|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |
Outback H6 2004 - масло скорости
| Автор |
Съобщение |
|
Vmax
|
Към новите собственици: Купили сте си коли от готина марка, регистрирали сте се във форума, явно сте интелигентни хора... Време е да почетете малко, например от тук  : viewtopic.php?f=1&t=15245Изтеглете си едно ръководство за моделите си и не се опитвайте насила да си счупите колите... И после ставайте писатели.
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2015 5:11 pm |
|
|
|
petko 69
|
dragoveli написа: ATF-а не ти е правилния най-вероятно,ако правилно си написал годината колата ти е с 5 скоростния автомат.На тоя автомат задължително се слага ATF-HP или поне одобрен от Субару.От капака на ангренажа не е "нормално" да има теч,да не би на имаш в предвид капаците на клапаните? Възможен е теч от капака,мотора е с вериги ,а те се къпят в масло.Маслото за кутията ми се вижда малко,мери се при работещ автомобил.Лично аз се доверявам на майстор на Субару за тези смени на масла,че туко виж евтиното излезе скъпо.Хубаво е да се прегледат маркучите които водят до охладителя и филтъра на АТ.Пукал съм маркуч и го казвам от опит.Успех с то1.
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2015 5:26 pm |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
Здравейте, на пролет източихме около 4 л масло от автомата и съм се навил да го сменя или опресня отново. Бях приготвил 5 л Amsoil, но ги откраднаха от мазето и  По-миналата седмица Amsoil нямаше нито в Полша, нито в Румъния и си поръчах по интернет от Полша Равенол, който и в БГ също беше свършил. Както и да е - полския Равенол ми дойде с 50 лв по-евтин - 8 л в 2 опаковки по 4 л. Днес по други причини ходих до бургаския Субару дилър и го запитах за смяната на маслото - каза 90 лв труд, сменят се около 5 л масло. Цялостната смяна била друга процедура и от нея имало смисъл само ако нещо не е наред. Идеята ми е, че трябва да се внимава какво имат предвид дилърите, когато се говори за смяна на масло на автомат.
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2015 5:52 pm |
|
|
|
Tin4ou
|

Vmax написа: Към новите собственици: Купили сте си коли от готина марка, регистрирали сте се във форума, явно сте интелигентни хора... Време е да почетете малко, например от тук  : viewtopic.php?f=1&t=15245Изтеглете си едно ръководство за моделите си и не се опитвайте насила да си счупите колите... И после ставайте писатели. Това не съм сигурен, че беше адресирано към мен ? Ако е било то: 1. Колата я имам вече повече от 2 години, просто нищо не съм правил по нея, щото всичко си е здраво и само си я карам. Ето идва време да си я обслужа. Знам, че ако я обслужа правилно, ще си я карам още дълго време така безгрижно. 2. Регистрацията тук - и тя ми е повече от 2 години, не пиша много, основно чета когато се налага. 3. Ако първо си чупим колите и после ставаме писатели, какъв е смисъла от форума тогава ? 4. Не намерих отговори на въпросите които питах, може и малко да съм чел. Затова написах, че ако е писано по темата вече, да не се хабите да се повтаряте. 5. Не живея в България, нямам възможност да си купя маслото което купуват всички тук или което се препоръчва от производителя (в случая - Subaru ATF, IDEMITSU ATF HP или Castrol Transmax J). Затова ми трябват алтернативи. Алтернативи които няма да ми счупят колата.Ако няма алтернативи, значи съм сбъркал марката... или форума... И тъй като ми предлагаш така дружелюбно да прегледам сървизните мануали (което вече съм направил както писах по рано), ще ти покажа какво пише там: Прикачени файлове:
1.JPG [ 88 KiB | Прегледано 908 пъти ]
Аз лично не виждам разлика между препоръките за 4АТ и 5АТ. И двете кутии с еднакво масло ? Тук обаче всички пишете че 5АТ е по специално маслото. Защо ? Прикачени файлове:
2.JPG [ 66.49 KiB | Прегледано 908 пъти ]
ATF Филтъра не се сменя освен ако не тече или не е повреден. Защо тогава всички го сменят ? Капака на веригата тече. Това е факт. Няма гарнитура, затова трябва да се подмени силикона.
_________________ Subaru Outback 2004 H6 3.0R AT 245BHP
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2015 7:55 pm |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
Tin4ou написа: ATF Филтъра не се сменя освен ако не тече или не е повреден. Защо тогава всички го сменят ?
Този е друг филтър, който е в самата кутия. Отделно има външен филтър, който е зад акумулатора. Той се сменя при всяка смяна на масло.
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 8:38 am |
|
|
|
Vmax
|

Tin4ou написа: 5. Не живея в България, нямам възможност да си купя маслото което купуват всички тук или което се препоръчва от производителя (в случая - Subaru ATF, IDEMITSU ATF HP или Castrol Transmax J). Затова ми трябват алтернативи. Алтернативи които няма да ми счупят колата.Ако няма алтернативи, значи съм сбъркал марката... или форума...
И тъй като ми предлагаш така дружелюбно да прегледам сървизните мануали (което вече съм направил както писах по рано), ще ти покажа какво пише там:
ATF Филтъра не се сменя освен ако не тече или не е повреден. Защо тогава всички го сменят ?
Колега, Не знам откъде е цитата за обслужването който си постнал, но определено не е за скоростна кутия 5ЕАТ. Тъй като не става ясно откъде си ( може да си в САЩ и да караш модел с по-старата кутия ), погледни линковете постнати във форума, а именно: 1. http://www.jdmfsm.info/Auto/Japan/Subar ... 202006.pdfстраница 11-24 2. http://www.jdmfsm.info/Auto/Japan/Subar ... %20Rus.pdfстраница 11-40 3. http://www.jdmfsm.info/Auto/Japan/Subar ... Manual.pdfстраница 11-21 ( нищо че е от Форестър - кутията е същата. Няколко човека вече написаха, че 5ЕАТ кутия е с различно масло от 4ЕАТ, а имено Subaru ATF-HP. Не знам защо не ги отрази... Bobeck правилно ти уточни, че този филтър който визираш, че не се сменял е всъщност вътрешен и се среща при Субару до 2000г, с автоматична кутия 4ЕАТ фаза 1. Така че, ръководството което си отворил и четеш е за автомобил доста по-стар от твоя  . Коментарът за четенето не е само към теб, и не цели да обиди никой, а просто да насочи вниманието към архива с база данни, защото е полезен и ще ни спести доста фураж от безмислени въпроси, които вече са били обяснени. Предлагам ти да си провериш по ВИН колата тук: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2.mycatДа си свалиш съответното ръководство и да се запознаеш с характеристиките и обслужването, защото очевидно четеш грешно ръководство. Каквото и масло за АТ да намериш, то ТРЯБВА да покрива стандарта на Субару за 5EAT, като например това: http://www.ravenol.de/en/products/usage ... fluid.htmlНе е лошо да си ъпдейтнеш инфото в профила си, за да се знае какво караш и откъде си, защото има значение. Успех с правилното обслужване на колата! 
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 9:09 am |
|
|
|
mishaka___
Автомобил: Outack 2.5 AT
Рейтинг: 0
|
|
Колеги стига сте спорили, има кутии които имат по два филтъра има такива които са само с 1. Ако кутията е с външен филтър то той ще ти извади очите докато отвиваш пробката, ако ли не е с външен на неговото място има просто тапа. За смяната отиват между 4 и 6 литра масло. Общото количество което събират е около 8 лирта. За цялостната смяна на тези 8 литра трябват поне 12 литра масло, мога много да говоря по темата но е безсмислена смяната по този начин. Сменяите си маслата на 2 години през пробката, смъквайте картера, за да почистите магнита и видите има ли стружки и си карайте с кеф. Автоматиците на Субару са едни от най-здравите и не ангажиращи. Има си нивомерна щека, в лявата част на кутията е, на запален мотор се проверява, с деления за студено и топло ниво е. В дясно има щека за предния диф, на ръчките съответно е ниво диф и кутия. Филтър се сменя на всяка смяна масло нали, все едно да се изкъпем и да си обуем старите гащи.
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 10:05 am |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
На Легаси и Бек В12 филтъра за автомата не може да ти извади очите.Скрит е прилежно. 
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 11:33 am |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
|
Тоя филтър, доколкото съм чел из различните ръководствата на Субару аз лично спокойно бих го сменял на две-три смени веднъж. Например, има модели на които е добавян като сервизна акция, след като е установено че в началния процес на разработка се отделят твърде много боклуци в маслото. Последваща смяна не се предвижда. В нашите ръководства инструкциите са същите. Най-важно в случая е да е оригинален Субару (има дълга тема по въпроса в subaruforester.org). Ако не намериш оригинален, по-добре карай със стария.
За вида на маслото, всеки си знае, в ръководството са препоръчани един два вида трудно откриваеми масла, по форумите може да се намерят много мнения кои са подходящи или не. Нищо чак толкова специално няма в него. По spec sheet-овете на маслата можеш да видиш дали отговарят на изискваният за 5ЕАТ.
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 2:17 pm |
|
|
|
Vmax
|

xargs написа: Тоя филтър, доколкото съм чел из различните ръководствата на Субару аз лично спокойно бих го сменял на две-три смени веднъж. Например, има модели на които е добавян като сервизна акция, след като е установено че в началния процес на разработка се отделят твърде много боклуци в маслото. Последваща смяна не се предвижда. В нашите ръководства инструкциите са същите. Най-важно в случая е да е оригинален Субару (има дълга тема по въпроса в subaruforester.org). Ако не намериш оригинален, по-добре карай със стария.
За вида на маслото, всеки си знае, в ръководството са препоръчани един два вида трудно откриваеми масла, по форумите може да се намерят много мнения кои са подходящи или не. Нищо чак толкова специално няма в него. По spec sheet-овете на маслата можеш да видиш дали отговарят на изискваният за 5ЕАТ. Посочи източника на информацията за филтъра и че става въпрос точно за тези кутии ( 4ЕАТ 2 поколение след 2002г и 5ЕАТ ), също ако обичаш се обоснови за маслото откъде са ти данните че няма нищо специално в него.
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 3:33 pm |
|
|
|
Tin4ou
|

Vmax написа: Колега,
Не знам откъде е цитата за обслужването който си постнал, но определено не е за скоростна кутия 5ЕАТ.... Е хубава работа,как да не е , сега ще се опиташ да ме убедиш, че не знам каква кола карам и къде трябва да чета за нея За да няма разминаване в информацията ще направим една бърза проверка. Според мен колата, която която притежавам е Subaru Outback 4-та генерация от 2004 година с 3 литров мотор, 5 степенна автоматична скоростна кутия и 245 коня. Това което излиза по VIN от сайта, който си ми дал е следното: Цитат: Стартовая VIN: JF1BPELUA4G006275 Марка: LEGACY (B13) Регион: Europe Руль: LHD Дата: 2003/10/03 Модельный год: A ('04MY) Код компл.: BPEALVU Код назн.: EC Главн. опц.код.: ZN Внешн цв.: BRILLIANT SILVER M (39D) Внутр цв.: IVORY (D80) BODY: OUTBACK (OBK) ENGINE: 3.0L DOHC NA (30D) TRAIN: FULLTIME 4WD (4W) MISSION: 5SP-AUTOMATICTRANSMISSION (5AT) GRADE: 30R (30R) SUS: NORMAL SUSPENSION (N/S) DESTINAT: LHD (LH) След като вече сме сигурни, че колата ми е 2004 година, аз чета от service manual-a който е качен тук -> http://www.jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Legacy%20Outback/2004/2004%20Service%20Manual.pdfПоследния път когато проверих, Outback H6 с 5АТ се произвежда от 2004г, а предната генерация Н6 трилитров мотор е с 4АТ и 209 коня (който се произвежда до 2004 година включително). Следователно това ме навява на мисълта, че пдф-а от който чета е точния. Ето извадка от него: Прикачени файлове:
3.JPG [ 242.64 KiB | Прегледано 789 пъти ]
Линковете, които ти си ми пуснал са за модела от 2006 година и там вече може да има някаква разлика или промяна по кутиите или просто са осъзнали, че трябва да направят промени по сервизирането. Въпреки всичко аз ще се опитам да намеря масло, което да отговаря на изискванията на ATF НР Другия въпрос обаче остава. Дори и в твоите линкове не прочетох никъде трябва ли да се сменя ATF филтъра или не ?Ако е трябва, то е хубаво да се даде конкретна причина за това. "Щото е по-добре" не е достатъчно, при положение че от Субару ти казват да не бараш. Ще проверя за този друг филтър, който се намирал зад акумулатора и ако има такъв ще го сменя. За двата диференциала също не намирам инфо за маслото какво трябва да бъде. Казват единствено GL5. Въпроса ми беше обаче дали мога да наливам полусинтетика ? Съжалявам за полемиките, но както е казал народа - в спора се ражда истината Update: Тъй като притежавам всички документи по сервизирането на колата от самото начало (колата към момента е на 130 000), та се зарових във фактурите и излиза, че на 60 000км в официалния сервиз на Субару са източили 4 литра масло от скоростната кутия и са наляли нови 4 литра Subaru ATF K0140Y0700. Филтър не са сменяли! За диференциалите са ползвали пълна синтетика CASTROL SYNTRAX UNIVERSAL PLUS 75W-90. Това мисля, че хвърля светлина върху доста от въпросите ми, да не кажа всички. Тъй като не трябва да смесвам различни видове масла ще поръчвам от дилъра същите. Дано да имат! Съжалявам, че не погледнах по рано там. Дано поне съм бил полезен на някой друг с това инфо. Благодаря на всички които се включиха в темата. Поздрави от отвъд полярния кръг 
|
|
|
|
| Съб Дек 19, 2015 10:20 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Пусни линка откъдето си свалил ръководството от което правиш скрииншоти...
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 1:00 am |
|
|
|
Tin4ou
|
|
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 9:36 am |
|
|
|
Vmax
|

Проспал съм го нещо линка от горният ти пост - сори. Не намеквах че не познаваш колата си, а исках да съм сигурен че не някой преходен модел или САЩ производство. Затова и ти пуснах линкове от 2006, а не от самия старт на модели с 5ЕАТ. Добър въпрос, защо за 2004 изрично не го упоменават, а почват по-късно. Ето тук има малко инфо макар и не официално: http://www.scoobyenthusiast.com/subaru- ... my-subaru/За съжаление подобни неточности ( както и разликите между интервали за обслужване на масла и ремъци в САЩ и Европа - там дават 100х мили за ремък, тук 100х км ) показват че сервизните дилърства са на ниско ниво и ги е грижа колкото да изкарат колите гаранцията. И тук представителството ползваше за моторно масло Арал... Та по темата - виж предпоследния пост от този линк: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... ber=5102595ЕАТ е много по различна кутия от 4ЕАТ и съответно доста по-капризна, затова явно минават на по-висок клас масло. С времето при този клас кутии се появява износване от фрикционните пакети ( дали от прегряване, презорване, ненавременна смяна на масло или кофти масло и т.н. ), та се появяват тези мини примеси от фрикционните пакети които циркулират в маслото, стигат до соленоидите и почват да се трупат в тях като в един момент ги задръстват. Специфичното при 5ЕАТ е че управлението (мозъка) на кутията може да компенсира/управлявя клапаните така че дори замърсени те да работят - т.е. пуска им по-високо налягане ако се налага, за да се постигне желания ефект/стойност. Това означава че дори да има примеси кутията ще се напъва да работи на 100% и собственика няма да усети първите симптоми на проблем...докато не се осветка колата и му съобщят радостната вест от 5 000лв сметка за ремонт. За справка - по-старите кутии се ремонтират за около 2 000 и по-малко. Та затова се препоръчва по-висок клас масло ( по устойчиво, с по-голяма защита ) и смяна на филтъра всеки път, особенно за кола извън гаранция, нов внос и т.н. А относно полусинтетиката - забрави за подобни течности...Разликата в цената не е толкова голяма да си заслужава риска. Пълна синтетика, колкото по-висок клас, толкова по-добре. Малко е трудно днешно време да различиш истинска синтетика, защото много я шляпат като име по етикетите, но само в Германия има закон, че можеш да напишеш пълна синтетика, само ако е такава ( а не група 3 и т.н. мешавици ).
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 10:11 am |
|
|
|
Tin4ou
|
Тук не става въпрос да се пестят пари. От опит знам, че от хитреене после се плаща тройно. Проблема при мен е, че най-близкия Субару дилър е на 200км от мен и пазаруването от него става доста трудно тъй като работим с едно и също работно време. Всички масла около мен, които намирам за диференциалите са полусинтетика. Утре ще отида до Тойота (тя поне ми е близко) и ще видя те с какво могат да помогнат. Едно е сигурно - купувам 4 литра SUBARU ATF за скоростите и се надявам да не източа повече при смяната  За дифовете ще се търси Castrol пълна синтетика и си мисля, че в Тойота ще имат от него. Филтъра най-вероятно няма да го сменя. Ще огледам разбира се за стружки и боклуци и ако има тогава вече ще точа всичко и ще сменям всичко де може да се смени.
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 11:50 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Колега, иди дръпни щеката и виж какво е на вид маслото - да е бистро, да не мирише на изгоряло, капни на бял лист и виж какво ще остане като попие. 4 литра е малко, 6 поне ще ти трябват. Общо са 9 в кутията.
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 11:58 am |
|
|
|
Tin4ou
|
|
Да, общо са 9,8 по книга. Разбира се, не изключвам възможността да източа повече от 4л. Затова ще купя малко повече за всеки случай.
Проверих маслото сега - бистро като сълза и пълно до горе. Изненадващо за мен, при положение, че част от него е на 7 години и +70 000км. Проверих и това на мотора, то е значително по-зацапано, него го карам вече повече от година и половина.
|
|
|
|
| Нед Дек 20, 2015 1:41 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
В такъв случай действай смело