Отговори на тема
 Задна светлина - диоди 
Автор Съобщение

Постове: 411
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Проблемчето, е че десният сектор на задната (около четвърт, дясна) на задната светлина си тъмнее! В сервиза (тайна кой е) ми анонсираха сериозна трицифрена сума в евро за оригинално цяло панелче. Не можело само секторчето, което не свети при мен само да се смени. Цяло си се продавало... Е не ми се дават толкова кинти и ако някой има свежа идея ще черпя....

Колата е Легаси, 2004, 2.0 5MT SW.

Предваритерно благодара за помощта.

Пон Юни 29, 2009 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 131
Автомобил: Saab & 3xBMWs
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Дали ще може една снимка на стопа и частта, която не свети. Ако е на светлината за заден ход мисля, че спокойно можеш да си направиш една схема с нови диоди. Мисля, че с широкоъгълни/разпръскващи бели диоди и подходящо съпротивление ще стане.

Пон Юни 29, 2009 7:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 418
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
застраховка :-D

Пон Юни 29, 2009 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
stocky написа:
Дали ще може една снимка на стопа и частта, която не свети. Ако е на светлината за заден ход мисля, че спокойно можеш да си направиш една схема с нови диоди. Мисля, че с широкоъгълни/разпръскващи бели диоди и подходящо съпротивление ще стане.

Не мога в момента. Другата седмица мога. Сега съм я дал, временно да я кара чужбински приятел. Дай конкретно предложение плс. Откъде, тлф. и т. н.... Дали мога да си изкормя диоди от свястно фенерче напр. - не китайско, а европейско (не съм сигурен, ама по принцип то май пак си е с китайски чаркалаци!)

Пон Юни 29, 2009 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
диоди има пот път и над път.във всеки магазин за радио части цена за бройка от 30-60 стотинки :D

http://betoteh.com/bg/index.html

Пон Юни 29, 2009 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Няма смисъл да съсипваш хубавите китайски (всички реално са такива) диодни фенерчета. В някой жичкаджийски магазин отиваш, обясняваш на продавача колко, какви диоди и КАК (успоредно/последователно) ще ги свързваш, към какво напрежение и той ще ти направи една проста схемичка,ще изчисли необходимите резистори и от теб се иска само да си сръчен с поялника. Ако си от Пловдив мога да съм ти от полза. можеш и да видиш по какъв начин са свързани диодите във сегашния стоп-може някоя спойка да се е прекъснала, защото не вярвам диодите да са изгорели ;) .

Успех

Пон Юни 29, 2009 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Има си, вярно по 10 бр. за 2 лв. има даже. Ама знаеш ли каква разлика има в светлосилата (лумени), яркостта (кандели), топлина на лъчението между тези по 20 ст. парчето и тези, които май ми трябват? Знаеш ли и че има стандарти? За твое сведение това в скобите са електротехнически измервателни единици и много-много вече не бива да ги заобикаляме - в Европата сме. Пък и имам идея да си ми осветяват читаво като карам назад :wink:
Не става въпрос за стоп-светлини, където всъщност е необходима също достатъчна яркост. Не е изгоряла спойка, проследих ги внимателно.
Дайте по-сериозно, въпрос на безопасност е все пак!
Поздрави,

Пон Юни 29, 2009 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
В свестен магазин за електроника би трябвало да има над 100 вида светодиоди, при които все някои ще ти отговарят на критериите. Ако искаш мога да те снабда и с едни по-особени диоди (водат ги CCFL технология), които струват мисля около 3лв. парчето и направо вадят очи, но не мисля че има смисъл. Старите светлини за заден ход осветяваха ли ти като караше назад? Ако искаш да ти осветяват за какви диоди си приказваме-те стават за светене, но не и за осветяване.

Тези мерни единици съм ги срещал тук и там. Не се заяждам но мерните единици в скобите не са елктротехнически, а фотометрични.
Единицата за яркост е cd/m.m (кандела на квадратен метър), защото яркостта зависи от площта на светещата/отразяващата повърхност. Светлосилата не беше ли способността на един обектив да копиира изображение с определена осветеност? Като говорим за лумени-нали знаеш, че съотношението lm/W (лумен на ват) при светодиодите е в пъти по-добро от това при крушките с нажежаема жичка? Същото май беше и положението при Lx-овете. Те май бяха равни на отношението lm/cm.cm, което пак е с по-добри стойнисти от това при нажежаемите крушки. Според мен от това следва, че най-грубо казано, ако си харесаш хубави широкоъгълни диоди ще бъдеш по-безопасен за околните, защото ще те виждат по-добре. Като сме в Европа и мислиш,че някой ще тръгне с фотометрична апаратура да ти замерва стоповете? Ми нали тогава всичките BMW 3ки с китайски диодни стопове трябва да се спрат от движение, защото са им сложени диоди с насочена светлина и над определен ъгъл просто все едно не светат. Моля те поправи ме където греша-сигурен съм, че съм сътворил някоя глупост.

Пон Юни 29, 2009 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 117
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Ако мога да съм в помощ:http://www.led.omega-light.com/

Вто Юни 30, 2009 8:28 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
stocky написа:
. Моля те поправи ме където греша-сигурен съм, че съм сътворил някоя глупост.

Не си сътворил никакви глупости stocky! Сори, бележката ми беше към msdjorjo - изказва се неподготвен, според мен.
Само в едно не си прав - изброените термини са си чисто електротехнически - учат се по учебния предмет "Ел. осветление" още във втори курс на едновремешните електротехникуми, сега - профилирани гимназии с изучаване на незнам кво си... М.Д. завършил съм такъв с +.... не се дуя, не ме разбирай неправилно. А и светлосилата, в случая, си зависи и от източника и от "капачката" му (обектива си ни е пластмасовата капачка на задната броня).

А и друго искам да споделя - абе осветяваха ми си доста добре назад светодиодчетата, направо почти като ден, затова си ги и искам поне приблизително същите :oops:
Дай, наистина ако имаш възможност да ми уредиш алтернатива - пусни едни координати на лични. След 05.07. да видим, ако имаш време, възможност и естествено желание проблема и да го решим. Ще черпя разбира се!!! :D

Вто Юни 30, 2009 9:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Не си сътворил никакви глупости stocky! Сори, бележката ми беше към msdjorjo - изказва се неподготвен, според мен.

трябва ли и аз да ти вкарам термини и подробности за да се оправдаваш после и на мен?писах нвъзможно най елементарно.това което съм понаучил за електро техниката(електрониката)не е от някой техникум.ако държиш мога да ти пратя снимки със сътворени от мен неща.колегата ти е обяснил доста подробно нещата по моя отговор.

http://betoteh.com/bg/index.html

Чет Юли 02, 2009 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
prizov написа:
stocky написа:
. Моля те поправи ме където греша-сигурен съм, че съм сътворил някоя глупост.

Какво ти е виновен Жоро? Ако беше писал, че търсиш научна дисертация относно диодите и тяхното приложение в светлините за заден ход на автомобила щях да те разбера, ама в твоя коментар #1 абсолютно нищо няма в тази връзка. Човека има приложен опит в тази посока и е готов да ти съдейства без дори да се познавате, а ти реши да се направиш на учен и да го обидиш без да имаш никаква идея кои е насреща. Може да е аматьорски опита ама аз го познавам момчето - msjorjo НЕ МОЖЕ да чете мисли от разстояние, или поне не се е издал до момента ;) ерго няма откъде да знае какво си имал предвид.

Вземи поразгледай малко форума и ще видиш, че тук такова отношение не върви.

P.S. Ако търсиш терминология на тема диоди - мисля, че има по-добри форуми от този.

Чет Юли 02, 2009 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
ender написа:
Какво ти е виновен Жоро? Ако беше писал, че търсиш научна дисертация относно диодите и тяхното приложение в светлините за заден ход на автомобила щях да те разбера, ама в твоя коментар #1 абсолютно нищо няма в тази връзка. Човека има приложен опит в тази посока и е готов да ти съдейства без дори да се познавате, а ти реши да се направиш на учен и да го обидиш без да имаш никаква идея кои е насреща. Може да е аматьорски опита ама аз го познавам момчето - msjorjo НЕ МОЖЕ да чете мисли от разстояние, или поне не се е издал до момента ;) ерго няма откъде да знае какво си имал предвид.

Вземи поразгледай малко форума и ще видиш, че тук такова отношение не върви.

P.S. Ако търсиш терминология на тема диоди - мисля, че има по-добри форуми от този.

:wink:

Пет Юли 03, 2009 2:42 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Пост 
Искрено се извинявам на огорчените от написаното от мен по-горе!
Не съм искал да обидя никого.
Ценя високо колегиалния и добронамерен тон на форума.
Не съм и искал да се правя някому нещо на интересен.
Просто посочих конкретен проблем и модел на колата и попитах някой има ли опит с точно този проблем.
Отговори от вида - диоди има под път и над път, разберете не ми вършат конкретно работа, а и според мен пълнят излишно темата.
Сори, още веднъж.
Моля, ако може темата да се запрати някъде в коша, за да не дразни никого повече.

Поздрави

Пет Юли 03, 2009 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
prizov написа:
........
Моля, ако може темата да се запрати някъде в коша, за да не дразни никого повече.

Поздрави

+1 :smt023

P.S. Модовете ако може да разкарат само талаша, а темата все пак да остане - може и други да проявят интерес :)

BR
ENDER

Пет Юли 03, 2009 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Някакво развитие по темата?

Съб Авг 01, 2009 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Няма развитие относно диодите.
Ориентирах се към по-лесния вариант - крушка с нажеж. жичка. Модела на колата има такова изпълнение.
Смениха ми рефлектора (втора употр.).

Поздрави!

Чет Авг 20, 2009 10:01 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема