Отговори на тема
 Скърцащи дискове/накладки BREMBO / FERODO / ATЕ ? 
Автор Съобщение

Постове: 118
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,

Смених чисто нови предни дискове и накладки в един от белите сервизи в София. Колата е Аутбек 2017 3.6. Дисковете са Брембо, накладките (бяха) Феродо. Стилът ми на шофиране е плавен с продължияелно спиране. Покарах 1000км, но скърцащият звук ме влудява, особенно ехото в подземен паркинг при спиране. Махнахме накладките феродо, като сложихме АТЕ. Положението е много по-добре (идеално на студено нищо не се чува). Като позагреят пак ги чувам, но да кажем доста по-малко.

Има ли начин изобщо да не се чува нищо (както други премиум коли) или аз се вталявам повече от необходимото? :)

Буталата и апаратите би трябвало да са обслужени и ре-гресирани при смяната. Не знам вече къде да търся проблема? Имам склонност да се съмнявам в дисковете Брембо, тъй като на старото субару също бяха брембо и имах подобен проблем (отново си мислих, че е от накладките), но ми бяха препоръчани от сервиза :facepalm:

Прикачени файлове:
Screenshot 2023-10-27 224658.png
Screenshot 2023-10-27 224658.png [ 341.61 KiB | Прегледано 1468 пъти ]
Screenshot 2023-10-27 224951.png
Screenshot 2023-10-27 224951.png [ 363.33 KiB | Прегледано 1468 пъти ]
Пет Окт 27, 2023 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Стилът ми на шофиране е плавен с продължияелно спиране.

Сменяй стила. С AWD се спира късо и бързо, иначе опичаш материала и няма марка, която да не свирне. Е, с червено ЕБЦ няма да свири ама няма и да спира.

Съб Окт 28, 2023 7:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сложи оригинални накладки и ще утихне!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Съб Окт 28, 2023 8:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Сменяй стила. С AWD се спира късо и бързо, иначе опичаш материала и няма марка, която да не свирне. Е, с червено ЕБЦ няма да свири ама няма и да спира.

Аз съм с червено EBC и си спира много добре, моя стил на спиране е като на автора, старая се да го променя, но определено присвирват много по-тихо и само при последните метри от спирането. Със затворен прозорец не го и чувам. Стигнах до тях поради същите причини.
От едно известно време червените не са трак дей серия, а вече ги водят премиум и за "по-агресивно" каране, жълтото стана за писта.

Съб Окт 28, 2023 9:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знаех за цветовете, но пък си ми схванал мисълта :)

Съб Окт 28, 2023 9:40 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
pantata написа:
Alxx написа:

Аз съм с червено EBC и си спира много добре, моя стил на спиране е като на автора, старая се да го променя, но определено присвирват много по-тихо и само при последните метри от спирането. Със затворен прозорец не го и чувам. Стигнах до тях поради същите причини.
От едно известно време червените не са трак дей серия, а вече ги водят премиум и за "по-агресивно" каране, жълтото стана за писта.

Бях сигурен, че не съм единственият, който го дразни този шум :beer: Ще ги прегледам, благодаря.

Miro1972 написа:
Сложи оригинални накладки и ще утихне!

Кои са оригиналните и само в Субару София ли могат да бъдат сменени? При следващата смяна бих се замислил...

Пон Окт 30, 2023 9:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Разгледай форума - Люцкан(Lio) Геомоторс ООД и Мимо СТИМО аутопартс продават ОЕМ.

Пон Окт 30, 2023 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Карам Бек 2002 с Предни Диское и накладки ATE. Никга не са скърцали. Но като ги монтирах, задължително нови пластини на супортите и гърба на накладката я мажа с медна грес и тогава слагам железните пластини върху накладката. Сега съм с Brembo дискове и TRW накладки, но този път не съм слагал грес и от време на време на топло просвирват. Всяка пролет профилактика и така всичко е 6.

Чет Дек 14, 2023 3:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
И аз потвърждавам, че АТЕ комплект (диск+накладка) не свирят. Последният комплект обаче изкара 34000 км.
Смазката (copper slip или друг подобен антисийз продукт) по гърба се слага по предписание на производителя, но няма отношение към скърцане. Много по важно е да има високотемпературна смазка (не грес) по чопчетата в пластините, за да се движат свободно накладките.
При апаратите на Субару има една особеност, която лесно може да се пропусне от "кварталния майстор" - пластините на падовете имат точно определено положение спрямо супорта в ляво и дясно. Това поне е при система Токико. Резултата при грешно поставяне е неравномерно изсване и опиране на контролната (скрибуцащата) пластина в ръба на диска много преди края на живота на накладката. Отивате на сервиз и казвате, че скърца - вдигат колата и поглеждат - има накладки, причува ви се :giggle:

Вто Дек 19, 2023 8:34 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ще направим профилактика другата седмица и ще видя дали ще има промяна. Ако пак просвирят - ще сменя дисковете (да махна Brembo и да сложа ATE) или ОЕМ, стига да знам откъде мога да ги купя. :beer:

Вто Апр 16, 2024 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 752
Автомобил: Subaru Outback 3.6, 2018
Телефон: 0889997071
Рейтинг: 88
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моя Бек е 3,6, 2018 г. Сложих му перфорирани дискове Цимерман с накладки АТЕ. Отначало беше добре, но в последствие започна да свири в последния момент на спирането. Смених накладки с ТРВ и засега вече около 4000 км нямам проблеми

Сря Апр 17, 2024 4:50 pm
Върнете се в началото
Профил YIM

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Имам едно наум относно дисковете, понеже на стария бек тенчо също ми беше сложил дискове брембо + накладки ATE и комбинацията пак присвирваше... та все пак фокуса е върху накладките явно (до момента са пробвани ferodo && ate).

Нед Апр 21, 2024 6:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Два пъти сменях предни АТЕ накладки, и двата пъти след около 10 000км, започваха да свирят много неприятно като загреят спри спиране (с ОЕМ дискове)
После купих перфорирани дискове Zimmerman с накладки Quaro “silver ceramic” серия (мисля се водиха полу-керамична смеска, нископрашни) и всичко беше ОК. Поръчани от AUTODOC
Понеже не са изцяло керамична смеска, не се налага да се загряват накладките, спират си от хладно.

Чет Апр 25, 2024 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема