Отговори на тема стр 1, 2  >
 Замяна на демпфер с твърд 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 106
Автомобил: Subaru Legacy '04 2.0 5МТ
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,
не съм много на Ти с устройството на съединителя и маховика, затова ще питам директно, а пък ще гледам да търпя критика :pardon: :)
От известно време при потегляне (не винаги) колата сякаш буксува.. от време на време доста трудно влиза 1вата предавка.. та след консултация при Любо (Люлин) , ми каза че съединителя е на път да си отива.. решението е нов демпфер или замяна с твърд маховик..
Въпроса ми е как точно да поръчам частите които биха ми били нужни ?
Комплект съединител за моя модел (Legacy 2004 B13 EJ20) и какъв твърд маховик? Доколкото помня в сервиза ми споменаха, че може да се ползва такъв от Форестър след 2004.. т.е. мога ли да поръчам нов твърд от Форестър (по спомен около 400лв), вместо да взимам 2ра ръка за 200лв.?

Сря Дек 03, 2014 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Чакай сега, износил ти се е съединителя. Защо да сменяш маховика или има и друг проблем с него?

Сря Дек 03, 2014 12:05 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
antropoz написа:
Здравейте,
не съм много на Ти с устройството на съединителя и маховика, затова ще питам директно, а пък ще гледам да търпя критика :pardon: :)
От известно време при потегляне (не винаги) колата сякаш буксува.. от време на време доста трудно влиза 1вата предавка.. та след консултация при Любо (Люлин) , ми каза че съединителя е на път да си отива.. решението е нов демпфер или замяна с твърд маховик..
Въпроса ми е как точно да поръчам частите които биха ми били нужни ?
Комплект съединител за моя модел (Legacy 2004 B13 EJ20) и какъв твърд маховик? Доколкото помня в сервиза ми споменаха, че може да се ползва такъв от Форестър след 2004.. т.е. мога ли да поръчам нов твърд от Форестър (по спомен около 400лв), вместо да взимам 2ра ръка за 200лв.?

А защо не оставиш Любо да ти поръча частите и да направи манипулацията, какво те притеснява?
така влизаш в страшен филм ;) .Ако притискателят е заминал трябва да свири подобно на ремък и да тресе в педала на съединителя и да спира когато го натиснеш.

Сря Дек 03, 2014 12:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Чакай сега, износил ти се е съединителя. Защо да сменяш маховика или има и друг проблем с него?

Едното не върви ли с другото ?:) Доколкото разбрах, в сервиза ми казаха, че трябва и двете да се сменят.. (можело да изкарат още 6-7000км)
Проблемите са тези които съм изброл..+ свиренето (което ми казаха, че било от маховика, но било нормално за демпфера)

Сря Дек 03, 2014 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
quietriot написа:
А защо не оставиш Любо да ти поръча частите и да направи манипулацията, какво те притеснява?
така влизаш в страшен филм ;) .Ако притискателят е заминал трябва да свири подобно на ремък и да тресе в педала на съединителя и да спира когато го натиснеш.

Точно.. има го свиренето (по често от притрисането (то рядко се случва))..
Предполагам, че ще го оставя на Любо, но имам възможност да си намеря по евтино частите, затова ми се искаше да знам, какво точно и как да формирам запитването за тях. :-?

Сря Дек 03, 2014 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
antropoz написа:
quietriot написа:

Точно.. има го свиренето (по често от притрисането (то рядко се случва))..
Предполагам, че ще го оставя на Любо, но имам възможност да си намеря по евтино частите, затова ми се искаше да знам, какво точно и как да формирам запитването за тях. :-?

Демпферът представлява два диска хванати един за друг с пружинки и служи за омекотяване на първоначалното зацепване на феродото при тругване за да не се получава рязък тласък като удар, това че свири не значи, че е заминал, но значи, че е тръгнал, когато почне и да тресе постоянно значи е аут и пружините са изпокъсани , моят Митака го извади на две части на аутбека.
Моят съвет е иди при Любо да ти напише тогава какво да си купиш щом е преценил, че си за смяна и си го купи и дай на Любо да ти направи замяната.
Аз тогава сложих втора ръка демпфер защото майстора, с който говорих , член на форума не ми се видя наясно с това, което иска да прави.......и предпочетох офертата на Митака.

Сря Дек 03, 2014 12:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Демпферът представлява два диска хванати един за друг с пружинки и служи за омекотяване на първоначалното зацепване на феродото при тругване за да не се получава рязък тласък като удар, това че свири не значи, че е заминал, но значи, че е тръгнал, когато почне и да тресе постоянно значи е аут и пружините са изпокъсани , моят Митака го извади на две части на аутбека.
Моят съвет е иди при Любо да ти напише тогава какво да си купиш щом е преценил, че си за смяна и си го купи и дай на Любо да ти направи замяната.
Аз тогава сложих втора ръка демпфер защото майстора, с който говорих , член на форума не ми се видя наясно с това, което иска да прави.......и предпочетох офертата на Митака.

А реално какво се печели/губи ако демпфера се замени с твърд?

Сря Дек 03, 2014 12:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
antropoz написа:
quietriot написа:

А реално какво се печели/губи ако демпфера се замени с твърд?

Нищо освен че притискателят е доста скъп.....моят беше 1400 за аутбека, незнам колко ще е твоят, но може да провериш щом имаш опция за евтини части.
Поевтиняваш и побългаряваш и евентуално потеглянето ще се повтвърди малко, това е.

Сря Дек 03, 2014 12:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Замяната на демферен с обикновен съединител е поредната българска простотия! :facepalm: ](*,)

Сря Дек 03, 2014 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: '04 Outback 2.5
Рейтинг: 87
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защо веднага простотия? Може да е немотия! :idea:

Сря Дек 03, 2014 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Монката написа:
Защо веднага простотия? Може да е немотия! :idea:

Ами както самия той каза - българска работа.. :facepalm:
А ти си прав.. по скоро немотия .. някак си 1600лв за демпфер ми идват в повече. :-?

Сря Дек 03, 2014 8:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 12
Автомобил: Outback 2,5 165hp МТ
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
dragoveli написа:
Замяната на демферен с обикновен съединител е поредната българска простотия! :facepalm: ](*,)

Българска простотия е, когато си "избушиш" ДПФ-а или катализатора, или когато караш с ксенон за 50лв или с гуми на 5-6 сезона, т.е. когато пестиш пари не само за своя сметка. Дали си с демпфер или не, няма значение за никой, усезаем комфорт не се губи, аз поне не усещам разлика след смяната на моя, освен че спестих едни над 1000лв.

Сря Дек 03, 2014 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dragoveli написа:

В общия случай, когато имаш демпферен с-л имаш твърд маховик, а когато имаш демпферен маховик имаш твърд с-л, просто демпфера обира вибрациите.

Към колегата с темата, ако не знаеш точно какво трябва да сложиш по-добре си остави колата някъде където знаят и да си поемат и гаранцията за манипулацията. С много голяма вероятност ще ти излезе по-еФтино и с много по-малко главоболия, а може и да има алтернативни като марка с-ли :)

Чет Дек 04, 2014 7:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 24
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Ще се опитам да разясня малко повече на колегата на базата на моя опит, без да твърдя за 100%-ова достоверност:

В тази тема:
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=13840&p=172781#p172335

написах:
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=13840&p=172781#p172781

За твое улеснение ще копирам моя пост:

Цитат:
Здравей и честито и от мен за избора на марка и модел.

Относно смяната на съединител:
Знай, че тук имаш съединител и демпферен маховик, които са създадени един за друг и които струват (нови) около 800-1000 лв. съединителя с труда (Май 2009 г. при Митака) и 1100-1300 лв. демпферния маховик с труда (януари 2013) при Миро от Варна. :lipseal: :lipseal: :lipseal:

Ако ти е заминал съединителят и мислиш да го сменяш обмисли и алтернативния вариант= съединител (от форестър доколкото знам), който не изисква наличие на демпферен маховик и който струва < 1000 лв.

Мен съединителят ме остави, когато бях на обиколка из БГ с "цялото кралско войнство" през 2010. В паниката дори не ми мина през ума да питам "Митака" има ли алтернатива и директно се изръсих за нов оригинален съединител. Естествено 3 години след това си замина и демпферният маховик ](*,) и олекнах И с втората гореспомената сума. :swear: Ако знаех, че с преминаването към другия вид съединител, ще си спестя едни хиляда лева, мисля щях да махна демпфера въпреки че не беше съвсем гроги...

Разбира се, щом колата е създадена така значи може би има защо, но все пак когато става ? за такива пари добре е човек да е информиран за алтернативите. Нямам наблюдения и не мога да кажа как се отразява една такава смяна. Пиша тези редове само за да знаеш че има алтернатива. Ти сам ще си прецениш/решиш.

Много и безаварийни километри.

Успех

Чет Дек 04, 2014 11:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
FRENCHMAN написа:
Ще се опитам да разясня малко повече на колегата на базата на моя опит, без да твърдя за 100%-ова достоверност:

В тази тема:
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=13840&p=172781#p172335

написах:
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=13840&p=172781#p172781

Успех

Точно това беше идеята :) да се "спестят" едни 1000лв :)

Чет Дек 04, 2014 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
То нема лошо да спестиш едни 1000 лв. ама после направи някой старт с цялата гас да видиш разликата.

Чет Дек 04, 2014 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
dragoveli написа:
То нема лошо да спестиш едни 1000 лв. ама после направи някой старт с цялата гас да видиш разликата.

Ако се опиташ да обяснип каква е точно разликата, ще съм благодарен.. доколкото чета, няма голяма разлика, освен леки вибрации при много високи обороти.. :-?
Освен това, тези които са без демпфер, не виждам да са пуснали тема как да си сложат такъв, че да е по-комфортно карането. Или нещо бъркам?

Чет Дек 04, 2014 5:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Вибрации от зацепването на съединителя и предпазване на кутията от неравномерен въртящ момент...
За бензиновите надали има много разлика :pardon:

Чет Дек 04, 2014 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 769
Автомобил: Legacy 2.2AT .
Телефон: 0877115116
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
:facepalm:

Чет Дек 04, 2014 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз карам с твърд маховик вече над 25 000 км. Взех го втора ръка за 150лв. Новият демпферен струваше 1800лв. Разликата в комфорта е минимална и не ме е срам, че съм си "побългарил" колата. Става дума за Субару Легаси 1999г. :)

Вто Дек 16, 2014 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >