Здравейте, колеги.
Готов съм със снимките.Приложените снимки са достатъчно ясни така,че опиша накратко процедурата по слагането.
Има и други начини за захващане но съм избрал този ,понеже така смяната на изпуснал амортисьор е най-лесна(както се казва Plug and Play ).
1.Махат се седалките и кората
2.Свалят се механизмите на коланите.Тук особеното е ,че ако механизма не е не е в хоризонтално положение както е захванат за купето се законтря и колана не излиза.Под механизмите на коланите има отвори.През тях се захваща задната част на амортисьора.Приложил съм изглед откъм багажника
Прикачени файлове:
1.jpg [ 581.48 KiB | Прегледано 769 пъти ]
3.Сега за захващането на амортисьора в двата му края.От към купето съм избрал следния начин: на главата на болт с диаметър 12мм се заварява бутало от амортисьор.Като от двете страни на главата трябва да има 25 мм за захващане на амортисьора и за резба.Болта трябва да е с дължина равна на височината на гайката + 3-5мм.Аз ползвах самозаконтрящи се гайки.Приложената снимка е направена преди да го скъся.Втората снимка е със шайби и гайка .Резба има и от двете страни за да може да се сложат 2 амортисьора.Шайбите трябва да се скосят (ако са големи) за да се съберат между амортисьора и купето.
Прикачени файлове:
2.jpg [ 638.19 KiB | Прегледано 769 пъти ]
Прикачени файлове:
3.jpg [ 416.64 KiB | Прегледано 769 пъти ]
4.Захващане на амортисьора към гредата на капака.Това се прави накрая . Махат се пружините( кой как може) и след като амортисьора е захванат към купето се налага върху гредата при максимално отворен капак и се бележи къде да се пробива.На първата снимка се виждат два отвора.Долния отвор е стария ,който държи планките към пружините.Махането на планките става като се разпробие единия край на нита ,който ги държи.После се избива.Горния отвор е 8 мм.През него минава буталото от амортисьор ,което държи амортисьора за гредата. Дължината на буталото е сбора от гредата ,4 шайби ,ширината на пластмасовия накрайник на амортисьора х2 и 2х 5-6мм за резби ако са 2 (в моя случай е една резба) Прилагам снимка.
Прикачени файлове:
4.jpg [ 421.34 KiB | Прегледано 769 пъти ]
5.Ето как изглежда амортисьора със всичко по него.
Прикачени файлове:
5.jpg [ 399.87 KiB | Прегледано 769 пъти ]
Пластмасите на амортисьора достатъчно здрави и може да се изравнят от двете страни към шайбите.На мясото където би трябвало да има ябълка се прави отвор 8 мм през,който минава буталото.
6.Ето как изглежда поставен.
Прикачени файлове:
6.JPG [ 396.32 KiB | Прегледано 769 пъти ]
Изкривен е малко ,понеже е един ако са два ще е както трябва.
Допълнителни разяснения.
Ползвал съм амортисьори с дължина 25см от ябълка до ябълка. С такъв размер са на опел, ауди и т.н. немски коли.
Ползвал съм два амортисьора по 850 нютона и са му почти достатъчни на капак със спойлер но са втора употреба.
Нови може да са точно а за без спойлер мисля,че 1200 нютона стигат.По-удачно е да се позват 4 вместо 2.Така ако изтърве един няма да има нещастни случаи и може да се замени навреме. При мен с един амортисьор 850 нютона капака пада като гилотина....
Ползвал съм бутала от амортисьори с диаметър 8 мм но препоръчвам с диаметър 10 мм.
Ако след захващане на амортисьорите за купето дължината им е по малка от необходимата то може да се завие допълнителна гайка с необходимата дебелина под главата на болта.
Има две планки ,които държат пружините .Ако не се огънат или изрежат(на снимката) може да опират в амортисьорите при затваряне на капака.
Важно е при пробиване на гредите ,които държат капака, да се пробива под 90 градуса.Така амортисьорите ще са перпендикулярни на буталата(осите).
При избиране на място за отвора в гредата е добре да видите каква траектория описва.При мен е на около 4 см над фабричния отвор и хода на буталото на амортисьора е около 8 см. от около 10 възможни.Ляга се в багажника и се гледа.
Това се сещам за сега ако има въпроси питайте.