Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Диагностика след основен ремонт на двигателя? 
Автор Съобщение

Постове: 155
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Положението към момента е следното:
при Тенчо направих ултразвуково почистване на дюзите и сега положението беше доста по-добре за изестно време, но после двигателят пак почна да тресе и да работи неравномерно. Направих си само-диагностика, грешката беше:
http://www.obd-codes.com/p0051
демек изгоряла ламбда сонда. Поръчах нова, днес я сложих, но грешката пак се появява :(
Ако разкача другата сонда, грешката е 0031, т.е. гледам правилната страна (шофьорската).
Някой има ли идеи какво да проверя освен ел. инсталацията - бушони, други неща?

Сря Ное 26, 2014 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ти не си ли с 2 ламбди? Ако си - сменяш и двете

Сря Ное 26, 2014 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега да попитам свещите гледал ли си? Vmax е прав за сондите.

Сря Ное 26, 2014 2:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Vmax написа:
Ти не си ли с 2 ламбди? Ако си - сменяш и двете

Има 2 сонди отпред (отляво и отдясно) и една отзад по средата.
Ако грешката е само на едната, защо трябва да сменям и двете?
deadman написа:
Колега да попитам свещите гледал ли си?

Сменени са при основния ремонт на двигателя

Сря Ное 26, 2014 3:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това че не ти дава грешка на 2-та сонда не означава че работи нормално. Те не се скапват изведнъж - почват да стават лениви и да реагират бавно ( това се вижда на живи данни като се пуснат двете - сравнява се графиката на реакцията им ). Животът им е около 200 000км.
Сменяй и втората задължително.

Сря Ное 26, 2014 5:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Vmax написа:
Това че не ти дава грешка на 2-та сонда не означава че работи нормално. Те не се скапват изведнъж - почват да стават лениви и да реагират бавно ( това се вижда на живи данни като се пуснат двете - сравнява се графиката на реакцията им ). Животът им е около 200 000км.
Сменяй и втората задължително.

Както споменах вече, след като днес сложих новата сонда, нямаше разлика в грешката. Значи явно проблемът НЕ Е в сондата (освен ако не са ми продали изгоряла), а ти ме съветваш да сменя и другата (дясната)... Това с какво ще ми помогне за лявата?
Това, че е бавна хич не ми пречи - колата се кара основно на газ

Сря Ное 26, 2014 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
alexmitev написа:

Това, че е бавна хич не ми пречи - колата се кара основно на газ

Ще ни умориш от смях с тази глупост ROFL

Ако все още ти дава грешка - или си купил неправилната сонда или не е монтирана правилно.
Сонди се сменят по две - ще загубя още малко време да ти обясня защо, а ти си прави каквото решиш...

Та, те стареят и не се скапват изведнъж - започват леко, по леко да стават лениви и обикновенно едната реагира по-бавно от другата. А тъй като боксерите са много балансирани двигатели когато едната страна работи с една горивна смес, а другата с друга смес, се получава дисбаланс и треперене или както искаш го наречи.
Естествено това може и да се причини от много други неща ( заминали вериги например )
Това ти го казвам от личен опит и диагностика на сонди на СВХ със ОБД1 скенер в реално време - графиката на едната срещу графика на другата.

Първо разбери защо ти дава отново грешка ( да не сте купили някаква евтина без да сравните дали е със същото съпротивление и от там да не работи ).

Най-правилното е да се сменят и двете.

ПС: Намери си един майстор ( който и да те търпи, щото явно си труден ) и го остави да ти оправи колата. Във форума няма да я излекуваш.

Успех

Сря Ное 26, 2014 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Vmax написа:
щото явно си труден

Явно покрай трудната кола и аз съм станал труден :D

Vmax написа:
Намери си един майстор

Аз ако бях намерил, нямаше да си "намеря" такава кола...

Сря Ное 26, 2014 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Колега ,докарай колата в Пловдив при Павлин тел 0888135423,мисля че в една от твоите теми ти бях споменал.Остави колата при него и когато си я получиш всичко ще е ок.После ще си караш и няма да хулиш марката,казвам от опит. :idea:

Сря Ное 26, 2014 6:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Или и Павлин няма да иска да чуе за него ;-) шегувам се, не познавам колегата

Сря Ное 26, 2014 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Колега ,докарай колата в Пловдив при Павлин тел 0888135423,мисля че в една от твоите теми ти бях споменал.Остави колата при него и когато си я получиш всичко ще е ок.После ще си караш и няма да хулиш марката,казвам от опит. :idea:

Мерси за предложението, но аз съм от София и ще ми е малко трудно да организирам такава екскурзия. Това значи да се върна с влака, после пак да ида с влака...
Ще трябва да си взема отпуска, отделно че имам 2 деца, някой трябва да ги води на градина и т.н.
Ще ми е по-лесно да си купя втора кола, за да правя тази, но ако имам 2-ра, тогава за какво да правя тази? :)

Чет Ное 27, 2014 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ти не си за тая кола или тя не е за тебе.Както искаш така го формулирай,съвсем сериозно ти го казвам и не се шегувам.Продай я и смени марката. :facepalm:
 1

Чет Ное 27, 2014 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
dragoveli написа:
Ти не си за тая кола или тя не е за тебе.Както искаш така го формулирай,съвсем сериозно ти го казвам и не се шегувам.Продай я и смени марката. :facepalm:

Мерси, колега, много ценен и практичен съвет наистина :beer:
Дай 10 бона и е твоя :)

Чет Ное 27, 2014 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
:) Както казват в един Бг филм ,,Леопарди,колата ти е супер ,но ти си голем левак.Не мога да разбера ти искаш ли да караш Субару или си търсиш купувач на колата,ако е така по добре я продай вместо да се набутваш повече с ремонти.После яхвай едно Шкоде и край на проблемите.Не искам да бъда груб ,но само с писане във форума не става иска се компромиси и желание.

Чет Ное 27, 2014 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
dragoveli написа:

Мерси, колега, много ценен и практичен съвет наистина :beer:
Дай 10 бона и е твоя :)
10 бона за тая кола само в мокри те ти сънища можеш да видиш ROFL .За да не съм напълно офф мога да ти кажа двата варианта които виждам прет теб: 1- продаваш колата за колкото успееш и забравяш за случая (психически се подготви за около 5 000 лв. и то ако я продадеш преди зимата). 2 отиваш при: а) Краси. б) Дани. в) Митака г) Любо ама там не те допускат така че отпада. Вади се двигателя пълна ревизия,реглаж клапани ,смяна инжектори,смяна свещи ,вериги ,оспокоители,водачи, гарнитури, почистване и евентуална смяна сегменти.Работи се само и единствено с оригинални части.Смяна на двете предни ланда сонди и ревизия на катализатори.Цена на въпросното "удоволствие" според зависи 3 000/3 500.Честито. :cool:
 6

Чет Ное 27, 2014 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От цялата тема, това което виждам като като аномалия е, че колата работи по-добре на газ отколкото на бензин. Реално ако инжекторите на бензин след ултразвука и смяна на цедки работят нормално, което може да се замери на стенд, то за да работи колата по-добре на газ би следвало да има проблеми с аванса, което за мен лично води до неправилно зацепена верига. Естествено няма дадена информация, газовата по ОБД ли е или не. Според мен варианта със смяна на всичко е супер неправилен, следва да се открие проблема.
 2

Пет Ное 28, 2014 7:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
Специално за ламбда сондите: колега виж хубаво какво си купил и какво ще купиш. В една друга тема писах, че предните две ламбди нямат нищо общо с тази след катализатора. Предните са A/F R сонди /wideband/, задната е само кислородна, т.е. обикновена /narrowband/. Предните сонди работят с напрежение 1-5 волта, задната с 0,1-1 волт. Това което е най-различно са линейните им характеристики - те са обърнати. Ако с обикновената сонда ниското напрежение означава бедна смес, а високото - богата, то при АФР сондите е точно обратното - по-ниско напрежение -> по-богата смес, а по-високо -> по-бедна. Съответно когато сложиш обикновена сонда на мястото на афр и успееш да я свържеш, щото май са с различни конектори и брой кабели, резултата е грешни сигнали и се почват драмите.
http://www.autoshop101.com/forms/h37.pdf - тук за Тойота, на 4 и 6 страница.
Така, че тази която си купил може и да работи, но просто не е за там. За ориентир - обикновените ламбди са около 120 лв. неоригинални и около 250 оригинални, АФР са двойно по-скъпи. Спокойно могат да се слагат неоригинални, не е проблем. Друг проблем е, че грешката ти е за Heater Control Circuit Low - т.е. подгрева на сондата, може да имаш проблем с тоците и да не работи подгрева на ламбдата, тогава тя просто не работи въобще.
Хората са дали и възможностите
*A P0051 DTC trouble code may be caused by one or more of the following:
*A short in the heater circuit in the sensor
*A failed O2 sensor heater Wiring/connectors broken/frayed leading to sensor and/or relay
*Failed PCM/ECM
И аз съм на мнение, че първо трябва да се намери проблема, не сме Европа-та, да се извади мотора и всичко ново. Даже там не го правят и купуват нови, а старите им коли идват към нас "перфектни".
Поздрави!

Пет Ное 28, 2014 10:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само за протокола - сондата за горивната смес струват 570 лв за моя модел и е с четири проводника (два подгрев, два сигнал).

Пет Ное 28, 2014 10:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не го стресирайте с тези цени - има и по евтини варианти афтърмаркет.
Първо да разбере какъв е проблема - решения бол и за всеки джоб има вече

Пет Ное 28, 2014 11:03 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги ако има лошо работеща/неработеща сонда, то на газ би следвало положението да е още по-зле. Ако има неправилно работещи свещи/бобини пак същото. С дебитомера положението пак е подобно, бензиновия комп е доста по-сложен и позволява определени корекции, които сам да регулира, газовия е значително по-глупав. За това пак казвам, ако инжекторите работят коректно, а това винаги може да се провери и/или няма загуби по бензиновите пътища, то проблема на тая кола следва да е със зацепването на ангренажната верига и/или клапаните, тъй като газът е по-устойчив на детонации.

Пет Ное 28, 2014 5:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >