съвет за смяна на радиатор на H6
| Автор |
Съобщение |
|
Vmax
|
Освен че темата е дъвкана и изплюта отдавна имайте предвид следното - стоковата охладителна система е напълно достатъчна за фабричен автомобил и няма нужда да се правим на по добри инженери от японците. От личен опит препоръчвам смяна на термостат на всеки 100 000 км и смяна на антифриз и почистване на системата и радиатора както е описано по горе в темата. Ако това не помага проблема е по сериозен...  Проверявайте си редовно нивото на охладителна течност и маслото и давайте газ доволни
|
|
13
|
|
| Чет Юли 24, 2014 9:29 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
|
само за протокола и аз доста съм писал по тези теми,даже има и една моя,която си е доста ефективна,не толкова трудоемка и скъпа...
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2014 9:30 pm |
|
|
|
dessito
Регистриран на: Чет Окт 14, 2010 7:00 pm Постове: 866 Местоположение: София
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170   
|
За протокола на колегата от Варна , радиаторите не са еднакви. И цената им се различава 
_________________ Subaru Workshop 1040
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 12:46 am |
|
|
|
deadman
|
Vmax написа: Освен че темата е дъвкана и изплюта отдавна имайте предвид следното - стоковата охладителна система е напълно достатъчна за фабричен автомобил и няма нужда да се правим на по добри инженери от японците. От личен опит препоръчвам смяна на термостат на всеки 100 000 км и смяна на антифриз и почистване на системата и радиатора както е описано по горе в темата. Ако това не помага проблема е по сериозен...  Проверявайте си редовно нивото на охладителна течност и маслото и давайте газ доволни +1  и както Деси каза моят радиатор е различен от на Н6. Темата на Владо: viewtopic.php?f=1&t=11918&hilit=+радиатор Темата на Радо: viewtopic.php?f=1&t=14225&hilit=+радиатор
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 7:59 am |
|
|
|
CaesarVarna
Регистриран на: Нед Фев 03, 2013 11:54 am Постове: 147 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 2.5 99г
Рейтинг: 7
|
Щом казваш... 
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 8:10 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
dessito написа: За протокола на колегата от Варна , радиаторите не са еднакви. И цената им се различава  На стария Н6(209кс) е абсолютно еднакъв радиатора с 1,6 импреза с размери 685/340/18, но с уточнението, че и двете са автомат. При новия Н6 размерите са идентични 685/340/16, а основните разлики са в захвата и диаметъра на входяща/изходяща тръба 38-40мм Ето ви един сайт да си гледате радиаторите и със снимки: http://www.bngroup.eu/search_pageКато кликнете в/у номера по БНР излиза графика с размери и захвати, но не винаги 
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 9:42 am |
|
|
|
patko
|
|
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 10:22 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|

Като цъкнете на номера по БНР, излиза графика, а от дясно излиза информация за продукта, там има както размери, така и крос номера, един от които е ОЕ номера. После като вземете ОЕ номера и го гугълнете получавате това: https://www.google.bg/search?q=45111AG0 ... =891&dpr=1и това https://www.google.bg/search?q=45111AG0 ... =891&dpr=1Това съм го взел от Легаси 03-09 3.0 Н6, за всеки друг е по същия начин. Имайте предвид, че тук може и да има радиатори, за модели които изобщо не съществуват на европейския пазар, но като отговор на Вашия пост, то специално моя радиатор на Н6 е с 1 отвор горе, но аз съм с МТ. Независимо от това, дали е с 2 тръби или 1, идеята е, че площта е на самия радиатор е идентична като размери (не съвсем еднаква през различните години 03-09 е 16мм дебелина, преди това 18мм), а количеството течност, което може да премине през 2 тръби по 28мм е приблизително равно на това, което минава през 1 тръба 40мм, най-лесно може да го сметнете с лице на окръжност-отвора на радиатора.
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 10:59 am |
|
|
|
valadares
|
|
много полезно инфо Еди,бравос
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 12:12 pm |
|
|
|
patko
|
valadares написа: само за протокола и аз доста съм писал по тези теми,даже има и една моя,която си е доста ефективна,не толкова трудоемка и скъпа... Правил ли си сравнение на количеството течност само в радиатора? На стоковия и на твоя вариант.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2014 1:13 pm |
|
|
|
1040
|
|
Колеги, говорете за радиаторните пити, а не за радиаторите като цяло. Това с еднаквост на радиатори при 1.6 и H6 не е много правилно. Купих радиатор от Н6 за да го сложа за да охлажда по - добре, но се оказа спукан и го върнах. Беше 25мм дебелина на питата. На 1.6 е 16мм питата, който аз ползвам за моя Н6. Карам го без термостат и въпреки това температурата никога не е слизала под средата на скалата на термометъра. Перките ми се включват на 91С и се изкл на 89С. Правя го понеже съм с standalone Ecu. На 2.5 аутбек 150hp също е 25мм. На всичките турбо Импрези до 2000г също са такива дебелините.
Сега като се замисля аз нямам климатик , което е голямо предимство за по - доброто охлаждане на водния радиатор.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Съб Юли 26, 2014 2:53 pm |
|
|
|
valadares
|
patko написа: valadares написа: само за протокола и аз доста съм писал по тези теми,даже има и една моя,която си е доста ефективна,не толкова трудоемка и скъпа... Правил ли си сравнение на количеството течност само в радиатора? На стоковия и на твоя вариант. около 2-2.5л. повече събираше
|
|
|
|
| Съб Юли 26, 2014 4:00 pm |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|

За мен единственият път към някакво подобрение на охладителната система на тези H6-ци е радиатор с по-голям капацитет антифриз и по-голяма охлаждаща площ - и това ако дизайна на главите и целият воден път позволява реално да се извлече някаква осезаема полза от това.
Комично е 3 литров мотор, наблъскан толкова натясно, на който има закачено перманентно 4х4 и архаичен автомат, който допълнително го товари яко и допринася със жега да има антифриз само 7.7 литра. Спестили са братята японци. Няма друга марка с толкова духнали гарнитури и теми за прегряване и какви ли не чалъми и модификации, за да не ти прегрее мотора лятото като настъпиш колата с каравана или някъде на по-стръмно - нещо очаквано за кола с концепцията на Аутбек H6.
Наскоро ми попадна брошура на новите ВАГ двигатели - та на един смешен 1.6ТДИ, който има в пъти повече място в коша, в пъти по-малко топлинни загуби, заради това че е дизел и т.н. има вместимост 8.6 литра антифриз. Новите им 1.8 ТСИ мотори са с по 10 литра антифриз.
|
|
15
|
|
| Пет Авг 01, 2014 2:53 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
ами аз вече си поръчах безводна течност Еванс - по-скоро един приятел ще ми я донесе от Англия. Към това ще прибавя и нов радиатор - нещо такова: http://www.redline360.com/mishimoto-rad ... RAD-LEG-00, който би станал със лека преработка на един щуцер... Иначе изчетох и доста от темата на Радо(прадабг) - та ще вид дали покрай това ще сменя и някакви други неща...
|
|
|
|
| Съб Авг 02, 2014 10:35 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
колега а защо толквоа бързо решаваш да направиш цялта тая гимнастика толквоа ли го гърчиш твоето
аз съм пробвал доста не
колко км имаш със записи на торк за да следиш поведението и дали си рпавил сравнения след всяка процедура /намеса ?
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2014 6:28 pm |
|
|
|
entusiast
Регистриран на: Пет Юни 20, 2014 8:39 am Постове: 85 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50 
|
|
Добре де,в крайна сметка АТ моделите ли са по-склонни към прегряване,заради допълнителната топлина от трансмисионното масло,или няма никаква закономерност? До сега не съм чел за прегрял и духнал гарнитура 2.0 или 2.0R мотор,само 2,5 и 3,0 ли са потенциално греещи?
_________________ Таралежът е птица упорита,не го ли ритнеш - не полита!
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2014 7:59 pm |
|
|
|
srg
|
|
Потенциално греещи са ако не се грижиш за тях. Конкретно за H6 ако се чистят веднъж в годината както трябва двата радиатора отпред, то зор с греене не трябва да има. Поне при мен температури над нормалните със зор, с много зор, с много жега и т.н. за тоя мАтор не съм видял, но пролетта освен всичко стандартно като профилактика спретнах и едно "дълбоко" почистване именно на радиаторите.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2014 8:12 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
честно казано, не го тормозя, просто ме дразни да знам, че има някаква "слабост", затова искам да я отрстраня:) Предвид и че сложих скоро газ малко или много ще увелича градусите и ми е ще да осигуря максимална защита на маторя без да изпадам в някви крайности:)
А и сега тепърва навлизам в бизнес а деца и виждам как дори багажника на аутбек ще малък:)
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2014 8:56 pm |
|
|
|
petko 69
|
 Днес при прибиране от Бургас към 15ч и 35гр външна температура проблема с покачване на температурата се появи отново.В петък сутрин на път за Бургас карах с 200+ без проблем,а днес при скорост над 180 стрелката се покачваше над средата и при намаляване до 140 се нормализираше.Вече съм сигурен че ще сменям радиатора с по голям обем, но тепърва ще проуча кое е най добро.В доста от мненията за повишаване на температурата е писано че проблема е от газта понеже гори със закъснение и с по висока температура при изгаряне,при проба на бензин пак същия проблем.Мисля си че или имам някакво запушване на радиатора,ако не явно при натоварване с висока външна температура това са възможностите на Н6.  Жалко че мотора има голям потенциал,но с това охлаждане трябва  да се внимава.
|
|
|
|
| Нед Авг 03, 2014 10:14 pm |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
|
petko 69, за нашите H6 (B12) има лесен и безболезнен начин за ъпгрейда на радиатора. Доколкото знам стоковия е 18 мм, а в линка който колегата беше дал по-горе http://www.bngroup.eu/search_page се предлага такъв с 26 мм,(не знам дали е BNR или Koyo), който си е комбиниран - няма нужда от закупуване на отделен cooler за автомата. При варианта Мишимото трябва освен да се преправя радиатора, че да е с 2 отвора, да се закупи и кулер за автомата, което оскъпява и затруднява ъпгрейда.
|
|
|
|
| Пон Авг 04, 2014 6:36 am |
|
|
|