Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Годишна поддръжка 
Автор Съобщение

Постове: 5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги,
Оглеждам се за Outback 03-06, 2.5 ръчка, та имам няколко въпроса:
1.Някой може ли да сподели средно за година, горе-долу колко излиза поддръжката, с включени данъци и прочие(разбира се относително е, но аз в момета си водя статистика за сегапната кола,та имам някаква средна представа)?
2.Газ къде сте слагали и какъв марка модел,особености?
3.Информация за метални кори под двигателя и скоростната кутия от къде може да се намерят?(имах един човек в перник,но той замина за Германия, единствената алтернатива която намерих е ЕМ-комплект,но ми се струват малко скъпи там)

Благдаря предварително и се извинявам, ако задавам въпроси дъвкани вече тук.(в този ред на мисли- ако има линк за някой от зададените въпроси може направо него да се пусне).

Съб Яну 21, 2017 10:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Нов фен
Отговори с цитат
И още един въпрос сесетих:
Към колеги с газова бутилка на мястото на резервната гума:колко е активния обем на бутилката?

Нед Яну 22, 2017 10:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Винетка 100
Гражданска 180-200
Данък 300+
Бутилка 60л

viewtopic.php?f=1&t=15245

Нед Яну 22, 2017 12:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: SUBARU OUTBACK 3.0,2007
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
За Стара Загора данъка за 2,5 е 360 лв., а за 3,0 500 лв.

Пон Яну 23, 2017 8:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И ако караш по 20 000км годишно добави примерно две смени на масло и филтри 200х2=400лв, 1/3 от масло скорости заден диф, обслужване ангренаж и т.н. - 600лв. Съединителя изкарва под 100 000км и ако минаваш на едномасов маховик са към 700 лв, значи на година ти е 140лв. С данъци, гражданска и винетка си 1800лв годишно, без никакви ремонти.

Пон Яну 23, 2017 9:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Каско - към 700 лева в Армеец. Не е задължително но аз си се подсигурявам, най вече срещу кражба.

Пон Яну 23, 2017 10:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хубави гуми =1000лв 4 броя. Ако ги караш по 5 сезона = 400лв на година за гуми

Пон Яну 23, 2017 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 16
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ако условно приемем, че ангренаж и съединител изкарват средно по 100 000 км (оригинални), то сумите за обслужване ми се струват леко завишени. При изминати 20К км. на година, би означавало, че ангренажа ще се смени след приблизително 5 години. Същото важи и за съеденител. Т.е. 700 - съединител, плюс 600 ангренажен комплект - 1300/5 = 260 на година. Това, разбира се са лично мои сметки, без кръчмар. :D
Аз все още се оглеждам за "моето" Субару, та като се случи някой ден ще ги науча нещата от първо лице. :giggle:
Кратка съпоставка с колата, която карам в момента - Вектра Б, 1.8, 115 кс. Миналото лято смених ангренажен комплект (оригинален) без водната помпа и с работата, всичко стъпи на 330 лева. Аз водя колицата при човек, който се занимава само, единствено и изключително с бензинови Опели. Адски точен и кадърен човек!!! Та по негов съвет, следващата смяна трябва да се извърши на 50 000 км. Той по толкова карал, за да се застрахова и да не каже мотора - "мяу!". Т.е. за 100К км ще дам над 700 лева, понеже този път ще сменявам и водната помпа, която е приблизително 70 жълтици. За работа по смяната й също ще ми вземат пари. За това, 330 + 400 и нещо = 700 и нещо. :) Реално излиза, че ремонтите с качествени (оригинални) части не се различават особено между "евтиния за поддръжка" Опел и "мани го това скъпо за поддръжка" Субару! Или поне в частта си - ангренаж. Всъщност, съединител на Вектрата е също в диапазона 600-700 лева, понеже тъпата лагер- помпа струва колкото самия съединител. #-o.
Факт е, че взех колата преди 4 години и все още не съм го пипал, но усещам, че ще избута още малко. Навъртял съм й 60 000 км до сега. Та, ако не купя Субару скоро до тогава, май ще се джобя няколко стотака. :-~
Съвсем отделно остават фактори като по- висок разход на гориво, не дай си Боже - ремонт на мотора, масла, гуми и т.н. и т.н., но пак вярвам, че Субару не е непосилно скъпа за поддръжка кола, в зависмост от избора на мотор и най- вече факторът - предишен собственик.
Не искам да звуча като всезнайчко. Всичко написано от мен е на базата на впечатления от приятели, които карат Субару и прочетеното до момента във форума. Само да вметна, че нито един от тия приятели не изгаря от желание да трампим Вектра-та за тяхното Субару. :giggle:

Пон Яну 23, 2017 12:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За една година и 18 000 км съм дал 6 000 лв за поддръжка без данъци, такси и застраховки, гориво и т.н.

Пон Яну 23, 2017 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
За една година и 18 000 км съм дал 6 000 лв за поддръжка без данъци, такси и застраховки, гориво и т.н.

H6 по дифолт, не е ли по- скъп и сложен за поддръжка от 2.5?
Визирам - масла, свещи, верига, газов инжекцион (ако се поставя) и т.н.

@gnevenmuskul
Относно корите под двигателя, опитай тук: viewtopic.php?f=26&t=20744.

Последна промяна lostrider на Пон Яну 23, 2017 12:43 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 23, 2017 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Вериги не съм сменял, мотор не съм пипал, нито глави, клапани и т.н. Свещите са 6 броя, т.е. 1.5 пъти повече от на 2.5. Но от тая сума половината са зимни гуми с джанти, газов инжекцион, теглич и USB player. Останалото са консумативи и дребни ремонти. Общо за труд да съм дал 200 лв. Летните гуми ми предстоят напролет - още хилядарка.
 12

Пон Яну 23, 2017 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lostrider написа:
Реално излиза, че ремонтите с качествени (оригинални) части не се различават особено между "евтиния за поддръжка" Опел и "мани го това скъпо за поддръжка" Субару! Или поне в частта си - ангренаж.

За ангренажа не знам но за останалите неща разликата е огромна. Карах опел астра 1.8 115 коня. Давам примери (като трябва да се има в предвид че моето субару е Н6):
Смяна на свещи: 120 лева за труд при субару и 0 при опел
данък: 350 субару, 117 опел
газова: 1600 субару и 600 опел
гуми 4 броя: над 1000 субару и около 460 опел
смяна масло: около 200 при субару и около 100 при опел (за разлика от субару опела хич не е претенциозен на масло и върви със почти всякакво)
Съединител: на субару не съм сменял но опелските смея да кажа че карат по 200000 без никакъв проблем.
Подръжка на охладителна система: Субару: редовно миене на радиатор, периодична смяна на термостат и капачка, ако не се оправят нещата смяна на радиатор. Никаква при опел. Реално след като купих субару разбрах че можели да се мият радиаторите :)
Амове задни: Субару май към 800(така четох в форума) на опела сменях преди 7 години и ми излезна 250 ако не се лъжа. За оригинални амове на опел цените не знам, но на оутбека май за над 1000лв единия.
Смяна на ангренаж - не знам защо смяташ че субару ремъка е 2 пъти по здрав и може да се сменя на 100000 а опелския на 50000. Аз лично и двата бих ги сменял на не повече от 60000.

Бях смятал че ми излиза около по-скъпо 2000лв на година да карам субару-то пред опела. Това не значи че няма да карам субару. Просто трябва да сме реалисти. Всеки според джоба и нуждите си ще си прецени каква кола да кара.

Пон Яну 23, 2017 1:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Гуми си купих за зимата 16", един от топ моделите, струваха ми 780 лв. За лятото на 17" са около 1000 лв. Реното го обувам за 440 лв на 15" и 600 лв на 16" - тук наистина има съществена разлика. Смяна на свещи си направих сам за 0 лв, отне ми час и половина, като го правих за пръв път, нямах канал и се мъчих легнал, което означава, че на профитата 1 час им е много. Каква е тая ставка 120 лв/час - не вдявам, явно просто си попаднал на главорез. Опелът не е претенциозен, каквото и масло да му сложиш, всичкото го изгаря, но за Субаруто не съм давал повече от 150 лв за масло и 3 филтъра, като маслен и въздушен са оригинални, а купето е читава алтернатива. Охладителната система на всяка кола е добре да се поддържа. До сега не съм имал кола, дето да не съм й сменил капачката (било то на радиатора или на разширителния съд) и термостата. Радиатори съм мил и на други коли. Задните амортисьори с нивомата за Аутбека са по-специални, нормално е да са доста по-скъпи. Тяхната идея е да не си губиш просвета при натоварване. Освен това по мои наблюдения изкарват повече от стандартните при другите коли. Та... всяко нещо за сметка на друго. По отношение на газта - и на Субару можеш да му сложиш доста по-евтина газова уредба, която ще ти скъса нервите обаче. А всяко хубаво нещо се заплаща. На Реното (1.6 112 коня) имам същото качество газова уредба като на Субаруто, разликата е само в 2-та инжектора повече и по-мощния изпарител. Вериги - може би са към хилядарка, но изкарват 200+ 000 км. Ангренажите при Реното - 3 смени за 200 000 км ше ми дойдат на същата цена. Дадох 150 лв за 2 оригинални ролки и пистов ремък Мицубоши за H6-цата, докато за Реното оригиналния комплект ремък и ролки е към 130 лв. Аз не виждам голяма разлика.

Пон Яну 23, 2017 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега Stoychod какво означава гуми за Субару и гуми за Опел? И аз съм карал Опел Вектра 2.0 136 и заради тракшана,а и заради абс,съм копувал 4 еднакви гуми.
Относно обслужване с това на Субару Легаси 2.0 125 няма голяма разлика.
Другия момент е че ти си сменил класа на автомобила. Няма как да сравняваш H6 с астра 115. Така че няма как да не даваш повече но ако караше 2.0 125 разходите ти ще са почти еднакви с тази разлика че Субару ще го ремонтираш много по_рядко.
В нашта община данъка на Вектрата беше 150лв на старото Субару 116 с връзки беше 18лв а на сегашноти 125 е 100лв.
Жалкото е че всяка община си гласува сама данъците и на повечето места са адски високи.

Пон Яну 23, 2017 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз свещи на Вектра-та купувам оригинални - GM. Комплекта ми излиза около 60 лева. Не е никак евтино, според мен.
За гумите съм съгласен. И все пак, ако имате познат с отстъпка в някоя от фирмите - доставчици, която може да стигне до 33%, прави до голяма степен покупката поносима. Това разбира се го слагам в графата "ако".
За мен, всяко бягство от стандарното оборудване и обслужване е скъпо, независимо от марката автомобил. 1 цол по- голям размер гуми е еквивалентно на стотачка за парче отгоре.
kerekovski написа:
... Но от тая сума половината са зимни гуми с джанти, газов инжекцион, теглич и USB player...

Не се опитвам да се заяждам, в никакъв случай, но теглич, нов Player или джанти, за мен не би следвало да влизат в буджета за годишно обслужване.
@kener
Съжалявам колега. Твърде много се хванахме да сравняваме Опел със Субару, за което си признавам, че вината е изцяло моя. :pardon:
Единственото, което исках да покажа е съвсем проста съпоставка между някои части на двете марки. Всички сме наясно, че колата не е само данък и ангренажен ремък. Има адски много съпътстващи разходи и зная, че Субару в общ план е по- скъпата кола. Изобщо не си правя илюзии, но ако човек има късмет да попадне на добре поддържан автомобил, не би следвало да похарчи спестяванията си за обслужване.
Мир на всички и пожелавам на колегата, който пусна темата скоро да се сдобие с една емблемка на Плеядите. ;)
Стискайте палци и за мен. :giggle:

Пон Яну 23, 2017 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Просто поясних, за да не се чудиш, къде са отишли всичките тия 6к лв. А свещите ми излязоха 92 лв за 6 броя оригинални, което е равносилно на 60-те лв за 4-те оригинални за Опела. Само дето тези за Субаруто са иридиеви и са с гарантиран живот 100к км (ако я караш на бензин), което в дългосрочен план дори излиза по-евтино.

Пон Яну 23, 2017 3:52 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Просто поясних, за да не се чудиш, къде са отишли всичките тия 6к лв...

:good: Съгласен! И добре, че го направи, защото 6000 лева за обслужване звучи стряскащо някак.
Понеже, ако човек прочете пърия ти пост:
kerekovski написа:
направо може да му се дръпне л**ното. :D
Независимо от опасността за бъдещ ремонт на мотора и последващи изненади, няма да се откажа да търся субару. Това ми се кара и това ще бъде следващата кола. Не случайно, при избора си, освен обявената цена и консумативи съм подготвил резерв от 3-3.5К за интервенци на "боксера", скорости или диф. Тук не включвам окачване, съединитиели, акумулатори и т.н. Тях ги вписвам в редовното обслужване. А знам, че и този запас може да е недостатчен. :-? Иначе, ясно - "Автомобила е дошъл на собствен ход от Швейцария. Качваш се и караш..тинтири-минтири".. :giggle:

Пон Яну 23, 2017 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
За една година: 4бр летни гуми 18ки- 600лв,4бр. джанти 17ки -960лв.,4бр. зимни гуми -550лв.,два броя задни главини -360лв. Предни спирачни дискове Zimmerman, предни и задни накладки -720лв. Предни спирачни апарати втора употреба 120лв. Заден носач -60 лв. Тампони и биалетки по окачването още около 180лв. Основни,биелни лагери, сегменти, гарнитури, о-пръстени +водна помпа, съединител, термостат, капачка,някои водни съединения и гумички на клапани -около 3к.кръгло. Забравих газова brc 2400. USB mp3- 240,стелки зимни и летни 110. Масла +филтри 4*180=720. 360лв.челосване и ревизия на глави и блокове. 40 лв реглаж на сходимости. Радардетектор и видеорегистратор -350лв. Май минаха 10к... За 30к км. Иначе за труд 0лв.

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk
Съжалявам сега видях, че темата е за аутбек, а съм писал за Легаси. Може да извадите от общата сума 680 за съединителя :-)

Пон Яну 23, 2017 4:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lostrider написа:
Независимо от опасността за бъдещ ремонт на мотора и последващи изненади, няма да се откажа да търся субару. Това ми се кара и това ще бъде следващата кола. Не случайно, при избора си, освен обявената цена и консумативи съм подготвил резерв от 3-3.5К за интервенци на "боксера", скорости или диф. Тук не включвам окачване, съединитиели, акумулатори и т.н. Тях ги вписвам в редовното обслужване. А знам, че и този запас може да е недостатчен. :-? Иначе, ясно - "Автомобила е дошъл на собствен ход от Швейцария. Качваш се и караш..тинтири-минтири"..

Свържи се с Bat bubi да ти вкара читава кола и няма да съжаляваш. Щом си се решил твърдо за subaru, според мен, това е доказан във форума начин да се сдобиеш със здрава кола. Повечето пари за покупката ще се изплатят като спестени от ремонти. Късмет.
 9

Пон Яну 23, 2017 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Автомобил: Outback 3.0 H6 2007
Нов фен
Отговори с цитат
Аз също съм съгласен с колегата, че повече пари първоначално, спестява пари в дългосрочен план. Аз предпочетох да дам много пари за нещо много добро, а не да си взема нещо на n-стотин хиляди дето е пред разпад.
Колкото до годишните обслужвания.... USB MP3, стелки, 17ки джанти, регистратор? :D Вие сериозно ли? Това всяка година ли ги купувате, че ги пишете да плашите колегата. Да не коментирам, че ако кола ми направи 10-ка разходи за една година/30 000 км, да съм я продал още на 3000лв разход :D :D
По същество! От 8 години опит като шофьор, с лична Ауди 80 преди суби и около 10на модела служебни, мога да кажа, че Субару е по-средата на скалата с разходите. Определено не е евтина, но и не е на нивото на Ауди-Мерцедес-БМВ. За мен това е кола, която при правилна поддръжка, ще си спестите много разходи. Хубави масла, навременна намеса при поява на дефекти, профилактика- това му е майката. Ако си вземеш хубава кола, запазена, няма да имаш ядове. На мен ми идва в повече данък+каско+гражданса и разхода. Да, може да си сложиш газ, но на мен не ми се иска още да съсипвам двигателя :)

Пон Яну 23, 2017 7:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >