Отговори на тема
 Грешка p2006 bank 1 stuck closed 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 9
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 Wagon
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, колата е Субару Легаси 2.5 165 коня 2006 година , двигател Ej253.
Имам следния казус.
Счупих щуцер газов преди време беше наврян от вътрешната страна на колектора и не успях да се преборя с алуминиевия маркуч , който пречеше на достъпа ми до него да го поправя.
Направих нова дупка в колектора , запушиш с болтче старото място за щуцера , но от тогава до ден днешен имам грешка p2006 bank 1 stuck closed.
Мислех че е от вакуум , дърпа от там, свалих колектора запуших го както си трябва вече и се надявах всичко да се оправи , но уви..
изтеглих FreeSSM и гледах живи данни, вакуум има , всичко е наред , но грешката си я набива.
Четох форуми , мнения , за тази система , казват най - добре софтуерно да я изключа , да , много бих се радвал, но никой в моя район не се наема със задачата да го направи.
Купих друг датчик от колега , надявах се , че той дава грешни стойности и всичко ще се оправи, но отново греда. Боря се с този проблем от месец и нагоре. Поне вече изключвам вакуума като вариант.
Моля някой ако се е сблъсквал с подобен казус да сподели мнение как го е разрешил.
Нямам идея тези стойности кои са правилни , горното е банк 1 тоест пасажерска страна.
Минимум измерено е при гасене на мотора.

Прикачени файлове:
IMG_8789.jpeg
IMG_8789.jpeg [ 4.17 MiB | Прегледано 705 пъти ]
Нед Май 03, 2026 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щуцерът ти блокира tgv-то. Един познат ходѝ по мъките почти две години със същия проблем и накрая до основен ремонт стигна, изгоряха му клапаните.

Пон Май 04, 2026 7:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Здравей , благодаря за мнението.
Свалих актуатора , механично не се усеща никъде да опира в щуцер или какво да е , движат се както на Bank 2, няма забиване , няма задържане , от край до край няма проблем.

Пон Май 04, 2026 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Актуаторите рядко дават проблем, освен при механично въздействие, каквото си проверил че няма. Виж сензора за ъглово положение на вихровите клапи, той е доста чувствителен на близки интервенции около и по него. Не се сещам дали при теб са отделно или са в един блок с актуатора в момента. Мисля че имам тгв та с комбинирано моторче и датчик, но трябва да ги намеря къде са.

Вто Май 05, 2026 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Здравей.
На отделни позиции са , на bank 1 моторчето е отпред , датчика отзад , bank 2 датчик отпред , моторчето отзад.
И двата датчика са натегнати на пружинката както трябва. На bank 1 само така се чисти грешката, която излиза на контакт след като я набие. Ако изкарам датчика отзад и го сложа пак , грешката изчезва за около 2 мин , явно това е времето , в което клапите са така или иначе затворени. При опит да ги отвори след като мине студения старт и позагрее и грешката отново се появява.
След това и да я трия и не , стои си и на контакт.
Поне аз така си обяснявам как функционират , поправете ме ако греша . Наистина нямам идея как функционират правилно.
Благодаря Ви за отделеното време и мнението Ви!

Купих нов датчик , освен сега да търся и моторче , просто като цяло съм много натоварен от тази грешка :D не искам да я виждам и чувам повече , хаха , затова мислех някак да ги оставя клапите отворени и да търся човек да ги спре софтуерно.
Мислех да взема кабел да ги спра сам, но сумата за еднократно ползване ми се стори голяма, а с тези китайски клонинги да не brick-на компютъра ме е страх.

Вто Май 05, 2026 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Намери Калин @.zk тук във форума и се разберете да ти свърши работа.

viewtopic.php?f=10&t=23266

Вто Май 05, 2026 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема