| Автор |
Съобщение |
|
TDOC
Автомобил: subaru legacy spec b
Рейтинг: 18
|
Здравейте колеги  светна ми abs,тракшън контролa и cruise control ми мига....закачихме я... имаше две грешки...ниско напрежение алтернатор и ниско напрежение алтернатор исторически...изчистихме ги и покарах няколко дена с наглеждане на волтметъра и забелязах,че като я запаля е 14.2-3 V като покарам става 14 V ,а като я понастъпя пада на 13.5 сигурно и по-малко и пак светват грешките...даже като я изпържих няколко пъти ми премига и лампата на акумолатора....и така за мен диагнозата е ясна,че съм за нови четки(реле регулатор)та въпросат ми е откъде да се сдобия с ОЕМ-ски такива или ако вие препоръчате нещо по добро  мислех до субару София да отида но първо исках и вашето мнение откаде и как да ги взема наи лесно и бързо 
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 5:54 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
Във форума намери раздел "търговци и сервизи"там ще намериш нужната информация.До Субару София е крайно не препоръчително да стигаш по какъвто и да било повод. ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 6:07 pm |
|
|
|
TDOC
|
Да точно заради това не отидох веднага,а реших да пиша първо...  какъв е точно проблема ....с такова мнение съм останъл от четеното във форума 
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 6:10 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
За алтернатори и подобни електрокомпоненти ползвам един майстор от 15 години, без значение каква кола съм карал. Ремонтирал ми е Деу, КИА, Сузуки, БМВ, Бенц и Опел, и никога не ме е подвел. Казва се Живко, работи в домашния си гараж на ул. Николай Хрелков №79 в Горна баня. Всички ремонти са с 6 месеца гаранция(която спазва!) и цените му са повече от народни.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пет Апр 03, 2015 11:29 pm |
|
|
|
TDOC
|
Благодаря колега  но искам да си го отремонтирам сам ... Трябва ми само реле регулатора... Звънях и писах на някои колеги във форума но нищо 
|
|
|
|
| Съб Апр 04, 2015 9:39 am |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
|
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Съб Апр 04, 2015 11:51 am |
|
|
|
bobi161
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 1:12 pm Постове: 199 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76 
|
|
Подкрепям за ФрансисКуп- най-доброто решение в БГ за неоригинален вариант- алтернатора на Субару заслужава да се направи качествено и да се провери на стенд!
|
|
|
|
| Съб Апр 04, 2015 5:26 pm |
|
|
|
TDOC
|
Благодаря колеги  засега съм задвижил нещата и съм твърдо решен да си отремонтирам сам...напатил съм се много от "майстори'' и "специалисти"....  ...ще споделя резултата 
|
|
|
|
| Нед Апр 05, 2015 8:26 pm |
|
|
|
Vami
|
TDOC написа: "майстори'' и "специалисти"  колега, ако не е тайна какво образование имаш и специалност? 
|
|
|
|
| Нед Апр 05, 2015 9:29 pm |
|
|
|
TDOC
|
|
Не е тайна ... висше авиационно образование (електрическа специалност)..в момента работя като механик...имам 3 години стаж в авиацията ,мога да сертифицирам работата си на boeing 737 classic/NG,airbus 320 family,airbus 330 и 340....работил съм и на boeing 767 и 757.... A ВИЕ ?
|
|
3
|
|
| Пон Апр 06, 2015 8:06 pm |
|
|
|
Vami
|
|
Висше, машиностроене. Работя като конструктор, проектирал (и в последствие изработени и действащи) съм стотици инструменти (щанци, шрицформи) и автоматизирани машини и поточни линии за какво ли не.
|
|
|
|
| Вто Апр 07, 2015 10:47 am |
|
|
|
TDOC
|
|
Забелязах,че започна да дава и пренапрежение 15-15,5 V което елиминира диагнозата "четки" и замених алтернатора ....изчистихме грешките ...покарах 20 км за сега всичко е ок
|
|
|
|
| Вто Апр 07, 2015 8:38 pm |
|
|
|
srg
|

Тия дни и за мен стана актуална темата за алтернаторите, та да попитам нещо в тая връзка - някой колега с трилитрово В13 правил ли е във ФранцисКуп алтернатор и по-точно дали е сменял реле-регулатор там? Въпроса ми е породен от факта, че вече една седмица се разхождам до тях, първо за да сменят релето като при монтажа на "ремонтирания" алтернатор даже и бяха отрязали C-кабела (връзката с ECM-а), защото по него имало някакъв волтаж и вероятно имало утечка  , а след това още 2 пъти посещения с цел да им доказвам, че дори в service manual-a си пише, че там трябва да има ток и че връзката алтернатор<->ECM не се осъществява по въздушно-капков път... Междувременно карам с оборотен алтернатор от един сервиз и чакам хорицата от ФранцисКуп да уцелят правилното реле, но за сега нещо не се получава Всъщност някой правил ли е успешно тази процедура със смяна на реле-регулатор на 3.0 B13 и ако да, то къде? Питам, защото ако няма светлина в тунела май ми се очертават два възможни изхода от ситуацията - оставам с "ремонтирания" алтернатор (който между другото зарежда и има "ток да те утрепе", но освен че не си говори с ECM-a и ми генерира грешка p0558, след което ще търся варианти за емулация на връзката или пък просто ще си взема обратно парите и ще поръчам нов алтернатор (в амазон-а излиза към 280$).
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пон Юни 01, 2015 7:59 pm |
|
|
|
kulzari
|
|
Преди около месец дойде колега при мен с изгоряло реле, занесох генератора за ремонт, смениха релето незнам с какво, но беше с поръчка за следващия ден. Монтирах и всичко е точно! Ремонта му струваше 120лв.
|
|
|
|
| Пон Юни 01, 2015 8:38 pm |
|
|
|
srg
|
|
Тъй като виждам, че няма близо до Плевен сервиз на ФранцисКуп май си го носил при други хорица, та рязко ми се появяват още два варианта - макар и срещу заплащане твоите хорица споделят инфо за това какво реле са натъпкали, за да мога да го дам като инфо на тези, с които вече съм се хванал и те да дооправят работата или да ми дадеш координати на твоите хорица и след като си взема парите от тия тук ще потърся вариант да пратя моя алтернатор до Плевен и хорицата да го оправят. С риск да стана досаден - става дума за сменено реле на алтернатор от Legacy B13 3.0, нали?
EDIT: всъщност видях, че ФранцисКуп имат магазин при вас, те ли направиха далаверата с подмяната на релето?
|
|
|
|
| Пон Юни 01, 2015 8:56 pm |
|
|
|
kulzari
|
|
Днес ще питам и дам отговор!
|
|
|
|
| Вто Юни 02, 2015 7:18 am |
|
|
|
SUBR
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 11:48 pm Постове: 221 Местоположение: София
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
|
|
Погледни тази тема-http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=9514.Има интересна информация.Миналата седмица ми замерваха алтернатора защото имам проблем с километража стойностите бяха около 13.4-6,а при включени консуматори 13.2 но това никога не ми е създавало проблеми или да съм имам някакви индикации за това.
|
|
|
|
| Вто Юни 02, 2015 8:01 am |
|
|
|
srg
|
|
@kulzari, благодаря предварително! @SUBR, при мен алтернатора без значение от консуматорите практикуваше зареждане "тука има - тука нема" и под товар виждах стойности под 12V, а логика в прекъсването така и не открих. Иначе и аз така знам за умните алтернатори - ECM-а определя според броя и типа включени консуматори какво да кара да прави алтернатора, съответно е нормално при товар да се виждат малко над 14V и без натоварване да пада до и около 13V.
В момента, както разсъждавам по темата, ми идва и идея да направя следното - тъй като алтернатора без връзка с компа си зарежда на макс ще взема да сложа някакъв малък консуматор (малка лампичка примерно) на кабела от ECM-а и да видя дали това ще промени по някакъв начин ситуацията с грешките. Това поне ще покаже дали начина на комуникация се изразява само в регулация на напрежението на база консумация или има и още тъмни сили от сорта на CAN комуникация, която е намесена в цялата тая драма.
|
|
|
|
| Вто Юни 02, 2015 11:47 am |
|
|
|
SUBR
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 11:48 pm Постове: 221 Местоположение: София
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
|
Днес от любопитство замерих акумулатора 12.4,а при запален автомобил 14.2,3 с климатик и фарове 
|
|
|
|
| Сря Юни 03, 2015 9:00 pm |
|
|
|
srg
|

В крайна сметка какво се оказва - алтернаторите за H6 моторите ни са участници в така наречената smart charge система, за която е необходим още един, трети пин, комуникацията и логиката по който в крайна сметка разказва играта на всички афтърмаркет производители на реле-регулатори... До момента са тествани поне 4 разлини релета, които по каталог ги дават директен заместител на ОЕМ релето по субаровски парт номер, но нито едно така и не върза. Все още не искам да пазаря нов или втора ръка алтернатор, защото според лог-а на Торк-а волтажа ми се движи в диапазона 13,1 V-14,2 V, което потвъждава теорията на един фен, че когато алтернатора остане без команди по C пин-а от ECM-а взима нещата в свои ръце и започва да се командва сам на база показанията най-вероятно от S пин-а, който просто дава обратна връзка за състоянието на акумулатора или ел.верига от автомобила. Това за мен означава само едно - в момента само трябва да намеря начин да накарам компа на автомобила да си мисли, че си говори с алтернатора, за да се махне досадната грешка P0558 и ще имам ревизиран такъв, на който ще знам състоянието и това срещу 130лв., а не някой неясно на колко навъртяни километри и години втора ръка за малко повече пари, за който никой няма да даде гаранция, че след месец няма да припадне. Удрям на камък със следното обаче - не става ясно точно как ECМ-ма и алтернатора си говорят по тази жица на C пин-а на алтернатора, както и дали още нещо участва с обмяна на данни за волтаж, което да кара ECM-а да реагира. Единственото, което успях да замеря и потвърдя е, че от страна на автомобила към алтернатора при товар ходят към 5,85V, а в обратна посока - нищо. Reverse engineering-а продължава 
|
|
|
|
| Сря Юни 03, 2015 10:28 pm |
|
|
|