Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Питане за автоматична кутия ? 
Автор Съобщение

Постове: 68
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Това е за ръчка, автоматите не знам на какъв принцип са. В учебника скоростни кутии не се споменават.

При автоматика до колкото имам опит колеги мисля че са подобни условията на работа на ДВГ то при спускане. И без да подаваш газ при спускане оборотите се вдигат и даже мисля че и скоростите си ги превключва при оборотите . А натиснеш ли спирачка по спомени май сваля една предавка .
Е ако спускаш като бесен е силно вероятно да си възпламениш спирачките.
Поне аз така знам и така съм усетил от опита който имам.
А да си призная прегряла кола на спускане не съм виждал .

Сря Дек 09, 2009 7:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Автомобил: субару алтбек
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
gorogoro написа:
agogov написа:
Твърде несериозни са някои твърдения!

С привичната си дипломатичност, колегата реагира на необоснованите твърдения само с това си изречение, макар завършващо и с удивителна. :smt023 :-D
Колега Александров, може би сте имали злощастието да попаднете на екземпляр от любимата ни марка, пострадал от неподобаващо отношение от предишен/ни собственик/ци, но това не води логически до заключение от вида: "(който и без това е с много слаби места )" или пък : "ако поддържаш 160 в продължение на 50км със сигурност ще загрее и ще изхвърли антифриза". Също от опит твърдя, че движение със 170 - 190 в продължение на 100 км не води до НИКАКВО повишение на температурата на охл. течност.
Такива силни изказвания само стресират нови и/или бъдещи колеги, което не е градивно. :oops:

Колеги забравих с няколко думи да ви запозная с моя Аутбек които купих от един приятел фен на субару който го е взел от субару българия и е поддържано само там . Разбира се когато го купих попитах тук там и всички казаха: това е най здравата кола ,е взех я и почнаха проблемите първо проби една тръбичка от водната система и загря двигателя: сложи маркуч ми казаха в събару ! след това почнаха да тракат външните карета и веднага ги счупи веднага завиха лагерите на предните колела след това на задните ,после се започна с загряването на двигателя в града не загрява щом излезна на магистралата веднага ,реших че се е запушил радиатора свалих го иго изчистиха но той си беше перфектен ,след време започна и в града да загрява ,тогава свалих термостата и го варих на котлона той не помръдна и реших че е от него. Махнах го и нещата се оправиха обаче доиде есен и реших да сложа нов и почнаха пак проблемите с загряването въпреки новия термостат . Свалих главата на 2 и 4 и видях че гарнитурата е пропускала антифриз в цилиндрите шлаифаха главата снимаха я и .... ето ме на морето сичко точно най на края се оправиха работите да ама не последния ден тръгвам от варна и температурата на макс. Лягам и с едни клещи свалям пак термостата та чак до обяд изпопарих се и се изцапах като прасе обаче се прибрах в София .И пак главите долу този път и двете шлайфане и пак горе и пак същото е наи накрая шлайфах и блока и положението се оправи но един ден ходих до Ихтиман и при висока скорост 160-180 загря пак но щом спрях се нормализира и вече не карам толкова бързо ! За малки проблеми като биелетки и тампони и амортесъори не ви занимавам защото те са нищожни .А сега счупи и диференциал! Е може само на мен да ми се е случило така ,но чета във форума и други такива случаи . Ще се радвам за напред да ме съветвате и помагате , като по опитни .

Сря Дек 09, 2009 6:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 176
Рейтинг: 102
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, съжалявам много за перипетиите ти, но краткото ми мнение е, че просто си изтеглил къста клечка...
"Потдържано в Субару България" на мен лично би ми запалило лампата за внимание...
Аз купих моята кола от представител на Субару в Болоня и за 2 години каране не съм сменил нищо освен един датчик детонации за 90 лв. Никога до сега не съм карал толкова безпроблемна кола.
Всичко зависи страшно много от това как е карана и потдържана колата преди теб.

Ако прегледаш целия раздел за Субару Аутбек във форума ще видиш колко малко теми започват с "Помагайте развали ми се..." Погледни в който искаш друг форум и ще видиш, че 90% от темите в отделните подфоруми са питания за проблеми с въпросния модел. При нас от десетки Аутбеци има 1-2 проблемни...
Преобладаващите теми са: "До къде стигнах с моя Аутбек"; "Разходка в гората..."; "Как да му вдигна конете..."; "какви зимни гуми да му сложа..." и други подобни :)

Сря Дек 09, 2009 6:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз не знам, нито чувал за друг с толкова проблеми. За някой единични от тези - да, но всички на куп... твърде странно звучи.

Сря Дек 09, 2009 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нещо се губи по трасето. Има ли някой друг да е правил ремонти по пътищата ? Тръгна ли на път капака не вдигвам, само газ.

Сря Дек 09, 2009 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 5
Автомобил: субару алтбек
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Е значи има някакви надежди аз се бях отчаял ще я стягам и дано занапред да имам късмет ,защото живея в с. Лозен краи София , а там снеговете са много и никой не ги чисти !

Сря Дек 09, 2009 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
След всички тези ремонти може би е по-добре да пробваш с друг екземпляр.

Чет Дек 10, 2009 5:56 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 68
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Аз си мислих моя случай с коляновия вал е фрапантен . Ама при колегата от лозен май положението е по тежко .
И даже почвам да си мисля че при мен вала се е износил от много работа .
Явно колата не е била на реалните 175000 км .
Но да чукна на дърво от тогава само предни амортисьори и накладки съм сменил.

Чет Дек 10, 2009 7:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Докато си на светофар на положение D не е проблем.
Но да изгасиш двигателя докато си в движение е лошо. При старите машини със стандартен автомат маслената помпа за кутията се върти от входящия вал идваш от двигателя (при моята поне е така, '95 легаси) и има смазване при РАБОТЕЩ двигател. Затова и не се препоръчва дърпане с въже на автоматиците или примерно слагат някакви условия, с не повече от 20км/ч, на малко разстояние. Като правило тука хората си го знаят, автомат кола не вози на платформа.

Нед Яну 10, 2010 6:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съгласен съм с колегите които поддържат, че минаване от D на N при пускане по дълги наклони не е препоръчително за автоматика и CTV на Аутбек (в Ръководството пише да не се прави, но не е мотивирано с техническа пречка).
Нямам достатъчен опит със Субару, но от 10 и повече години карам американски автоматик (Форд) и спускам с над 100 км, на N, по наклони. Когато инерцията намалее, подавам леко газ и минавам на D. Категорично ми е наблюдението - по една и съща отсечка (от двете страни на Витиня по магистралата Хемус), когато пускам на N, движи със 100-110 км и увеличава до 130. Когато пускам на D - не качва повече от 110. Колата е добре гледана, на около 90К мили и всичко и е наред - и мотора и трансмисията. Поддържам я добре, без шпорене и това ми доказва, че автоматичната скоростна кутия не страда при превключване в движение. Разбира се, нямам намерение да правя същото със Субаруто, което е друга класа.
Колкото до икономията на гориво, чесно казано не съм сигурен, че се реализира значима ама нали пуст навик от онова време на старите кочини.

Нед Ное 07, 2010 6:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 338
Автомобил: Субару ХВ, Витара,Мерцедес Виано
Телефон: 0898528707
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Цяло лято си карам аз от D на N и обратно,но не за икономии или охлаждане, а от внезапното гаснене(пр.:темата,която бях пуснал"Глъхне мотора и гасне"),когато съм в движение,принуден съм да върна на N за да стартирам двигателя отново и продължа движението с леко подаване на газта и превключване следователно на D :shock:Няколко пъти съм правил и грешки с превключване на Р в движение за да стартирам #-o и се е разтрисала,ама много яко :-D Сега тази тема ми звучи страшно,в смисъл какво съм причинявал на скоростната кутия,но слава богу до сега нямам проблеми с нея.Единствено неплавното превключване на 2-ра,но така си беше още преди година,когато я купих-все едно я киквам рязко,леко придърпва(дано да не е нещо с последващи сериозни проблеми)А миналата зима и наложих голям тормоз за да тествам издръжливостта на скоростната кутия като ходихме да се пързаляме на полигон-D,R,N,1,2,3-каквото се сетиш(глупаво и нестандартно) с резки кикове на газ и спирачки и всичко си е ОК :lol: :-D :lol: :-D :lol: :-D Ръчкайте смело,много ги жалите тези субарита,иначе сервизите ще фалират,пък и после ще си помагаме във форума,и без това няма какво да се чете напоследък по нови теми за повреди.И аз тъпча по две теми от една година и нищо не предприемам :lol: :lol: :lol: Хайде, Снежко-о-о идвай [-o< [-o< [-o< :smt023

Нед Дек 05, 2010 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
alex5428 написа:
Колата е автоматик! Тъи като нямам опит с такава котия,се чудя мога ли да паркирам на стръмно на положение Р? вредно ли е за кутията да е на наклон и трябва ли и ръчната да е дръпната?

При наклони над +/- 15 градуса се дърпа ръчна задължително - пише го в руски сайт, превод на ръководство за автоматици, някъде във форума имаше линка, но не ми се занимава да го търся.

Чет Дек 09, 2010 9:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 32
Автомобил: 2009 Outback 2.5i (EJ253/4EAT)
Рейтинг: 2
Нов фен
Отговори с цитат
Без да съм експерт някои неща за общи за всички автомати.

1)На кръстовище седя на Д винаги докато загрее колата (т.е. докато загрее маслото в турбината), и през повечето време. Изключвам само в жеги, и пак не мисля че има сми.

2)Спускането на неутрална не е проблем, нито пък включването на директна на скорост - разбира се стига да изравните първо с газта (знаете колко оборота ви трябват). Автоматика е правен да задържа така че усилия в обратна посока (от колелата към двигателя) са ОК. Проблема разбира се е в удара ако не се изравнят оборотите, но мисля че това турбината го поема доста добре. Факта че ми позволява в стик режим да мина на 2-ра примерно на 60 мили (удара не е по-слаб) говори че едва ли поврежда колата.

3)Спускането назад на директна едва ли е болка за умиране

3.1.) Гасенето на двигателя е голямо НЕ-НЕ. Както се каза това спора помпата.

4)Според мен най-големия проблем на автоматика е прегоряло/износено масло (т.е. свършили добавки) - това съсипва всичко от уплътнения на клапани до лагери и т.н. Сервизния интервал за мен го дават 100К мили, но това според мен е твърде много и мисля да го сменям не по-рядко от 3г (36К мили).

С две думи, ако не го оставяте да прегрява и не правите простотии (като да гасите, да теглите лодки и т.н.) автоматика го забравяме (т.е. до късмет). Ако обаче масло се случи да прегрее (аз имам лампа за това) аз бих го сменил при първа възможност.

Чет Дек 09, 2010 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 58
Автомобил: LADA NIVA
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
- по принцип колата няма да мръдне никога когато е в полужение "P" , но когато го изключите и колата е била по дори и лек наклон, без дръпната ръчна спирачка се чуват много обезпокоителни звуци ...
- дори и в книжката на колата пише че винаги трябва да се използва и ръчна спирачка когато включиш на "P" , което е доста досадно често ...

- На светофари и за по кратки спирания, под 5 мин, съм на D или на 1ва, ако съм на ръчни...

- Известна ми е и слабоста на тези модели при неподходяща температура на маслото, имам голям стикер на шофьорската врата, но ми се е случвало да ми светне надписа "AT OIL TEMP" 2 пъти от както имам колата ...
Все в екстремни ситуации през зимата, когато е все още студена колата ,когато известно време превъртат всички колела и нямат сцепление , след 1-2 мин светва ужасната лампа ... след известно време почивка (1-3мин) , гася и паля отново и изчезна...
не би ли трябвало тази лампа да свети когато е прегряла колата или маслото на ск , а при мен се е случвало единствено когато колата е била замръзнала и студена !?
2009 outback 2.5i AT

Нед Фев 13, 2011 5:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Отговори с цитат
Здравей те,съжалявам че вдигам стара тема,но реших че е по-добре отколкото да отварям нова.Въпроса ми е в АТ на Outback H6 2001год. има ли мазане при работещ двигател и положение на лоста "N"?И втори въпрос при положение "N" охлаждането на кутията по-лошо ли е от колкото на "D"?

Чет Сеп 27, 2012 2:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
dragoveli написа:
Здравей те,съжалявам че вдигам стара тема,но реших че е по-добре отколкото да отварям нова.Въпроса ми е в АТ на Outback H6 2001год. има ли мазане при работещ двигател и положение на лоста "N"?И втори въпрос при положение "N" охлаждането на кутията по-лошо ли е от колкото на "D"?

Има, за разлика от КИА / визирам Магентис - предимно таксиджиите са прецакали автоматите така като са оставали на неутрална /

Но няма смисъл да ползваш Неутрална в ежедневието - когато спираш на светофар, в трафик или т.н. Стои на Д и си мързелуваш като пич.

Чет Сеп 27, 2012 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Отговори с цитат
Vmax написа:
dragoveli написа:

Има, за разлика от КИА / визирам Магентис - предимно таксиджиите са прецакали автоматите така като са оставали на неутрална /

Но няма смисъл да ползваш Неутрална в ежедневието - когато спираш на светофар, в трафик или т.н. Стои на Д и си мързелуваш като пич.
В Софийските задръствания много често се чака доста и се мърда по 5-10 метра след което пак се чака,когато съм на директна осезаемо се чува как двигателя е една идея по-шумен и има леки вибрации. :beer:

Чет Сеп 27, 2012 3:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Точно в тези мърдания по 5-10 метра не се препоръчва да се превключва постоянно. Ако седиш 5-10 мин на място - тогава да.
Това е автоматична кутия - затова е направена ;)

Чет Сеп 27, 2012 3:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Хм, аз ако имам да чакам повече от 20 сек/на повечето кръстовища в Пв си има броячи/ си връщам на неутрална. Иначе в задръстванията ясно- крака на спирачката и така.

Пет Сеп 28, 2012 9:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
Май някъде нагоре някой написа :на N :smt023

на 'N', но при запален двигател. ако не мож запали само на платформа (не колесар) иначе рискуваш кутия, дифове и т.н. това в юзер менуала го пише с големи букви.

Пет Сеп 28, 2012 3:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >