Отговори на тема
 Изваждане на двигател Legacy 2000 Ej25/AT 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 135
Автомобил: Subaru Legacy IV ej25 Bi-Fuel
Телефон: 0896201616
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
имам няколко питания относно изваждането на двигателя от коша.
Колата е Legacy 2000 ej25 156h.p. автоматик.

Има ли някаква разлика, когато се отделя двигателя от ск.кутия или е както на кола с ръчна ск.кутия?

Трябва ли да се сваля всм.колектор, когато се вади двигателя?

Има ли определени места да се захване двигателя, когато се вади?

Ако има и друго, ще се радвам някой да го сподели.

Съб Дек 20, 2014 10:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здрасти колега,

Като за начало потърси в ю-туб малко видеота как се вади двигателя на автоматика. На пръв поглед е като на ръчката, ама има особености. Една от най-важните подробности е да развиеш торк конвертора, който е хавант с 4 болта за диска хванат на задната част на коляновия вал. Достъп до тия болтове имаш през прозорчето затапено с един гумен тампон който се намира под пластмасовата кутия за въздуха хваната на смукателните колектори. На това видео се вижда отвора на около 1 часа спрямо коляновия вал https://www.youtube.com/watch?v=abXEII5fTgY. Като вадиш двигателя конвертора да си остане на местото. Не го вади от местото му. И разбира се за да изкараш мотора трябва да махнеш радиатора с перките. Това е в общия случай.
Успех!

p.s. На това видео ще видиш двигателя с диска на него, по перифериата са 4-те болта на конвертора които са махнати. https://www.youtube.com/watch?v=Ta3JxDkwohY

Нед Дек 28, 2014 1:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Радиатора нее задължителен да се вади. Само перките.
Смукателния колектор, аз го свалих предварително.
Ако ще правиш глави така или иначе после се вади, под него мисля има една кука почти в средата.

По горе колегата е написал за торк.конвектора 4 болтчета през отвора на кутията.

Има няколко завряни болта на ск.кутия но се получава.

Успех!

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Нед Дек 28, 2014 5:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря колеги,
аз изгледах доста клипове и много неща ми се изясниха.До сега не сме правили боксер двигател и за тово имаме малки чуденки.

Имам и друг въпрос.

Защо, когато стягат главите, смазват болтовете с масло? Ние винаги сме подсушавали болтовете и дупките, къдета се завиват.

Пон Дек 29, 2014 4:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Причините са 2 или може би повече.
Първо - смазания болт върви плавно при стягане. Не се получава скърцане от прекомерното контактно напрежение. Няма го онова "подскачане" при затягане което спомага за по-голяма точност на момента.
Второ - смазаните резби имат по-малко триене в резултат на което отново имаме по-точен момент на затягане.
Ето едно супер видео направено от профешанъл субару механик https://www.youtube.com/watch?v=ddFsFfiyOvg където показва и обяснява как се монтират глави. Обяснва и за процедурата на стягане на болтовете и т.н. Това което ми направи впечатление е че някой от моментите които той казва се различават от това което аз съм виждал в менюалите. Както се вижда и при него някой от болтовете взеха да скърцат независимо че ги е смазал. Според мен това е защото ползва моторно масло което е с нисък вискозитет. Затова аз ползвам диференциално масло 80в-90, потапям резбата на болта и главата му в маслото, после следва завиване и стягане. Някой може би ще каже "Ама това диф. масло ще иде в мотора, не е ли лошо?" Реално количеството е много малко, няма и 20-30г, така че не мисля че е проблем. При последваща смяна на масло на двигателя няма да остане нищо. Но болтовете при затягане не проскърцват въобще, въртят се гладко без насичане до определения момент по спецификация.

Пон Дек 29, 2014 7:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Provigo написа:
...Ето едно супер видео направено от профешанъл субару механик https://www.youtube.com/watch?v=ddFsFfiyOvg...

Леко off - невероятно качествени клипове, Subaru-Mike обяснява страхотно! Не мога да спра да гледам и слушам до степен, че се надъхах ако някога ми се наложи отново да правя ремонт, да пръсна и събера мотора сам...

Пон Дек 29, 2014 9:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз изгледах много клипове и има голяма полза от това.Лошото е, че английския ми е малко зле и някой неща не мога да ги разбера.

Гледам, че Майк събира на куп шесте болта, които държът главата за блока и ги разделя на тези с червена глава/4бр./ и другите два.В друг клип гледах, че механика казва, че всеки болт трябва да се постави на същото място, от което е развит.Аз също съм чувал, че при Субару е така, всеки болт са се завива там, от където е развит.

Имам доста разглобени двигатели на Хонда и никога не съм спазвал това, болтовете да са на същите места.

Сря Дек 31, 2014 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема