|
Страница 1 от 1
|
|
Странно превключване между втора и трета предавка на автомат
| Автор |
Съобщение |
|
capoeira
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 1:26 pm Постове: 49 Местоположение: Sofia
Автомобил: Legacy 2.0 '00 AT
Рейтинг: 7
|
|
Здравейте, колеги от известно време особено покрай трайното застудяване започна да ми прави впечатление малко странното превключване между втора и трета предавка на автомата докато не е загряла хубаво кутията. Странното е в това че изключва втора предавка и оборотите се покачват и пресреща с трета, все едно се забавя да включи третата. Всичко тоова става плавно без звуци и удари но след 10мин каране се оправя и нормализира. Колата е Легаси 1999 В12 с 4ЕАТ. Сменил съм маслото на автомата преди 1000км при Любо, кутияята работи супер, няма забавяне сутрин при тръгване и държи независимо от температурата колата на доста големи наклони без да изпуска дори когато е току що запалена. Съмнява ме дали някой соленоид не заработва малко мудно докато е студена или самия дисков съединител за двете предавки се предава. Ще се раздвам ако накой може да даде насоки къде да търся решение
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2016 3:56 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
| Вто Ное 15, 2016 8:48 pm |
|
|
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83 
|

И на мен ми е интересен въпроса! Моята също го прави понякога (леко покачване на оборотите при превключване само от 2ра на 3та - рядко и без удари, тласъци и т.н.). Чел съм сервизен бюлетин, да се обяснява на клиентите, че било нормално след престой при първото превключване от 2ра на 3та да се вдигали леко оборотите - било свързано с изпразването и съответно пълнене на маслени магистрали в клапанното тяло на кутията. Странното при мен е, че на студена кутия си превключва без забележки. Появява се (при това рядко) след примерно 5/10 минути каране. При продължително каране, т.е. добре загряла кутия също го няма. Когато си търсих моя Аутбек, попаднах на един такъв, на който собственика сподели, че му е сменян клапан в кутията, свързан със същия симптом. Онази тогава си превключваше перфектно. Ама кой е бил соленоида и къде е диагностициран и сменен не помня - така или иначе купих друга кола. Та на моята също го забелязвам от време на време - без други никакви проблеми (грешки в кутията, удари, шумове, тласъци). И също ми е интересно дали и кой (ако и ми е наблизо до Варна още по-добре...) може да каже къде е проблема... Иначе и приятели са я покарвали (някои доста, при това каращи също автомати) без да са усещали проблем - превключва си мазно и меко. Само дето аз си я усещам от понякога при качване 2 -> 3. Маслото ми е сменяно - D3 на Репсол, сипал съм и кондиционер на ЛюбГард, кутията е промивана с ЛюбГард преди около 30000км, соленоидиите са сваляни и прочиставни, но и преди и сега - все го прави от време на време. Та си мисля дали не е просто някой о-ринг по соленоидите да не уплътнява винаги хубаво, или някоя пружинка по клапаните да е поумекнала и някое от наляганията да е точно колкото трябва. Ама си трябва истинска диагностика и някой да се задълбава сериозно...
_________________ Never say never
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2016 9:41 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Колега,
Твоята кутия е различна от тази на автора на темата... Разликата е голяма и не е коректно да се прави паралел между двете като проблем/решение
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2016 10:10 pm |
|
|
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83 
|
|
Опс, да, извинявам се. Сега видях - става въпрос за '97 - с лентовата спирачка, а моята е втора фаза 4ЕАТ. Просто заглавието маркира много точно и моите притеснения - та се подведох да споделя, евентуално и да търсим общо решение.
_________________ Never say never
|
|
|
|
| Сря Ное 16, 2016 9:34 am |
|
|
|
capoeira
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 1:26 pm Постове: 49 Местоположение: Sofia
Автомобил: Legacy 2.0 '00 AT
Рейтинг: 7
|
|
Малко ме е срам да ви кажа, но не знам какво масло е сложил. Не пише и на сервизния лист, пише само че е 17лв литъра. Правеше го и преди смяната по същия начин и това е първата смяна на маслото при мен. Имам я от 20хил км, т.е. от март месец и това го прави от самото начало. Също така при работа на студено и при рязко подаване на газ и изреждане на предавките вече не е толкова плавно ами се е с лек удар. Колата би трабвало да е със същата кутия като на колегата(просто подписа е стар) Автомат 1999г. 2.0 126hp
|
|
|
|
| Сря Ное 16, 2016 6:33 pm |
|
|
|
rmiroslavov
Регистриран на: Вто Ное 24, 2015 8:27 am Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45 
|
Все пак си мисля, че е нормално ако си по агресивен с педала на газта да се появи лек удар при превключване. При мен удря доста силно при студена кутия. Мисля, че твоята кутия си е наред 
|
|
|
|
| Пет Дек 02, 2016 4:52 pm |
|
|
|
Vmax
|
rmiroslavov написа: Все пак си мисля, че е нормално ако си по агресивен с педала на газта да се появи лек удар при превключване. При мен удря доста силно при студена кутия. Мисля, че твоята кутия си е наред  Не е нормално да има удар При подобни симптоми се прави почистване на клапанното тяло и промивка/раздвижване на соленоидите. АТ маслото трябва да сменя редовно ( 50к км макс ) и да е по спецификация.
|
|
|
|
| Пет Дек 02, 2016 7:34 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|