свети при включване на фаровете, както при всички поколения легасита и аутбеци. Както знаем обаче, много често малките крушчици изгарят и смяната им е „тегава“. Абе направо си е зор. И тук случая не е изключение. Ако все пак се хванете с тази подмяна ето с какво ще се сблъскате.

Сваляме целия блок с бутоните. Писано е из форума как се сваля. Накратко, с отверка или подхоящ инструмнт се повдига внимателно от горната страна. После се разкачат буксите и готово.

Прикачени файлове:
DSC00102.jpg
DSC00102.jpg [ 788.54 KiB | Прегледано 1384 пъти ]

Като разкачих блока се зарадвах, че японците са го измислили много удобно. Видях познатата фасунка (оградено с червено), но скоро установих, че тя е на бутона за подгрев на огледалата.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: крушка подгрев
DSC00103.jpg
DSC00103.jpg [ 649.69 KiB | Прегледано 1384 пъти ]

Разглобяването натам продължаваме с развиването на четирите винта които държат декоративната рамка. Като я свалим получаваме това:

Прикачени файлове:
DSC00101.jpg
DSC00101.jpg [ 1.27 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Следва най-тегавата операция – махането на бутоните. Тук трябва да напомня, че вероятността да потрошите нещо е много голяма. Свалянето на бутона за заключване на стъклата става лесно с издърпване нагоре. Самите буони за прозорците са проблем, защото те са захванати с двойни пъпки – едни отвън и едни отвътре на бутона. Оградени са с червени кръгчета.
Проблема идва от това че няма как да подведем вътршните пъпки и единствения начин е като дръпнем бутона по-силно. Важно е поне външните пъпки да откачим внимателно с отверка, малко е кофти, защото тамън откачим едната, другата веднага щраква обратно и се получава игра на нерви.

Прикачени файлове:
DSC00100.jpg
DSC00100.jpg [ 1.39 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

След като свалим бутоните сваляме и задния капак (съжалявам не направих снимка, но няма нищо специално)
Много се учудих като видях, че крушката е запоена директно за платката и не е предвидено да се сменя, както стандартните крушки с фасунки по таблото и бутоните. Вижда се запоената за платката малка крушчица със зелено капутче. Внимателно разпояваме.

Прикачени файлове:
DSC00087.jpg
DSC00087.jpg [ 1.26 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: разпоена крушка
DSC00091.jpg
DSC00091.jpg [ 1.15 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Тук направих малко побългаряване. Разглобяването на бутоните ми се стори критично и не исках да повтарям процедурата след 2 седмици заради поредна изгоряла крушка. Реших да запоя светодиод на мястото на крушката.
От предишни експерименти ми беше останало съпротивление, което ми бяха дали за да мога да използвам диод на 12в. Запоих го на плюса на диода и след това на платката.

Прикачени файлове:
DSC00093.jpg
DSC00093.jpg [ 1.22 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Прикачени файлове:
DSC00095.jpg
DSC00095.jpg [ 1.45 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Прикачени файлове:
DSC00096.jpg
DSC00096.jpg [ 1.3 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Много важно е да се спази поляритета, в противен случай няма да свети диода. (+ и – установих с проби, надявам се на всички модели платките да са еднакви ама знае ли човек).

Прикачени файлове:
DSC00097.jpg
DSC00097.jpg [ 1.43 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Също е важно по някакъв начин да се изолират околните спойки. Аз използвах разтопен полиетилен.
Това е процедурата като цяло. Сглобяване в обратен ред. Пробвайте дали свети преди да щракнете бутоните. За диод може би е по-удачно да се ползва един елемент от лед лента за 12в. За да се избегне търсенето на съпротивление и за по лесно напасване. Имайте предвид, че мястото под капака е малко. Аз поизпилих малка част от диода за да може да пасне в кутията.

Поздрави :beer:
 44

Вто Окт 28, 2014 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 92
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2000г
Телефон: 0883552075
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Браво, много полезна тема, а снимка как светят дали ще може да качиш

Вто Окт 28, 2014 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Сетих се като пишех текста, че нямам снимка на "тунинга". Все така става, че или нямам фотоапарат или като е в мен е светло навън. Пробвах с телефона, ама снимки с телефон на сумрак е трагедия. Иначе ефекта не е умопомрачителен. Всъщност светва само бутона AUTO, другите са си тъмница, но е достатъчно да се ориентираш по него. Преди си играех на брайлова азбука и много ме дразнеше. Както и да е, при първа възможност ще снимам копчето и още едно подобрение на осветлението в жабката.

:beer:

Вто Окт 28, 2014 5:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 44
Автомобил: Subaru Outback 3,6 2013
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
мс,супер си но чак пък толкова няма да се втилясам :_)

Вто Окт 28, 2014 6:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей,

Поздравления за изчерпателната тема!

При мен този бутон засега свети. Да разбирам ли обаче, че това е единствения светещ бутон в цялата конзола на шофьорската врата?

Поздрави

Вто Окт 28, 2014 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
martin7937 написа:
Здравей,

Поздравления за изчерпателната тема!

При мен този бутон засега свети. Да разбирам ли обаче, че това е единствения светещ бутон в цялата конзола на шофьорската врата?

Поздрави

Здравей,

В цялата конзола крушките са две. Една за подгрева на огледалата, която свети само при позиция "включено". Другата е тази за бутона auto. Това е от моята кола, не съм сигурен за по-новите модификации. Като разглобявах панела се зачудих дали не може да се боднат още някъде диоди за да светнат и другите бутони. Ако човек се заиграе е възможно, бутоните са еднакви отвътре и ако се изреже в черната част някакъв отвор или фигурка може и да стане. По-натам ако ми изпадне някой блок с бутони може да се заиграя повече с побългаряванията.

Поздрави

Сря Окт 29, 2014 11:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ясно, при мен полoжението е аналогично, хубавото е единствено че и двете светят.

Поздрави

Последна промяна martin7937 на Сря Окт 29, 2014 2:41 pm, променена общо 1 път

Сря Окт 29, 2014 2:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 496
Автомобил: Subaru Outback B14, 2.5 AT 2010
Телефон: 0895674665
Рейтинг: 145
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, при мен свети само подгрева, но като гледам за какво става въпрос, мисля че така ще си остане за сега. Аз си мислех че трябва да свети и управлението на огледалата, но май там няма крушки, ако съм видял добре.

Subaru Outbаck IV, 2.5 АТ 2009, 2025-...

Сря Окт 29, 2014 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравей колега, аз бях стигнал до трудното вадене на бутоните и там се отказах именно от страх да не ги счупя. Правя ти едно голямо евала за тази тема защото ме човъркаше отвътре дали не се отказах без много бой. При мен бутоните светят , но понеже бях купил от малките крушки и изках да сменя всички профилактично. Не съм съвсем луд , бутона на аутото свети по слабо хахахахаха. Още веднъж евала. :bow:

Сря Окт 29, 2014 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема