Отговори на тема стр 1, 2  >
 Харчи бензин и газ едновременно 
Автор Съобщение

Постове: 26
Автомобил: Outback H6 3.0
Телефон: 0886048080
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги

Колата е Легаси 2.0, 165 кс, 2006 г., комби с газов инжекцион Романо, монтиран преди 10000 км. от Иво Ленков, обслужен и настроен преди 10 дни. Казвам всичко това, за да се избегнат излишни въпроси.
Става въпрос за следното- колата гори бензин докато работи на газ. Това се случва от самото начало, но не бях притеснен, защото знам, че модерните газови имат опция да пускат по малко бензин при определени условия. Наскоро отидох за смяна на филтри и настройка, споделих проблема с майстора и той каза, че по компютър няма никакви индикации колата да е харчила бензин докато е на газ, а и той самият никога не я е настройвал да впръсква и бензин.
Притеснителното за мен е, че на дълъг път по магистралата до морето, при постоянна скорост 140км/ч, без натискане, освен че си дръпна една бутилка газ ми изгори и поне 7- 8 литра бензин, което според мен си е много.
Моля за коментари и съвети.

Пет Яну 22, 2016 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Провери за теч/ сълзене по бензинопровода. Възможно е да има хлабава скоба .

Пет Яну 22, 2016 7:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
bat_rado3 написа:
Провери за теч/ сълзене по бензинопровода. Възможно е да има хлабава скоба .

Благодаря за насоката. Ако сълзи бензин отнякъде, то най- вероятно щях да съм забелязал петна под колата, а аз не съм виждал никога такива. Колата е качвана на подемник няколко пъти, като единия беше за обстоен преглед на всякакви течове и проблеми отдолу и не се установи нищо такова.

Пет Яну 22, 2016 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега накарай майстора да ти сложи реле и да ти спре бензиновата помпа и тогава виж дали ще има ядове. Знай че ще ти каже че няма нужда защото компютъра си спира дюзите но спорет мен също няма нужда и помпата да си работи докато е на газ. Мисля че това ще ти реши проблема.

Пет Яну 22, 2016 7:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Таман викам да не съм написал пак нова тема, че случая е същия като моя. С тая разлика, че аз минах с флашване на газовия комп.

Да ти погледнат бензиновите дюзи. Чувал съм , че правят понякога точно така - пикливи дюзи, смешно ама така им викат.

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Пет Яну 22, 2016 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kener написа:
Колега накарай майстора да ти сложи реле и да ти спре бензиновата помпа и тогава виж дали ще има ядове. Знай че ще ти каже че няма нужда защото компютъра си спира дюзите но спорет мен също няма нужда и помпата да си работи докато е на газ. Мисля че това ще ти реши проблема.

Супер идея!!! ROFL
И точно над 4500-5000 оборота, когато се усеща липсата на калориите на газта спрямо бензина, обикновено при изпреварване, и да е спряна помпата. ](*,)

Пет Яну 22, 2016 7:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Какво ще рече флашване на компа на газта? А иначе за бензиновите дюзи звучи логично.

Пет Яну 22, 2016 7:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Инсталиране на последната версия на фърмуеър - последната версия на софтуера, с който работи.

Или образно казано - наливане на нов мозък.

Успех. Дано мине с това.

Пет Яну 22, 2016 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колегата е писал че майстора не е правил настройки да пуска и бензин. Следователно има проблем,който със спирането на помпата може да се реши.
Колега "сянка",може би караш и мотор съдейки по псевдонима ти,и на трите ми коли помпите са спряни и не съм имал проблем в пиков момент. Може би уредбите ми са стари но спорет мен ако уредбата е настроена добре няма нужда да пуска и бензин. Може и да не съм прав но така мисля.
Дано колегата намери решение на проблема че иначе си губи смисъла да има газ :)

Пет Яну 22, 2016 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
При първа възможност ще я закарам да видят дюзите на бензина, че като за 300 км ми изгори 45 л. газ и още 8 л. бензин то по- добре да си я карам само на бензин- разликата в парите ще дойде минимална :) .
В крайна сметка и изключването на помпата е вариант, но мисля да пробвам другите преди това.

Пет Яну 22, 2016 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kener написа:
... Колега "сянка",може би караш и мотор съдейки по псевдонима ти, ...

А добре го има GoogleTranslate.
Баси, няма да се научите да не превеждате имената. ROFL То един така веднъж вместо Чобанов търсеше Овчаров.
Съдейки по това, какво ти си съдил ... не си отсъдил правилно, какво още карам.

А аз да съдя ли по твоя псевдоним, правописа, и това, че си написал Legaci а не Legacy, че някоя от другите ти коли е BMW или Mercedes?

Пет Яну 22, 2016 11:23 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Заради псевдонима ти колега shadow помислих че и ти си моторист,като мен,но явно греша. За моя псевдоним и гугъл няма да ти помогне. А за другите коли си далече от истината.
Колега прощавай че ти заспамихме темата. Дано бързо намериш проблема. Един съвет-при тази марка не търси голям проблем. В повечето случаи е нещо дребно-поне при мен винаги е така :)

Съб Яну 23, 2016 12:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
През газовия софтуер би трябвало да виждате времената на всички инжектори. Ако на някой от газовите времената са по различни, има вероятност съотвения бензинов да плюе.
Такава голяма разлика от самото поставяне на газта ли е? Ако е така вероятно работи на 3 газ и 1 бензин.

Съб Яну 23, 2016 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За това се е писало стотици пъти в този форум, в други, а също и в заводски инструкции, Помпата НЕ се спира - охлажда бензинови инжектори, предпазва от спичане и тн. В случая може да се спре с диагностична цел, ама по добре е сигурно да се затапи входящата бензинова магистрала, за да се разбере дали от инжекторите харчи или от някоя връзка подтича.
На картинката е принтскрийн от ГИ Романо. Обърнете внимание там където пише ATTENTION

Прикачени файлове:
romano.jpg
romano.jpg [ 198.13 KiB | Прегледано 1281 пъти ]

Нед Яну 24, 2016 12:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В интерес на истината не съм особено съгласен с това, че бензиновата помпа охлаждала и предпазвала от спичане, особено при повечето съвременни автомобили, при които няма излишно гориво от рейката, а регулаторът на налягането е при самата помпа. Тогава реално покрай инжекторите не преминава никакво прясно и охладено гориво. Не съм съгласен, и че толкова много се нагряват инжекторите, които са уплътнени в колекгора, бил той пластмасов или алуминиев, с о-ринги. Според мен причините, производителите на електроника за ГИ да съветват да не се спира бензиновата помпа, са други и са предимно свързани с някои ситуации, в които скрито се преминава на бензин (при Фобос примерно при повишаване на налягането на газта над определена граница, а и не само), или пък вариантите, в които се довпръсква бензин. Наскоро попаднах на някаква тема в газаджийския раздел на Ауди форума, където се дискутираше, че някакъв ГИ софтуер е така направен, че си довпръсква скрито бензин и дори инсталаторите нямат идея, че се случва това. Не помня марката и точния случай, но го дискутираха по повод, че гори бензин успоредно с газта и само в някакво ръководство се оказа, че бегло е споменато това.

Пон Яну 25, 2016 11:09 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Даже и в случаите при по старите системи,когато регулатора на налягането се намира при рейката,непрекъснатото преминаване на обратно гориво към резервоара не извършва никакво охлаждане на инжекторите,защото през тях не преминава гориво ,а само през рейката.Освен това инжекторите са доста в страни от рейката за да се получава охлаждащ ефект.Инжекторите не се загряват съществено за да се нуждаят от охлаждане,не се намират в горивната камера а в всмукателния колектор където непрекъснато преминава атмосферен въздух.Така че във всички случаи е желателно да се спира работата на помпата,когато въобще не е необходима нейната работа.Но газаджиите за да не си усложняват живота и да влизат в допълнителни разходи не го правят и си търсят оправдания.
Ако наистина има газови инсталации,които в процес на работа впръскват и допълнително гориво,то съвсем се обесмисля карането на газ,особено като се вземат в пред вид и многобройните допълнителни недостатъци на ползването на газ.

Пон Яну 25, 2016 11:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В интерес на истината няма данни, дали е по-добре да се спира помпата или не, що се отнася до нейния си живот. Един казва едно, друг - друго, но няма точна статистика. На първата ми кола с газ (моно с обикновено газово) я бях спрял с реле, захранвано от плюса за газовия клапан. След няколко месеца се появиха разни шумове от помпата, но и до ден днешен (10 години по-късно) си работи все още. На следващите не съм спирал помпите, като единственият плюс, който намирам в това, е неусетното преминаване на бензин, когато ми свърши газта в бутилката. Няма придърпване, няма удар, просто няма нужда от време, за да се вдигне налягане в системата, щото вече си го има. Има обаче един минус, който наблюдавам при мен - когато едната ми кола се кара предимно извън града и с 20-30 литра бензин в резервоара минавам по 2-3 000 км до момента, в който просто започне яко да се затруднява с паленето. Бензинът си старее, а преминавайки нон-стоп през помпата се загрява (примерно 500 км без да я гася) и явно някакви фракции се изпаряват, но със сигурност му се развалят свойствата. Ако помпата се спира при каране на газ, този бензин ще издържа повече километри :) Но чак толкова не държим да сме икономични. Просто не ми се занимава да го мисля, кога да покарам малко на бензин, колко от него да изгоря, кога да го заменя и т.н. Сядам, натискам копчето и заминавам. Като почне да се затруднява с паленето, изгарям до резерва и сипвам нови 20-30 литра.

Пон Яну 25, 2016 11:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да се кара на газ с работеща помпа на бензин ,го оприличавам все едно да карам с отопление на задното стъкло през лятото-работи нещо без да е необходимо.

Пон Яну 25, 2016 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Въпрос на личен избор...(или на вкус, както казало онова куче :) ) Имах една Мазда на метан (обикновена, с плочка), която даже си я палех на метан. Спряна помпа. Е, след една година, като тръгнах да я продавам, мющерията писка да я пробва да бензин. Да, ама не. Три инжектора бяха сдали багажа, два от които все пак възстанових. От тогава не спирам помпа. :hello:

Пон Яну 25, 2016 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Има обаче един минус, който наблюдавам при мен - когато едната ми кола се кара предимно извън града и с 20-30 литра бензин в резервоара минавам по 2-3 000 км до момента, в който просто започне яко да се затруднява с паленето. Бензинът си старее, а преминавайки нон-стоп през помпата се загрява (примерно 500 км без да я гася) и явно някакви фракции се изпаряват, но със сигурност му се развалят свойствата. Ако помпата се спира при каране на газ, този бензин ще издържа повече километри :) Но чак толкова не държим да сме икономични. Просто не ми се занимава да го мисля, кога да покарам малко на бензин, колко от него да изгоря, кога да го заменя и т.н. Сядам, натискам копчето и заминавам. Като почне да се затруднява с паленето, изгарям до резерва и сипвам нови 20-30 литра.

бензина си старее . Съхранението му е максимум 3 месеца. Това го знам от гесеемчика в графа (Граф Игнатиево). Баща ми едно време работеше в Плама Плевен и правеше бензина там, (нефтохимик по образование), и той ми е разправял че от бензина се изпаряват леките фракции . Та след третия месец бензина почва да мирише на ацетон, разтворител и разни други гадости, започва да разтваря платната на бензиновите помпи , а двигателя работи ужасно дори и на непретенциозните ЗИЛ и УАЗ.

Пон Яну 25, 2016 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >