|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
"Проблеми" със спирачна система в следствие на рязко спиране
| Автор |
Съобщение |
|
srg
|
Тези дни забелязах нещо интересно като покарах малко по-интензивно. За какво иде реч - след няколко поредни резки сериозни спирания (170->90км/ч, 150->70км/ч, etc.) се появява ефект на изкривен диск, т.е., при последващи спирания волана на автомобила започва да тресе, но само при спиране, а интересното е, че на следващия ден ефекта изчезва. Явно след като на нещо му падне температурата ефекта изчезва, та въпросът, който започна да ме мъчи и който всъщност е причината да пусна тая тема е коя част от спирачната система може да се влияе от температура по подобен начин и същевременно крайния резултат да бъде описаното по-горе? Дисковете са EBC USR, а накладките - EBC Redstuff и се чудя дали накладките не прегряват ...
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Нед Апр 26, 2015 10:55 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Прегрял си ги - трябва да ги почистиш с едно две по здрави спирания 140-60, но е важно после да ги охладиш в движение. Ако ти се появява подобен проблем - промени стила на спиране - не дръж пдала постоянно натиснат при спиране е прави няколко по здрави натиска..
Явно накладките не са много читави и като ги назориш прегряват и оставят материал по диска.
Асен ( baddog ) беше обяснил навремето този ефект, даже беше постнал и линк с инфо
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 6:20 am |
|
|
|
quietriot
|
Vmax написа: Прегрял си ги - трябва да ги почистиш с едно две по здрави спирания 140-60, но е важно после да ги охладиш в движение. Ако ти се появява подобен проблем - промени стила на спиране - не дръж пдала постоянно натиснат при спиране е прави няколко по здрави натиска..
Явно накладките не са много читави и като ги назориш прегряват и оставят материал по диска.
Асен ( baddog ) беше обяснил навремето този ефект, даже беше постнал и линк с инфо В петък го изпитах и аз на винкел щрасе тресенето, с Радо правехме настройки на газовата , че след смяна на ланда сондата реши да свети на газ чека на на единия от тунелите имаше кат о трябваше рязко да намаля от от 140-80 примерно и при мен започна датресе при рязкото спиране , после обаче изчезна.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 7:02 am |
|
|
|
Lazarus
Регистриран на: Пет Апр 25, 2014 9:31 am Постове: 416 Местоположение: София
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79 
|
|
Здравейте и от мен,
Да споделя и аз скорощен опит.
Серго миналата седмица взех моята от сервиза за същия проблем. Над 120 при натискане на спирачката тресе волана. Не много, но достатъчно. Над 120 пак същата работа. При 110-115 никакви проблеми. В града - никакви проблеми. При наклон държи яко. Отивам аз в STI и излиза, че левия апарат е блокирал и е изкривил диска доста. Предложиха ми шлайфане, но не ми го препоръчват като дълготрайно решение. Щяло да ми помогне до следващия път, в който ги прегрея. Реших аз да сложа нови дискове+накладки+ревизия накладки+спирачна течност. Резултата е повече от задоволитен. Изминах 300+км вече от смяната. Все още не съм натискал силно до долу, но дори и леко хваща яко. Вече имам спирачни като на нов автомобил на моето 15 годишно Субару.
Романа по-горе в едно изречение >>> Вибрацията във волана се приявява при различни условия в зависимост от изкривяването - може при скорост 120+, може и при 140+. Според мен са криви дискове.
Поздрави, Лазар
_________________ If in doubt.......FLAT 6
Не карам пил и не пия карал.
... важно е да знаеш числата колко са ти...
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 8:10 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Авторът на темата е писал че тресенето изчезва на следващият ден... Тоест няма как да са криви дискове.
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 9:23 am |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Да не би да ти задържа някой от апаратите и да отпуска след време.Провери си като спреш дали едното колело не е по топло от другото,на джантата около болтовете се усеща доста добре ако има разлика.
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 9:32 am |
|
|
|
gy74
Регистриран на: Пет Апр 02, 2010 1:36 pm Постове: 674 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
|
Разлика в налягането на гумите също тресе и дърпа колата,и в ускорение и в спиране. Накладките ги следя дали цапат джантите,цапат ли всичко е наред. А дисковете,там не се замислям изобщо,криви ,ръб има имали още живот, ааа айде нови.Стар и много износен,пригрят и после се пука ,че и се строшава в движение,абе рисково си е. поздрави 
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 9:43 am |
|
|
|
srg
|

И аз заподозрях накладки, но все пак реших да раздухам нещата тук, че знае ли човек. @all, с дисковете драма няма, проблема се проявява само след сериозен напън на спирачките и изчезва след като температурата спадне. @Лазаре, при мен тресенето е само и единствено след зверски спирания, което изчезва след като явно се охлади нещо. @Vmax, по принцип никога, дори в градски условия не спирам с продължително натискане на педала и доста често май това е причината каращите зад мен да пазят прилична дистанция, 'щото явно мислят, че съм някой рицер  Знам, че няма накладки, които да работят еднакво в целия възможен температурен диапазон и натоварване, т.е., да могат да спират нормално когато са студени и също така да може да се разчита на тях когато се налага да ги запалиш и в това отношение Redstuff-а попадат в категорията "ни риба, ни рак" - не отделят прах, износването е минимално и не тормозят кой знае колко дисковете, но за сметка на това пък имат нужда от макар и малко подгряване преди да почнат да "хапят", което на студено или по магистрала води със себе си повишено внимание. Тъпото обаче се явява факта, че явно при по-голямо натоварване не се оправят нормално, което е жалко на фона на останалите им достойнства. Явно работата отива към други накладки, та някой да има по-задълбочени наблюдения върху накладки, за да препоръча някои, които рАботят прилично при натоварване, пък макар и да се налага малко подгряване преди ползване?
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 10:46 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
Брех де да знам всички се оплаквате от тея спирачки аз досега проблем не съм видял . Подчертавам че, сложих оригинални дискове и накладки ...... ( цената се догажда с повече търсене из нета  ) А и де да знам или аз просто не упсявам да попадам в такива ситуации достатъчно често, а като има за каране карам.
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 11:48 am |
|
|
|
srg
|
|
То и аз не попадам в такива ситуации, но точно защото вече имам едно на ум баш от оригиналните реших да не залагам на тях по принцип. При мен оригиналните дискове и накладки се провалиха почти драматично точно по време на стрес-тест 150->0км/ч, който тест всъщност направих нарочно, тъй като този автомобил беше в мен от няма и седмица, а по принцип е добре шофьора да има идея аджеба "новата" колица може ли да спира ASAP когато ситуацията го налага. Е, при тоя тест дисковете посиняха и като добавка се появи такова тресене, че за момент заподозрях смляно каре или полуоска ... В момента всъщност не съм седнал да мисля какви накладки ще купувам и слагам утре, защото изключая това със екстремното спиране съм си супер доволен от "червенматр'ял" - не цапат джанти, спират нормално в нормални условия и ситуации, не кривят дискове, износването им е с прилично ниски темпове, не скърцат и т.н. Искам обаче да съм подготвен за следващите накладки и да имам набелязани марка и модел.
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 12:12 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
На СТИ-ката карах с ЕБЦ дискове и червени накладки и не бях доволен.
Смених дискове и накладки с АТЕ - много голяма разлика в положителна посока. Другите накладки, които са подходящи за широк диапазон употреба и се представят много добре са Hawk HPS, но са скъпи, особено с този долар в момента.
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 12:40 pm |
|
|
|
quietriot
|
Vmax написа: На СТИ-ката карах с ЕБЦ дискове и червени накладки и не бях доволен.
Смених дискове и накладки с АТЕ - много голяма разлика в положителна посока. Другите накладки, които са подходящи за широк диапазон употреба и се представят много добре са Hawk HPS, но са скъпи, особено с този долар в момента. Навремето пуснах тема че спирането на субару е компромис, наскачаха ми 20 човека , да же един ме номинира с рейтинг щото го засегнах на марка, но факта си е факта, една от слабите страни на колата е спирането и недомислената спирачна система, но като свикнеш и спираш поотрано става, но е малко тъпо да набиеш 1000$ в брембо за да почне да спира добре.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
18
|
|
| Пон Апр 27, 2015 1:35 pm |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
КОлеги някой тествал ли е относително колко бързо спира суби ? някъде дето да може да измери да минем да тестваме ?
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 4:31 pm |
|
|
|
impreza_sh
Автомобил: Outback 3.6 2016
Рейтинг: 19
|
quietriot написа: Vmax написа: На СТИ-ката карах с ЕБЦ дискове и червени накладки и не бях доволен.
Смених дискове и накладки с АТЕ - много голяма разлика в положителна посока. Другите накладки, които са подходящи за широк диапазон употреба и се представят много добре са Hawk HPS, но са скъпи, особено с този долар в момента. Навремето пуснах тема че спирането на субару е компромис, наскачаха ми 20 човека , да же един ме номинира с рейтинг щото го засегнах на марка, но факта си е факта, една от слабите страни на колата е спирането и недомислената спирачна система, но като свикнеш и спираш поотрано става, но е малко тъпо да набиеш 1000$ в брембо за да почне да спира добре. Като се замисля наистина си прав , смених дискове , накладки , кит монтаж с всички гумички , нова течност и не съм очарован. Имам друга кола Тойота където спирачките в пъти по добре-просто нищо общо. Може би наистина един от минусите на Субару , но пък има доста по големи плюсове...
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 9:01 pm |
|
|
|
pe6o_bg
Регистриран на: Пон Окт 13, 2014 8:27 pm Постове: 44 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 3,6 2013
Рейтинг: 21
|
|
Здр. колеги аз имах подобен проблем над 90 но не винаги вибрация и тресене на волана. Направих ревизия на апаратите почистване,смазване,смяна на гумички прожинки ала бала... абе по 45 лв ми взеха за тва за всяка страна отпред и шлайфах дисковете защото имат мн хлаб + нови накладки и резултата беше отличен докато не почна да го прави тва след 110км нагоре .Реших че са задните спирачки и и на тях им се случи същото,но не се повлия. Ся съм малко контузен и нямах възможност ,но скоро ще проверя джантите че ми казаха че е твърде вероятно да има крива. (от гумите не е защото ги смених с др. ,но със същите джанти)
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 9:36 pm |
|
|
|
srg
|

От четене вече ме заболя главата, но поне си изясних някои неща относно накладките  В крайна сметка става ясно, че от както керамиката навлиза сериозно и метала намалява като състав при производството на street накладки все по-често започват да се наблюдават следните търсени от производителите плюсове и респективно няколко минуса в следствие на неправилна употреба: + минимално/слабо износване + почти никакво отделяне на материал (прах) + щадене на дисковете + добра работа в градски работен режим - увеличено топлоотделяне при по-сериозно натоварване - почти сигурно "глазиране" в следствие на горния минус - често прегряване и респективно кривене на по-обикновени дискове в следствие на горните два минуса Факт е обаче и че при очаквано по-голямо натоварване не случайно хорицата слагат по-големи апарати, като освен за увеличаване притискателната сила те имат и много важна друга роля - при увеличение размера на апаратите се оказва, че те много по-ефективно отнемат и разсейват топлината от накладките вместо да я предават към дисковете. Последното заедно с още някои манипулации по спирачната система (армирани маркучи, подмяна на мастер цилиндри и т.н.) си струва ако се планира автомобила да се кара много на писта или при по-чести сериозни натоварвания, а при мен идеята не е такава, така че ще търся правилната комбинация "диск-накладка". В крайна сметка реших, че като му дойде времето ще търся накладки с минимално съдържание на керамика, които респективно могат да работят ефективно в по-широк температурен диапазон или така наречените semi-metallic, пък макар и за сметка на малко по-бързо износване на дисковете и нуждата от загряване. Ще поровя за конкретни марка и модел, но към момента май единствено за Ferodo Racing и Hawk успявам да намеря по-изчерпателно инфо и описание на екзотични параметри като MOT (maximum operation temperature) и т.н. Май в крайна сметка се оказва, че колкото по-претенциозен е човек към диапазона, в който иска накладките да си вършат работата, толкова повече компромиси трябва да прави 
|
|
|
|
| Пон Апр 27, 2015 11:59 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
| Вто Апр 28, 2015 6:14 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
|
Виж си водачите на апаратите някой задържа или гумичката на някое бутало е скъсана и не натиска равномерно. Ти си с 2 бутален апарат.
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 8:07 am |
|
|
|
impreza_sh
Автомобил: Outback 3.6 2016
Рейтинг: 19
|
eddy написа: Виж си водачите на апаратите някой задържа или гумичката на някое бутало е скъсана и не натиска равномерно. Ти си с 2 бутален апарат. Забравих това да го спомена , но сменях и водачите на двата апарата , а също и едното бутало че беше заяло , но без последствия на вътрешноста на апарата. Отначало добре , но много скоро започна пак да ми тресе. Мисля да направя сега едно обезвъздушаване , шлайфане (второ и последно) на дисковете и да видим колко време ще издържат , но май шлайфането е временно решение
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 8:55 pm |
|
|
|
petko 69
|
|
Преди половин година бях в същото положение ,тресене при спиране от висока скорост.Пробвах ремонт на спирачни апарати,шлаиф на дискове и проблема се решава временно.Смених апаратите от ВРХ 08 плюс нови дискове и накладки ,всичко о кей.Инвестицията не е много скъпа ,така че препоръчвам на колегите вместо да съживявате над 10 год.спирачни системи ,по добре ги сменете с нови.
|
|
|
|
| Вто Апр 28, 2015 10:14 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |