Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Ръчни скорости или автоматични 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 64
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
julionavarro написа:
Малко ме дразни факта че моя е 90/10, не както "ръчката" 50/50! Не знам дали този процент се изменя при натиснат бутон "холд",и не знам дали е така и при останалите модели!

Да не подведем колегата и само за уточнение 90/10 е при движение с постоянна газ примерно по магистралата. Съотношението варира от 90/10 до 50/50 в завизимост от куп фактори и то достатъчно бързо - системата е pro-active. Още повече в позиция 1 на АТ се увеличава налягането на многодисковия съединител и се получава нещо като ръчен блокаж. Това при МТ няма как да стане защото LSD-то на централния диф. действа reactive (чак при наличие на разлика в оборотите предни/задни колела) пък и не съм убеден, че блокира на 100% централния диференциал.

Сря Фев 29, 2012 1:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Информация: http://www.awdwiki.com/en/subaru/

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
 7

Сря Фев 29, 2012 2:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 483
Автомобил: Outback 3.0r '07 LiquidSi
Рейтинг: 438
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mytko написа:
julionavarro написа:
Малко ме дразни факта че моя е 90/10, не както "ръчката" 50/50! Не знам дали този процент се изменя при натиснат бутон "холд",и не знам дали е така и при останалите модели!

Да не подведем колегата и само за уточнение 90/10 е при движение с постоянна газ примерно по магистралата. Съотношението варира от 90/10 до 50/50 в завизимост от куп фактори и то достатъчно бързо - системата е pro-active. Още повече в позиция 1 на АТ се увеличава налягането на многодисковия съединител и се получава нещо като ръчен блокаж. Това при МТ няма как да стане защото LSD-то на централния диф. действа reactive (чак при наличие на разлика в оборотите предни/задни колела) пък и не съм убеден, че блокира на 100% централния диференциал.

Да пропуснах да спомена че процента варира от 90/10 до 50/50, Active AWD е моята кутия! Има и Full time VTD/AT.....която е по добрия вариант!
Едната започва с TZ....,а другата с TV!

Сря Фев 29, 2012 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 11
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
И аз като един неспециалист да кажа мнението си.Наистина автомата гори малко повече.Но за града няма по добро решение.За дълъг път не намирам съществена разлика.Чувал съм много мнения за автомат,от рода на "друго си е аз да преценявам","инвалидна количка" и т.н.Истината обаче е че това са мнения на хора които са карали автомат веднъж в живота си.Аз на твое място бих си взел автомат.Кара се много по-комфортно.

Сря Фев 29, 2012 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 41
Автомобил: Subaru Legacy 2.2 АТ GX 4WD 1992г.
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Да се изкажа и аз,отскоро съм горд собственик на Субару,допреди това съм карал какво ли не ама само с ръчна кутия,дори и в момента притежавам и карам един от най-легендарните автомобили а именно Мерцедес W124 E200 бензин,ама е с ръчна кутия и ако знаех какъв кеф си е автомата никога нямаше да си го взема ръчка,та за автомата за мен предимствата са повече от недостатъците,а по въпроса колко повече гори автомата-кефа цена няма,по принцип разход ми е давало Субаруто зимата на къси разтояния 21/100,но и13/100 за газ говоря,извънградско-9-10/100,всичко зависи от десния крак как ще го ползваш,ама мен си ме кефи да си карам на спорт режима и яко на кикдаун да сменя предавките на 6500об/мин. дано поне скоро не му стопя лагерите(което едва ли е толкова възможно все пак това е Субару,а не някой гоуф примерно,дано никой не се обиди :D ),защото това си е автомата,той решава кога да смени предавката-от мене вече само кола автоматик и никаква ръчка с изключение на Порше,Ферари,Ламборгини и т.н.ама едва ли ще имам възможност да притежавам някой такъв звяр,ама ще поживеем пак ще видим-това е от мен поздрави на всички Субару Фенове :subaru_rulz:

Сря Фев 29, 2012 6:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 610
Автомобил: Outback 09
Рейтинг: 77
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
stamenov написа:
И аз като един неспециалист да кажа мнението си.Наистина автомата гори малко повече.Но за града няма по добро решение.За дълъг път не намирам съществена разлика.Чувал съм много мнения за автомат,от рода на "друго си е аз да преценявам","инвалидна количка" и т.н.Истината обаче е че това са мнения на хора които са карали автомат веднъж в живота си.Аз на твое място бих си взел автомат.Кара се много по-комфортно.

Това е истината,колега.Аз също съм неспециалист,но вече не ми са кара " ръчка".

Сря Фев 29, 2012 6:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 493
Автомобил: XV 2.0 ; Outback B13 H6
Рейтинг: 224
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
колко излиза един ремонт на автоматик? Не обслужващ ремонт а проблем с автоматика. Защото при доста други марки автоматици на 10г. дават проблеми , а там цените са :bow: Питам за информация?

Subaru Outback 2.5 `98 USA
Subaru Legacy 2.2i GX `95
Toyota Corolla D4D `06
Skoda Octavia AXR `07
LR Discovery 300Tdi `96

Пон Мар 05, 2012 3:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Въпроса ти е твърде общ и не може да му се даде еднозначен отговор. Може да се прецка клапанче дето ще си го намериш за 100 лева, може цялата кутия да е за смяна, за 10 години колата може да е на 50 или 500 хиляди километра, пазена или смляна.
Преобладаващото мнение е, че автоматичните кутии на Субару не създават грижи, ако за тях са полагани необходимите профилактични мерки.
 9

Пон Мар 05, 2012 3:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Смятай си ги 2-3 бона.

Пон Мар 05, 2012 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Е не е чак толкова. Втора ръка кутия е в порядъка на 1000 лв. Ремонта и той е най-много 1500. Говорим за ремонтен комплект ако се стигне нещо по-сериозно - не си струва просто.

Пон Мар 05, 2012 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Възможно е - информацията ми е стара - горе долу на 4 години. Толкова плати мой приятел за ремонт на кутия на аутбек 1999 в Джемини - около 3000 лв. Преди това правиха опити и при Митака, ама май само пари дадоха без никакъв ефект - промиваха "мозък" или нещо подобно и клапани разни и нз си какво.

Пон Мар 05, 2012 11:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защо всяка тема с подобно заглавие се превръща в клуб на любителите на автоматични кутии, ще вземе да си купи човека автоматик, после той ще му бере гайлето - оставето го сам да си прецени, аз тука прочетох само колко е велик автоматика и бегло как, ако/не дай си боже/ се развали - ще прави, по-точно кви пари да готви. Всеки си има глава на раменете, може да му е интересно, ако не е карал до сега и след 2 месеца направо да се изприщи от тоз автоматик - да, все още има и такива хора, включая и себе си...

Вто Мар 06, 2012 9:42 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
julionavarro написа:
Да пропуснах да спомена че процента варира от 90/10 до 50/50, Active AWD е моята кутия! Има и Full time VTD/AT.....която е по добрия вариант!

По дефиниция Active AWD също се води фултайм, даже е про-актив.Разликата с VTD/AT е осезаема, най-вече при каране на сняг.
Active AWD определено недозавива в началото на завоя при подаване на газ, след което задницата избутва, но трудно се стига до дрифт. За да я вкараш с вратите напред трябва да разклатиш преди завоя (скандинавиан флик) и рязко да завиеш с газ.
В това отношение VTD e в пъти по-фън по-лесна за контрол на сняг. Чукваш волана към завоя, даваш газ и колата веднага тръгва със задницата , после много приятно се контролира в завоя, единствено е важно да се кара на определена скорост , а не на D.

Вто Мар 06, 2012 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
bubaru написа:
julionavarro написа:

По дефиниция Active AWD също се води фултайм, даже е про-актив.Разликата с VTD/AT е осезаема, най-вече при каране на сняг.
Active AWD определено недозавива в началото на завоя при подаване на газ, след което задницата избутва, но трудно се стига до дрифт. За да я вкараш с вратите напред трябва да разклатиш преди завоя (скандинавиан флик) и рязко да завиеш с газ.
В това отношение VTD e в пъти по-фън по-лесна за контрол на сняг. Чукваш волана към завоя, даваш газ и колата веднага тръгва със задницата , после много приятно се контролира в завоя, единствено е важно да се кара на определена скорост , а не на D.

много точно описание .ахам да ми вземе думите,и го е написал вече :respect:

Вто Мар 06, 2012 10:12 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Изгонен
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru
Рейтинг: -44
Кофти...
Отговори с цитат
Според мен бъдещето при леките автомобили е на мултитроника. Искаш бегачка-сядаш на компа и си редиш едни предавателни числа, искаш икономобил-редиш други, без дори да си изцапаш пръстите.

Вто Мар 06, 2012 10:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
CVT и за мен е най-добрия вариант. А, че това е бъдещето е ясно - все пак всички нови автомобили въвеждат CVT - мултитроник, линеатроник и т.н. А и те са си замислени точно така - на обикновено Д са свръх икономични, на "спорт" вървят на змей. Карал съм ауди, тойота и лексус лс със CVT, за жалост още не съм успял да се докосна до безстепенно субару.

Вто Мар 06, 2012 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
CVT при Субару се държи по същия начин на сняг като Active Split AWD, т.е. от гледна точка на сцепление много добре, като управляемост средно.
Като динамика , която дава на колата с конкретен мотор ,CVT определено изпреварва стария 4-АТ. За градско каране и магистрала CVT e супер прияна кутия. За по-спортно каране обаче е малко изнервяща. Остава си едно тролейско усещане като решиш да даваш повече газ. Двигателя ту "бучи" на 5-6000 об, ту отмаря на 2500 об/мин. Добре че им слагат пера на волана , та тогава поне малко симулира степенна кутия.

Сря Мар 07, 2012 11:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Dimensions написа:
Ръчната скоростна кутия е за хората, които карат а автомата е за тези които се возят в колите си. Това е моето скромно мнение :beer:

krass написа:
Това не е вярно. При автоматика управлението на превключването скоростите и подаването на газ се прави с педала на газта. При ръчните ти трябва съединител, скоростен лост и педал на газта.
Кога да превключи на друга скорост колата се определя от шофьора. Можем да седнем заедно в едно Легаси/Аутбек автоматик и да ви превключвам от която на която смислена скорост искате по ваше желание.

А с каруца и кон, даже скоростен лост и педали не ти трябват... Не знам какви шофьори трябва да изтъкват като предимство, че не използваш 3ти педал и не си "губиш" едната ръка при сменяне на скорости... Темата би била доста по-добра по смисъл, ако се коментираше и сравняваше качестовото на едната и другата (+/-) , чисто като здравина и поддръжка. С добри чувства и поздрави!

Сря Сеп 11, 2013 9:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2005 H3 245 h.p.
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Баси безсмисления спор!Всеки да кара каквото си иска.Или може да си позволи.Плюсове,минуси-всичко е толкова относително и субективно.Според мен е най важно да се налива каквото трябва и когато трябва.Всичко друго е въпрос на вкус и лични предпочитания.Поздрави!

Сря Сеп 11, 2013 4:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Все пак да се включа и аз в темата. Автомата за мен е с пъти по голямото удобство , и за в града и за извън него. Служебния ми автомобил ми е със съединител, на ден карам в София около 70-80 км. казвам ви че като слеза от "тази гад" и левия крак ми пулсира и хвърлям какви ли не бесни псувни ;) Обаче знам че в 17:00 ще се кача в Субаренко, ще си се отпусна и ще си карам като някой "gangsta" :D :D
Просто самото удобство което предоставя автомата за мен лично е несравнино. Никога не съм бил състезател, но когато ми се налага да изпреваря, не намирам разлика м/у автомат и ръчка. Едва ли някога ще ми се налага да ходя на такъв път на който ще имам нужда от "бързи" и "бавни" скорости за да качвам планини и чукари:) Не искам да обидя никой, но автомата си е гъзарийка за която ние българите сме предубедени. А подръжката е горе долу на прилични цени, все пак със смененто масло за 250 лв, караш 50 х. км. В моя случай ще ги навъртя за 5 години :) е на 5 год. по 250 лв. все някакси ще ги прежаля :)))
Не искам да ангажирам никой със скромното си мнение, но от тук нататък всеки следващ мой автомобил ще е АТ.
Айде поздрави на всички ;) :beer: :beer:
 2

Чет Сеп 12, 2013 12:03 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >