Отговори на тема
 Още един Suby Gringo :) 
Автор Съобщение

Постове: 7
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте ,момичета и момчета (надявам се че клуба не е само мъжки),

влязох в Subaru - значи влизам в клуба :)
Преди 10 дни забърсах един Lego комбайн 2.0 '98 на старо (на ново щеше да е пално чудо май :) и още се псувам, че не го направих по-рано :)

Колата е на 117000км (официално), но последните 75000 я е поддаржал един собственник и е ходил редовно на сервиз - всеки 12500км както си трбва.

Естественно има си някои болежки, но като цяло е добре за вазрастта си. Закарах го на сервиз - там кадето е ходило предните 4 години. Момчетата потвардиха че е в относително добро състояние - даже ме обнадеждиха че километрите може да не са пипани :-)

Все пак има 2-3 неща, които ме безпокоят та ще бада благодарен за всяко мнение от вас по-опитните.

Първото е разхода - четох различни форуми, включително този и като гледам средния разход, който декларират някои от вас и статистиките на немските сървъри, излизам с 2-3 литра преразход. От 3 резервоара досега при 80% извънградско (50:50 магистрала:малки пътища) ми излиза 12л/100км без ваобще да я юркам (не се познаваме добре все още). Мислех да сложа АГУ спринцовка, но като се замислих май е по-добре парво да опитам да оправя разхода на бензина и после на газ. CheckEngine не свети, мощност и динамика си има в целия диапазон на оборотите, не се дави итн. Имате ли нкакви предположения от какво може да се вдигне така разхода?

Втория проблем се прояви при движение в колона на първа и втора скорост. Като пусна газта и колата подскача 2-3 пъти със съответните му причуквания и притропвания и чак тогава се усеща как двигателя си влиза в ролята на спирачка. Като натисна газта пак подскача 2-3 пати и после трагва да наема. На трета предавка сащо се усеща, но много слабо и само защото го очаквам и го дебна да усетя и минимално поклащане. Иначе съединителя зацепва плавно. Четох че може да е от маховика на съединителя, но сащо попаднах на мнения че след смяна не се е оправил проблема. Сащо така някой твърдеше че може да е луфт в диференциала, но това ми звучи доста страшно и по тази причина му свалих индекса на веротността около долна мъртва точка :) Други предложения бяха силен блок на мотора, полуоски и тнт. Имали ли сте подобен проблем и как се справихте с него?

Това е засега, весел уеекнд и безпроблемни километри!

Павлин

Пет Окт 10, 2008 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
... njama da me posavetva? Javno pak sam obral naj-redkite problemi :( .

Pavlin

Вто Окт 14, 2008 10:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 49
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здрасти и честито за придобивката. За момента мога да ти дам съвет да си провериш свещите и най-вече кабелите. Аз имах подобен проблем с придръпване при подаване и отнемане на газ и в един момент двигателя заработи на три цилиндъра в диапазона ниски и средни обороти, на високите, след 3000-3500 изчезваше прекъсването. Оказа се, че един от кабелите, мисля на втори цилиндър направо беше се сцепил около 15 мм по дължина. Явно на високите обороти искрата е прескачала и е достигала до свещта, но на ниски и средни не. И така смених кабелите и свещите и все едно сложих друг двигател. Няма придърпване, няма прекъсване, всичко се оправи. Виж и по другите теми има разискван и проблем с дебитомера за въздуха, най-вече от замърсяване, по-рядко от повреди, но предполагам, че първо трябва да си провериш свещите и кабелите, пък после по-сериозно да търсиш друг по-голям проблем.

Вто Окт 14, 2008 11:08 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
legarski, Blagodarja za saveta, shte gi probvam kabelite.

Mezhduvremenno bjah v serviza i mi slozhicha druga lambda sonda, za proba dali njama da padne razhoda na gorivo. Sled sedmica (i 2 rezervoara gorivo) shte chodja da si pogovorim i shte im vikna edni kabeli da probvame dali njama da se ottarva ot tova rodeo.

Вто Окт 14, 2008 11:50 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Павка, не се сърди, ама да те предупредя, да не ти се скарат модераторите, пиши на кирилица. А кабелите можеш сам да си ги провериш вечер на тъмно запали мотора и отвори капака, ако има избил кабел ще видиш искрата да прескача. Свещите също създават проблеми ако не са сменяни или не са точно по предписание на производителя, намери си Denso или NGK, за Субаруто са най-добрите и гледай по каталога да са точно такива, каквито трябва, и двете фирми имат сайтове и можеш да си провериш какви са свещите за твоята кола.

Вто Окт 14, 2008 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Няма да ядосваме админите разбира се :).
Официално се извинявам за писането на Латиница. не сам Византиец, просто нямам Cyrilica на работа. Като сам я подхванал с ивиневнията, да се извиня и за замяната на 'в' с 'ж'; 'ъ' с 'а' и също 'я' с 'йа' - лоши навици - кво да се направи. :D

Та значи, сложиха ми нова (стара, но за мен нова) ламбда сонда и засега единственната разлика е, че колата е малко по-спъната от преди - не наема добре. За разхода на гориво е трудно да се казхе след 100км.

Появи се още един проблем, но сервизните техници казаха че било нормално за Субару на тази вазраст: Като вартя волана на място, но при запален двигател, отзад се чува едно скарцане, сякаш задните колела с мъка се вартят като да завиват (знам че не се вартят, но това ми идва наум като го чуя този звук). Не вразвам каква е вразката между вартенето на волана и задните колела :roll:

Някакви идеи?

Павлин

Вто Окт 14, 2008 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Това което казваш за промяната в работата на двигателя към по-лошо при смяната на ламбда-сондата не ми харесва. Принципно би следвало това да доведе до подобряване, а не обратното, както казваш. Старото ми Субару беше 1992 г. и като го взех ламбда-сондата беше почти умряла. Смених я с чисто нова и мотор започна да работи като часовник. Мисля,си, че тази сонда, която са ти сложили не е редовна.
За другото, което споделяш като проблем при въртенето на волана ми се струва невероятно, особено при обяснението, което са ти дали в сервиза. Гледам, че колата ти е 98 г., което значи на 10 години. И при старото ми Субару и при сегашното, което е 1995 г. не е имало подобен проблем. Може да ти се струва, че скърца отзад, при пълен ляв и пълен десен волан на място се чуват други звуци от хидравликата на кормилното управление, но чак скърцане отзад едва ли. Друг вариант е да ти поскърцват гумите, ако са поопечени, все пак като въртиш волана на място автомобила като цяло изпитва някакво напрежение и предизвиква движения на купето. Може да ти скърцат и гумени тампони по окачването. Да не те плаша, може и да има някъде нещо скъсано по мостове от прогниване, но не вярвам, колата ти е сравнително нова.

Сря Окт 15, 2008 8:17 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Легарски, благо за мненето! Ако небеше ти, щях да си говоря сам :-)

Сондата им наистина не е нова, но твардяха че е добра - ползвали я за такива случаи. А и друга нямаха :(

Обяснението за скърцането отзад наистина звучи странно. Може да не сме се разбрали с техника - обяснявах му го по телефона. Ще трябва да помоля някои друг да варти геврека, а аз да слушам. Скарцането от хидравликата го знам, не е това.ч
Иначе шасито и окачването би трябвало да са наред - личен поглед и преглед в 2 независими сервиза.

Лек ден!

Сря Окт 15, 2008 8:55 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря, за сондата най добре си купи нова и я смени, тогава ще стане ясно дали високия разход и лошата работа на мотора се дължи на умряла ламбда-сонда или на нещо друго - дебитомер, въздушен филтър и т.н.. Приятен ден и на тебе.

Сря Окт 15, 2008 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
аз правих малко тестове със моето легеси за расхода на гориво.око го карам около 4000 и повече оборото разхода отива 12-13 и на горе.от 3-4 пада на 9-10 а под три все едно не гори.придърпването може идае нормално ако потегляш с малко газ или при движение с ниска скорос си махнеш крака от гаста.

Нед Окт 19, 2008 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
pin написа:
Първото е разхода - четох различни форуми, включително този и като гледам средния разход, който декларират някои от вас и статистиките на немските сървъри, излизам с 2-3 литра преразход. От 3 резервоара досега при 80% извънградско (50:50 магистрала:малки пътища) ми излиза 12л/100км без ваобще да я юркам (не се познаваме добре все още). Мислех да сложа АГУ спринцовка, но като се замислих май е по-добре парво да опитам да оправя разхода на бензина и после на газ. CheckEngine не свети, мощност и динамика си има в целия диапазон на оборотите, не се дави итн. Имате ли нкакви предположения от какво може да се вдигне така разхода?

Най-добре и кратко казано, което прочетох във форума по въпроса с карането и малкия разход беше " Педала на газта трябва много внимателно да се погалва за да харчи малко."
Мене ми дава 7,8 - 8,5 разход на бензин извънградско и 11-12 градко (варненското градко е по-леко от софийското).
На газ 9,5 - 11 според карането извънградско и 12,5-14,5 градско , като 14,5 го даде при много тежко градско - буквално като софийско градско беше. Газовото е Инжекцион "Фобос".
Твоята кола е по-голяма и по-тежка, със същия двигател като моята, така, че е нормално да харчи повече, особено градско.

Нед Окт 19, 2008 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте и благодаря за мненията!

Разбирам че Легото си гори повече, но все пак при моето каране - 11л ми се струва доста за изванградско. За сега я карам между 2500 и 3500 оборота. Рядко и за кратко отскачам на 4-4,5К/мин-1 при изпреварване или на магистралата. Не че не ми се иска да и чуя гласеца, но за да е коректен теста с новата ламбда пазя поведение така, че карането да е както при предните резервoари със старата сонда. Нистина се опитвам да галя педала на газта, разбира се така че все пак да не мъча двигатела.

След един резервоар с новата сонда, разхода не се подобри, но колата е доста по "мудна" и сутрешния старт не е така лек, както беше преди (може и от друго да е) - иска повече вартене на стартера. Може пък да се сработят ламбдата и компа.

Един въпрос към тази тема - може ли преразхода да е от катализатора и при това да не се губи мощност (не че знам точно колко мощна е била като млада :-))?

Относно родеото при пускане и натискане на газта при ниска скорост (напр. движение в колона), започнах да му свиквам и май-ще го оставя да си живее живота :-)

Успешна седмица,

Павлин

Пон Окт 20, 2008 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
според мен няма за какво дасе притесняваш от предърпването ипри мен се случва при ниски обороти просто двигателя се бори с диферинциалите и тежеста на купето.при редовия двигател има голям и сравнително тежък маховик който поема тези натоварвания

Пет Окт 31, 2008 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Павка, резервоарът ти е с вместимост 60 литра, имай в предвид, че лампата на резервата започва да премигва на около 15 литра, светва постоянно на около 8-9 литра, освен това резервоарът ти е като магарешки самар по форма, т.е. с две части, свързани в горната половина, като при намаляване на горивото в едната, помпата в резервоара прехвърля от другата. Не знам как си засичаш разхода, но е възможно да е погрешно. Напълни резервоара догоре, така да се каже до гърловината, покарай 200-300 км. и отново го напълни до същото положение. Така най-точно ще си определиш разхода. А лекото придръпване при пускане на педала на газта на по-ниска скорост го имам и аз и мисля, че това се получава от вече достигнатите известни луфтове в трансмисията, което е напълно нормално.

Пон Ное 03, 2008 12:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 46
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
По въпроса с виенето на място когато въртиш волана-може да имаш по-малко от необходимото масло в хидравликата.И моята вие така,понеже некви гумички са за смяна и имам теч ,ма аз си доливам по малко на 2-3 месеца и така с години.Виж дали е мазно под резервоара за хидравликата

Съб Ное 08, 2008 1:11 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте и благодаря за отговорите!

Резервоара си 60л и го пълня след светване на резервата - някаде към 52-54л зареждам. Започнах да свиквам на разхода - всичко си е психика/психология :-). Важното е че варви колата и е кеф да я карам. Вече не се качван изобщо на Toyota-та :)
Преди няколко дни се чудех далли да не купя едно Легаси за резервни части - излезе такава обява - английска версия е, но собсвенника казва че повечето части ставали и за европейските модели. Имате ли някакав опит с такива части.

Весел weekend!

Павлин

Съб Ное 08, 2008 10:17 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема