Отговори на тема
 Тропане около педалите 
Автор Съобщение

Постове: 18
Автомобил: Subaru Legacy 3.0R Automatic
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте!
Имам странен проблем с чукане около педалите - не мога да преценя доколко е вдясно или вляво от тях.
Колата е Субару Легаси 3.0R 245 к.с. 2004 г., автомат.
Странното е, че чукането започва или се усеща най-силно на загрята кола - на студен двигател няма такова чукане. Звукът е подобен на удари с гумено чукче върху метал. Не са единични удари, а най-често няколко последователни - зависи колко силно е сътресението.
Прави го и в предно-задна посока. Имам предвид, че се случва при бърза смяна на задна предавка и рязко отпускане на педала на спирачката и затрисане на купето при зацепване. Трудно се предизвиква нарочно, но след няколко опита все ще се случи. Също и при движение напред по абсолютно гладък асфалт - при рязко подаване на газ на малка предавка (най-често втора) или рязко връщане на газта преди да е сменила предавките нагоре. Целта е купето да се заклати напед-назад и чукането се чува - прави го повече от веднъж (затихващо) сякаш това "гумено чукче" стои на пружина.
При преминаване върху стари релси е много отчетливо, гърбици, гумени ограничители (кръглите) и пр. чакъл и пр. Само да повторя - не го прави, когато колата е студена, а след като е покарана известно време и двигателят вече е горещ.
Нямам луфт в рейката - воланът се усеща стегнат, течове също няма, окачването е здраво, при свободни ръце държи пътя, ако не е много наклонен.
С времето не се влошава. Правя тестове на един и същи маршрут, където го прави безотказно - тръгвам по него, докато е студена и след 3-4 кръга чукането започва. Тогава съм изминал около 1-2 км. в квартални улички. Има от всичко - малки дупки, неравности, бабунки , легнали полицай, вдлъбнатини от полагане на кабели и пр.
Тествахме амортисьорите на машина - никакъв проблем. Според графиката са в отлично състояние. Те така се и усещат.
Не знам дали е възможно някой тампон на двигателя да е сдал багажа или този на скоростната кутия.
Не мога да свържа логиката "студена-топла" - звучи някак абсурдно, но съм я проверявал десетки пъти. Последният път беше, когато взех колата от профилактика от сервиза - беше стояла там едно денонощие. Пътят там е "черен" и осеян с всякакви неравности. Тръгвам и в началото няма никакъв шум от окачването, а на същото място, когато я оставях, т.е. бях минал целия град- тропане до смърт.
Тия дни ще сменяме таблото, защото е напукано и ще проверим дали няма нещо около педалите, което се клати и удря по торпедната стена.
Друго характерно - на изкуствена неравност чукането се чува при удара в нея не само с предния, но и със задния мост, както и при само леви или само десни гуми !!!
Звукът идва от едно и също място - около педалите.
В краен случай може да се наложи да сменяме всякакви тампони един по един плюс рециклиране на рейката. Колата я карам така от няколко месеца, но се заех да открия какво причинява това досадно чукане.
Ако някой има идея откъде да започна, ще съм му много благодарен!

Пон Ное 03, 2025 7:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Огледай си генерацията и крепежите ѝ. Ако някъде имаш огъната даже и леко тръба, доближаваща елемент от купе/окачване ще чука.

Пон Ное 03, 2025 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Alxx написа:
Огледай си генерацията и крепежите ѝ. Ако някъде имаш огъната даже и леко тръба, доближаваща елемент от купе/окачване ще чука.

Благодаря за отговора!
Това го проверихме най-напред още преди няколко месеца, защото аз първо за тръбите се сетих - не мърдат и не са криви, няма никакви забележки при тях. Тампончетата им са здрави, няма скъсано или разтеглено. Дърпахме, опъвахме, висяхме на тръбите, натискахме ги - не помръдват.
Днес отново я вдигаме заради заден десен лагер - нищо ново.
След няколко дни колата ще е в сервиза за смяна на таблото и лагера и ще използваме времето да проверим тампоните на двигателя, ск. кутия, рейката и болтовете на биалетките и всичко друго, каквото решим на място. Озадачаващото е, че колата стои като закована на пътя и преди да загрее, от окачването не се чува никакво потропване.
В предния си пост забравих да спомена, че в режим на спиране няма промяна - при среща с неравност и натиснати спирачки потропването си е там - винаги на едно също място (около педалите + - 20 см вляво-вдясно), независимо коя част на колата го е предизвикало - преден мост, заден мост, левите гуми, десните гуми "игра" със скоростите или с подаване на газ.
Може да се онагледи и така - в метална кутия поставяш гумено топче и заклащаш кутията с ръка, за да получиш 2-3-4-5 удара (в зависимост от силата) - звукът е едно към едно. Направих го сам вкъщи и го наподобих с абсолютна точност. Амлитудата между всеки следващ удар след втория е все по-кратка - никога не е само едно потропване, а две или повече до 4-5.

Пон Ное 03, 2025 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Такааа.....проблемът от горните ми постове беше установен и решен :cool:
Оказа се, че единият маркуч за водата/антифриза, преустроен във връзка с газовото, е удрял кутията на дросела, защото е бил твърде близо до нея и освен това е бил леко извит. Разхлабихме го от двата края и го завъртяхме с половин оборот. Проблемът изчезна. Газовото е висок клас, но аз купих колата с него и това ни затрудни. Впрочем ChatGPT помогна, макар само да потвърди първоначалните ни съмнения. При затопляне на водата маркучът постепенно е омеквал, амплитудата се е увеличавала и така е започвало чукането. Допълнителен заблуждаващ фактор се оказа и фактът, че маркучът е удрял точно на мястото, където кутията е захваната за дросела и това е довело до по-плътния звук, оприличен от AI като "гума в метал". Поради тази причина една от предложените възможности беше тампон на левия носач - задния. Проверихме всичко и след като не открихме проблем се насочихме към всички маркучи за охлаждащата течност. Надявам се някой да има полза :)
 45

Чет Ное 27, 2025 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема