Отговори на тема
 Не работещ скоростомер и километрж 
Автор Съобщение

Постове: 12
Автомобил: subaru legasi outbac/Москвич 412
Телефон: 0887125891
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте братя по превозни средства :hello: !От лятото се наслаждавам на новото за мен и жена ми Субару Легаси Аутбек 2.5, 150к.с. и 97г .Наистина когато купувахме автомобила приоритет за нас беше да е с голям багажник(понеже карам доста инструменти - градинарстваме) и да има добра проходимост.Автомобила ни задоволява напълно и ни радва с наистина добрата си проходимост, което си личи особенно сега зимата.
Въпросът ми е от къде може да идва проблема със скоростомера, който в един момент по време на движение просто му спадна стрелката на нула км, съответно и километража не брой.Интересното е, че понякога като шофирам по нагорно сработва на моменти но с колебания на стрелката.Оглеждахме тука разни букси, аз отварях таблото да неби отзад дето влиза кабела в самия уред да е разхлабена но уви за сега съм в задънена улица.И още нещо къде се намира датчика,който подава сигнала към таблото?Ще бъда благодарен на отговор от по посветени в занаята, каквито виждам, че не липсват тук.

Пон Яну 16, 2012 2:26 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
aко е с механична кутия , датчика трябва да се намира от дясната страна на кутията . Провери му буксата , може да не прави добър контакт.

Поздрави от Норвегия

Пон Яну 16, 2012 2:32 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за светкавичния отговор и то от далечнч Норвеги, където може би сега за Субаруто е време усилно в смисъл здрав сняг.
Значи колата е с автоматични скорости.Като я бях дал за шлаифане на дисковете майсторът, който я обслужи след покупката ми показа датчика.Той се намира като застанеш отпред на автомобила от ляво до щеката за проверка на нивото в кутията.Прегледах тази букса добре беше.След това се занимавахме с един приятел, с който ремонтираме и Москвича.Той намери още един датчик от долу, чиято букса също проверихме но уви.Проблема за сега си остава.

Пон Яну 16, 2012 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Stanislav написа:
...Проблема за сега си остава.

Виж тук.
viewtopic.php?f=4&t=6585&p=121221&hilit=%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6#p121221

Пон Яну 16, 2012 12:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Благодар още веднъж!Ще се възползвам от съветите :bow: .Търсих с търсачката на форума но само в модела Outback, за това не съм попаднал на този материал.

Пон Яну 16, 2012 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Значи свалих въздуховодите и с ключ 17 свалих датчика.Пробвах на контакт и със завъртане на чувствителния елемент на датчика(който е просто една пластина удебелена, все едно долната - работна част на плоска отверка)спидометъра отчита.Интересува ме тази пластина надатчика има ли ход по вертикалата, защото аз го забелязах.Другото, което забелязах е че частта в която влиза чувствителния елемент на датчика не се движеше плавно а задира нещо, след като я движа в едната и другата посока с обикновенна отверка.Сложих малко трансмисионно масло но след като монтирах всичко по местата нямах голям успех.Само дето се запознах отблизо с частта.
Ако някой е имал такъв казус нека сподели моля и на съвет ще съм благодарен.

Вто Яну 17, 2012 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Кофти...
Отговори с цитат
Най-вероятно са се скапали зъбките на привода , което е лошо трябва да се сменя целия привод.

Вто Яну 17, 2012 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Имаш предвид това което задвижва чувствителния елемент на датчика.А тази смяна е свързана най-вероятно с разглобяване на скоростната кутия.А може ли тази повреда да е причинена от стила на каране?Имам предвид, че един приятел ми каза че след като е набрал автомобила може да бутнеш лоста на положение N и да стигнеш до сфетофара примерно по инерция.

Вто Яну 17, 2012 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Кофти...
Отговори с цитат
Не мисля че е свързано със стила на каране, просто не е логично. Ами не съм сигурен как е точно не съм отварял автомат на субару. Могат да се изкажат по запознатите.

Вто Яну 17, 2012 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Прегледай тази тема. Имаше и друга, но не я намирам в момента.
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=4767&start=0

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пон Яну 30, 2012 9:31 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
щом си проверил привода в кутията и работи - проблемът е в самият датчик. или го сменяш, или пробваш да го поправиш по следният начин - зъбчето, което е като плоска отвертка, трябва да е максимално прибрано в датчика. то се къса отвътре, увисва в канала на привода и престава да върти чуствителният елемент на датчика - затова при теб има ход. прибираш зъбчето максимално вътре в датчика, бележиш си 2мм от мястото, където започва да се подава, правиш му с пиличка два леки среза(откъм тънките страни за зъбчето), навиваш му едно телче - така, че като го натиснеш, телчето да не се опира в датчика. когато сложиш после датчика - телчето няма да позволи зъбчето да потъне в канала на привода - и пробваш дали има показание. но така няма да изкара дълго - това е само временно решение, датчика трябва да се смени

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пон Яну 30, 2012 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря Agent dust!Падам си по "побългаряването" с телчица и пирон и обичам сам да се ровя в техниката.Макар че понякога използвам жокер - помощ от приятел.За което двойни благодарности :bow: !Само малко да отпусне времето и ще пробвам да го оправя.Разбрах, че хода който има елемента е необичаен.А сега се сещам, че като го извадих и изпробвах с намотаване на връв и после издърпване движението не беше праволинеино и така километража отчиташе.В смисъл с дърпането на връвта неволно съм повдигал елемента и той е сработвал.
На всички пожелавам яко шпорене в снега, който таз година не липсва.А Субарото в снега е хала.

Вто Яну 31, 2012 6:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
"Най-вероятно са се скапали зъбките на привода , което е лошо трябва да се сменя целия привод."
Това е по последни данни повредата и питането ми е конкретно как се сваля привода, който задвижва чувствителния елемент на датчика.Възможна ли е тази операция да се изпълни без сваляне на скоростната кутия?Като силно се надявам на положителен отговор понеже инак ще е заиграване яко пък и се съмнявам да е направено така, че за ремонт на датчика да се сваля цялата кутия.
А инак стигнах до извода че е привода понеже свалих и замерих датчика, който при завъртане произвежда ток.

Чет Фев 23, 2012 7:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема