Отговори на тема
 Свещи Аутбек 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Стягам малко колицата та и свещите са в кюпа тъй като са доста изнемощели....

В колата имаше (всъщност все още има \:D/ ) сложени PFR6B. По каталог са BKR6E-11. Има ли особен смисъл да се ползват платиниеви свещи (PFR6B-11 примерно) които са амен замен три пъти по-скъпи? В сервиза ме съветват да си сложа оригиналните по каталог и да не залитам с излишни неща.

Някакви мнения...

Пет Сеп 23, 2011 9:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При този модел наистина дават обикновени свещи, но е безмислено според мен. При предния модел си дават фабрично платинени. Защо при първия дават платинени, а следващия - обикновени за мен е непонятно, а и до колкото знам, хората, които имат такива си карат с платинени.
Платинени обикновено слагат фабрично на по-натоварени/по-капризни мотори. За най-капризните - иридиеви /директен инжекцион/. Другата причина е ако достъпът до свещите е труден, защото при платинените е на три пъти по-дълъг период. Като казвам платинен имам в предвид двойно-платинени /и двата електрода са такива/ или иридиеви имам в предвид иридиево-платинени - иридиев централен и платинен заземяващ електрод, защото има и с иридиев централен и обиновен заземяващ.
За мен е безмислено да се кара с обикновени свещи. Преди 15 години са били екзотика, да, но сега вече са нещо нормално. Платинените и иридиевите са с по-тънък електрод, защото сплавта е по-твърда и го позволява. Тънкия електрод пък прави искрата по-стабилна и силна което означава по-добро изгаряне в различните режими или пък след зацапване, което пък означава - подобрен разход на гориво. Едно време така са тунинговали свещите за Лада - с ножовката се разрязва електрода, но това е съкращавало много живота им, а при съвременните свещи е това, съчетано със 3 пъти по-дълъг живот.

Пет Сеп 23, 2011 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема