|
Страница 1 от 1
|
|
Проблем при ниски обороти и потегляне
| Автор |
Съобщение |
|
Peter Chimev
Регистриран на: Съб Мар 31, 2007 12:57 am Постове: 2 Местоположение: Благоевград Рейтинг: 0
|

Здравейте всички.
Прочетох една част от форумите и бях много приятно изненадан от духа на коректност и разбирателство. Дано да продължава така и занапред.
Забелязах, че в сайта има много компетентни хора, професионалисти и затова реших да споделя моя проблем.
Имам Субару Легаци '90 от 1 месец. По принцип не съм новобранец със Субару - имах Леоне 1.8 GL MPFI и бях невероятно доволен от него, но се наложи да го продам.
Сега съм щастливец - успях да си намеря невероятно запазено Легаци за смешни пари.
Проблема е следния:
При потегляне с малко газ или каране на ниски обороти (1000 - 2000) колата заглъхва, като ако подам по-рязко газ направо дръпва назад.
При плавно подаване на газта поема добре.
Параметрите на колата са:
Легаци 1.8GL 4WD - 1990 г. моноинжекцион 1820 см3, 16V, 103 к.с. ръчна скоростна кутия, седан.
Исках да слагам газ но се оказа, че дебитомерът е на 1 см от инжектора и няма как да се сложи предпазен клапан, т.е. трябва да се монтира газов инжекцион (1800 лева) - не ми е по силите.
Та "майсторът" мери разни работи и стигна до извода, че съпротивлението на кабелите за високо напрежение е много голямо (около 25 килоома за най-дългия кабел и свещи NGK) и от там при отваряне на дросела сместа обеднява и се получава вътрешен разряд в бобината, което пък "запушва" компютъра и ламбда сондата. И наистина една част от това е вярна:
При измерване с цифров волтметър ламбда сондата дава 0,2-0,3 волта, а като я разкачиш от клемата си достига законовите норми от 0,4 - 0,6 волта при празен ход - т.е. ламбдата като волтаж работи сама по себе си (не знам колко бързо обаче).
Във цялото това шоу има оше два момента
1. Лампата CHECK Engine не ми е светвала (на контакт свети)
2. От време на време се палят и гасят без определено правило ЕДНОВРЕМЕННО следните три червени лампи (зареждане на акумулатора, недостатъчна спирачна течност и изгоряла крушка на стоповете) Когато лампите не светят дори и при включени фарове и 800 оборота напрежението на акумулатора е 14 волта.
Когато светят пада на 11,9 волта.
Сложих скъпа добавка за почистване на инжекцион.
Смених бобината (не с нова), кабели, свещи.
Почистих със спрей за почистване на карбуратори дебитомера - сигурен съм че работи, защото реагира много активно при доближаване на пръст до отвора му.
Няколко пъти съм разкачал акумулатора за да се изчисти от грешки - но реално CHECK ENGINE никога не е светвало, т.е грешка няма.
Какво ли не опитах - на стенд не съм я карал, щото не ми се дават 80 лева за да ми кажат че й няма нищо или пък да ме пратят за зелена ламбда (засега).
Ако някой има бегла идея какъв ми е проблема ще му бъда много благодарен.
Имам някакви смътни идеи за лош контакт или реле някъде по системата, но всичко което проверих си беше ок(дори напръсках всички клеми с КОНТОКС (за почистване на контакти)
Приемам всякакви идеи
Предварително благодаря.
_________________ Блаженни са феновете на SUBARU
|
|
|
|
| Съб Мар 31, 2007 1:49 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Здравей, добре дошъл.
Не ми се умува и говори сега, щото съм по средата на нещо друго......но въпреки всичко......правено ли е TPS sweep test ?
|
|
|
|
| Съб Мар 31, 2007 3:27 am |
|
|
|
Peter Chimev
Регистриран на: Съб Мар 31, 2007 12:57 am Постове: 2 Местоположение: Благоевград Рейтинг: 0
|
|
Здравей НИК Благодаря за Отговора.
Колата не е качвана на стенд (компютър) и аз не знам какво означава TPS sweep test, което само по себе си означава, че не е правен.
Моля дай подробности или кажи какво друго да опитам.
Още веднъж благодаря.
_________________ Блаженни са феновете на SUBARU
|
|
|
|
| Съб Мар 31, 2007 9:37 am |
|
|
|
fokus
|

Добре дошъл Peter Chimev, дано се радваш на колата дълго време и безпроблемно. По темата, аз имам огледален образ на твоята кола сиреч съвсем същата, карам я от две години, та значи за проблема със забиването при тръгване, това което ти е казала майстора и въобще тези мерения може да дават информация, но не винаги определят точно причината за проблема /имам предвид в твоя случай - забиване при тръгване/, та при мен също забиваше и минах по твоя път мерене смени и проблема си остана, всъщност проблема е малко комплексен и към него има отношение системата за празен ход, намира се пред моноинжекциона и представлява кутия с ос с два конуса и пружина, там ако е мръсно и пружината е повредена /омекнала/ е възможно І. да не затваря/прибл. на 2000 оборота/ и да преобогатява сместа ІІ. да не отваря навреме и да глъхне при тръгване., следващ вариант е горивния филтър да няма добра пропускливост /ако си взел заместител което е вероятно щото нов оригинален е 75лв. между другото има и такъв във резервоара/, трети вариант да имаш проблем в токовете, както казваш че ти присветват лампите имаш две вероятности или ти презарежда алтернатора или акумулатора ти не е наред /особено ако ползваш такъв с по малко амперчаса/, друг вариант е ако си сложил неправилните свещи разстоянието е 1,1мм и не трябва да се причукват:) Ако колата е била пазена много сиреч не е карана, след като се увериш че всичко е наред и се полага "разтъркване" сиреч ще ти се наложи да я поюркаш малко на по високи обороти, имай предид, че въртящия момент е над 4500 оборота пълна мощност е на 6000, така че да не се притесняваш от тях, направи едно кръгче сф - ихтиман или някъде където можеш да подържиш колата приблизително към 4500 оборота по дълго време и на другата сутрин ще си с нова кола  има още много което може да се каже та може пратиш на лична едно запитване 
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Съб Мар 31, 2007 10:23 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Относно tps check-a виж това мнение на Nick как се прави - http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?p=3703#3703
Така да забива при рязко подаване на газ си мисля освен нещата, предложени от колегата, че трябва да видиш кабелите и свещите основно и да ги смениш. Не е само до съпротивление /25 е доста наистина дават го ок. 10/, но по-важното е състояние на изолацията на кабелите и обувките - тествай на тъмно при рязко подаване на газ дали има сияние някъде. Провери свещите дали не са зацапани или за смяна.
|
|
|
|
| Съб Мар 31, 2007 11:20 pm |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

BAlexandrov написа: Така да забива при рязко подаване на газ си мисля освен нещата, предложени от колегата, че трябва да видиш кабелите и свещите основно и да ги смениш. Не е само до съпротивление /25 е доста наистина дават го ок. 10/, но по-важното е състояние на изолацията на кабелите и обувките - тествай на тъмно при рязко подаване на газ дали има сияние някъде. Провери свещите дали не са зацапани или за смяна.
Съвършено правилно. Много голяма вероятност за проблем в високото напрежение (от бобина до свещ/искра). Наскоро имах интересен дефект. SOHC 2.5, 2001 , поливане с вода от бобината до капака на клапаните - никаде никаква отечка. А иначе по поведението на двигателя - ясно че издиша на високо напрежение. Обаче нали този двигател е с дълбоки лули и там не се вижда какво става а и водата не стига там. Наистина си имаше отечка, кофти лула, не беше пробила, но е прескачала отвътре чак до шестстена на свещта. Виждаше се много лека следа от прескачането на високоволтовата дъга.
Разбира се, това се вижда лесно на осцилоскоп.
|
|
|
|
| Нед Апр 01, 2007 12:09 am |
|
|
|
fokus
|
При този модел запалителната система е с една бобина и дистрибутор на запалването всичко е на Hitachi и моноинжекциона също  , та има доста неща за проверяване на моята кола всичко си е откакто е произведена, само капачката на дистрибутора е сменявана и не ми харесва лошото е, че струва 170лв оригинална та ми е малко солено и изчаквам ... от това което съм правил по колата за да оправя проблема забиване при тръгване най добър ефект имаше от почистването на системата за празен ход, иначе по принцип имам усещането че точно този вариант моноинжекция 1.8 и скромните 103 коня са предпоставка за тромаво потегляне и недобра динамика когато човека е свикнал с фолксваген или ауди примерно, тази кола динамиката и идва като я вкараш в обороти и то над 4000 тогава се усеща най добре, малко е стряскащо но това е положението.
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Нед Апр 01, 2007 9:52 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|