|
|
|
Страница 1 от 1
|
|
Моторът ми чука когато загрее - 2.5 Оutback
| Автор |
Съобщение |
|
BOZDEV
Регистриран на: Пон Авг 29, 2011 7:33 pm Постове: 98 Местоположение: русе
Автомобил: subaru outback 2.5 AT
Рейтинг: 15
|

Колеги, имам outback 2001 година 2.5. Лятото ми направи впечaтление, че при по - високи обороти (4500+) започва да чука като детонационно чукане или като на биелен лагер (когато мотора е в нормална температура), а от месец започна да чука и от по - ниските обороти (вече 2000+), но само при топъл мотор и то когато външната температура е около 0 (когато е студено не го прави или трябва да карам мн. градско, за да загрее маслото на мотора). Маслото ми беше mobil super 3000 5w40 и за 10000 km съм долял 1 литър, след което минах на total 10w40 с надеждата чукането да намалее, но нямаше разлика. При подаване на газ, или когато мотора е на едни обороти в движение примерно 2500 и си играя съвсем леко с газта като я отнемам и подавам (колата е автоматик ) тогава най мн. се чува или съответно при душманско подаване на газ. Планирам да отворя мотора и да пусна нови лагери, понеже за тях се съмнявам най-вече (или поне тези които я слушаха) , подготвям се психически и финансово и за бутала с бутални втулки евентуално, но ме интересува каква е вероятността чукането да е от някоя простотия като хидравличен обтегач, маслена помпа или нещо подобно. Забравих да спомена, че ангренажен ремък с ролки (gates и ina ролки) съм ги сменил преди 10000 някъде и лампата на маслото не ми е светвала никога при запален мотор. При студен старт мотора си почуква леко за около минута 2, но съвсем леко, не е нещо фрапиращо и после всичко е ок, ако не е топло времето или ако не я карам мн. продължително (извънградско или градско).
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 9:39 pm |
|
|
|
martod
Регистриран на: Съб Ное 15, 2008 10:24 pm Постове: 237 Рейтинг: 130  
|
BOZDEV написа: но ме интересува каква е вероятността чукането да е от някоя простотия като хидравличен обтегач, маслена помпа или нещо подобно. Забравих да спомена, че ангренажен ремък с ролки (gates и ina ролки) съм ги сменил преди 10000 някъде А обтегача смени ли го или само ремък и ролки ? И процедурата по центровката му спазена ли е, или просто е монтиран ..
_________________ ---------------------------------------
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА .....ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА......
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 10:53 pm |
|
|
|
BOZDEV
|
|
Хидравличния обтегач не съм го сменил . Как мога да разбера дали е от него омаслява ли се или просто омеква и каква е процедурата по монтажа
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 8:30 am |
|
|
|
martod
Регистриран на: Съб Ное 15, 2008 10:24 pm Постове: 237 Рейтинг: 130  
|
Не е задължително омасляването .. Може да е омекнал и без да е омаслен .. Процедурата я има описана в аутодата, има и схема .. Гони се едно разстояние от 5.2- до 6.2 мм. между корпуса и стержена на обтегача ..
_________________ ---------------------------------------
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА .....ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА......
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 3:24 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Обтегача трудно се вижда, но може при свалени капаци да го гледаш, докато някой дава газ - не трябва да има мърдане/подскачане нито на ниски обороти, нито на високи.
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 3:46 pm |
|
|
|
BOZDEV
|
|
Ще погледна и дано да е от там. Днес м-у другото я карах доста а времето беше и топло и нито веднъж не се обади това чукане . Може да не е от биелни лагери но пък не изключва буталцата да тропат в главите като позагрее
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 7:20 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|