Отговори на тема стр 1, 2  >
 Разлики между Bilstein B4 и B6 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам въпрос относно разликите в поведението на автомобила с амортесьори Bilstein B4 и B6. Някой използвал ли е двата модела? Ако да има ли разлика в поведението и комфорта?

Благодаря преварително!

Сря Апр 09, 2014 8:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Питай arminrs, той караше с Билщайн същата кола като теб.

Виж и тези, Павката ако не греша кара Форито с такива, наскоро още един Турбо Фори се оборудва.
Като цени са доста прилични и има добри отзиви, зависи какво търсиш.

http://www.pedders.co.uk/info-about-whi ... art+Number

Сря Апр 09, 2014 9:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти колега

Б6 е на спек Б (2003-2009)
Б4 гледах че има сложени на дизелово легаси 2009 + ( фабрично )
така че може да видиш разликата по този начин ако помага.

Аз когато питах за налични Б6 задни преди месец и нещо нямаше на 3-4 места
включително и в немския амазон и 2-3 големи онлайн немски магазина или ми даваха срокове над месец. Моите след великден ги сменям. Българските дилъри дават също времена над месец за доставка като бях питал. Ако имаш канал от америка билщайн може да ти дойдат на доста добра цена ... аз нямам и затова ще взема от европа.

погледни хубаво защото от някоя година натам има някакви разлики в Субару номерата и може да имат разлики между моделите аз поне бях видял при ГТ моделите че има разлики.
http://www.bilstein.de/en-uk/products/s ... catalogue/

ПС: колега мойте пружини са жълти така че, може и да ти трябват пружини , защото имам разлика и в размера от теб.
ПС2: във форума имаше обява за цяло такова окачване преди доста време.

Сря Апр 09, 2014 10:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
adddt написа:
...

Този каталог и не само го гледах няколко пъти. Както сам си видял в онлайн каталога за всички модели Легаси се предлагат едни и същи амортисьори. ГТ-то там е 2 литрово, а не 2,5 каквото е моето. Другото, което пише там е, че на 3 литровото модела за подмяна е В4. Само че тези сухи факти нищо не подсказват относно разликите в поведение и комфорт. Единственото, което ми говори от този каталог за разликите е, че В4 е туин туб, а В6 е сингъл монтиран на опаки. Пружините са ясни, че трябва да се сменят.

Vmax написа:
Питай arminrs, той караше с Билщайн същата кола като теб.

Виж и тези, Павката ако не греша кара Форито с такива, наскоро още един Турбо Фори се оборудва.
Като цени са доста прилични и има добри отзиви, зависи какво търсиш.

http://www.pedders.co.uk/info-about-whi ... art+Number

Тенкс Стъни, за арминрс не се бях сетил. Ще му пусна лично. Принципно трябва да сменям предни преди зимата, защото имат лекинко омасляване. По тази причина тръгнах да разглеждам. Ще погледна и Pedders - то като гледам цените им са даже по-ниски от на Б-щайна.

Сря Апр 09, 2014 10:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С тия амортесьори е голяма драма - едно че са екзотики за Субару и не държат наличности, ми на всичкото отгоре и не са 1:1 с оригиналните като размери и корпуси.
Ако ще взимаш нещо афтърмаркет или различно от ОЕМ, може би е най-добре да вземеш 4бр за да е еднакво поведението на колата...

Сря Апр 09, 2014 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм много доволен от Педерса, 2 турбо форита оборудвахме, а и Агента показа 3-то. Идват бързо и да - доста са евтини. Досега съм на около 15 000 км и не са мръднали - става въпрос за lowering kit-а, разликата е огромна, но и височината при нас пада доста с 6-7 см. :good:

Сря Апр 09, 2014 3:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
В този сайт http://www.motorsportworld.co.uk има Билщайни всякакви за Субарута. От тук съм взимал доста неща и са коректни, цените за доставка прилични. За 2.5 турбо Легаси аз бих избрал твърдо B6 Bilstein+съответните пружини за тях. Пружини предни бтв имам такива-за спек Б 3.0, колегата @deadman ако има интерес му ги давам да си ги пробва, после може да черпи една бира във Варна :) . Само трябва да се чекне дали тампоните на макферсоните стават, защото имам някакъв спомен, че за Спек Б, демек Легаси с B6 амортисьори, тампоните бяха различни...

Сря Апр 09, 2014 5:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ами мога да кажа че има разлика в размера на гумите на спек Б то (215/45/18 215/50/17- табелката)е сток-а да се има в предвид.

Чет Апр 10, 2014 9:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да *** ма****а на ЕнергоПро - цял ден без ток и нет - бях на прага да започна да работя малко :D :D :D - добре че го пуснаха.

taipan написа:
Аз съм много доволен от Педерса, 2 турбо форита оборудвахме, а и Агента показа 3-то. Идват бързо и да - доста са евтини. Досега съм на около 15 000 км и не са мръднали - става въпрос за lowering kit-а, разликата е огромна, но и височината при нас пада доста с 6-7 см. :good:

Преди да сложиш Педерс със стокови абсорбери и пружини ли бяха Форитата? В каква насока се промени поведение и комфорт? За Легаси ГТ нещата са по-прости - имат абсорбери и един вид пружини за отпред и два вида пружини и един вид амортесьори за отзад.

bubaru написа:
В този сайт http://www.motorsportworld.co.uk има Билщайни всякакви за Субарута. От тук съм взимал доста неща и са коректни, цените за доставка прилични. За 2.5 турбо Легаси аз бих избрал твърдо B6 Bilstein+съответните пружини за тях. Пружини предни бтв имам такива-за спек Б 3.0, колегата @deadman ако има интерес му ги давам да си ги пробва, после може да черпи една бира във Варна . Само трябва да се чекне дали тампоните на макферсоните стават, защото имам някакъв спомен, че за Спек Б, демек Легаси с B6 амортисьори, тампоните бяха различни...

Това че са еднообемни (монотюб) означава, че ще са по-твърди, но колко точно. Ако си карал на Спек Б с ОЕМ и след това си сложил В6 можеш ли да дадеш сравнителен анализ - така като за Шкода и СТИ например :D :D :D . То бирата е постоянно студена ама само една пружина ли ще да деш за проба, че само една бира да черпя :D :D :D .

adddt написа:
ами мога да кажа че има разлика в размера на гумите на спек Б то (215/45/18 215/50/17- табелката)е сток-а да се има в предвид.

При мен гумите според табелката са 215/45/17, но аз карам с 225/45/17, което си е 215/50/17.

Чет Апр 10, 2014 3:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
Пружините и без бира ги подарявам, ама друго си е човек да изпие една :D :beer:
Спек Б само с ОЕМ амортисьори съм карал, но не вярвам не ОЕМ-ски, тоест B6 да са забележимо различни, поне няма логика.
Относно твърдостта , да вози по-твърдичко, но за мен са много по-сейф и колата стои по-добре. Легасито така или иначе не вози като Е-класа с каквито и амортисьори да му сложиш така, че по-добре по-истинските.Карал съм и с B4 ОЕМ заместител, разликата с B6 e огромна, едното си е обикновен ам, другото си е стрийт пърформанс.

Чет Апр 10, 2014 3:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
bubaru написа:
Пружините и без бира ги подарявам, ама друго си е човек да изпие една :D :beer:
Спек Б само с ОЕМ амортисьори съм карал, но не вярвам не ОЕМ-ски, тоест B6 да са забележимо различни, поне няма логика.
Относно твърдостта , да вози по-твърдичко, но за мен са много по-сейф и колата стои по-добре. Легасито така или иначе не вози като Е-класа с каквито и амортисьори да му сложиш така, че по-добре по-истинските.Карал съм и с B4 ОЕМ заместител, разликата с B6 e огромна, едното си е обикновен ам, другото си е стрийт пърформанс.

А щом няма да черпя бири не искам пружини :D :D . Аз да не съм от Габрово.
10х за инфото - до тук Педерс ще се сравняват с В6 - то и сега като карам по разбит път лапам гума да не счупя някой зъб. :beer:

Чет Апр 10, 2014 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами моето е трърдо и неприятно
а и применро по павера е пове§е от 60 е мъка ....

Чет Апр 10, 2014 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
deadman,

Преди това бях със стоково Forester SH окачване - плюсовете са че е рекордно високо 22.5 см просвет и че са SLS-и, минуси - стабилност. След Педерите :giggle: стабилността както споменах няма нищо общо, а на твоя въпрос с комфорта - изумително добър, това много ме притесняваше. Дори според мен е малко по-комфортна. Височината е достатъчна, въпреки 6-те см надолу. Недостатъкът е че вече като се натовари и с 3-ма отзад кляка малко и ги няма SLS-ите да държат, но това така или иначе не засяга Легаситата.

Съб Апр 12, 2014 2:04 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
taipan написа:
deadman,

Преди това бях със стоково Forester SH окачване - плюсовете са че е рекордно високо 22.5 см просвет и че са SLS-и, минуси - стабилност. След Педерите :giggle: стабилността както споменах няма нищо общо, а на твоя въпрос с комфорта - изумително добър, това много ме притесняваше. Дори според мен е малко по-комфортна. Височината е достатъчна, въпреки 6-те см надолу. Недостатъкът е че вече като се натовари и с 3-ма отзад кляка малко и ги няма SLS-ите да държат, но това така или иначе не засяга Легаситата.

Много благодаря за отделеното време за пояснения :good:

Съб Апр 12, 2014 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За да има завършен вид темата ще кажа какви амортесьори и пружини сложих и резултата след изминати около 800 км с тях.

След чудене, чоплене на носа и подобни мероприятия съпътстващи четенето по форуми и съвети на колеги (държа да изкажа искрената си благодарност на taipan, Vmax и bubaru за отделеното време) получих предложение, на което не можах да откажа :D :D . Предложението беше за закупуване на амортесьори и пружини Pedders (колега bubaru, признавам, че се предадох се без борба много :D ). След доставката закупих също всичко около монтажа им - опори на пружини и амове, дистанциращи втулки, протектори. След като започнах да ги събирам установих, че предните амове имат малка разлика със стоковите, но тя не пречи да се монтира. След сглабяне на комплектите и монтаж при Миро, установих че задната част на колата се вдигна с около 6-8 мм, а предницата остана на нивото, което си беше.
При теста на дълъг път установих, че:
1. Някой шумове отпред, появяващи се в завои и по неравен асфалт изчезнаха.
2. На неравен асфалт със старите се появяваше лека вибрация във волана, която изчезна.
3. Комфорта отзад се подобри - вози "по-меко" и детското столче вече на трака по неравен асфалт, когато е празно.
4. Колата се накланя по-малко в завой.

Като цяло усещането се подобри, но имайте в предвид че влияние за някой шумове и вибрации имат както амове и пружини, така и опорите.

Моля не приемайте тези мои констатации като решение на всеки проблем с окачването. Консултация и преглед от монтьор на когото имате доверие е задължителен. :beer:

Чет Юли 24, 2014 8:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ами аз не намирам голяма разлика като смених задните със Б6 тоест чакам си пружините че малко си седи леко клекнала ( а и те се оказаха и те със сроково по-месец или аз все поподам на такива специфични части )

А и да кажа че аз като гледам на мен цената за задните Б6 + оригиналните пружини за СПЕК Б комби е някъде към 900 лв.
разликата с педерс като цена е интересно как ще се върже ?

ПС: аз съм около варна до неделя и може да се направи някой тест за сравнение.

Чет Юли 24, 2014 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
@deadman, тъй като при мен нещата отзад са лееееко провиснали :D и на мен ми стана интересна цената, която ти е излязла накрая след като си дръпнал чертата, нещата на Pedders и всичко останало. Драсни тук или на ЛС.

Чет Юли 24, 2014 2:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Около 1600 лв всичко - амортесьори, пружини, втулки, опори за пружини, опори за амове и труд.

Чет Юли 24, 2014 3:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Последно малко, но важно уточнение - някъде в темата си писал, че ще сменяш само предни амове и пружини, но това нали не е цена само за тях и всичко около тях?

Чет Юли 24, 2014 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
adddt написа:
ами аз не намирам голяма разлика като смених задните със Б6 тоест чакам си пружините че малко си седи леко клекнала ( а и те се оказаха и те със сроково по-месец или аз все поподам на такива специфични части )

А и да кажа че аз като гледам на мен цената за задните Б6 + оригиналните пружини за СПЕК Б комби е някъде към 900 лв.
разликата с педерс като цена е интересно как ще се върже ?

ПС: аз съм около варна до неделя и може да се направи някой тест за сравнение.

Спек Б е с Б6 фабрично, те и за това са жълти, Б4 са черни, а Б6,Б8 и Б12 всичките са спорт и са жълти, монотюб, като разликите са в твърдостта. Б4 е обикновен газов амортисьор (двуцилиндричен), който няма нищо общо с Б6 и нагоре, даже често Б4 са рециклирани амортисьори. Няма как да намериш голяма разлика, без да смениш омекналите от газовата пружини :) Не знам дали вече си платил пружините, но ако не си, погледни Eibach дали не предлагат за нашия модел, Б6+ и Айбах е просто веднъж.

Понеже видях темата сравнително късно, а преди година за друг автомобил се интересувах доста от подходящо окачване за по-агресивно шофиране и правих и лични сравнения в други като марка автомобили, двуцилиндричните дори и едни от най-твърдите им представители (Кони), са брутално по-нежни от Б12. От това което научих тогава след много четене и което явно на практика после го усетих, понеже при двуцилиндричните модели разширението става от един съд в друг през определени отвори, при тях скоростта и в двете посоки е значително по-ниска, от тези с 1 цилиндър, където реално свиването и изпъването са в един съд, скоростта и плътността е много по-висока. След тестове на чужди коли тогава не Субара, това което усетих е че при двуцилиндричните нямаш удар, както и нямаш рязко изпъване, при монотюба неравността те удря, но буквално веднага след това отново си изпънат. За мен монотюба от моите дребни тестове, беше значително по-устойчив и значително по-некомфортен. Дано съм успял да се изразя ясно.

Чет Юли 24, 2014 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >