|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Светна ми "чек енджин"-а, а колата си върви на пушка!!!??
| Автор |
Съобщение |
|
Spear
Автомобил: Subaru Outback‘03 H6
Рейтинг: 30
|

Здравейте колеги, Вече близо 4 месеца се радвам на H6-цата си (2002г.), без проблеми! Дотук съм и направил около 5000км., от които около 4000 на газ (сложих си нова уредба при Митака). Досега не съм имал никакви грижи с колицата! Днес обаче, докато пътувах по магистралата за София, изведнъж, на влизане в Богров, ми светнаха VDC-OFF и Engine check! Понеже за пръв път ми се случва и си викам "олеле, какво ли стана сега?!!" Да, ама нищо не стана - колата си върви перфектно, двг работи нормално, ускорява си отлично, както на бензин, така и на газ! Температурата си седи както винаги - закована на място - т.е. не прегрява! Спрях, угасих колата, изчаках малко и пак запалих! Пак си свети!! Не съм я натискал много след това, но все пак пробвах - натисна ли педала - полита... бе нищо й няма... баси работата! Между другото, обикновено доста гоня, но днес бях със жена ми, а тя не позволява да си отпускам прекалено крака... така че си карах съвсем нормално - с около 140 по магистралата, без резки настъпвания. Така и не изгасна гадната лампичка, а VDC-OFF изгасна на таблото, ама бутона VDC-OFF сега работи когато си иска - отвреме на време като го цъкна и на таблото си светка VDC-OFF, друг път пък не светва - все едно не го натискам!!! Спрях пак след малко, проверих маслото, и забелязах, че на щеката има масло, но е под минимума (сменял съм маслото като взех колата - Енеос 10W40). И понеже се панирах, а имах около литър в една тубичка, долях! То пък отиде малко над максимума, а и сега като я загася да изстине и се отече .... май сбърках че долях толкова. Ма сам на път и нищо неразбиращ - такива ги върша! Дано не съм прецакал нещо... После ми направи и друго нещо впечатление - имам чувството, че се е покачило новото на течността в казанчето за антифриза, малко ама де да знам... или пък вече паниката си казва своето?!! И к'во стана сега?!!! Че ще ходя утре да я закача - при Митака или при Дани - ще ида... Ама кво става?! На някого случвало ли му се е така? Поздрави,
|
|
|
|
| Нед Юли 08, 2012 6:41 pm |
|
|
|
Spear
|
Ъпдейт: Току що слезнах до колата - половин час след като съм я угасил, течността в казанчето на антифриза си е отново ток! Точно на максимума, където си е обикновено - предполагам че е нормално значи докато колата се движи да се покачва малко и после да си спада отново! Маслото е .... мани, мани! Колкото е разстоянието от минимума до максимума на щеката, още толкова се омаслява щеката над максимума в момента... Явно съм прекалил... Като я запалих, после маслото беше с около 3-4 мм. над максимума... Енджин чек-а си свети - непоколебимо! 
|
|
|
|
| Нед Юли 08, 2012 6:58 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Не я карай с толкова масло! Източи малко преди да запалиш и тогава ходи в сервиз!
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Нед Юли 08, 2012 8:10 pm |
|
|
|
RASHEV
Регистриран на: Сря Дек 15, 2010 7:22 pm Постове: 420 Местоположение: София
Автомобил: SUBARU outback AWD 2,5 2010
Телефон: 0888 609 755
Рейтинг: 39
|
|
В сервиза на Митака при Краси после мнение във форума,
|
|
1
|
|
| Нед Юли 08, 2012 10:22 pm |
|
|
|
v_0
Регистриран на: Нед Фев 19, 2012 3:40 pm Постове: 41 Местоположение: София
Автомобил: Outback'2004,2.5 MT
Рейтинг: 0
|
|
И при мен беше така.Грешката беше "Бедна смес",а колата си вървеше на пушка и настройките си бяха ОК.След 10 влизания в бокса ми сложиха една машинка,която трие грешките на газ и вече 3000 км всичко е наред.
|
|
|
|
| Пон Юли 09, 2012 9:05 am |
|
|
|
izhelev
Регистриран на: Пон Апр 30, 2012 6:32 am Постове: 117 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
|
|
А разхода на газ и бензин засичал ли си? Да не е детонационен датчик и ламбда сонда.
_________________ BORN TO RUN
|
|
|
|
| Пон Юли 09, 2012 9:45 am |
|
|
|
Spear
|
Ами аз реално откакто светна чека, съм я карал не повече от 30 км., така че не съм я засичал още. Днес ще я засека, но първо някъде трябва да източа малко масло, че да не прецакам нещо! А сам немога  Даже не знам откъде се прави... много съм бос с колите... 
|
|
|
|
| Пон Юли 09, 2012 12:39 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
|
Ако има сервиз за смяна на масло наблизо отиди там - би трябвало да имат помпичка за изпомпване през тръбичката на щеката. Иначе през масленият филтър се източва. Иначе за Check engine - отиди да го закачат на диагностика, сигурно е датчик за детонациите (най-често от него) се появява. И при мен скоро светна, угасна, пак светна - смених го при Любо и всичко заспа.
|
|
|
|
| Пон Юли 09, 2012 1:18 pm |
|
|
|
Ge6
Регистриран на: Вто Авг 26, 2008 6:47 pm Постове: 113 Местоположение: Варна Рейтинг: 0
|
|
Колега,преди време и при мен светна VDC OFF,и след това светна CHECK ENGINE!! Оказа се детонационния датчик.Смених го при Митака! Относно меренето на маслото,извади и избърши щеката и я вкарай обратно. Чак тогава извади и провери нивото! Иначе поне при мен слад спиране и първо вадене винаги показва над максимума,а след операцията която ти описах вече нивото е съвсем друго. Така че, измери го няколко пъти преди да източваш известно количество! Забравих -колата е Легаси 2,5 - 2000г.
|
|
|
|
| Пон Юли 09, 2012 3:20 pm |
|
|
|
Spear
|
Мерси за отговорите колеги! Източиха ми малко масло със някаква сонда през отвора за щеката и сега си е ок маслото! А за чека - Митака я закачи и се оказа - “бедна смес“... изчисти грешката и сега съм ок... Другата седмица ще отида да регулираме малко... но оффф - бели кахъри се оказаха! Още веднъж благодаря на всички...  Митака каза че е светнал чека понеже съм карал с постоянна скорост на дълъг път без да и давам много зор... Абе знам си аз че колата си обича ръчка.... ама нали жената е професор и не дава да я настъпвам като е с мене... 
|
|
|
|
| Вто Юли 10, 2012 5:26 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Настъпи ги и двете 
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Вто Юли 10, 2012 8:51 pm |
|
|
|
Spear
|
OK... 
|
|
|
|
| Вто Юли 10, 2012 9:18 pm |
|
|
|
v_0
Регистриран на: Нед Фев 19, 2012 3:40 pm Постове: 41 Местоположение: София
Автомобил: Outback'2004,2.5 MT
Рейтинг: 0
|
Spear написа: Мерси за отговорите колеги! Източиха ми малко масло със някаква сонда през отвора за щеката и сега си е ок маслото! А за чека - Митака я закачи и се оказа - “бедна смес“... изчисти грешката и сега съм ок... Другата седмица ще отида да регулираме малко... но оффф - бели кахъри се оказаха! Още веднъж благодаря на всички...  Митака каза че е светнал чека понеже съм карал с постоянна скорост на дълъг път без да и давам много зор... Абе знам си аз че колата си обича ръчка.... ама нали жената е професор и не дава да я настъпвам като е с мене...  Точно така става и с моята.Само на дълъг път и без ръчка.
|
|
|
|
| Сря Юли 11, 2012 9:09 am |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Абе аз един път го казах на пътник в импрезата - тая кола се кара на обороти, щото иначе ти се сърди. Ето и доказателство! 
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Сря Юли 11, 2012 9:13 am |
|
|
|
balbeck
|
Spear написа: Мерси за отговорите колеги! Източиха ми малко масло със някаква сонда през отвора за щеката и сега си е ок маслото! А за чека - Митака я закачи и се оказа - “бедна смес“... изчисти грешката и сега съм ок... Другата седмица ще отида да регулираме малко... но оффф - бели кахъри се оказаха! Още веднъж благодаря на всички...  Митака каза че е светнал чека понеже съм карал с постоянна скорост на дълъг път без да и давам много зор... Абе знам си аз че колата си обича ръчка.... ама нали жената е професор и не дава да я настъпвам като е с мене...  При добра настройка чека НЕ СВЕТВА независимо как се кара колата - кротко или пък с яко ръчкане. Явно в диапазона на оборотите с които си карал сместа е доста бедна, тъй като чека светва при дългосрочна корекция над 15%. Не е лошо да корегирате настройките - бедната смес е много противопоказна за клапаните.
|
|
|
|
| Сря Юли 11, 2012 9:59 am |
|
|
|
Spear
|
Мерси колега balbeck! Задължително ще го направим! 
|
|
|
|
| Сря Юли 11, 2012 2:24 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
v_0 написа: Точно така става и с моята.Само на дълъг път и без ръчка.
И при мен положението е същото. Особенно на автопилот, понеже тои подава много леко и плавно газ. 1-во смятам да си сменя изпарителя с по голям че сегашния е за 110kw и после настроики.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Сря Юли 11, 2012 5:09 pm |
|
|
|
evro82
Регистриран на: Пет Дек 23, 2011 12:12 pm Постове: 193 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6 Limited,2010
Телефон: 0898316497
Рейтинг: 91  
|
Koлеги и на мен ми се случи същото вчера по магистралата. Карах на автопилот около 200 км., след което при спускането на баира на Ихтиман ми светна VDC OFF и Check engine.После VDC ОFF угасна и остана да свети чека. Същевременно след един час светна чека и на бутона, който управлява газовата и показва количеството газ в бутилката. Колата си върви перфектно, но грешката продължава да свети и не се чисти след откачане на акумулатора. Записал съм си час за диагностика, но чак другата седмица, а дотогава ми предстои пътуване в чужбина. Трябва ли да се притеснявам или мога да я карам със светнал чек. Ясно ми е, че най-вероятно е била бедна сместа във високите обороти и е записало временна грешка. но пък знае ли човек - ако е нещо по-лошо 
|
|
|
|
| Пон Сеп 03, 2012 1:54 pm |
|
|
|
RASHEV
Регистриран на: Сря Дек 15, 2010 7:22 pm Постове: 420 Местоположение: София
Автомобил: SUBARU outback AWD 2,5 2010
Телефон: 0888 609 755
Рейтинг: 39
|
|
Чека светва и при падане на някоя от течностите (масло, спирачна, хддравлика) под минимума, аз имах такъв случай. Успех при проверките на всички!
|
|
|
|
| Пон Сеп 03, 2012 4:02 pm |
|
|
|
valqk
|
|
| Вто Сеп 04, 2012 2:20 pm |