Отговори на тема
 Гарнитура на глава Legacy '01 
Автор Съобщение

Постове: 6
Автомобил: subaru
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте момчета от най-новия в форума. От няколко месеца съм собственик на Legacy 3 от 2001 год.. Проблеми с колата досега никакви , освен нормалните с кола на старо - агренажен ремък, акумулатор, накладки и някои дребни нещица. От 10 дни обаче имам теч на антифриз между главата и блока . Теча е видим и се променя с оборотите на колата- не ми надува системата , но губи антифриз. Близък мой приятел има сервиз , закарах я и се опитахме да спрем теча с една добавка за залепване на пукнатини или нещо подобно , но за жалост нищо не стана- теча е наличен и ще трябва да сменям гарнитура на главата. Изчетох всички теми в форума ама никъде не видях коментар по въпроса може ли да се смени само едната гарнитура на едната глава и трябва ли да се шлайфа и блока- питам защото чух подобен коментар от едното от момчетата в сервиза. Прочетох във форума че явно гарнитурите на главата на Legacy-то са си като консуматив едва ли не - за още малко яснота колата не е прегрявана , не е оставала без антифриз ( аз го гледам и в радиатора ) и честно казано съм доста спокоен шофьор та и много газ не и е давано.

Та въпросите ми са- може ли да смени само проблемната гарнитура , ако може някой да ми каже като сума части+ труд , шлайфа ли се блока и ако има нещо важно което съм пропуснал ще съм благодарен

Дано да не повтарям темата и дано въпросите ми не са много идиотски ама ми трябва още едно мнение и си мисля че това е правилното място да го намеря. Предварително благодаря !

Чет Дек 29, 2011 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 141
Автомобил: Subaru legacy 2.5 L
Нов фен
Отговори с цитат
Може да се смени само едната гарнитура но не си заслужава тъй като работата ще е двойна като духне другата. Като пари : 2 гарнитури-140 лв /японски/,още 2 за ауспуха..не помня колко струваха и 20-30 лв за проверка/шлайф/ на главите. Не съм свалял мотора и не съм пипал блока и вече 4 г. нямам ядове.Само трябва да се внимава при стягането на главите тъй като е малко по-особено /средните болтове се стягат повече.Има таблица която колегите биха дали.Аз не я пазя за съжаление.

Чет Дек 29, 2011 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм минал точно по този път... Едната глава тече (при мен беше масло) - другата е наред.
Смених само едната гарнитура, шлайфах главата и сега всичко е наред. Налага се да доливам по 500мл масло на 10 000км, но преди това, когато течеше, ми идваше по около 2л масло на 10 000.

Освен това, което колегата е написал, смених и гарнитурата на капака на клапаните, тя е гумена, струва 30на лева + 2 за смукателния колектор - по 5 лева, нещо такова.

Чет Дек 29, 2011 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Нов фен
Отговори с цитат
Според зависи всичко трябва да стъпи 8-900 лв с труд и части - пращам на ЛС подробности

Успех :smt023

Чет Дек 29, 2011 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз минах през това. От ляво, отзад течеше антифриз навън, до четвърти цилиндър. Моят майстор каза, че за двете глави трудът е двоен и че втората глава винаги мога да я направя ако реша или ако протече. След като я свали я наду, провери за кривини, не беше крива - шлайфаха я само 0,05 мм и реших да прави само една глава. След ремонта, двигателят си остана спокоен, няма вибраци, не тресе, не си промени звука. С оригинални части всичко ми излезе към 350 лева, но ми е трудно да кажа точна цена, защото имах 5000 км до смяна на ангренажен комплект и се възползвах от безплатната му смяна.
Ако ти е крива главата, повечето хора, които питах казаха, че е добре да се направят и двете. А ако е много крива, може да трябва и блока да се шлайфа, той принципно се криви по-трудно. Най-добре майсторът, който ще прави ремонта да каже, защото той си поема отговорност за работата. НО винаги има един момент на презастраховка от тяхна страна.
Освен това забелязах, че има два подхода на майсторите към този проблем - едните вадят двигателя от коша за да работят по-лесно, другите - не. При мен не вадиха двигателя и за това цената за труд за две глави наистина е двойна и можеш спокойно да пробваш как се държи колата след ремонта и дали има нужда да се прави и втората глава. Ако се вади двигателя не е съвсем така и тогава обикновено хората предпочитат да направят и двете глави с едно вадене.
Имаше официален бюлетин на Субару за тези тези мотори и този проблем. Мисля че BAlexandrov го имаше на PDF файл...

Пет Дек 30, 2011 7:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=4&t=10183 ;)

Пет Дек 30, 2011 8:56 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Момчета благодаря ви за отговорите и мненията. На 2-ри живи и здрави я вкарвам и ще видим- ако решат да свалят блока ще ги сменя и двете , защото по закона на Мърфи след 1 месец ще текне и другата. След ремонта ще ви кажа какво е станало какво съм направил как е колата и на какви пари съм стъпил. Още веднъж много благодаря и весело посрещане на новата година на всички.

Пет Дек 30, 2011 1:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги дойде време да се похваля , че си взех колата от сервиз . След 15 дена , много мъки със стария Мерцедес и 720 лв съм " Back on the road " :D дет се вика. Две гарнитури , гумички на клапаните , семеринги на вaловете , гарнитури на генерацията и смукателните турби , "knock sensor " фреон в климатика и вече си имам едно чисто ново Субарце. Колата има коренна разлика след ремонта- двигателя е като часовник- много спокоен , тихичък и с много хубав звук след 3500 оборота някъде. Супер съм доволен и се надявам скоро да не ми се налага пак да се занимавам със ремонти. Нещо интересно да споделя- преди смяната на кнок сензора заедно със " check engine" ми светеше VDC-то - сега след смяната лампите угаснаха и колата си върви нормално без да заглъхва както когато светва VDC-то. Това е от мене за сега , надявам се това , което пиша тук ба бъде полезно на някои. Чао за сега и да сте живи и здрави всички :good:

Нед Яну 22, 2012 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 141
Автомобил: Subaru legacy 2.5 L
Нов фен
Отговори с цитат
Да си я караш със здраве и да нямаш други ядове много,много километри ! А и сняг тепърва ще вали и ще можеш да и се нарадваш и да видиш на какво е способна :good:

Пон Яну 23, 2012 8:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
моята май свали разхода след ремонта, ма искам да направя още едно зареждане за да съм сигурен.
засега съм на две пълни или около 500км градско.

Пон Яну 23, 2012 8:46 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема