Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Появи се друг звук :( 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Че като си върви, и не ти вдига разхода, и нямаш някакви аларми и светнали лампи какво му мислиш. Пък и нова кола е все пак твоята. И плюс това си личи че си мераклия, и си гледаш колата, не я изоставяш.

Нед Яну 21, 2007 1:09 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 673
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Към Аутбак-а и Провиго

Аутбак, за това пусто и пометено тропане......нали сме говорили сто пъти, бе брато ? Нали и Лио ти каза за какво става въпрос ?

Говоря без да съм гледал колата.

Ако е това, което е в бюлетина - повярвай ми, нямаш право да мрънкаш. ОК. Може да мрънкаш, но нямаш право да мислиш, че колата не ти е в изправност. Защото - ТОВА, КОЕТО ТИ ЧУВАШ КАТО МЕТАЛНО ЧУКАНЕ, ИЗОБЩО НЕ Е МЕТАЛНО ЧУКАНЕ И НЕ ОЗНАЧАВА 10 ММ ЛУФТ В ШАРНИР, КЛОНЯЩ КЪМ ОТКАЧАНЕ.

Вие и затова не можете да намерите дефекта, защото го търсите на грешно место и по грешен начин. Колкото пъти отидохте на сервиз, толкова пъти механиците търсиха физически съществуващ луфт, разбита част. А дефекта не е там. Това е хидравличен ефект, който се случва в двете линии от помпата до рейката и обратно. Това има хидравлично обяснение и в никой случай не означава физическа хлабина. Вие опитвахте да натягате рейката, различни сиромаси изказваха различно мнение, обвиняваха различни части......но никой не позна къде е дефекта. Верно или грешно ?

Карай си колата и недей прави от мравката слон ! Този ефект се получава в точно определени условия, за една секунда. Той, още веднаж, не означава съществуваща физически хлабина. За сега, производителя опита с увеличаване процента на дължината маркуч (което е малко или много камера с променливи стойности) по Power Steering Return Line, оплакаванията намаляха. Дали това решава проблема - аз засега не знам. Те се опитаха да 'заглушат' този 'воден удар' дето се получава в стоманената тръба на return line в хидравликата на управлението.

ОК ?

Провиго - приятелю, и ти почти се сещаш, че този , който ти закачи нещо към колата и ти каже едно номерче на грешка, е механик, колкото и аз съм космонавт ? За да ми кажеш едно номерче на грешка (с днешна дата) не се изисква нито лап топ, нито ракетен инженер. Това вече и малките деца го могат. Въпроса е да ми поправиш колата и отстраниш първопричината за това номерче. А не да ми загасиш лампичката и тя да светне слeд три завоя. Това не е диагностика.

Машините, които останаха с наречието Елкон, са диагностично сервизно оборудване от предното поколение. Когато двигателите бяха с прекъсвач токоразпределител (чукче и наковалня). Те имаха вземане даване само с двигателя. Сега често се виждат такива по някои сервизи , стоящи извън употреба. На тях им викаме silent partners. В смисъл - те стоят да 'плашат клиента' и особено, този дето не разбира много. Той си казва....еййй, скийй, какво оборудване имат в тоя сервиз, мога да им се доверя'.

Последна промяна Nick на Нед Яну 21, 2007 1:34 am, променена общо 1 път

Нед Яну 21, 2007 1:19 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Цитат:
на моето Суби, не му е правена никаква диагностика.
С днешна дата ти може да минеш 200 000км без да правиш никаква ДИАГНОСТИКА. Диагностика правиш когато това стане необходимо.

Днес никой не прави диагностика 'от чам съклет'.

!!!!!

Нед Яну 21, 2007 1:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 865
Рейтинг: 95
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Outback-Fan написа:
Не знам дали е нормално или не, това тропане. Но ако е нормално, още повече ще се разочаровам от марката и със сигурност няма да я повторя :wink: Че то, 7 годишния ми Опел, беше по-стегнат от Аутбек-а. Аз искам, колата ми, да работи като часовник и да е стегната, още повече, че е едва на 3 години. Още много ме кефи, за да я оплювам, ама като гледам, натам е тръгнало. И май ще съм първия човек, който познавам, дето ще каже лоша дума за Субару :)
А иначе, не съм водил колата на друг сервиз, освен на 2-та фирмени. И между другото, какво е "елкон"? Да не е диагностика на двигателя?

Ми тва тропане съм го чувал 3-4 пъти само,както каза Ник при точно определени условия-като правя обратен завой на кофти път и това е то.Явно си е ок.
За елкона питам щото с Аудито имах чести срещи с "елкона" примерно като изгори датчик колата става като лунапарк-светят лампи по таблото,пищи,горят бушони...Като се сменя масло се задава след колко километра да ти напомни да го смениш пак...
Пример-прецака се поплавъка за нивото на бензина-Пищи,че няма бензин,гори бушона на горивната помпа и наслагва грешки в компа на колата.
Сменям лампичка от осветлението на таблото-почва да свети лампичката на Аирбега,при проверка на "елкон" се оказва,че има грешка,понеже е прекъснато захранването на таблото като сме сменяли лампата...
След изтриване на грешките всичко се оправя...
Аз дотам стигнах,че си купих кабели за диагностика от Ebay и си намерих програмка(Vagcom) и почнах сам си връзвам лаптопа за колата да си правя настроики и сканиране за грешки.И това не е само за двигателя,както каза Провиго,а е за абсолютно всички параметри на колата.Има си ръководство за диагностика и разчитане на кодовете на сайт ана Vagcom.И кабелите са си със жак и защита от токов удар-струват 25$ само.Като ходих в сервизи беше голяма смешка,щото нямаха оригинални кабели с жак ами пъхаха единични кабели във всяко гнездо на кубсата на компа на колата...много професионално ми изглеждаше...
Та затова ми стана интересно,че при смяна на масло на Субаруто не ми закачат компютър...

Нед Яну 21, 2007 2:02 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Цитат:
пъхаха единични кабели във всяко гнездо на буксата

Това също, в известен смисъл, е нормално. Много пъти за да се занули цикъла на пробега за смяна на масло, се jump-ват пинове на тест буската с кабелче. Това си е по манюал. Много компании имат и специално произведен jump tool. Освен това, много компании (марки коли) имат подобна процедура за четене на кодове за двигателя.

Подобна е ситуацията и със Субару за Airbag and ABS доскоро. Информацията не беше достъпна чрез скенер през OBD II буксата.

Нед Яну 21, 2007 4:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Не знам как стоят нещата с тези фирмени сервизи,но моя опит с фирмените сервизи е следния:

1.С Аудито имам проблем-оборотите се менят и стрелката играе на празен ход.Питам в Ауди форума.Отговарят ми веднага-да си почистя дросел клапата.Отварям си книгата за ремонт на моя модел Ауди,с която се снабдих след като го купих.Виждам куде е тая дросел клапа.

2.Отивам във фирмения сервиз и им казвам директно да ми изчистят дросел клапата.Отговор:"Ооо Ауди А4,Ооо 20 клапана,ооо това е много трудоемка процедура-струва 120 лева.ок,записвам си час за след 1 седмица,8 сутринта,да съм първи.Отивам-казват ми да си дам ключовете и ще ми се обадят като са готови.Казвам-не, бързам ще чакам тук.Отговярят-не може така.Чакам до 10 ч. и след като не искат си тръгвам.На изхода ми се изсмяват"Да видим къде във Варна щи ти я опраат !"Викам си: "То голям проблем да се изчисти тая тръба..."

3.Баща ми ме води в един квартален сервиз,който изглежда очудващо добре.Момчетата ми отварят чевръсто клапата пред мен и изчистват,после закачат елкона и сканират за грешки-казват-колата е перфектна.Плащам 20 лева и си тръгвам доволен.От тогава проблема изчезна.След време споделям с двама мои приятели и те ми казват,че са добри приятели с момчето,което е собственик на сервиза и че е работило в Германия преди това и си разбира много от работата.Оттогава само там ходя и нямам никакви страхове.

Към Аутбек фен: Както и преди ти писах единствения хроничен проблем при нашия модел май са спирачките.Решението е да се сменят дисковете с такива от форестър.Чел съм го в руски форуми.
А и твоята кола е от най най първите,произведени от този модел и е възможно да има "детски болести".При всички марки го има това.

Пон Яну 22, 2007 2:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Outback 2,5l,AT,2006
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Много благодаря на Всички Ви!
Мен също много ме дразни това чукане .Вярно е ,че се чува само при завой наляво с бавна скорост и имам чувството,че амортесьора не може да успокои носача.Но ,най смислен отговор виждам в NICK ,като казва ,че идва от хидравликата.При завой наляво хидравликата идва в крайно положение и е възможно луфт да предизвиква тракането.Аз от първият ден на каране търся причината.Никога не съм и помислял ,че е полуоска.Ще отида тия дни в сервиза да гии питам дали да не сменя маслотоо на двигателя на 10 000км,че аз много коли съм карал и винаги на 8 000-9 000км сменям.Сега момчетата от които купих колата в СубаруМотърс казаха на 15 000км.А и на маслата внасяни в БГ не вярвам много.Не е гаранция ,че е Кастрол.

Пон Яну 22, 2007 9:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
А тука предписват на всеки 6000км смяна на масло за двигатела.

Пон Яну 22, 2007 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Проблема при тях е, че май никой нищо не предписва. Износителя не предлага ръководство за водача специално на български. Вносителя и той......не знам от къде внася. Купувача и той никога не достига до ръководството. И вечно чака някой да му каже на колко километра да смени маслото. И за старо и за ново Субару, никой няма ръководство. Кьорава държава, и те това си е.

Добре, че има нет тия дни. Че ако всичкото това действие се развиваше по време на 'желязната завеса', когато да намериш чернобяла снимка на Джими Хендрикс трябваше човек да утрепеш.....половината българи щяха да имат проблем със смяната на масло.

Пон Яну 22, 2007 3:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Tи за себе си си стигнал до извод и той е правилен. Обаче, какво прави собственик на кола, дето не е стигнал до извод ? Жена, детска учителка ? Тя отива в сервиз. До тук хубаво. Само че от 10 сервиза тя получава 11 различни препоръки. И изпада в шах. От тези 10 сервиза.....съвсем очевидно, един е верен, но кой ? Тя как да разбере ?

Е този момент е крив в България.

Да не отиваме офф.

Пон Яну 22, 2007 5:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Цитат:
.При завой наляво хидравликата идва в крайно положение и е възможно луфт да предизвиква тракането.

Само да спомена, че ще е добре ако никога не допускаш волана ти да отива в крайно положение, колега... Освен ако не изпаднеш в критична ситуация на пътя разбира се... :wink:

Пон Яну 22, 2007 7:12 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Nick написа:
Tи за себе си си стигнал до извод и той е правилен. Обаче, какво прави собственик на кола, дето не е стигнал до извод ? Жена, детска учителка ? Тя отива в сервиз. До тук хубаво. Само че от 10 сервиза тя получава 11 различни препоръки. И изпада в шах. От тези 10 сервиза.....съвсем очевидно, един е верен, но кой ? Тя как да разбере ?

Е този момент е крив в България.

Да не отиваме офф.

Нищо не е криво според мен. Смяната на маслото не е константна величина и поради тази причина няма никакво значение какво предписват производителите...
Има толкова променливи фактори, които оказват ефект - трафик, влажност, запрашеност, влага, натоварване и прочие....
Едно е в Канада, друго в Дубай, трето в БГ... :arrow: Прозиводителите пишат нещо по две причини:
1. Да се застраховат
2. Да се рекламират - когато напишат в книгата, че на тяхната кола маслото се смена на 15-20к и юзера си вика "Далавера, ще спестя от консумативи..." А истината е, че всеки трябва да се съобразява с държавата си и начина си на каране и употреба на колата...

П.С. Аз сменям на 8-10к и карам с най-доброто на пазара...

Пон Яну 22, 2007 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Пост 
Цитат:
При завой наляво хидравликата идва в крайно положение и е възможно луфт да предизвиква тракането.

И добре е да знаете тук, от инженерна гледна точка, че кормилна кутия тип зъбна рейка, има хлабина константа. Противоположно на кормилна кутия тип ролка и червяк, където с нарастването на завоя хлабината между двата компонента се увеличава. Затуй, закон е при регулиране хлабина на такава кормилна кутия това да става в положение на волана 'център'.

Извод - забравете си за Субару с навит напълно волан и кормилна кутия изпаднала в състояние на завишена хлабина. Просто си забравете.
Аз каквото ви казвам, ви го казвам твърдо.......няма възможно е, може би, защото, понеже, обаче, затуй, вероятно........... :x

Пон Яну 22, 2007 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 768
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
аз съм напълно съгласен с Флат.всичко зависи от климатичните условия на всяка страна.също с какво масло караш(минерално,полу-синтетично или синтетично)

Пон Яну 22, 2007 10:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
А бе мончета,в моята книжка пише,че маслото(5W-30) се сменя на всеки 3000 мили(4800км.) .Ако не го сменям на такъв интервал си губя гаранцията !!!
Ето ви ръководство за Аутбек/Легаси :
http://www.thel7.com/LegacyMaintenance.pdf

За маслото пише на стр.9-13

Последна промяна simbat на Вто Яну 23, 2007 6:55 am, променена общо 1 път

Вто Яну 23, 2007 2:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
simbat,
Я кажи в сервиза на дилърите ли си длъжен да го сменяш, или може където и да е, или пък е позволено и сам да си направиш тази операция?
И като видях какво масло си писал много се учудих, и си викам "Баси и такива масла ли има", ама после погледнах в .pdf дето си дал и видях какво е ;)

Вто Яну 23, 2007 2:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Не,не е задължително.Трябва само да си пазиш фактурите.Дори може сам да си го смениш и да запазиш бележката като купуваш маслото от магазина.Аз го сменям при дилъра,понеже ми е най евтино-по пощата постоянно ми пращат купони за отстъпка при смяна на масло.Освен това съм си направил акаунт в www.mysubaru.com и като сменям при дилура от Субару извличат информацията и ми я попълват автоматично в електронната сервизна книжка.
Аз самият не знам защо се сменя масло на толкова кратък интервал,но така искат.Ник трябва да се изкаже по въпроса с ползванетео на синтетични масла,които позволяват смяна на по-дълуг интервал.
Ето тука можеш да прочетеш повече мнения:
http://www.legacygt.com/forums/forumdisplay.php?f=56

Вто Яну 23, 2007 3:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Ми бизнес колега. Колкото повече сменяш, повече потребление на стоки и услуги ;) От техническа гледна точка не мисля че има логично обяснение. Освен това че дилърите може би знаят какви боклуци са маслата, и затова препоръчват навременна смяна :)

Вто Яну 23, 2007 3:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
И стигнахме до типично Българскйя извод:"Те ша ма учат мене ко да прая" :lol:

Вто Яну 23, 2007 3:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Аз нямах за цел да стигам до тоя извод. Дори и не съм си го помислял. А и при теб е неприложим, щото трябва да им играеш по свирката за да си ОК

Вто Яну 23, 2007 3:54 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >