|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Проблем прекъсване в работен диапазон м/у 1500-2500 оборота.
| Автор |
Съобщение |
|
6star
Автомобил: Outback 2.5; 2000 г.
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте,
От скоро посещавам форума и с интерес прочитам обсъжданите проблеми и споделените удоволствия от използваните автомобили. До сега не съм публикувам мнения и въпроси, но дойде време и за това.
Бих желал да споделите как мога да разреша проблем в работата на двигателя, който се получава от скоро. А именно. В работен диапазон на двигателя между 1500 - 2500 оборота се получава придърпване, прекъсване, лашкане (не знам как по-точно да го опиша).
Какво направих до сега без да има резултат:
1. Сменених свещите с нови NGK за модела (старите действително бяха с увеличено разтояние на електрода) 2. Смених кабелите 3. Проверих и подмених скъсан маркуч за вакуум излизащ от ляво на всмукателните колектори. 4. Нов кнок сензор Това е до момента, колата харчи нармолно около 12 градско и 7.5 извънградско. Чека не свети и няма стари грешки. Преди да опиша проблема изчетох описания на подобен проблем, но не бе публикувано дали и как е решен.
Ще ви бъда благодарен за предоставените съвети.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 5:51 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
|
Сменял ли си бензинов филтър ?
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 6:15 pm |
|
|
|
6star
|
|
Не съм го сменял от както съм купил колата. При покупката ми дадоха сервизна книжка и един куп бележки, от които се виждаше, че е сменен при последното обслужване преди около 10 хил. км. Аз до сега съм навъртял към 20 хил. км. Общо стават към 30 хил. Възможно ли е това да е причината? Няма промяна в разхода на гориво, на празен ход работи гладко без прекъсване на около 650 оборота.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 7:45 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Почисти МАФ сензора, който се намира до въздушния филтър. Докато си там провери си дросела за мръсотии...
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 7:51 pm |
|
|
|
6star
|
|
От ляво на дросела ли се намира МАФ сензора. Не съм на ти с доста от частите, за какво служи МАФ сензора. Как се сваля, и с какво се почиства, трябва ли специалист да го направи? Проверих на ръка преди няколко дни дросела, движи се плавно без да се усеща запиране или тежест в двете посоки.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 7:59 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Хммм всъщност не ми е ясно при теб къде е - дали си с маф или мап. Ако си с мап се намира точно в средата на смукателния колектор, иначе - до въздушния филтър.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 8:05 pm |
|
|
|
6star
|
|
В средата на колекторите има датчик, но и от лаво на дросела също има включен куплунг. С каво се почиства и има ли някакви специални действия, които трябва да направя. За каво служи ако е МАП.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 8:12 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
И в двата случая служи да се апроксимира колко въздух влиза в двигателя, но по различен начин - при маф по съпротивлението на нажежаема жичка, в другия по налягане и температура на въздуха. Чисти се с обезмасляващ спрей - например за чистене на карбуратори жичката за предпочитане без да се пипа, за другия - не знам.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 8:20 pm |
|
|
|
6star
|
|
ОК, първо трябва да разбера с кой от двата датчика съм и ако е втория как се процедира с почистването.
Дали има други предположения. Благодаря.
Изключително съм довален от автомобила, прекрасна работа ни върши в семейството. Любители сме на зимните спортове и на далечните излети и до момента никъде не ме е предавал и от където съм пожелал от там съм преминал с него (сняг, кал, плитки реки и др.)
От скоро се появи проблема и наистина, когато возя семейството си искам висичко да е ОК.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 8:28 pm |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
|
Колега пробвай с диагностика, може да са и ламбди, може да е дебитомера, а може и просто като на мен да ти смуче въздух от някъде. Така беше и при мен, Bad_Dog 4-5 пъти ми рестартира компа и все грешки точно в ниските обороти и той ми каза, че според него е от това, след като бях ходил на още 2 диагностики и предположенията бяха доста, а после като ходих при agent_dust за да ми пусне пак диагностика и да почисти дросела той видя, че кутията към дросела се беше цепнала по снадката и когато колата е загасена това не личи, но като заработи колата явно отваря и смуче въздух от там, от което компютъра прави корекции и не работи като хората колата. Проблем за 2 мин работа и малко силикон, ми отне около 1 месец ходене по диагностики и вкарване във филми какво трябва да се сменя.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 9:04 pm |
|
|
|
6star
|
|
Последното обслужване на колата беше преди 7-8 хил. км тогава я провериха за грешки, нямаше никакви. Да попитам, ако смуче преди дросела от счупена кутия това не е ли еднакво с нормалното засмукване на въздух? Може бе не разбрах правилно....
А къде да намеря agent_dust, къде работи, дали имаш телефон или друг контакт?
Дефакто ако някой компонет не работи добре не би ли трябвало веднага компа да ретистрира грешка, като сигнал за подмяната му.
Това ми е първото Субару, но от опит с други коли вднага има регистрирани грешки.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 9:49 pm |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|

6star написа: Последното обслужване на колата беше преди 7-8 хил. км тогава я провериха за грешки, нямаше никакви. Да попитам, ако смуче преди дросела от счупена кутия това не е ли еднакво с нормалното засмукване на въздух? Може бе не разбрах правилно....
А къде да намеря agent_dust, къде работи, дали имаш телефон или друг контакт?
Дефакто ако някой компонет не работи добре не би ли трябвало веднага компа да ретистрира грешка, като сигнал за подмяната му.
Това ми е първото Субару, но от опит с други коли вднага има регистрирани грешки. viewtopic.php?f=10&t=7996Еми ако засмуква въздух след дебитомера, демек от кутията, как да е нормално, нали на база входящия въздух компа вкарва съответното количество гориво, а после през ламбда сондите вижда каква е сместа и нанася корекции, но тия корекции не могат никога да са така точни, като при изправна система без корекции. Относно грешките, това и аз на го знаех, с едно голямо БЛАГОДАРЯ на Bad_Dog, който ми го разясни, че компютъра може да коригира неточности до определен %, при мен е 20 мисля, а при по-старите модели 15, но тук може и да лъжа и ако грешката е в този диапазон то компютъра реално не отчита грешка, а сам внася корекции и филма става голям. Както обича да казва Агента, има полтъргайсти 
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 9:59 pm |
|
|
|
6star
|
|
Това с полтъргайса ми хареса. Благодаря за поясненията. При мен модела е 2.5 2000 г. и преди кутията на дросела няма електроника. Кутията и след това направо в дросела.
|
|
|
|
| Сря Сеп 12, 2012 10:11 pm |
|
|
|
mal40
Регистриран на: Чет Сеп 06, 2012 10:33 am Постове: 51 Местоположение: Морско
Автомобил: Субару Leone '84
Телефон: Nokia3310
Рейтинг: -5
|
|
| Чет Сеп 13, 2012 12:16 pm |
|
|
|
6star
|
|
Благодаря за линка, точно тази тема първо прочетох но не можах в нея да намеря как колегата си е разрешил проблема. Забелязах, че в темата са писали доста колеги, които имат подобен проблем и много от тях не са го разрешили.
Днес, след като се прибрах от работа отново отворих капака (в интерес на истината не обичам редовно да го правя, но на последък се налага) и отново проверих за скъсани/разхлабени маркучи за въздух. Забелязах един маркуч, който влиза от ляво на дросела (може би за някой вакуум, не знам), че много лесно се извади от държача. Помислих си, от тук може да засмуква въздух, взех скоба и го стегнах.
Проблема остана...........
|
|
|
|
| Чет Сеп 13, 2012 4:45 pm |
|
|
|
mal40
Регистриран на: Чет Сеп 06, 2012 10:33 am Постове: 51 Местоположение: Морско
Автомобил: Субару Leone '84
Телефон: Nokia3310
Рейтинг: -5
|
6star написа: Забелязах един маркуч, който влиза от ляво на дросела (може би за някой вакуум, не знам), че много лесно се извади от държача. Помислих си, от тук може да засмуква въздух, взех скоба и го стегнах.
Проблема остана........... Този маркуч е за картерните газове, в единия краи на маркуча (или към дросела или съм картера) трябва да има PCV клапан които да нее задръстен. Но и от него не се оправя.... Сагата е голяма, колегаата също нее отстранил проблема (ако може да се нарече проблем) То това маи си е редовен номер на тази кола а отстраняването е филм, които може да достигне 1/2 от цената на колата. 6star написа: отново отворих капака (в интерес на истината не обичам редовно да го правя, но на последък се налага) Започваи да свикваш, че ще ти се налага!
|
|
|
|
| Пет Сеп 14, 2012 7:36 am |
|
|
|
6star
|

Отново Благодаря за ценната информация. Оправих проблема. Какво направих......... Отидох днес по препоръка при момчетата от STI, тъй като цитираните причини бяха доста а аз не съм толкова навътре с материята. Приятел ми ги препоръча и наистина са готини и свършиха работа. Обърнаха ми изключително внимание, провериха колата прегледаха мотора, тествахме я и се установи, че са ми дали неправлен номер NGK свещи (не точно неправилни, а заместител на точните за модела). Веднага поръчаха точния номер NGK свещи за модела и след половин час колата беше готова. Тествахме я отново и всичко беше ОК, проблемът го няма и колата върви отлично. И така да споделя за всеки случай какво разбрах от тях: 1. Монтират се само точен номер за модела NGK свещи. 2. Монтират се само оригинални кабели. Аз съм си купил кабели BERU (стават), но трябва само оригинални, има значение. При мен за сега не правят проблем, работят отлично. Разминах леко, само със смяна насвещи и с набутването от старите с неправилен номер. Успех на колегите с подобен проблем. Още веднъж да кажа в STI ми обърнаха изключително внимание и ми оправиха колата. До скоро, и безаварийна!!!!!!!!!!
|
|
|
|
| Пет Сеп 14, 2012 6:23 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Погледни модела или снимай старите. Ако може да провери модела на новите ще е добре.
|
|
|
|
| Пет Сеп 14, 2012 7:34 pm |
|
|
|
6star
|
|
Ок, утре ще направя снимка и ще я публикувам. Запазих старите в кутията от новите, ще се видят и двата номера.
|
|
|
|
| Пет Сеп 14, 2012 7:57 pm |
|
|
|
6star
|
Направих снимка на кутията от монтираните свещи до нея е една от извадените. Днес въпреки лошото време се разходихме до Витоша и на по-стръмни места, кокато се изкачвахме тествах колата, придърпването го няма и колата набра перфектно. Единственото, което в момента се забелязва е при отнемане на газта преди завой и движение на колата на 4-та предавка и около 1300 об. при подавани на газ докато обототите не се покачат до към 1800 съмсем леко се усеща поклащане на двигателя. Откакто карам колата малко съм изненадан, при изкачване на много места двигателят работи на 3 и 4-та предавка и при подаване на газ има отлична мощност за поемане. Забравих да напиша, че е автоматик. С други коли на тези места се е налагало да се преминава на 2-ра предавка. Прикачил съм снимката. Прикачени файлове:
IMAG0170.jpg [ 269.6 KiB | Прегледано 750 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Сеп 15, 2012 8:42 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|