Отговори на тема
 Информация относно Легаси Мк3 2.0 125hp 
Автор Съобщение

Постове: 4
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте на всички :hello:
Нов съм във форума, въпреки че от известно време усилено чета и събирам информация относно въпросния автомобил- Субару Легаси мк3 2.0 комби.
Знам, че има множество информационни теми за модела,но аз ще имам малко по-специфични въпроси, надявам се да не се разсърдите и да се намерят достатъчно търпеливи колеги от вас, да ми обяснят. :beer:

Прощавайте, че ще бъде малко многословен, но държа да обясня хубаво за какво става въпрос.

Търся си работна кола,комби и съм се спрял именно на тази. С баща ми имаме малка строителна бригада и ни трябва автомобил, с който спокойно да може да прекарваме торби с лепило, греди на покрива и т.н. материяли, както и 5 човека в купето, не само на градски разстояния, но и на 100 км. примерно. Тук обаче малката подробност е, че колата ще се ползва също така като семейна, за баща ми-ходене до морето, на планина и т.н. Колата ще се кара на газ, с газов инжекцион ест.
Досега тази работа успешно извършва един ФВ пасат б3 комби,но много му станаха годинките,постоянно се чупи нещо, 10 години се ползва по този начин и ви е ясно, че му е време за пенсия. Трябва ни кола от този калибър като големина. Засега изключваме тези със задно предаване, поради факта , че са предимно по-скъпи марки с по-скъпа поддръжка отколкото е нужно да има една кола, която се ползва предимно за работа, 80% от времето.
Та няма да продължаваме с ФВ, тъй като пасатите, които може да си позволим около 2000год. са с безбожно скъпа ходова част за обслужване, а ние търсим разумен компромис между цена и качество. На година се изминават по около 30 000 км.

Решихме да се огледаме за читави японски автомобили и първия, който започнах да разучавам е именно това Субару, досега не сме имали никакъв досег до марката, дори минимален. Намерих ващия форум и останах много приятно изненадан. Всичко е много добре подредено, участниците са дружелюбни,надявам се да ми пообясните основните неща относно обслужването.
От всичкото четене се спрях на тази модификация, 2.0 125hp, комби, задължително ръчна кутия, между 1998-2003г., с обикновено окачване, не въздушно. Не е нужно колата да има много екстри,само основните.
Прочетох основните теми за легаси,прегледах обстойно подфорума, "форумводителя".

Основното ми питане, покрай всички тези обяснение е: ще се справи ли този прекрасен автомобил с поставената задача и най-важното на каква цена?
Имайки предвид километрите изминавани всяка година и това че ще се кара поне 5-6 години от закупуването му, живот и здраве,това значи,че ще се сменят поне веднъж съединител комплект, амортисьори, ходова част (вероятно повече от веднъж, предвид хубавите ни пътища) и изобщо тези консумативи, специфични за отделните автомобили, изключае гуми,свещи, масло и т.н., които са пределно ясни. Има ли нещо специфично скъпо относно тази модификация на Легаси с този двигател, както примерно при Пасатите б5 и б5.5 - със скъпата ходова част?

Поста ми стана наистина дълъг, искам да попитам и други неща,но нека първо обсъдим тези, пък в хода на дискусията ще добавям. Искрено благодаря на тези , които ще се включат за отделеното време. :beer:

Вто Ное 04, 2014 2:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Така се стекоха нещата, че в момента имам и двата автомобила, но Легаси 4 и Б6, което естествено води до определени разлики и инфото ми може да не е 100% точно.
+/- на Пасата. Отиваш където поискаш и купуваш каквото ти трябва. Навсякъде има поне по 3-4 марки от точно каквото ти трябва, да не говорим за едрогабаритните части избор бол, кеф ти нови, кеф ти втора ръка. Окачването на Б5-5.5 10 носача с 2 биалетки, вече спокойно може да се намери около 300лв, демпферните маховици на много места ги правят обикновени със съединители от голф2/3, всеки един майстор като види ФВ и се чувства уверен, правил е 10-ки такива. Чупи се повече, но лесно се оправя с малки изкл.
+/- на Легаси. Много здрава кола, отиваш където си поискаш, не си част от масата. Частите обаче са проблем, по-специфични части има основно оригинални или втора ръка, с едрогабаритните положението е същото, респективно по-високи цени, а понякога и нужда от чакане на дадена част. Поддръжката също е специфична, доста майстори гледат боксера като телета, просто не го разбират. Разхода при равни други условия заради 4х4 е значително по-висок, а 125 кс определено не се усещат като толкова, малеят много и с 5 човека и багаж ще видят доста повече зор от примерно ТДИ 90кс.
Ако трябва да си оставя само една от двете, винаги Легасито, някакси по-добре ми пасва, по-забавно ми е с него, по-голямо удоволствие от шофирането получавам. Ако обаче ми трябва кола за работа, сигурно ще избера Пасата, защото каквото и да се счупи винаги го има в наличност и няма опасност да остана без кола за по-дълго време. Като цяло според мен са доста различни коли във всяко едно отношение и паралела е доста труден. За мен лично Субаруто е кола за хора, които искат да се отличават от масата и да знаят че ще стигнат до там до където са тръгнали, независимо от терена и условията естествено трябва и да си плащат за тия екстри.
Накрая пак казвам, моята е Легаси 4 3.0 с малко по-специфично окачване и изводите си правя от нея, което може и да не е съвсем вярно, но намирането на части е определено по-голям зор от на всяка една друга масова кола.

Вто Ное 04, 2014 7:31 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за бързото и адекватно мнение :good:
Това са ми основните притеснения относно поддръжката- намирането на части, афтърмаркет, втора ръка и т.н. Точно идеята колата да седи неизползваема в сервиза няколко дни, никак не ми харесва(освен нещо много сериозно ест).
Когато обсъждахме с механика, при когото ходим за сегашния пасат, покупката на б5.5, той сподели мнение и опит. Правил е ходовата част на клиент с всички оригинални части 1200 лв+ работа 200-300= 1500лв. и действително сподели, че човекът е карал безпроблемно 5 години (явно редовен негов клиент). Правил е и ходова част, неведнъж на такъв пасат с афтърмаркет части, и карали само по година-две, което нас не ни устройва (е и цената е на половина примерно).
Та така с тези пасати, окончателно сме се отказали.
Събирам информация сега за Субару, имам време до пролетта, тогава ще е покупката. Нашия пасат ще изкара и зимата и ще го пенсионираме на село, при баба ми. :)

Благодаря отново за споделеното мнение!

Вто Ное 04, 2014 9:05 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, някой колега да сподели нещо относно частите, поне :-? :)

Пон Ное 10, 2014 3:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: Subaru Outback 2.5 XT '06
Рейтинг: 37
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Частите не са проблем. Като цяло са с добри цени (примерно накладки JBL предни за моето Легаси 2000 година бяха 55 лв.).Има и скъпи неща като например демпферния съединител, но и там има решения (едномасов маховик и съединител от модели с такъв). Обаче според мен твърдо не става за това което й готвите - работна кола. И то поради споменатите причини от колегата по-горе : 2.0 е слаб като цяло за купето и при товарене става доста муден :) . Не, че не измъква всякакви количества товар,ама няма динамика. Другото е слабите пружини на задния мост. Моите ги смених понеже мислех, че са омекнали...но не - нищо не се промени със чисто нови Каяба. Лесно кляка и понеже е ниска я удрям. Според мен по-добрия вариант е Аутбек около 97-98 година. 2.5 мотор + стартото окачване със по-яките пружини + повече клиренс отдолу което си е сериозно предимство.

Пон Ное 10, 2014 5:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
А още по добре ще е форестер-а, по голям но май с същия разход(9,4-9,6 LPG 90-100км/h и 5 човека, багаж колкото побере и в краката на пътниците също) 2,5 двигателя мен би ме притеснил заради проблема с гарнитурите ако можех да си позволя след 2007,173к.с. точно него бих избрал но стария май не е добра идея а и разхода му не е много приятен. 125к.с. си върви прилично дори и пълен, но тук въпроса е с какво го сравняваш. Проблема при субару е да намериш читав екземпляр особено пък на нашия автопазар.

Сря Ное 12, 2014 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема