Отговори на тема стр 1, 2  >
 Бъзи-бавни ГОЛЯМ ГОЛЯМ КЕФ 
Автор Съобщение

Постове: 25
Автомобил: Outback,2008
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Имам Легаси 4 от един месец , днес направих преход с.Брестник-Куклен-Гълъбово-х.Здравец-Бяла Черква .В Куклен вклмчих бавните и така да Бяла Черква през цялото време бях на 4-та само на 2 места свалих 3-та и така на връщане имах чувството че карам автоматик.НАПРАВО СЕ ИЗКЕФИХ МАКСИМАЛНО НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ПАРИТЕ КОЙТО СЪМ ДАЛ ЗА МАРКАТА. СУБАРУ

Нед Юли 09, 2017 4:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 251
Автомобил: Legacy 2.0R
Рейтинг: 287
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
сбогом, раздатка

Пон Юли 10, 2017 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Реконструктор написа:
сбогом, раздатка

Може ли по-подробно да обясниш как ще се развали раздатката в режим на бавни . :-~

Пон Юли 10, 2017 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не се ли кара на бавни до определена скорост?
Щото примерно на Ауди А6 Ц5 Олроуд ръчна кутия бавните се изключват автоматично над 70 км/ч ...

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Вто Юли 11, 2017 11:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Реконструктор написа:
сбогом, раздатка

Колега това важи за марки джипове от по старите модели като сузуки гранд витара до 2005 г,киа спортидж до 2003 г.и др.марки/ имат втори скоростен лост за включване на предният мост/,които се водят part time задвижване.При тях е забранено даже да вдигаш над 45 км/ч при включен едновременно преден и заден мост.Субару има съвсем различно задвижване.

Вто Юли 11, 2017 12:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 97
Автомобил: Outback B15-3.6R 2018г.
Телефон: 0885284389
Рейтинг: 123
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам чувството, че много малко хора знаят истинското предназначение на т.нар. "бавни" :-?
Винаги ми е било чудно, защо трябва да се кара на четвърта с включени бавни, като спокойно можеш да си караш на 2-ра или 3-та на бързите!?!?
Ако някой ми го обясни, ще го почерпя :beer: .

Вто Юли 11, 2017 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз им се чудя... примерно аз ползвам само първа на бавните и то много рядко.

Вто Юли 11, 2017 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защото бавните от твоите години са проформа и реално освен първа трудно влизат в употреба ефективно. Виж ако се набуташ в Камчийски пясъци може да ти потрябват и другите. Бавните от 2 нагоре (при dual range 1.47/1,59 :1) са много удобни при горски трасета с дребен чакъл или прахоляк- дават осезаемо по предвидим контрол.

Вто Юли 11, 2017 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: '04 Outback 2.5
Рейтинг: 87
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
A пък аз ги ползвам като половинки по баирите. На всички предавки съм го правил, и до сега нищо не съм счупил.

Сря Юли 12, 2017 6:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Защото бавните от твоите години са проформа и реално освен първа трудно влизат в употреба ефективно. Виж ако се набуташ в Камчийски пясъци може да ти потрябват и другите. Бавните от 2 нагоре (при dual range 1.47/1,59 :1) са много удобни при горски трасета с дребен чакъл или прахоляк- дават осезаемо по предвидим контрол.

В темата автора има в предвид точно за бавните, като на моята кола. Както писа и другия колега, може да се ползват като половинки, но е неудобно да се работи с двата лоста. Колата е предвидима, трябва само да я усещаш, така че контрола е без значение. Виж може би ако тегля каравана, бих ги ползвал.

Сря Юли 12, 2017 8:10 am
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Реконструктор написа:
сбогом, раздатка

Може ли по-подробно да обясниш как ще се развали раздатката в режим на бавни . :-~

Що, според теб, се наричат "бавни"? Чарковете (най-вече лагерите) са проектирани да се въртят с определена скорост. При понижаваща предавка, при висока скорост, лагерите на валовете се претоварват и се износват многократно по-бързо. Има и съществена вероятност да се пръснат, тогава става мармалад. За това, когато са включени бавните, 40-50 км/ч макс

Сря Юли 12, 2017 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
Това в ръководството ли го прочетохте, колега? Убеден съм, че не сте, че аз нищо такова не съм виждал в менюъл-а на Субару, за разлика от това на Pajero-то например.

Сря Юли 12, 2017 3:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега Реконструктор не сте прав.Преди няколко месеца излизах от тежък терен и забравих да изключа бавните, въпреки,че светлинният индикатор "LO" на таблото светеше.Усетих се когато взех да изпреварвам един ТИР, колата беше "мудна". Бях минал 15 км при скорост 90км/ч.Точно това исках да Ви кажа,че това не е проблем за Субару при тази скорост.

Сря Юли 12, 2017 8:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 261
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Жена ми си джитка като хване капана зимата из града(то колко зима е де във Варна)
А също всеки път като вадим колата от гаража,че е голям наклона и не замирисва на съединител

Сря Юли 12, 2017 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз на моето съм ползвал бавните за 3 цели:
1. качване на баир - на 1-ва;
2. спускане по заснежен баир - на 1-ва;
3. издърпване на БМВ затънало в пряспа сняг - пак на 1-ва.
Ако теглиш аварирала кола из града пак става - това не съм го правил.

Лично за мен обаче всичките останали дивотии, дето сте ги описани по-горе, са глупости от сорта на - "Дай да си залъжа егото, че съм си купил джип" ...
Еми ... не е джип ... кола си е ...

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Сря Юли 12, 2017 10:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
shadow написа:
Аз на моето съм ползвал бавните за 3 цели:
1. качване на баир - на 1-ва;
2. спускане по заснежен баир - на 1-ва;
3. издърпване на БМВ затънало в пряспа сняг - пак на 1-ва.
Ако теглиш аварирала кола из града пак става - това не съм го правил.

Лично за мен обаче всичките останали дивотии, дето сте ги описани по-горе, са глупости от сорта на - "Дай да си залъжа егото, че съм си купил джип" ...
Еми ... не е джип ... кола си е ...

Aко се отнася и за написаното от мен,това не са дивотии, а факти.

Чет Юли 13, 2017 7:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
dimitrov 1969 написа:
Преди няколко месеца излизах от тежък терен и забравих да изключа бавните, въпреки,че светлинният индикатор "LO" на таблото светеше.

При включени бавни, лоста не случайно е конструиран, постоянно да те "ръчка" в лакътната кост на ръката. Поне така е на Бековете, за Фори не знам.

Чет Юли 13, 2017 8:01 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Някои колеги явно са имали лош опит с джипове с раздатка и блокаж. Там не става движение с висока скорост, ако няма условия за буксуване на колелата. Мога да ви уверя, че карам доста често с бавни (1-4) и няма никакъв проблем. Зимата на Пампорово/Боровец се движа преимуществено на бавни от 10 години насам, но щом казвате ще почакам още някоя година :giggle:
Използването на бавните като половинки наистина не е удачно - не заради друго, ами е доста натоварващо да оперираш с две ръчки. С годините Субару намалява редукцията на демултипликатора, с което се и обезмисля малко цялата екстра. Ниската предавка на Субару не е като на джиповете, вкл и Сузуки Витара, и не натоварва толкова кутията. Естествено винаги има вариант да окотите скоростите - например при монтаж на много големи гуми (32'') при супер лифт.
@ Shadow - че е джип не е джип, но Субару в много случаи компенсира доста успешно липсата на сложните (и чупливи) раздатки с ниско тегло, голяма артикулация на окачването (при махнати биалетки) и колкото и смешно да звучи - симетрия на полуосите. Ако си прежалите колата от неизбежните удари и деформации по купето ще видите, че тези грозни патета са много повратливи в 90% от терените с някакъв път. През 80-те Субару Австралия дори продават Леоне и GL с ръководство за офроуд. :D

Чет Юли 13, 2017 9:52 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Някои колеги явно са имали лош опит с джипове с раздатка и блокаж. Там не става движение с висока скорост, ако няма условия за буксуване на колелата. Мога да ви уверя, че карам доста често с бавни (1-4) и няма никакъв проблем. Зимата на Пампорово/Боровец се движа преимуществено на бавни от 10 години насам, но щом казвате ще почакам още някоя година :giggle:
Използването на бавните като половинки наистина не е удачно - не заради друго, ами е доста натоварващо да оперираш с две ръчки. С годините Субару намалява редукцията на демултипликатора, с което се и обезмисля малко цялата екстра. Ниската предавка на Субару не е като на джиповете, вкл и Сузуки Витара, и не натоварва толкова кутията. Естествено винаги има вариант да окотите скоростите - например при монтаж на много големи гуми (32'') при супер лифт.
@ Shadow - че е джип не е джип, но Субару в много случаи компенсира доста успешно липсата на сложните (и чупливи) раздатки с ниско тегло, голяма артикулация на окачването (при махнати биалетки) и колкото и смешно да звучи - симетрия на полуосите. Ако си прежалите колата от неизбежните удари и деформации по купето ще видите, че тези грозни патета са много повратливи в 90% от терените с някакъв път. През 80-те Субару Австралия дори продават Леоне и GL с ръководство за офроуд. :D

Е, то значи това обяснява липсата на проблеми - бавните не са съвсем бавни редукцията не е като на джип. :) Нагледал съм се на пръснали се раздатки на паджерота, там лагерите нямат почти никъв запас и забравиш ли да изключиш бавните става мазало. Иначе раздатката си е раздатка, това, че е в корпуса на кутията не означава, че я няма. :)

Чет Юли 13, 2017 1:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз също мога да подтвърдя, че не съм имал проблеми от продължително каране на бавни. Ползвал съм ги зимно време и по планински пътища с много и чести завои. Правя го понеже (така поне ми се струва) на бавни мога по добре да контролирам колко въртящ момент имам в колелата понеже мога да увеличавам оборотите и от там момента по-бързо, отколкото скоростта. Така поддържам по-постоянна скорост без да се сбърквам от рефлекси с често превключване на скорости. Гледам да не злоупотребявам разбира се, но проблеми до сега - 6 години - не виждам.

Чет Юли 13, 2017 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >