Отговори на тема стр 1, 2  >
 Subaru Legacy 3.0R vs VW Passat 3.2 v6 vs Audi Allroad 2.7T 
Автор Съобщение

Постове: 8
Автомобил: Опел Тигра
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте на всички,
предстои ми да сменям автомобила си, изчетох повечето материали за въпросното Subaru Legacy 3.0 затова го включих и в списъка на възможния автомобил, който евентуално ще ми бъде следващ. Не искам да сбъркам с покупката, затова се опитвам да чуя всички гледни точни.
Първо нека да спомена за какво ми трябва автомобила: На 25г. съм, досега вече 7 години карам Опел Тигра 1.6 и съм предоволен от здравината и възможностите на тази малка немска машина, но годините си казват думата и колкото и да не искам, трябва да я сменя. Общо взето се нуждая от нещо по комфортно, което да не ме изморява на разстояния над 200км (това ми липсваше най-много през всички години). На работа ходя пеш с изключение на дните в които вали, за момента нямам гараж и автомобила ще стои на улицата поне през следващата една година. Уикендите обичам да обикалям из страната, фен съм на зимните спортове и до сега ми се налагаше да пътувам винаги с някой който има джип или по сериозен автомобил, затова съм се ориентирал към 4x4 задвижване. Респективно се подразбира, че трябва да е по-бързо/пъргаво от колкото досегашната.
Искам да сложа на кантара 3-те автомобила по следните параметри: здравина на ходовата част, обичайни ремонти и обслужване, кражба, каране на газ, имат ли безбожно скъпи части. Понеже искам да карам автоматик тук идва въпроса и с надеждността на трансмисията.
Нещото което ме притеснява при Субито е пъргавината му и защо при почти едни и същи коне немските автомобили ускоряват много по-бързо (на хартия). Не съм имал никакъв контакт с подобен автомобил, само веднъж се возих на Impreza WRX комби и много ми хареса как върви.
Ще се радвам да чуя и мнения от колеги които са имали пряк контакт с някой от другите аналози. Благодаря!

Пон Сеп 28, 2015 5:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Автомобил: Forester 00
Нов фен
Отговори с цитат
С какъв бюджет разполагаш колега, това е важен фактор

Пон Сеп 28, 2015 5:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Разбира се, че е важен за момента мога да отделя около 10-13к.

Пон Сеп 28, 2015 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако това ти е бюджет с покупка и първо обслужване нито една от трите коли не е за теб.
Само за първо обслужване и т.н. отиват от мин. 3000 до 5000лв в зависимост дали ще слагаш газ

Пон Сеп 28, 2015 6:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Legacy 2.5 автоматик комби,за да няма ядове и да ти стигнат парите.

Пон Сеп 28, 2015 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
При всички положения ще е комби, забелязвам, че точно тези модели ги внасят от швейцария явно там ги карат доста. Но ако това което казва колегата Vmax е обективно, то директно се отказвам на секундата да търся тези екземпляри. Айде газта може да почака месец-два-три няма значение, но 3-5к за обслужване ми звучат като цена за половината кола. На един познат с ауди А6 за 5500 лв. му направиха почти основен ремонт на мотора, скоростите и му подмениха 2 чувала части.

Между другото става въпрос за модела който е 2003-2005г

Пон Сеп 28, 2015 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разбрахме за кой модел кой говориш и ти споделям опит от 3 субара до ден днешен избирани с познания, прегледи и т.н.
Просто старото си иска своето да стане кола.

По горе колегата ти е дал много мъдър съвет - 2.5 VDC модел Аутбак и си питай фара...

ПС: виж с търсачката има много полезно инфо да те ориентира. Субару е благодарна кола ако се купи подържана и с история, в противен случай ще намразиш марката

Пон Сеп 28, 2015 9:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Първоначало и аз гледах Аутбак, но отпадна като варианат след като се загледах по-детайлно в Легасито. Не ме грабва като визия и мисля, че е излишно висока за мен.

Пон Сеп 28, 2015 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 131
Автомобил: LEGACY 3.0 RB
Телефон: 0885853102
Рейтинг: 69
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първото обслужване ми струваше точно смяната на маслото в двигателя / 3.0 е с ангр. верига/ - под 300 лв.
По-късно купих зимни гуми, но за тях е без значение колата.
Чак след като се убедих, че всичко е о.к. направих т.нар. премиум обсллужване с Ред лайн и пр. на диференциали, ск. кутия и свещи, но сумата не беше повече от 1200-1300лв.
Газта не ми е била никога идея, въпреки че карам много /като процент/ в града и то на къси разстояния във Варна, което често заплашва да изкара извън скалата показанията за разход на гориво.
Извън града положението се подобрява драматично 8.5 - 9.5 л/100 км.
В тази връзка считам, че газ, ако се кара колата на средни разстояния из Бъгария, не е жизненоважно.
Пари освен за бензин, масло, накладки и един акумуллатор не съм давал - 3г.
Така, че ако инвестираш да си намериш читава кола /може би отвън/ разходите за части може да са минимални.
Нямам претенция да съм разбирач по колите, което значи, че мнението ми касае само моя си случай, тъй както го виждам през моите очи.

Преди да попадна на тази кола, която не подозирах, че съществува /знаех само WRX STI/, гледах цяло лято а6-ци, но реших, че рискът да се наредя с някой таралясник е прекалено голям. Не знам как би могъл да намериш олроуд 2 за бюджета, който споменаваш.

Пон Сеп 28, 2015 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Тъй като спомена, че ще го използваш и зимата- ето един доста обективен тест на системите 4х4 на различните марки, има и 4motion на VW (Quattro едва ли е по-различно), изводите оставям на теб

Пон Сеп 28, 2015 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да пусна и аз един клип - viewtopic.php?f=3&t=1735&p=234785#p234785

Пон Сеп 28, 2015 11:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vami написа:
Да пусна и аз един клип - viewtopic.php?f=3&t=1735&p=234785#p234785

https://www.youtube.com/watch?v=-LFJYphrMZk :D - а сега виж добре и въжето ;) - или нещо като тази реклама https://www.youtube.com/watch?v=j-P3CRVye4Q

Вто Сеп 29, 2015 12:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
r_dankov написа:
Първото обслужване ми струваше точно смяната на маслото в двигателя / 3.0 е с ангр. верига/ - под 300 лв.
По-късно купих зимни гуми, но за тях е без значение колата.
Чак след като се убедих, че всичко е о.к. направих т.нар. премиум обсллужване с Ред лайн и пр. на диференциали, ск. кутия и свещи, но сумата не беше повече от 1200-1300лв.
.

Колега, не искам да споря ( не казвам че не си прав ) но под първо обслужване имам предвид всички разходи колата да стъпи на пътя без компромиси - еко такса, регистрация, го, каско, един чифт гуми, в сервиза масла, свещи, филтри, антифриз, термостат ( мин. 700 лв) и т.н. стигаме до мин.2 500лв при технически изряден автомобил...
Задължителните неща при покупка на кола случаен нов внос и това е ако си късметлия - т.е. няма скрити изненади.

Ако колата е личен внос отвън или внос от Боян, тогава може да минеш с 300-500лв само за масла и дреболии, но цената на колата ще е с с 40% по висока.

Затова е добре всеки който иска да си купи първо Субару да знае какво го чака, за да не фалира или разочарова от марката.

С оглед на проблемите с греене и глави, 2.5 двигателя след 2001г е много разумен избор за нормални водачи. Дали ще е Легаси, Аутбек или Импреза е въпрос на нужди и вкус, а и на избор

Вто Сеп 29, 2015 6:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 344
Автомобил: Subaru Outback MY15, 3.6 R
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Защо ли си мисля, че форестър 03-05 г. турбо ще ти свърши перфектна работа за това за което ще ти трябва, а и за бюджета, с който разполагаш. За разлика от тиграта, форито ще ти се стори огромно (а това легаси направо ще е кораб за теб). Искам просто да те светна за модела и да го разгледаш, а ако решиш, че ти харесва пиши и колегите с такива ще ти споделят мнения, апък има и супер много инфо в форума както знаеш ;) Успех.

Вто Сеп 29, 2015 8:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
pradabg написа:
а сега виж добре и въжето ;)

Въжето се вижда и на моя клип точно когато спира горе и за това го пуснах в темата Fun :)

А сега по темата.

Пасатора не го коментирам...

Предимствата на Audi Allroad 2.7T пред Subaru Legacy 3.0R.
1. Премиум марка.
2. Динамика, малко по-пъргав мотор.
3. Не е склонен към прегряване при натоварване за разлика от 3.0R.
4. Не гние, няма ръжди и т.н.
5. Няма да ти се налага да вдигаш капака и да проверяваш каквото и да било, чек системата ще го прави вместо теб.

Недостатъци
1. Краде се.
2. Доста лаком мотор.
2. Скъпа подръжка, особено окачването.
3. Според мен Аудито е по-грозно.

И двата автомобила биха се справили еднакво добре за изканите от теб условия. Избора е твой.

Последна промяна Vami на Вто Сеп 29, 2015 8:56 am, променена общо 1 път

Вто Сеп 29, 2015 8:41 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
За да съм по-конкретен мога да кажа, че имам готовност да отделям до 2000лв. годишно за ремонти и обслужване и още 2000лв. за данък и застраховки без да ми създава тежест. Вече от доста места ме съветват да мина на по-нисък клас автомобил с оглед на това, че не съм семеен и през повечето време ще пътувам сам или с още един човек.
Аз също си мислих за Impreza, но реших че е неразумно да купувам автомобил на кредит и отпадна като вариант. Foreser-a ми се струва много висок, тежък и не аеродинамичен което може би ще дава много голям разход ако се кара по-бързо. Другия вариант ми е ТТ Quattro (старото), но е без автоматик и няма почти никакви екстри. Получавам съвети и за Jaguar X-type 3.0, но едва ли.

А въпросното Legacy 3.0 (комби) някой може ли да го сравни като вървеж на коя от масовите коли отговаря горе-долу?

Доста изчерпателен си Vami и май директно ме отказа от Audi-то с тази точка "1. Краде се."

Вто Сеп 29, 2015 8:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
haho написа:
Доста изчерпателен си Vami и май директно ме отказа от Audi-то с тази точка "1. Краде се."

Въпреки, че паркирам на охраняем паркинг, имам и пълно каско, това е основната причина да си купя Субару, а и винаги съм искал да пробвам от всичко.

Вто Сеп 29, 2015 8:59 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Audi да се краде повече от Subaru? Защо? Ще поясниш ли?
Колега с този бюджет можеш да си намериш сносна импреза WRX от по-старите. Със сигурност ще върви повече от H6, но както сам се досещаш- липсва лукса на легасито

Вто Сеп 29, 2015 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kbalk написа:
Audi да се краде повече от Subaru? Защо? Ще поясниш ли?
Колега с този бюджет можеш да си намериш сносна импреза WRX от по-старите. Със сигурност ще върви повече от H6, но както сам се досещаш- липсва лукса на легасито

Естествено че се краде повече от Ауди - не ти трябват пояснения за това...ако не ти се вярва виж статистика за продадени аудита срещу субару и ще разбереш защо

Вто Сеп 29, 2015 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
И аз да се включа по темата :)

Ауди 2.7т За: премиум марка и изработка; добър комфорт; удобни седалки и подлакътник; много вътрешен обем; мощен мотор; awd quattro с торсен и LSD заден диф; добри спирачки; ниска цена.
Ауди 2.7т Против: ВАГ групата се краде на поразия в София, така че застраховка; за предпочитане е по-новия мотор, съответно е по-скъп; V6 мотор с 2 ангренажни ремъка; 2 турбини K03/K03s, при това трудни за намиране и скъпи; 4 ламбди сонди; 2 катализатора; убийстен разход 17-20+/100 градско и 12-15/100 извънградско; капризен мотор за газифициране - няма почти никакво място за монтаж под капака; проблемен автоматик - 5 степенния типтроник на поколение C5 се чупи и струва доволно, за предпочитане е МТ независимо от демферния маховик; скъпо обслужване като цяло; по 4 алуминиеви носача на всяко предно колело и по 3 на всяко задно, всичките с капсуловани тампони; проблемни и скъпи въздушни амортисьори при Олроуд; независимо дали е А6 или А6 Олроуд колата е тежка и има склонност към недозавиване, заради задния диф багажника на комбито е "само" 450 л.
Препоръка ако е Ауди - за този клас е най-добре S6 C5 4.2 6МТ/5АТ, вариант са 3.0/2.8, също много добър вариант е А4 B6 1.8Т quattro 6МТ, с лекота става около 190-200 к.с. и си е AWD Класиката е S6 C4 2.2t MT, но има риск да платиш много.

Пассат B6 3.2 За: по-евтин за поддръжка от Ауди, мощен мотор, много добър комфорт и мазна возия, най-много вътрешен обем, най-голям багажник, добри спирачки, просто окачване с железни носачи и сменяеми тампони; сравнително евтин за обслужване и поддръжка.
Пассат B6 3.2 Против: пак ВАГ група, пак се краде на поразия; все още висока цена = висока застраховка; ФСИ мотор с пиезокристални дюзи; пак с 2 ангренажни ремъка; висок разход, все пак е V6; труден, много скъп и проблемен за газифициране; обичната от всички DSG кутия ако е автомат, демферен маховик ако е МТ; въпреки, че е 3.2 мотора е напречен и B6 е с Haldex съединител, а не истинско quattro; доста грозен на външен вид /това е субективно/; вози и клати като лодка, поне това усетих аз в едно комби 2.0 ФСИ, нисък.
Препоръка ако е Пасатор - модел 2000-2004 Б5.5 1.9TDI 4motion 6MT или 2.8 4motion 5MT/5AT - не стига че е по-евтин, а специално тези модели са с надлъжни мотори и напълно идентично с А4/А6 quattro с торсен диф. PD Дизела е добър и здрав, бензин също се слави корав, колата обаче е дълга и ниска, почти не става за оффроуд.

И за Суби накрая: знае се за проблемите с греенето и гарнитурите на H6 3.0 и че обслужването не е евтино. Хубаво е че мотора е с верига, но и тя си има ресурс, а смяната е четирицифрена; висок разход; бавен автомат, но здрав; по-слаби спирачки, освен ако не е Spec B; по тесен и с по-малко вътрешен обем; по-лошо качество на изработка и материалите от А6 и Пасат, но има всички възможни екстри; неудобни предни седалки и подлакътник /поне на мен де/. Затова пък много добър външен вид; също истинско AWD независимо дали е МТ или АТ; евтино и здраво окачване независимо дали е Легаси/Аутбек; лесно газифициране; много добро пътно поведение и добър комфорт; уникално оптитроник табло при Легаси.
Аз бих избрал Легаси Н6, но Spec B с 6МТ, иначе наистина не лош вариант е Форко 2.0 ХТ 2003-2005 - там мястото на задната седалка и багажника е доста малко.

Поздрави!
 20

Вто Сеп 29, 2015 9:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >