Отговори на тема стр <  1, 2
 Светнаха ми чека и круиза 
Автор Съобщение

Постове: 35
Автомобил: subaru outback
Телефон: 0896761313
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Vami написа:
По този чертеж ли правихте втулката?

Изображение

Нищо общо дори няма с този чертеж,сега направих такава и съм я сложил пък да видим,тайничко се надявам да има ефект, защото катализатора ми не бил за изхвърляне а и колата си върви без проблеми има тихи обороти които не мени изобщо ,и сега питам аз защо тогава светва този чек дявол го взел?

Сря Окт 21, 2015 3:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vami написа:
Не знам колега, доколкото си спомням, като сменях втората сонда, при мен имаше място,. Не съм слагал втулка, защото катализаторите ми все още си работят. Чертежа не съм го измислил, намерил съм го във форум от нета, но не помня кой.

Чертежчето е от нашия форум, защото си познавам преправянето на два размера в картинката с Paint-а :D
Оригинала е взет от този сайт - цък. Човека освен чертежа и е обяснил нагледно как в домашни условия може да се разделите с катализаторите си.
Идеята на тия втулки обаче е да залъгват самата сонда, а не ECU-то, т.е., по никакъв начин такава втулка не би трябвало да допринесе за това да се залъже компа, че проблемна сонда всъщност няма проблем (каквито са индикациите при колегата с грешките).

Сря Окт 21, 2015 6:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Да разбирам ли,че проблема ми е самата ланда сонда защото ако е така имам от къде да се оборудвам с друга
?

Сря Окт 21, 2015 6:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако си сигурен в диагностиката на катализатора (не е запушен, няма натрошена керамика, etc.), то остават като варианти три възможности:
- заминава си нагревателя на сондата
- проблем с окабеляването до сондата
- някакви спорадични проблеми със горивовъздушни смеси

Последното е най-малко вероятно, но го написах, за да е пълна картинката. Аз лично бих проверил първо окабеляването, след това тест с друга сонда и едва тогава бих се вкарал в сериозните филми ...

Сря Окт 21, 2015 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ок , мерси много за инфото ,още утре сложа друга сонда и ще пиша за резултата,поздрави!
:bow:

Сря Окт 21, 2015 7:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Еми с този мой късмет ,сондата е продадена заедно с цялата генерация ,че звъннах на една друга автоморга и човека остана много изненадан каза ми да нямаш нещо грешка колко сонди съм продал никой не ми е търсил втората сонда.Обикновено се скапвала само първата ,че и аз сега пак да питам дали има подгрев тази втората или изобщо може да се скапе нещо по нея ,иначе за сега с втулката си карам все още нищо не е светнало но нямам километри.Поздрави .

Чет Окт 22, 2015 9:48 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте .След слагането на втулката от чертежа съм минал вече 900 км и чека все още не е светнал ,дано и да не светне .Благодаря на всички включилите се в темата помогнахте ми много.

Чет Ное 05, 2015 8:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 11
Телефон: 359876646604
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Тези сонди могат да се изключват софтуерно (задните имам предвид) както и диагностиката на катализатора. Понякога дори незапушен той не може да върши работа и задната сонда пак врещи, че нещо не е наред. Особено при автомобили с ГИ.

Нед Ное 15, 2015 7:35 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
oemotorsport написа:
могат да се изключват софтуерно (задните имам предвид)... задната сонда пак врещи, че нещо не е наред. Особено при автомобили с ГИ.

Да, на един колега му я изключиха, но срещу 5 стотака, само че на друга марка. Аз не бих дал толкова, а бих предпочел втулка... Доколкото знам , при Субару има ECU-та, които са заключени и не могат да се пипат.
Ако ГИ е настроен правилно и катализатора е наред, задната не врещи.

Нед Ное 15, 2015 8:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пет стоката са твърде много. Повечето ЕКУ-та могат да се правят без проблем. А аз знам за цени от около 150лв. за тази услуга, което е поносимо като се има предвид, че се забравя за проблема завинаги. С втулката хубаво, но пак е временно, докато сондата не приключи :)

Колкото и правилно да е настроен една ГИ катализатора прегрява и живота му се скъсява доста бързо за съжаление.

Нед Ное 15, 2015 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Прегрява при бедни смеси ;)

П.С. Вместо обикновенна втулка, има "катализаторни" тапи за сондата. На Мазда-та съм с такава. Катализаторът вън, а сондата се навива обратно през тапа с мини катализаторче, което я залъгва, че има работещ такъв. Кихнах 80лв в емкомплект на околомръсното. При мен имаше проблем - колата е евро 3, а тапата за евро 4 и ецу-то ревеше за бедни смеси, което обаче при винкела не е проблем :D

Нед Ное 15, 2015 10:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ако се прецака сондата например и изгори подгрева и пак ще светне. Знаем ги втулките. Знаем и кога прегрява катализатора. Газта гори с по-висока температура при сходни смеси с на бензин.

Софтуерното решение е най-доброто решение. Сондата се премахва физически и проблема приключва завинаги :)

Нед Ное 15, 2015 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Офффф...дето се вика :D :D :D

Така....температурата в изпускателните колектори и в частност катализатора не "изгаря" от бедни смеси, а точно обратното това става от богати смеси ! При бедни смеси температурата намалява - тествали сме го вече !!! Тези легенди дето се носят по сервизите,не знам кои ги е родил,но е факт,че всички живеят в заблуда ! Газта гори по-бавно от бензина и единственият начин да изгори преди да премине през изпускателните клапани и съответно да ги пази е,като се промени аванса ... Ламбдата дава информация от процесът на горене, които е протекъл в цилиндрите,това което виждате като число, било то с положителен или отрицателен знак,показва с колко процента е отнето или добавено количеството гориво !!! Не означава,че се движите с богата или с бедна смес,тя се корегира в рамките на милисекунди и таргета е винаги един и същ,той не се променя (като говорим за Субару в момента !). Ако числото подмине 25% (+ или -),последователно 50 пъти или забие постоянно там,то .... ще светне чека,за да сигнализира,че ЕКУ-то се е опитало да отнеме/добави гориво,но не е успяло. Ламбдата в катализатора също си има таргет и съответно,когато температурата се променя излизайки извън таргета,чека отново ще светне. До като ГИ-тата се връзват емулирайки бензиновото ЕКУ и съответно всички корекции стават от него,то винаги ще е така. В противен случай трябва да са стендалоун,бензиновото ЕКУ да е емулирано до степен - да си "мисли",че работи на празен ход,съответно ламбди и тн. и тогава нещата ще са най-истински. Само че .... е безпредметно да ви изброявам колко марки ГИ-та имат тази опция и съответно хората с такива знания които да го направят,респективно и цената на която това ще се случи. За това всички средства в "боя" с газирането ( :D ) са разрешени - софтуерно премахване (за което упоменава колегата по-горе),втулки,премахване на катализатори,емулатори и тн. и тн. И без това до 15-20 години ще се управляват масово електрички и хибриди,тъй че,да не се вманиачаваме толкова :D

п.с. Колега <oemotorsport> ако предлагате тази услуга със софтуерното премахване на сонди,то се обърнете към администратор,пуснете обява и бъдете полезен,вместо така с недомлъвки,а ако нещо съм се объркал - Прощавайте ;)
И за да не живеете в грешка,газта не гори с по-висока температура при сходни смеси с бензина,просто не изгаря в цилиндъра,а след това,за това потъват изходящите клапани,защото процесът на горене продължава ,а не защото температурата на горене е по-висока м/у двете горива. Които не вярва,да мине през сервиза,ще Ви покажем нагледно при какви смеси какви са температурите на изходящите газове,веднага преди турбото (например) и след него :good:

Поздрави !

Нед Ное 15, 2015 11:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да. Така е но нямаше защо да влизам в подробности. Пропан бутанът дори гори с по-ниска температура на пламъка, но понеже гори бавно температурата на газовете се повишава.

Поздрави :)
 15

Нед Ное 15, 2015 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Ами вече 1900 км карам с тази фтулка ,чека не е светнал слава богу и си мисля ,че проблема е само и единствено в това ,че колата има газ .Може би и трябва нещо като професионална настройка на газовия инжекцион???

Пон Ное 30, 2015 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2