Отговори на тема
 КПД на двигател на Легаси IV 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 19
Автомобил: Legacy IV, 2.5, AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, на някой да му е попадала, евентуално, крива на КПД на двигателя при различни обороти за Легаси IV 2008 АТ 2,5.

Нед Авг 12, 2012 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
да нямаш предвид крива (графика) на въртящия момент ?

Нед Авг 12, 2012 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
по-скоро КПД в % но и такава с въртящия момент ще свърши работа...

Нед Авг 12, 2012 11:42 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Кой кпд по-конкретно те интересува? И като функция на какво (натоварване, обороти)?

Пон Авг 13, 2012 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 59
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Прикачени файлове:
image_03.jpg
image_03.jpg [ 24 KiB | Прегледано 774 пъти ]

Вто Авг 14, 2012 7:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Двигателист написа:
Кой кпд по-конкретно те интересува? И като функция на какво (натоварване, обороти)?

Като имам предвид, че при всяко преобразуване на един тип енергия в друг са налице известни загуби, то предполагам, че такива има (и то не малки) и при бензиновия двигател при трансформирането на енергията от изгарянето на горивото в механична такава...
В тази връзка питането ми е дали тези загуби са постоянни или се менят с промяната на оборотите на двигателя... И дали на някой не му е попадала такава графика (КПД като функция от оборотите)...
Надявам се така въпросът ми да е по-ясен...:)

Вто Авг 14, 2012 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А Аз като пълен лаик.,мога ли да попитам каква е целта на въпроса..????
 13

Вто Авг 14, 2012 11:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 74
Автомобил: Legacy Royal 2,2
Нов фен
Отговори с цитат
Аз го разбирам като питане кои са оптималните обороти на двигателя за каране ( най-вискоко кпд -> най-малък разход). Не знам дали съм прав :) :beer:

Сря Авг 15, 2012 7:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Overlorda написа:
Аз го разбирам като питане кои са оптималните обороти на двигателя за каране ( най-вискоко кпд -> най-малък разход). Не знам дали съм прав :) :beer:

Целта на въпроса ми е опит да докажа математически и да спечеля един бас с мой приятел... :)

Моят приятел твърди, че при равни други условия, ако колата се движи с постоянна скорост (да кажем 60 км/ч), е възможно разхода на гориво на 3-та предавка да е по-малък от разхода на 4-та.

За мен това теоретично е възможно и то в много частен случай, при условие, че КПД на двигателя в ниските обороти е много по-малко, като за да го визуализирам с графика съм направил едно моделче, в което единственото неизвестно в момента е КПД-то на двигателя при различните обороти.

Сря Авг 15, 2012 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Направи практически опит, ако имаш на компа моментен разход. Караш на темпомат на 3-та със 60 км/ч и отчиташ, после на 4-та на същия пътен участък. Може да закачиш ОБД2, ако не ти показва на компа.
;)

Сря Авг 15, 2012 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Jivko написа:
Overlorda написа:

Целта на въпроса ми е опит да докажа математически и да спечеля един бас с мой приятел... :)

Моят приятел твърди, че при равни други условия, ако колата се движи с постоянна скорост (да кажем 60 км/ч), е възможно разхода на гориво на 3-та предавка да е по-малък от разхода на 4-та.

За мен това теоретично е възможно и то в много частен случай, при условие, че КПД на двигателя в ниските обороти е много по-малко, като за да го визуализирам с графика съм направил едно моделче, в което единственото неизвестно в момента е КПД-то на двигателя при различните обороти.

Според мен приятелят ти може да се окаже прав, но това важи само при изкачване на стръмен баир. На 3-та предавка колата ще върви с лекота а на 4-та ще трябва да смачкаш газта до долу, което ми се струва че ще увеличи значително разхода

Сря Авг 15, 2012 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Jivko написа:
Двигателист написа:

Като имам предвид, че при всяко преобразуване на един тип енергия в друг са налице известни загуби, то предполагам, че такива има (и то не малки) и при бензиновия двигател при трансформирането на енергията от изгарянето на горивото в механична такава...
В тази връзка питането ми е дали тези загуби са постоянни или се менят с промяната на оборотите на двигателя... И дали на някой не му е попадала такава графика (КПД като функция от оборотите)...
Надявам се така въпросът ми да е по-ясен...:)

Значи те интересува ефективния кпд на двигателя. Няма смисъл да търсиш графика точно на този параметър. Характера на кривата му почти съвпада с тази на въртящия момент на двигателя. И точно тук идва грешката на доста хора. Те гледат данните на автомобила си. Виждат, че имат максимален въртящ момент при 3500 об/мин например (това съвсем хипотетично) и си казват, аха, значи при тези обороти колата е най- икономична. Да, ама не. При бензиновите двигатели без принудително пълнене, това което се вижда в каталожните данни е при пълна газ (100% натоварване). Ако примерно газта е натисната на 50% тогава максималната стойност на въртящия момент е при по ниски обороти – примерно 2500. При 30% отворен дросел – още по-надолу (2000 оборота) и т.н. При дизелите е друго. Там зависи от типа регулатор използван в ГНП (при старите печки) или от горивната карта записана в електронния блок на съвременните.
Относно басът… По-скоро приятелят ти не е прав или е прав в много малък процент случаи. Практиката показва, че най-високата използваема предавка при която имаме устойчива работа на двигателя води по-нисък разход на гориво. То това го знае всеки тираджия и го използва.
След малко ще потърся малко графики за да стане по-нагледно за какво говоря. За да е сигурно е необходимо да се тества с пето колело, но такава техника у нас е по-скоро самоделна, но вършеше работа... Последно преди повече от 10 години в тествахме една Лада в ТУ-София с такава апаратура. Иначе варианта с моментния разход по-борд ми се струва най-лесен за изпълнение, ако колата има борд. При мен със сигурност, на равен път и поддържане на постоянна скорост на по-високата предавка винаги ми дава по нисък моментен разход. Даже сега, като се прибирах от работа си направих експеримент. около 100 км/ч, на 4-та показва 8, а на пета 7/100 (плюс минус 2-3 десети) за отсечка от километър.
Още нещо – понеже става въпрос за икономичност на автомобил, а не на двигател тук роля играят и предавателните числа на двете предавки между които се развива спора.

Още нещо се сещам. Ако се търси специфична икономия - трябва да се знае къде е минималната стойност на специфичния разход на гориво (разход отнесен обаче към отдадена мощност). Минимума му е между оборотите на максимален въртящ момент и оборотите на максималната мощност, но по-близо до момента, най-общо казано... Това, май допълнително усложнява задачата. Тук от полза е многопараметровата характеристика на ДВГ, която също не може да се намери в нета според мен.

Сря Авг 15, 2012 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Цитат:
...Практиката показва, че най-високата използваема предавка при която имаме устойчива работа на двигателя води по-нисък разход на гориво. То това го знае всеки тираджия и го използва.....

Благодаря ти за изчерпателния отговор.

Относно "Практиката", както всеки тираджия, така и моя приятел се базира именно на това, което си написал. Тук обаче изниква въпросът, какво означава "устойчива работа на двигателя"?

Чет Авг 16, 2012 3:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
plaskom написа:
Направи практически опит, ако имаш на компа моментен разход. Караш на темпомат на 3-та със 60 км/ч и отчиташ, после на 4-та на същия пътен участък. Може да закачиш ОБД2, ако не ти показва на компа.
;)

Това е вариант, но така може да се проверяват само частни случай, а аз искам да направя графика за всяка предавка през 100 rpm...

Чет Авг 16, 2012 3:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
:rtfm: :rtfm: :rtfm: :geek: :geek: :geek: ](*,) ](*,) ](*,)

Пон Авг 27, 2012 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема