Отговори на тема
 Съвет за Legacy III 
Автор Съобщение

Постове: 5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте членове на Субару клуб,

Пише ви един маздаджия който е в дилема дали да остане верен на Мазда или да премине към Субару и му е нужен малко съвет от вас.

Дилемата е между Subaru Legacy III седан - 2.5 GX или Mazda Xedos 9.

Като цяло по повечето мои лични критерии везните накланят към субаруто но моя майстор активно ме разубеждава и то с конкретни доводи, че Субаруто е здрава кола, но почне ли да се чупи става страшно откъм цени на части. Бих искал да знам директно от вас дали наистина е така и примерно като ценови нива как вървят най-често сменяните части като амортисьори, карета, дискове, накладки, части по окачването и т.н. Преди много години съм карал Legacy II за няколко месеца и съм изключително впечатлен от този автомобил както и от темата във форума тук viewtopic.php?f=4&t=276#p1709

Както и да е темата е доста стара и бих желал малко прясна информация.

Благодаря предварително,
Павел

Нед Мар 15, 2015 1:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първо привет! :hello:
Второ , тук няма да намериш мнение в полза на маздата ! :)))
Трето viewtopic.php?f=1&t=15245
Това е темата за новодошлите:) Всичко го има там , описано кое как.
А в сбит вариант:
Гарнитури на главите ремонт + части (за 2.5л. мотор, задължително ще го правиш тоя ремонт): Най евтин вариант 1200 лв. / с твои часта около 550 лв за труд , с реглажа на клапани.
Ако е с въздушно окачване: рециклиране на предни амове 600 лв / 2 бр, там имаш и рециклиране компресор което е м/у 100-200 лв.
Иначе консумативи:
Пр. Дискове + накладки около 340 лв.
Биалетки горе долу 45лв е бройката.
Маншончета ако не е тръгнало каре 25-30 лв.
Карета не съм сменявал още но мисля че са около 150 лв бройката.
Ангр. Комплект е около 400 лв. (ОЕМ е 550лв.)
Водна помпа ОЕ е 130-150лв. , заместителя японския е 80 лв.
Кабелите на NGK са 130 лв комплекта, свещите около 20-25 лв. комплекта, ако не искаш да караш с иридиеви, платинени и пр.
Масло на автомата Мотул + масла диференцияли около 400 лв с труда.
А да, ако е е комби , внимаваш със стоп панела м/у двата стопа че той 2-ра ръка е 200-300 лв :)
Абе не е най евтиното , но със сигурност е най здравото :) Пък и цените са ориентировъчни, ти можеш да намериш и по евтинки ако имаш хора в тези среди.

Нед Мар 15, 2015 1:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
resistor написа:
Здравейте членове на Субару клуб,

Пише ви един маздаджия който е в дилема дали да остане верен на Мазда или да премине към Субару и му е нужен малко съвет от вас.

Дилемата е между Subaru Legacy III седан - 2.5 GX или Mazda Xedos 9.

Както и да е темата е доста стара и бих желал малко прясна информация.

Благодаря предварително,
Павел

Насочил си се към най- куция двигател на Субару. Даже и в уикипедиа пише, че духва гарнитури през 160 000 км, а с газова и още по- бързо. Освен това и Гарнитурата на капаците на клапаните протича - също фабричен дефект. Пък с гарнитура, някои майстори препоръчват смяна на ангренажен ремък, ролки и водна помпа.

Според някои колеги от форума двигателя 2.0 е "брониран", така , че към него се насочи. Освен това и няма какво да се лъжем - по автокъчите повечето Субарута (Легаси или Аутбек), са теглили каравани и ремаркета из Алпите на Швейцария, Австрия и Италия, пътувайки към знайни и незнайни дестинации, после въпросната кола се преправя по- най евтиния начин в сервизите на автоджамбазите и доста често възникват проблемите.

Пон Мар 16, 2015 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Интересно но точно с тези 2 мнения за гарнитурите май почнах да клоня към Маздата. Имам един познат който преди 4 месеца си купи такова субару и буквално преди няма и месец е протекло от гарнитурите както се изрази той "като лейка". Както и да е аз ровичках доста в нета след като прочетох вашите мнения и мисля, че проблема е в самите заводски гарнитури. От субару са пуснали ревизиран модел на гарнитурите за който по различни места в интернет видях, че се гарантира пробег от поне 300,000км (който не планирам да постигна така или иначе). Благодаря ви за мненията наистина са от огромна полза за мен. Остава да взема решение в близките 2 седмици защото имам конкретно набелязани коли които желая да огледам.
Субаруто на което съм се спрял е това: http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=94q5o3

Пон Мар 16, 2015 9:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
resistor написа:
Интересно но точно с тези 2 мнения за гарнитурите май почнах да клоня към Маздата. Имам един познат който преди 4 месеца си купи такова субару и буквално преди няма и месец е протекло от гарнитурите както се изрази той "като лейка". Както и да е аз ровичках доста в нета след като прочетох вашите мнения и мисля, че проблема е в самите заводски гарнитури. От субару са пуснали ревизиран модел на гарнитурите за който по различни места в интернет видях, че се гарантира пробег от поне 300,000км (който не планирам да постигна така или иначе). Благодаря ви за мненията наистина са от огромна полза за мен. Остава да взема решение в близките 2 седмици защото имам конкретно набелязани коли които желая да огледам.
Субаруто на което съм се спрял е това: http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=94q5o3

Не питай старило, а питай патило!

Пон Мар 16, 2015 10:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Това е най-подробната информация която открих за този проблем
http://allwheeldriveauto.com/subaru-hea ... explained/

Вто Мар 17, 2015 9:16 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 46
Автомобил: Legacy 2.5i
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега resistor знаем се от мазда форума Kaloyan и знам, че си готин :) От месец и половина и аз съм горд собственик на Subaru Legacy 2.5GX Limited след много обикаляне на страната от Варна до София се спрях на гореспоменатото, не мога да спра да се кефя на тази кола, натъркалях 3к км неусетно. На мои приятели купихме преди година Subaru Forester 2.0, 2009г. (първия ми досег със субару), които обслужвам аз - удоволствие. Точно днес подмених протекъл семеринг на полуоска 10лв оригинален, шарнири 2бр, кормилни накрайници 2бр, тампончета на стаб. щанга 2бр, предни дискове 2бр и накладки за 260лв. Сменят се за 2 часа спокойна работа и приказка, няма как време им беше. Преди две седмици допълнихме старозагорските улици и с Outback 2009 2,5 американски също страхотен. Моя 14 годишен седан едвам глътна 800лв, 400лв-ролки ремъци и 400 масла и други. Неустоимото AWD и боксера ме спечелиха напълно. Е МХ-3 B6 и K8 са други две мои страсти, но не е за тук тая тема. ;). Излишно е да се коментира, че внимателното гледане преди покупка е изключително важно.
Успех.

Нед Мар 22, 2015 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей наш бъдещ колега,

За поддръжката на 2.5 мотора не се плаши много-много. Ако е навреме обслужен от препоръчан от този форум сервиз, не би следвало да имаш проблеми. За Легаси е най-добре 2.0, но това не означава, че което и 2.0 да вземеш няма да се "наиграеш". Харесваш и отиваш в препоръчан сервиз на оглед. Дори твоя майстор да ти е много добър приятел и да разбира много от коли ти си имай едно на ум. Субару се кара в сервиз на Субару. Ако в Уикипедия пише, че му дават 160 000 км живот това е супер според мен. При нормална експлоатация и изминаване на 10 000км на година, това са си 16г. Аз не мисля, че останалите неща от колата ще издържат още 16г. Сега колата е на 13-14 години......смятай........

Харесвай, карай, гледай и заповядай при нас!

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пон Мар 23, 2015 2:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема