Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Subaru Legacy 3.0 2004 Проблем с охладителната система #2 
Автор Съобщение

Постове: 35
Автомобил: Subaru Legacy 3.0 H6 2003
Рейтинг: 2
Нов фен
Отговори с цитат
didoya написа:
Значи провери (смени) термостата, изчисти добре радиаторите и дано проблемът изчезне. Ако не - филма е дълъг и с голям бюджет, дано не се налага да разбираш сценарият:)

Аз съм в тази фаза на филма и сега нека да изчистим стъпките за отстраняването му като почнем от най-вероятните и естествено най-евтините.

История на колата (пълната е тук http://www.carspending.com/bg/vehicles/ ... xer-petrol в графа други разходи без последните неща но те са по надолу)

- 3.0 2004 legacy комби + газ
- ~154k km - купена след обслужване (доказано + смяна на масло diff/скорости)
- ~156k km - газ (landy renzo obd II, впръскване на малко бензин след 3к оборота)
- ~164k km - пълно обслужване (НЕсубару софия)
- ~175k km - пълно обслужване (Официален Субару сервиз в софия)
- ~178k km август - За първи път видях температурата да скача доста над половината но все пак преди последната бяла графа. Усеща се загуба на мощност. Наклон, 4 човека багаж. Все пак не влезна в последната бяла графа и оставих колата да изстине. Лятото свърши.
- ~186k km - пълно обслужване (НЕсубару софия). Маслото вече е 5w30
- В сезон различен от зимата проблем няма както и да се кара автомобила (от време на време 22/23 l/100 км)
- ~198k km - Лято 2014 - наклон (малко след началото на магистралата посока софия-пловдив ~20-30 км от магистралата), темпомат, 150, сам човек в колата без багаж и пренатоварване. Температурата се качва отново без да влиза в последната бяла графа а малко преди нея. Усеща се загуба на мощност.Ako изключа климатика температурата пада малко. Пак оставих да изстине. Време е за консумативи.
- Като се замислям над проблема с загряването се сещам че има вибрации в купето на място (и на газ и на бензин). Не са големи но се усещат. Не си спомням кога са се появили за първи път.

* Сервиз 1 - Свещи, масло, маслен филтър, въздушен филтър, филтър купе, хидравлична течност, спирачна течност, антифриз, масло на климатика (dafuq?)

* Сервиз 2 - Външно чистене на радиатор

* Сервиз 3 - Имало по 3-ма на ден като мен в тяхния сервиз с същия мотор. Смяна на термостат, цялостна промивка на охладителната система, смяна на някакви тампони по окачването, 1 ремък отпред на двигателя (казват ми че пробката за маслото на двигатела не била завиата от сервиз 1 и изтекли около 200ml масло - на парко мястото масло нямам. лъжа ли бате се пита в задачата?). Също ми казаха че скоростите не включвали както трябва ами мислели много дали да смъкват 1 или 2 предавки и сме щели да правим скоро скорости. Тази кола не е ли по принцип с бавно мислеща скоростна кутия?

Резултата от горните промени по колата за да видя дали проблема с загряването е отстранен:

- Икея - Железница, шофьор, без пасажери, без багаж, температура на въздуха ~27-28 градуса, скорости предимно 2/3 спортен режим автоматик (без типтроник). На 10-я km температурата мина средата, след още един над нея, след още един малко преди последната бяла графа. Спирам. Проблема явно не е отстранен.

- Колата НИКОГА не е вкарвана в последната бяла графа за температурата на антифриз/вода whatever а камоли в червената. Т.е. бе би трябвало да не е прегрявана.

В уравнението се пита следното:

- Има ли къдърни кадри в София/Пловдив които могат да оправят въпросния проблем без да се налага да сменят половината части на колата, да отварят двигатели и тнт без да има нужда и да се опитват диагностицират проблемите по метода проба грешка Т.е като им я закарам и като кажат от това е, след като го сменят проблема да изчезне. По другия метод и аз знам. Пробвам колата, ако не става сменям.

- Ако няма такива хора някой може ли да ми предложи последователен списък по който да почна да оправям проблема като започнем от най вероятната причина за проблема. Да се има в предвид че колата тресе на място в режим паркинг (не много но се усеща). Ще се радвам ако срещу всяко предложение има приблизителна цена за отстраняване части+труд.

- Много хора казват че въпросната кола си иска поддръжка. Да така е но какво означава това? Кое не съм направил както трябва за 50k които съм и навъртял ако прегледате историята на автомобила (http://www.carspending.com/bg/vehicles/ ... xer-petrol) което да доведе до проблемите които имам като изключим газта и тежкия десен крак. Някой вижда ли неща които съм пропуснал и които се включват в теорията за регулярна поддръжка. Сбърках ли някаде? Ако да къде за да го избегна за в бъдеще. Иначе колата си е много добра :D

- Капачка?
- Водна помпа?
- Смяна на радиатор?
- Гарнитури на глави?
- Вкопани клапани?
- Спукани глави?
- ако караш на газ дай да ти набият легла на клапаните от някаква сплав бяха(кевлар или титан)
- Реглаж на клапани
- Ново 20?

Ами ще се радвам ако някой успее да summarize-не или да посочи сервиз и отговорни, нормални хора които са в състояние адекватно да адресират проблема без да се налага да правят излишни интервенции по колата като ненужно отваряне на двигатели без да са сигурни че проблема наистина е от там.

Мерси на всички предварително.

Чет Авг 21, 2014 10:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първо си прегледай газовата обстойно - какви смеси прави движение и под товар ( спортен режим ).

Пет Авг 22, 2014 6:16 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
2 неща.
1 Като и дадеш кик (сп режим) след 4-4,2К оборота, има ли един допълнителен кик, все едно отваря още една клапа.
2 Маслото на скоростите, което е сложено, какво е, някакво "подходящо" или оригинално? Какво е нивото на маслото в АТ

Пет Авг 22, 2014 7:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, аз лично щах да си сменя водната помпа първо и след това да тествам отново.

Пет Авг 22, 2014 8:22 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Първо си прегледай газовата обстойно - какви смеси прави движение и под товар ( спортен режим ).

Имам го в предвид въпреки че газовата е обслужвана надлежно (филтри) на всеки 20к (включително преди 2 седмици след повторното загряване).

Планирана е профилактика и обстоен преглед.

Проблема с загряването го има и само на бензин.

Последна промяна vaLski на Пет Авг 22, 2014 8:30 am, променена общо 1 път

Пет Авг 22, 2014 8:27 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
eddy написа:
2 неща.
1 Като и дадеш кик (сп режим) след 4-4,2К оборота, има ли един допълнителен кик, все едно отваря още една клапа.
2 Маслото на скоростите, което е сложено, какво е, някакво "подходящо" или оригинално? Какво е нивото на маслото в АТ

1. Има такова нещо но се случва на ~3.2-3.5 оборота.

2. Не знам. Сменяно е от предишния собственик преди ~50k (сигурно е) но според мен не е оригинално.

Температурата която се показва не е ли само на двигателя?

Относно скоростите веднъж в месеца когато съм я карал по бързо м/у градско като влезна в града и като сваля предавки преди светофари превключва с kick-in-the-back към долна предавка. Не е постоянно. Обикновенно се наблюдава след интензивно шофиране което преминава в нормално (градско)

Пет Авг 22, 2014 8:30 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
deadman написа:
Колега, аз лично щах да си сменя водната помпа първо и след това да тествам отново.

Как може да се разбере дали е от тази помпа. Както казах не съм почитател на метода проба грешка. Не заради парите а защото мисля че е грешно.

Ако има проблем в някой компонент то той трябва да може да се диагностицира, да е доказано че проблема е точно от този компонент и чак тогава да се премине към смяна.

Пет Авг 22, 2014 8:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, ако има проблем в охладителна система, на която топлообменното вещество е сменено, радиатора е нов, термостата е нов и няма изпускащи линии, остава (според мен) само едно нещо, което да се подмени преди допрегряване на мотора и отварянето му. Помпата е механично задвижвана и няма как да се диагностицира (освен ако си намериш характеристиките й и си направиш стенд с дебитобер и да проверяваш). Ако е електричеки задвижвана е съвсем друго, но на автомобилите не е.

Пет Авг 22, 2014 8:57 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
deadman написа:
Колега, ако има проблем в охладителна система, на която топлообменното вещество е сменено, радиатора е нов, термостата е нов и няма изпускащи линии, остава (според мен) само едно нещо, което да се подмени преди допрегряване на мотора и отварянето му. Помпата е механично задвижвана и няма как да се диагностицира (освен ако си намериш характеристиките й и си направиш стенд с дебитобер и да проверяваш). Ако е електричеки задвижвана е съвсем друго, но на автомобилите не е.

Разбирам. Значи го пиша в графа консуматив и е сменям.

Да се има в предвид че радиатора НЕ е нов :) И него ли да го пиша консуматив. Как може да се разбере дали е за смяна?

Кога мотора се води прегрял? Както казах никога не е влизал в последната бяла скала камоли в червената. Най-много до малко преди последната бяла.

Пет Авг 22, 2014 9:06 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Още един въпрос.
Колата нов внос ли беше или не?
Висока Т на АТ с лоша работа може да влияят и на Т на двг.
Колегата с водната помпа е прав, но тя е на такова място, че ако се смени и после се установи, че е за гарнитури, пак ще е близка процедурата. В този ред на мисли маркучите на радиатора, твърди, меки или нормално твърди са?
Обяснявам защо питам тия неща. В БГ идват много Н6 с проблеми в мотора(клапани). Сглобяват се по различни начини, най-често най-евтиния възможен вариант (евтини гарнитури, антифризи и тн) Помпи, термостати и тн не се пипат ако няма нужда. В доста сервизи за АТ кутии ползват масла, каквито имат в наличност, обикновено едно синтетично и едно не и според годината на производство просто допълват едното или другото.
Относно кика при 3,2-3,5К обороти, предполагам е от доп бензин, който започва да се впръсква, а за 4К питах, защото доколкото съм запознат след 4,2К оборота Субару Н6 вече не коригира смесите по датчици, а работи по предварително зададена карта.
Според мен можеш да пробваш първо да смениш маслото на АТ, така и така не ти работи добре. Трябва ти такова ако не се лъжа:
http://www.ebay.co.uk/itm/Subaru-OEM-AT ... 2a36851eee
в комплект с филтъра на АТ и ако пак нещата не са ОК, продължаваш до победата :)
В този ред на мисли, БРЦ доколкото съм запознат ползват аванс процесори, ако едно ГИ няма аванс процесор, как ще се отрази това на изгарянето и на Т, която се достига в цилиндъра.

Пет Авг 22, 2014 9:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
vaLski написа:
deadman написа:

Разбирам. Значи го пиша в графа консуматив и е сменям.

Да се има в предвид че радиатора НЕ е нов :) И него ли да го пиша консуматив. Как може да се разбере дали е за смяна?

Кога мотора се води прегрял? Както казах никога не е влизал в последната бяла скала камоли в червената. Най-много до малко преди последната бяла.

Радиаторът ако няма теч трябва да се знае колко литра течност побира. Теста е с пълнене и ако си поеме количеството значи няма вътрешни запушвания. Имай впредвид, че отвътрешно запушване на радиатора може да вдигаш температура без да губиш течност, по простата причина, че охлаждащата повърхност е намаляла. Ако не сте проверявали радиатора не го пипай за сега.
Колегата eddy обаче също е абсолютно прав за влошената работа на охлаждането при проблем с АТ. Така зададени нещата, мисля че е по-добре да се започне с масло и филтър на автомата щом не са сменяни.

Пет Авг 22, 2014 9:35 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
eddy написа:
Още един въпрос.
Колата нов внос ли беше или не?
Висока Т на АТ с лоша работа може да влияят и на Т на двг.
Колегата с водната помпа е прав, но тя е на такова място, че ако се смени и после се установи, че е за гарнитури, пак ще е близка процедурата. В този ред на мисли маркучите на радиатора, твърди, меки или нормално твърди са?
Обяснявам защо питам тия неща. В БГ идват много Н6 с проблеми в мотора(клапани). Сглобяват се по различни начини, най-често най-евтиния възможен вариант (евтини гарнитури, антифризи и тн) Помпи, термостати и тн не се пипат ако няма нужда. В доста сервизи за АТ кутии ползват масла, каквито имат в наличност, обикновено едно синтетично и едно не и според годината на производство просто допълват едното или другото.
Относно кика при 3,2-3,5К обороти, предполагам е от доп бензин, който започва да се впръсква, а за 4К питах, защото доколкото съм запознат след 4,2К оборота Субару Н6 вече не коригира смесите по датчици, а работи по предварително зададена карта.
Според мен можеш да пробваш първо да смениш маслото на АТ, така и така не ти работи добре. Трябва ти такова ако не се лъжа:
http://www.ebay.co.uk/itm/Subaru-OEM-AT ... 2a36851eee
в комплект с филтъра на АТ и ако пак нещата не са ОК, продължаваш до победата :)
В този ред на мисли, БРЦ доколкото съм запознат ползват аванс процесори, ако едно ГИ няма аванс процесор, как ще се отрази това на изгарянето и на Т, която се достига в цилиндъра.

- Колата нов внос ли беше или не?
Да. Беше карана 4 месеца в BG. Предния собственик я беше поддържал перфектно. Колата беше в перфектно визуално и техническо състояние. Преди да я купя мина през субару пловдив за еднодневен преглед и диагностика. Единствената забележка беше една драскотина по кожата и няколко шупли на боята на предния капак. Газта я слагах аз.

- Висока Т на АТ с лоша работа може да влияят и на Т на двг.
Ok. За съжаление незнам с каква температура е. Ще пробвам с bluetooth odb да логна към телефона някаква дата по време на движение .
Значи пишем и смяна на масло на ат, филтър на ат и дифф в субару (нямам нерви да се разправям с други майстори) като консуматив въпреки че е на 50к текущото. Не искам да обиждам никой. Знам че има къдърни и отговорни хора но просто вече незнам на кой да вярвам. Отиваш. Готов си да си броиш парите. Искаш да ти свършат работата съвестно. Обясняваш им проблемите които имаш. Отношението което получаваш е не-ангажиращо. Резултата е или никакъв или случаен с неясен произход на материали и части.

- В този ред на мисли маркучите на радиатора, твърди, меки или нормално твърди са
За съжаление не знам и не съм тествал. Има много маркуч таз кола и трябва повече инфо кой точно да пипам. След загряване спирам и проверявам?

- Обяснявам защо питам тия неща. В БГ идват много Н6 с проблеми в мотора(клапани).
Тази със сигурност нямаше никакви проблеми като я купих. За първи път я загрях миналата година лятото.

- ползват аванс процесори
Както споменах проблема го има и на бензин.

От изписаното до тук смятам да направя следното:

- Смяна капачки
- Смяна Водна помпа
- Смяна масло ат/дифф + филтър
- Пълна диагностика на ГИ (въпреки че проблема го има и на бензин)

Пет Авг 22, 2014 9:41 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
deadman написа:
Радиаторът ако няма теч трябва да се знае колко литра течност побира. Теста е с пълнене и ако си поеме количеството значи няма вътрешни запушвания. Имай впредвид, че отвътрешно запушване на радиатора може да вдигаш температура без да губиш течност, по простата причина, че охлаждащата повърхност е намаляла. Ако не сте проверявали радиатора не го пипай за сега.
Колегата eddy обаче също е абсолютно прав за влошената работа на охлаждането при проблем с АТ. Така зададени нещата, мисля че е по-добре да се започне с масло и филтър на автомата щом не са сменяни.

В първия сервиз ми смениха антифриза и нищо не казаха.

Във втория сервиз при който изришно им казах че загрява (тези които промиваха охладителната и сменяха термостата) не споменаха да има запушване въпреки че обсъждахме преди това дали радиатора не е за смяна а се занимават с Субару. Те поне би трябвало да го хванат това с запушването. Уж ги разбират ама колко са задълбавали и са внимавали дали това което са наляли в охладителната е с правилния литраж незнам..

Пет Авг 22, 2014 9:44 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За съжаление си влязъл в този филм.

Изхвърля ли ти водата в разширителното казанче като тръгне да загрява? Ако да - после връща ли я?

Извинявай за тъпият въпрос, но - проверявал ли си нивото на антифриза в радиатора?

Иначе добре го каза - много готини коли са, ама тези боксери H6 са си драма голяма - с риск пак да ме оплюят - няма никоя друга марка с толкова проблеми със загряването и с толкова много духнали гарнитури на коли на относително малко км.

Пет Авг 22, 2014 9:45 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
От това което съм обяснил като поведение на колата и симптоми някой има ли представа (мирише ли му на) двигател е за отваряне и по скъп ремонт?

- Гарнитури
- Клапани
- Етц.

Да се има в предвид и вибрацията на място както при студен така и при топъл мотор и на газ и на бензин (малка е но я има)

Пет Авг 22, 2014 9:48 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Едно разбрах - при Субару стрелката мине ли средата повече от веднъж за относително кратък период без отваряне на мотор няма да минеш.
Според мен си за гарнитури, клапани и т.н.

Искам да те посъветвам нещо и да имаш следните изисквания към сервиза, който ще се заеме с ремонта:
1. Ясно да кажат какво смятат да правят и как да го правят преди да започнат ремонта.
2. Смени всички гарнитури с нови оригинални, настоявай да използват само оригинални силикони.
3. Задължително се убеди, че освен главите ще ти занесат на проверка и/или шлайф и блока. Също така и кой и къде ще го прави.
4. Увери се, че всичката работа по мотора ти ще се осъществява в чисто помещение.
5. Искай документи и фактури за всичко - части, труд и т.н. Искай документ с прилежно описано какво е сменено с подробна разбивка по цени.
6. Подпиши приемо-предавателен протокол в какво състояние предаваш колата си.
7. По желание така и така отваряш набий легла, подходящи за газ ако смяташ да караш тази кола достатъчно дълго.

Единственото притеснително е, че в София не знам за нито един сервиз, заминаващ се със Субару, който да може да покрие тези критерии.
Всичко това ти го казвам на базата на ремонта на моята кола, който правих миналата година.

Още нещо, ама ти сигурно си го знаеш - мотор отварян от Бг майстор вече никога не е същият...

Успех, стискам палци да излезе нещо просто и да не стигаш до там!

Пет Авг 22, 2014 9:56 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Колега ако оставяш колата си в Субару за смяна АТФ първо се увери, че имат оригинален такъв, а не ползват разни Арал, Кастрол и тн масла. Те там нямат интерес колата да си я караш 1 000 000 км без сервиз :)
Маркучите: отгоре погледнато излизат 2 или 1 маркуча, които са от радиатора до двг, за тях става дума, седят от горната страна на радиатора, отдолу е само един от към шофьорската страна, няма смисъл да го пипаш него :D
Аз да си кажа моето мнение за офиц сервизи, което е изкл лошо, не визирам Субару Пловдив, нямам опит с тях, но от доста от сервизите в Сф излизат много оригинални консумативи на различна цена :) Не си ли виждаш колата и да разчиташ на съвестта на някой, който нито те познава, нито нищо, пък може да изкара повече от теб, според мен е малко наивно в БГ действителността.

Пет Авг 22, 2014 10:13 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
На твое място щях да търся някакъв тунинг радиатор(предполагам че ще е по дебел) а и така няма да си дал пари на вятъра ако се окаже нещо друго, въпреки че не виждам какво може да е. По принцип радиатора може да се отваря и почиства но едва ли е добра идея а и общото мнение е че охлаждането работи на предела на възможностите си, за този двигател се споменава и за мод на охлаждането на скоростната кутия ако не бъркам.

Вто Авг 26, 2014 11:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 70
Рейтинг: 8
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравей колега :) Аз имам същия проблем с охлаждането на Legacy 2.0R bi-fuel... Визуално всичко е наред, няма течове. Всичко е сменено и сервизирано - масло двигател, масло скорости и диф. антифриз също. В града в най-голямата жега и трафик няма никакви проблеми, стрелката дори не мърда от половината, както си е нормалното. Това със загряването се получи по същия начин, както си описал - извънградско при изкачване (без значение дали съм сам или е пълна колата). Има ли развитие с мистерията при теб ? :-?

Съб Сеп 13, 2014 10:49 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
pepi123 написа:
Здравей колега :) Аз имам същия проблем с охлаждането на Legacy 2.0R bi-fuel... Визуално всичко е наред, няма течове. Всичко е сменено и сервизирано - масло двигател, масло скорости и диф. антифриз също. В града в най-голямата жега и трафик няма никакви проблеми, стрелката дори не мърда от половината, както си е нормалното. Това със загряването се получи по същия начин, както си описал - извънградско при изкачване (без значение дали съм сам или е пълна колата). Има ли развитие с мистерията при теб ? :-?

Никакво. За сега продължавам да си я карам така. Планирам смяна на масло скорости тези дни.

Днес Правец -> София по хемус 150 с още един човек в колата въздух 26 градуса стрелката за температурата мина половината и малко отгоре но все пак в нормалните граници. Спрях да и обръщам внимание и си я карах както си знам. Температурата варираше според натоварването на двигателя.

Нед Сеп 14, 2014 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >