Отговори на тема стр 1, 2  >
 Помогнете с идеи за резервната гума с АГУ 
Автор Съобщение

Постове: 11
Автомобил: subaru legacy
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте Колеги,

Съвсем скоро ще слагам газова уредба на легаси комби ( което малко ме притеснява м/у другото )
и се чудя какво ще правя с резервната гума, която ще заеме половин багажник.
Някой дали има свежи решения за интелигентно и добре изглеждащо решение?
То ясно, че ще загубя място, но поне естетически да не се дразня като я видя.
На мен единственото, което ми идва на ум е да купя един калъф за гума, та може би някой ще предложи
нещо друго .

Вто Ное 22, 2016 6:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 179
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами то няма много варианти :) или калъф за гума, или я заменяш с подходящ размер патерица и пак в калъф за гума. Багажника е доста голям, така че пак ще остане доволно място според мен.

Вто Ное 22, 2016 7:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 98
Автомобил: outback h6 , forester s turbo
Телефон: 0887858135
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Привет, в Пловдив има едно фори и резервната я е сложил на вратата на багажника,като джипка. :idea: :)

Вто Ное 22, 2016 8:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Можем да си караме без резервни гуми, а при авария да звъним на колеги от форума.Достатъчно ни има из цялата страна.Последния път когато пукнах гума беше преди повече от 10 години.

Вто Ное 22, 2016 9:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 273
Автомобил: Subaru Impreza 2.0
Телефон: 0898831186
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм с патерица в багажника и сега и търся калъф, че е в черен найлон. Мисля, че с калъфа няма да дразни толкова. При мен багажника е по- малък и пак с патерицата не е драма.

Вто Ное 22, 2016 10:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 273
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188
Отговори с цитат
комплект шило с фитили и ел. компресорче :beer:

Вто Ное 22, 2016 10:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Някои пробвал ли е спреи/пяна/ при пукане на гума дали върши работа?
компресорче имам и такъв спреи съм си взел,но някак си съм предубеден към него.

Вто Ное 22, 2016 4:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз пък си карам една патерица в багажника, за да съм спокоен, закрепена права от страни.

Вто Ное 22, 2016 5:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 13
Автомобил: Outback 2006 2.5 AT
Нов фен
Отговори с цитат
Да помага ! Повечето мотористи ползват такива. Помага, когато гумата не е сцепена, а е спукана от рапидка, тел, малко парче стъкло и т.н. боклуци които може да са пътя. Достатъчно е спрея да е качествена марка, крик не е нужен. Вадиш предмета причинил дупката (но не задължително), завиваш на винтила и надуваш. Марковите надуват 17ска гума без проблем. След това караш до първата гумаджииница за стандартна вулканизация.

Вто Ное 22, 2016 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Благодаря,колега,сега съм по спокоен,че ще свърши работа /да не се налага дано/

Вто Ное 22, 2016 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 11
Автомобил: subaru legacy
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря, Колеги.
Засега ще карам с резервна и ще взема калъф, че аз често съм на дълъг път.
В последствие ще огледам за спрей, пък компресорче отдавна искам да си взема.
Само информативно, каква трябва да е патерицата за размер 205/55/16 при положение,
че сме пълноприводни или няма значение.

Вто Ное 22, 2016 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Отговори с цитат
Ако това ще те успокои доста от новите коли излизат без резервни гуми. Та дори и новите аутбеци и разни други субара. Повечето идват с ContiMobility Kit, или нещо подобно - компресор и бутилка с латексова "боза" за запушване на гуми. В оелекса е пълно с такива китове от разни морги по 50-70лв. Това в комплект със:

TurboManiak написа:
комплект шило с фитили и ел. компресорче :beer:

Би трябвало да е предостатъчно.

По-една или друга причина китовете с фитили, не са много популярни в България, но не мисля, че са излишни. В ebay са под 20лв.

За съжаление, в България реалността е такава, че твърде често спуканите гуми не са просто дупки, а сцепвания, които горните варианти не лекуват. Затова си мъкна и патерица. Размера може да си сметнеш от всеки един калкулатор за гуми, а патерицата да издириш от продавалника. Интересува те височината да съвпада.

Вто Ное 22, 2016 11:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Отговори с цитат
anton_nt написа:
... Само информативно, каква трябва да е патерицата за размер 205/55/16 при положение,
че сме пълноприводни или няма значение.

Точно пълния привод е най-големия проблем. Една да е различна почва да товари муфата на средния дифф.
Патерицата на бившата ми Б13-ка мисля беше нещо от сорта на 135/70 или 80/16.
Аз за сегашната кола си реших проблема с 2 броя резервни гуми + джанти - лятна и зимна.
Зимната е като зимните 205/55/16. Летните ми са 235/45/17, което е същото по размер като резервната за лятото - 215/55/16.

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Сря Ное 23, 2016 12:01 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето това е колата.
Прикачени файлове:
2016-11-27 21.36.45.jpg
2016-11-27 21.36.45.jpg [ 192.21 KiB | Прегледано 1538 пъти ]
dlazarov написа:
Привет, в Пловдив има едно фори и резервната я е сложил на вратата на багажника,като джипка. :idea: :)

Нед Ное 27, 2016 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
Колеги,

един въпрос на който още не мога да намеря отговор. Ще ви помоля, да чуя вашето мнение?

Минах на всесезонни гуми 215 /45 / 17,

но имам резервна за дълъг път 195 / 65 /15! (патерицата не искам да я мисля изобщо)

Знам, че има някакъв алгоритъм за пресмятане, но като човек на изкуството, се чувствам доста несигурен в тази област....

Мога ли да я използвам за 300 -400 км път, ако се случи случка, или да си набавя нова заедно с подходящата джанта....? :-?

Благодаря ви предварително :bow:

Нед Фев 12, 2017 11:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Willtheyfit.com

Ако са един и същ диаметър не е проблем.
Вземи си два спрея за лепене на спукана гума - в Германия шанса да разпориш гума и да не се лепи е нищожен.
И да спукаш, навиваш маркуча на спрея, натискаш бутона ити пълни и лепи в същото време.

Нед Фев 12, 2017 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Отговори с цитат
Всеки калкулатор от гумаджийски сайт показва, че разликата в диаметрите е 9 мм. Демек за зор заман може. Но моят съвет е: ако колата е автомат, отпред да си останат еднаквите гуми, а различната - на задния мост. Както и да сложим предпазителя за изключване на задния мост. И така само с предно полека до вкъщи. Имам 16' патерица, един път ми се наложи и по гореописания начин нямаше проблеми.

Нед Фев 12, 2017 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Интересна тема, която ме подсети за нещо, което колега е направил със своята резервна гума:

Изображение

Снимката не е авторска и се надявам колегата да не се сърди, че я поствам тук, но все пак бе споделена в друг форум и се надявам да не е проблем (не мисля, че момчето активно чете този форум).

И причината, която го е накарала също да мисли за алтернативно монтиране на резервната гума (цитирам автора на монтажа :) ):

"Начи гумата е отгоре щото тва комби само изглежда кат комби, иначе си е XL хетчбек с цяла врата :mhihi:
И понеже патериците за субару са некви безумни пари от сорта на 2ра ръка запазен айфон 4 :mhihi: , си купих релсичките, които са оем суби :mhihi: , измайсторих си една стойка с цо-то, пръснах си я, сложих и протектори да не жули боята и вече гумата е на тавана."

Идеята ми се струва интерсна и затова реших да я споделя, ако е в разрез с някои правила, моля коментара да бъде премахнат.

Поздрави

Сря Фев 15, 2017 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
За мен патерицата не е удачен вариант поради няколко причини:
1/ заема почти същото място като стандартна гума с разликата, че е малко по ниска, но не можеш да я ползваш като шкафче - както стандартна джанта.
2/ Изправена на една ст страниците или на задна седалка - пречи на щората.
3/ Разликата в диаметъра е много голяма, особено за колеги, които караме с по-големи от стандартните гуми.
При смяна на гума в гора или планинска местност - по черен път, предпочитам с спукана или мека стандартна гума пред опцията патерица. За градски условия не го коментирам - там гумаджийници на всякъде. Също нося в колата спрей за лепени и комплесорче, но извън града и особено извън пътя само със стандартна гума. Та за това си реших проблема лесно и практично в два варианта - товарен багажник ( много практичен при превоз на обемни и дълги предмети) и автобокс.
Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 108.04 KiB | Прегледано 1188 пъти ]

На старото фори беше на багажник на тавана, както е снимката на импрезата.
Основен минус е нулевата аеродинамика, като е качена отгоре, освен това ако не е в калъф я пече много слънцето.
Иначе моята стойка беше от стара главина за да седи стабилно, а против кражба 3 секретни гайки.

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 154.06 KiB | Прегледано 1188 пъти ]

Сега на новото я сложиш в Кутия на тавана, като кутията я избирах конкретно за габарита на гумата. В задния край е гумата - задължително укрепена с коланите в кутията, а пред нея в един пътен сак седят всички други рядко потребни боклуци от багажника - също сериозно увързани за да не подскачат.
Цената е по висока - заради инвестицията в бокса, но е доста по-практично. Побира много ( зависи от кутията), не я пече слънце и не се цапа в кално и мокро време.
Като минус тук - на -10/-15 градуса ми замръзна ключалката и малко трудно я отключих :)
Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 87.7 KiB | Прегледано 1188 пъти ]

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Сря Фев 15, 2017 12:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
topzizitop написа:
Всеки калкулатор от гумаджийски сайт показва, че разликата в диаметрите е 9 мм. Демек за зор заман може. Но моят съвет е: ако колата е автомат, отпред да си останат еднаквите гуми, а различната - на задния мост. Както и да сложим предпазителя за изключване на задния мост. И така само с предно полека до вкъщи. Имам 16' патерица, един път ми се наложи и по гореописания начин нямаше проблеми.

Благодаря ви за коментарите, но....

Все пак не ми е ясно, дали ще мога да мина с тази гума 300/400 км - на ръчни скорости, без проблеми...? Някой да има опит от такава случка..?
Иначе спрей имам, но никога не съм го ползвал..., нещо му нямам доверие( но, това си е мой проблем)...

:beer:

Вто Мар 07, 2017 12:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >