|
Страница 1 от 1
|
|
Легаси '95 - датчици за ABS
| Автор |
Съобщение |
|
admin
Site Admin
Регистриран на: Чет Юни 08, 2006 8:08 pm Постове: 264 Местоположение: България
|

provigo
Здравейте колеги, Искам да попитам дали някой има информация какъв е типа на датчиците за АБС-а които се намират на спирачните апарати. И по какъв начин могат да се проверят. Предполагам че с омметър може да се провери съпротивлението им, но нямам никаква идея колко е нормалната стойност. Също не знам дали има някакви особености при проверката. Ще се радвам ако Nick подаде някаква информация. Искам да ги проверя, понеже ми свети лампата на АБС, и са ми казвали чее възможно някой от датчиците да е заминал.
Nick
....имаме го отговора. Само дето трябва да излизам спешно и не мога сега да пиша. Мога да пиша, но искам да ти кача и схема, за теб, не за мен. И затова ....... по-после.
Nick
Здрасти пак. Ето ти ориентировъчна картинка къде да гледаш и какво да правиш.
Отиваш под таблото, намираш в цялата гора от кабели и букси, над педалите, почти централно, може би леко в дясно, черна букса свободна, висяща или привързана към някоя кабелна форма с тиксо да не се размандахерцва. Буксата има 6 female пина. Точно на същата кабелна форма която е за буксата или ще видиш да висят две черни кабелчета, еднакви, с гол, male пин, без никаква пласмасова обувка, или ще търсиш как са подвити нагоре и бинтовани с черен изолирбанд. Ако някой е мерил нещо преди - ще висят. Ако ти си първия - ще са бинтовани от завода и не се виждат. Ти трябва да си ги изровиш. Точно както е на картинката. Държиш черната букса в ръка, пиновете срещу теб, закопчалката отгоре (като на снимката) и включваш едното черно кабелче в долен, десен женски пин. Това е пин L. Другия посочен пин е за проверка кодовете на Airbag. С ключ на контакт ABS лампата ще започне да мига и ще ти даде кой код е. Ти знаеш как да четеш кодове от лампа, нали ? Дълго - 10, късо - 1.....и тн. Много голям шанс за сензор на колело. Остава да се уточни кой. Схемата е за проверка чрез кодове. Другия начин ти е чрез проверка на съпротивлението. За мен чрез кодовете е по-бързо. Ако искаш на съпротивление - на предните сензори буксите са в коша на мотора, ще ги видиш лесно, на колоните за амортисьорите. Изключваш и мериш 800 - 1200 Ома. Около 1кОм. На задните сензори буксите са мисля под заната седалка, близо до панела встрани. Много малки шансове имаш да е друго. Шансовете са за сензор. Като се види кой сензор е и искаш ти да си го правиш а не да ходиш на сервиз - след като го свалиш, трябва да остържеш прекрасно отвора в който лежи сензора от ръжда. Защото там се образува невероятно много ръжда, тя започва да стиска сензора, и да го задушава (вътрешно го окъсява). А ако ти е чиста колата от ръжда, тогава просто си за 'дошло му е времето'. Никога не забравяй, че има значение какво ти е състоянието на колелото , с колко луфт е, да не му е счупен, хлабав, крив tone wheel (тази гривна, дето поражда сигналите в сензора). Както и че тя трябва да е на определен луфт от сензора. Иначе завършваш с код. С други думи - гледаш за електрически дефект в сензора, но си отваряш очите и за другото.
Код Описание 11 нормален 21 RF sensor (open circuit) 22 RF sensor short 23 LF sensor open 24 LF sensor short 25 RR sensor open 26 RR sensor short 27 LR sensor open 28 LR sensor short 29 tone wheel 31 Solenoid valve RF 33 Solenoid valve LF 39 Solenoid valve LR 41 ABS Control unit 42 Low supply voltage 51 Valve relay Problem 52 Motor and/or motor relay problem 54 Stoplight circuit problem 56 'G' Sensor output voltage
Прикачени файлове:
000474944.jpg [ 31.51 KiB | Прегледано 507 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Май 09, 2007 4:15 pm |
|
|
|
admin
Site Admin
Регистриран на: Чет Юни 08, 2006 8:08 pm Постове: 264 Местоположение: България
|

provigo
Мерси Nick, страшен си, ще проверя нещата и ще пиша тука какво съм направил, и до какви изводи съм стигнал. Благодарско от мен!
provigo
Nick, относно АБС-а не успях да открия отдолу буксата, щото много тъмно ми беше, а нямах фенер4е под ръка. Но за сметка на това вдигнах седалката, и там намерих двете букси , както беше споменал. Премерих едната, съпротивлението беше 0 ома, и на другото задно колело , по същия начин, и там беше 0. Явно са укъсени, ще трябва да ги извадя и почистя добре. След като ги извадя, и почистя, дали ще се оправят, как мислиш? Дали е редно да си върнат номиналното съпротивление? Е ясно е че ако не стане това ще се наложи смяна, но нямам идея колко струва едно такова чудо.
Nick
Слушай, ти нещо си омОтал. No such way и двата сензора да ти дадат 0 ома. Ти уверен ли си , че си бил на верната скала на уреда ? Не знам дали си в час, затва питам. Как не си на верната скала и ще ти даде нула. И недей да опитваш да проверяваш continuity на скалата с звуковия сигнал, защото няма да ти свирне. Това го знам от опит. И ти ще мислиш, че имаш отворен кръг, но нямаш.
И на края - как свалиш двата сензора и директно се приготви да си купуваш два други . Единия е $250. Там сваляш само ако живееш във Флорида, и ли ако дефекта е вече доказан и е взето решение, че се сменява. Ти ако живееш във 'snow belt-a' те тези сензори излизат със парен чук (на трески). Забравяш си да можеш да ги преупотребиш.
provigo
Нищо не съм омотал, в час съм с техниката, все пак работя като техник, макар и не по автомобили. Бях сложил уреда на позиция за съпротивление, и то на най-големия му обхват, понеже нали се очаква 0.8-1.2 кома, но и при двата датчика ми показа 0. Просто няма съпротивление, абсолютно късо съединение. Nick аз живея в Монреал, и тука си има сняг както при теб. Все си е Канада Smile Казваш че излизат трудно, значи няма да ги мъча, пък и още повече като са скъпи - хич няма да ги пипам. Щото може яко да са запекли според мен, абе като сменям колелетата ще хвърля един поглед. Нали казват че требе да се сменят на 10 000км предни със задни. Поне така пише в User manual Smile
Мерси за инфото, много е ценно да има някой като теб във форума, до който може да се допита човек при нужда.
|
|
|
|
| Сря Май 09, 2007 4:16 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|