Отговори на тема
 Проблем - двигателя тресе? 
Автор Съобщение

Постове: 14
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте!
Имам Subaru Legacy 2.0 1995 г., автоматик. От известно време насам се появи следния проблем - когато не е на скорост се усеща как двигателя леко тресе, не работи равномерно, гледайки стрелката на оборотомера виждам как оборотите леко се повишават, после пак падат. А си спомням как преди двигателя работеше като часовник, не трепваше изобщо, беше абсолютно неподвижен, и оборотите не мърдаха. На какво може да се дължи това? Регулиране на клапани или нещо друго? Смених ламбда сондата, тъй като в сервиз ми казаха, че е замминала. Проблема обаче си остана, никаква промяна нямаше след смяната и. Всъщност в тази връзка да попитам - този модел само с една лабда сонда ли е, тъй като забелязах, че при някои модели са две?

Сря Мар 03, 2010 1:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Когато подадеш газ мотора развърта ли се веднага и развномерно или първо разтриса и се успокоява на високи обороти? Ако разтриса възможни причини са кабели (най-верятно един от всички) , свещи (също само една е виновната) и по-малко вероятно бобина. Ако обаче причината е кабел сменяй бързо защото в противен случай има опастност за бобината, която е доста по-скъпа.

Сря Мар 03, 2010 9:17 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Кабелите съм ги сменял, както и свещите. Да разбирам ли, че в такав случай може би най-вероятрно е бобина? Когато подам гас двигателя си заспива, не се разтриса.

Сря Мар 03, 2010 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом не разтриса двигателя то се съмнявам да е бобина. Според мен след като първосигналните причини са елиминирани ще е добре колата да се провери от механик. На първо място една диагностика на т.н. "елкон" може да помогне.

Сря Мар 03, 2010 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Клапанчето за празния ход може да е зацапано със сажди.

Сря Мар 03, 2010 11:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
А къде се намира този клапан за празен ход?

Чет Мар 04, 2010 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен е до кутията на въздушния филтър и дроселовата клапа, ама при по-старите мотори незнам дали пак е там, нека някой колега с такъв двигател да каже. За съжаление, колата ми в момента не е при мен за да я снимам.

Пет Мар 05, 2010 10:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 103
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колега,ако не съм закъснял клапана които те интересува се намира от ляво на дросела,като си пред колата с лице към двигателя.Ще го познаеш в него влиза една букса мисля,че с три кабелчета беше,а в долния си край минават маркучи с антифриз през него.Самият клапан е на шлиц на две болтчета и се регулира като се върти наляво или надясно и от това се променят оборотите на двигателя.Но щом твойте се менят ще се наложи да го свалиш и почистиш от нагар.Не мога да ти кача снимка но по обяснението се надявам бързо да го намериш и да си отстраниш проблема.Аз съм с 2.2 двигател и се надявам и при теб клапана да е на същото място.Успех

Съб Мар 06, 2010 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ви за съветите и обясненията за клапана! Тези дни ще се помъча да го видя. Дано да е от него! Дали и тресенето на двигателя са дължи на него?

Вто Мар 09, 2010 12:28 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Явно не съм обърнал достатачно внимание, но днес останових, че двигателя се разтриса и когато повиша оборотите. Усеща се как се разтриса на моменти, оборотите леко се колебаят дори и коагто настъпя гаста. Т.е. същите проблеми ги наблюдавам както на празен ход, така и когато подам газ. В такъв случай мисля, че клапана за оборотите на празен ход отпада като вероятна причина.
Къде може да е проблема????

Чет Мар 11, 2010 10:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 68
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
ComingSoon написа:
Когато подадеш газ мотора развърта ли се веднага и развномерно или първо разтриса и се успокоява на високи обороти? Ако разтриса възможни причини са кабели (най-верятно един от всички) , свещи (също само една е виновната) и по-малко вероятно бобина. Ако обаче причината е кабел сменяй бързо защото в противен случай има опастност за бобината, която е доста по-скъпа.

И при мен имаше едно като притрисане от 1500 до 2000 оборота . Смених свещите и се оправи . А може и някой кабел да е .

Съб Мар 13, 2010 8:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 769
Автомобил: Legacy 2.2AT .
Телефон: 0877115116
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
според мен е от свещи или кабели , не знам какви си сложил но така както обясняваш е това , двигаталя просто не работи на 4 цилиндра . а другото което можеш да провериш е да премемериш компресията на цилиндрите но тогава става доста по сериозно ... клапани или сегменти , провери първо компресията . успех :smt023

Съб Мар 13, 2010 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, днес направих самодиагностика с черните букси и ми показа код 32. Сега ще го търся да видя какво ще излезе. Иначе "Chek-a" не ми е светил никога. Просто днес реших да включа черните букси за видя дали нещо все пак ще ми излезе и се появи този код 32. Относно кабелите за свещите и самите свещи, и двете съм ги сменял - кабелите преди около половин година, и свещите долу-горе тогава. Наскоро по съвет на един майстор сложих пак нови свещи - естествено резултат никакъв. Сега ще видя този код какво ще ми покаже.

Съб Мар 13, 2010 2:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това е грешка, че е прекъснала връзката с ламбда сондата. Светнал е бил някога и си е изгаснал и е запомнил тази грешка. Изчисти я и не я мисли докато е се появи пак.

Съб Мар 13, 2010 3:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема