Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Консумация на масло 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Да започнем с малко бекграунд. Още, когато купих колата, тя имаше два теча на масло, за които, слава Богу, купих 1л масло резерва, иначе веднъж бях тръгнал за Добрич от Варна, и съвсем "ей така" проверих щеката, която беше абсолютно суха. В последствие течовете ги оправих и не се забелязваше масло по асфалта, където паркирам. Но въпреки това, че оправих проблемите, маслото постепенно намаляваше. В момента колата е на 255 000 км, предстои смяна на масло след 2 000 км. Общо доливаното е 1Л, който колата изпапка за има няма 5 000 км, което е доста, като чета, че колеги доливат по 300-400мл на 10 000... :( А в момента маслото е на долната отметка на щеката... От къде може да има проблем? Дали да сложа сега ново масло и дали е възможно да е от него?
Маслото по принцип не е кой знае какво - Мобил 10В40 полусинтетика, смятам да слагам Мотул 10В40 полусинтетика; може би някой ще ми препоръча някое друго?

Вто Дек 07, 2010 4:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега аз имам същия проблем с моята "баба яга" но освен теча който забелязах от гарнитурите на капаците на клапаните и болтовете който ги държат, се консултирах с един механик, който ми обясни че ако след това не се вижда друг теч и разхода продължи да си купя гумички за клапаните и нови гарнитури за главите, което е вероятно и при тебе ако ти е черен ауспуха, но си далеч от огромен разход на масло :smt023 , защото имам хонда която имаше запекли сегменти харчеше по литър-два на 1000км и така я карах 30 000км докато продуха гарнитура и искам не искам се наложи да я отворим и да я оправя, но при тебе този 1л на 5000 ми звучи доста малък разход за да се упасяваш от някакъв сериозен проблем :)

Вто Дек 07, 2010 5:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Забравих да спомена кои бяха течовете: от едната гарнитура на глава (като смених и гарнитурата на капака, а от другата страна е сухо) и от "Oil Cover Separator", този гадния теч, който се намира точно между двигателя и ск. кутия.

Вто Дек 07, 2010 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 80
Автомобил: Аутбек 2.5 05г.АТ
Телефон: 0888811712
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравеи колега.моята е същата и ми харчи 3л.за 100км.в момента сам с ЛУКАС 10w40

Вто Дек 07, 2010 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
joreto написа:
Здравеи колега.моята е същата и ми харчи 3л.за 100км.в момента сам с ЛУКАС 10w40

3/100 масло - да няма грешка?

Вто Дек 07, 2010 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 80
Автомобил: Аутбек 2.5 05г.АТ
Телефон: 0888811712
Нов фен
Отговори с цитат
Извиняваите за 10 000км

Вто Дек 07, 2010 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много го имат този проблем и причините са си стандартните - Течове на масло - капаци на клапаните, уплътнения на валовете отпред и отзад, ойл сепаратора отзад. Гумички на клапани. Износени маслообиращи семеринги. Тъй че едно по едно...

Сря Дек 08, 2010 7:02 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
преден семеринг на коляновия вал( откъм фаровете)

Сря Дек 08, 2010 11:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Нов фен
Отговори с цитат
здравейте колеги ,
до 1,5 л на 20 000 км. няма проблеми, става дума за нашите колици до 2004 г . колега неразбрах дали караш на бензин или газ , при газта е допустимо 0,8 до 1,0л. на 10 000,00км.

застрахователен посредник

Пон Дек 13, 2010 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Бензин. Уж от гарнитура е маловероятно, нали съм ги сменил, ама тея гумички и семерингата... кой я знае... =(

Пон Дек 13, 2010 6:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 253
Нов фен
Отговори с цитат
Аз пък взех да се притеснявам, че нямам грам консумация на масло от смяна до смяна(8000 км.) - като закове на щеката и не мърда. Странна работа е тва Субару, все съм карал коли и нови, и стари но всички са имали някаква нормална консумация на масло, пък Легасито вече забравям да му гледам щеката на маслото чак :D

Пон Дек 13, 2010 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
danko23 написа:
Аз пък взех да се притеснявам, че нямам грам консумация на масло от смяна до смяна(8000 км.) - като закове на щеката и не мърда. Странна работа е тва Субару, все съм карал коли и нови, и стари но всички са имали някаква нормална консумация на масло, пък Легасито вече забравям да му гледам щеката на маслото чак :D

Избърши си щеката добре с парцал и пак премери - консумация винаги има дори от изпарения :smt023

Пон Дек 13, 2010 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 253
Нов фен
Отговори с цитат
Yco написа:
danko23 написа:

Избърши си щеката добре с парцал и пак премери - консумация винаги има дори от изпарения :smt023

Емиии има, ама при мен няма и затова ми е странно, все пак е нямам тая кола от вчера и масло знам как се мери - явно консумацията е толкова минимална, че не се отразява на тая пуста щека. Пак повтарям, че не доливам изобщо масло за 8000 км. това показва щеката, кво да правя.

Пон Дек 13, 2010 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
При теб всичко е супер явно, ако мериш правилно.

Пон Дек 13, 2010 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
danko23 написа:

Емиии има, ама при мен няма и затова ми е странно, все пак е нямам тая кола от вчера и масло знам как се мери - явно консумацията е толкова минимална, че не се отразява на тая пуста щека. Пак повтарям, че не доливам изобщо масло за 8000 км. това показва щеката, кво да правя.

Аз, като го налях моето малко над максимума (може да е от лекия наклон напред на колата) за една година и 11К към 400 ml разход малко над половината (м/у мин. и макс.) Колата е на 95К. С новото масло мога да дам инфо догодина чак :smt023

P.S. Да уточня, че не съм доливал - голи факти давам.
P.P.S Има и друго, при мен беше 5W40, тънките масла имат по ниска точка на кипене, ако си с някое 10W или 15W, напълно е възможно да имаш по-малък разход.

Пон Дек 13, 2010 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Или нещо не разбрах ама изобщо не мога да се съглася с някои от мненията по-горе за "нормален" харч на масло:
Вече споделих, че със Субару нямам опит и съм нов сред притежателите на марката (членовете на този форум) но считам, че харч на масло (особено в споменати количества над 0.4 л от смяна до смяна) са един или друг признак на дефект на мотора (изброените бяха доста от причините). Т.е., разход от 1 литър, било то на 3 или 5 хиляди км си е направо за ремонт. Не мога да се съглася и с теза, че коли 1998 - 2002 са стари и разхода на масло едва ли не е нормален (споменават се и масла с по-голям вискозитет от препоръчителния). За изпарението си има Max и Мin белези на пръчката и когато смениш маслото и се равни около Max белега би трябвало при изправен мотор да слезе леко с навъртяните 10К километри.
Карайки и 1995 Форд Ескорт 1.9L - за 15 години ползване в София и из България не съм доливал никога масло и продължавам да ползвам препоръчителното 5w30/40, докато монтьори предлагат 10w натъртвайки, че ще се налага доливане! Ауспуха е бял и сух и по това си личи, че не гори и грам масло. Надявам се, че боксера на Аутбека ще е по-добър и в това отношение. Просто трябва да се ремонтират моторите за да няма капки по асфалта, син пушек или мазни сажди по ауспуха.

Вто Дек 14, 2010 1:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
danko23 написа:

Винаги си сменям маслото преди зимата, тогава е най-голямото износване на двигателя. До юли месец и на мен ми стоя към максимума и до 8К, ама след това взе да намалява. Явно трябва да се сменя при 7-8К и всичко ще е ОК, а не на 1-а календарна година.
Сега съм над хиляда км. с новото и пак си е над максимума. Ще го видим август, живот и здраве ! :smt023

Вто Дек 14, 2010 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:smt122 ами колеги,абе карайте ги тея коли,как така за 1 календарна година = 1 смяна на масло:)

Вто Дек 14, 2010 8:35 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valadares написа:
:smt122 ами колеги,абе карайте ги тея коли,как така за 1 календарна година = 1 смяна на масло:)

При теб е 3 пъти минимум нали :smt134 :-D :giggle:

Вто Дек 14, 2010 8:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
valadares написа:
ами колеги,абе карайте ги тея коли,как така за 1 календарна година = 1 смяна на масло:)

Така ми го препоръчаха ла..-те 15К или една календарна ... :evil:
И новото ще го оклепя ако има недостатъци :evil:

Вто Дек 14, 2010 9:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >