|
Страница 1 от 1
|
|
Съдинител, демпфер и проблеми около тях
| Автор |
Съобщение |
|
tarambuka3500
|
Привет, от известно време имам една вибрация във волана и педала на газта "като давам газ". Присъдата (непотвърдена още), е че трябва да се смени някакъв демпфер на съединителя. Та този ремонт за моя съединител (частите мисля), бил скъп - над 1200лв. Та ми предлагат замяна на съединителя със някакъв по-прост, мисля че от 2.0 мотор. Някой който му е ясно за какво иде реч, би ли коментирал ? - Интересува ме коe точно е тоя демпфер, колко точно е скъп и какво се сменя заедно с него. Справка- тази смяна с по-простия модел, какви недостатъци има ?
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:25 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
възможно е да не е от маховика - от него тресе постоянно, не само при ускоряване
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:28 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
абе тресе когато колата е под товар при ускорение, по баир, при висока скорост. Като отпуснеш газта е не се усеща. подозират се и каретата отпред, че имат малко луфт... все пак, ако приемем че е това, би ли коментирал въпросите ми ако знаеш отговора демпфер и маховик едно и също ли е? благодаря!
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:30 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
Аз в такъв случай просто разменям двете предни полуоски - тресене под товар при Б13 в 99% от случаите е от предните вътрешни карета. Разменят се полуоските - лява с дясна - и ако тресенето остане, тогава се търси друго. Понякога, но много рядко, и кардана може да тресе - но се проверява чак като се разменят полуоските.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:34 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
аха! ще коментирам това с майсторчетата. А тази размяна се прави само с цел проверка, или дефакто се решава проблема в краткосрочен план? т.е. за година напред примерно  и пак да питам - демпфер и маховик едно и също ли е 
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:41 pm |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|

Демпферният маховик може да се замени с обикновен, но в този случай се подменят още феродовия диск и притискателя, защото са различни. Спестяването на средства има смисъл ако се купи обикновен маховик 2-ра ръка, а комплектът съединител е добре да е нов. Ако се купува нов обикновен маховик, разликата в цената няма да е особено голяма. При подмяната ще се промени и поведението на колата. Обикновеният маховик е по-лек от демпферния и най-вероятно мотора ще се развърта по-лесно (бързо). Това ще е добре при магистрално шофиране, но при натоварване (теглене на нещо) или изкачвания не е добре. Според хора, които са правили тази смяна, се променя усещането при потегляне. Появявало се притрисане. Това не мога да го твърдя със сигурност, защото нямам лични впечатления.
Вибрация от маховика обаче няма логика да се усеща във волана.... поне според мен. Може да има повишен шум на свободна , притрисане при потегляне или дори звук като почукване при потегляне. На скорост обаче вибрация във волана според мен е друго... карета, рейка, гуми, ... нещо такова.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 9:51 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
явно ще се гледат тия карета... гледам в нета, ориентировъчно такъв диск ( flywheel) за моя мотор е около 200$, което не ми се струва толкова скъпо, че да се налагат някакви галимации. изпускам ли нещо?
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 10:10 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
tarambuka3500 написа: А тази размяна се прави само с цел проверка, или дефакто се решава проблема в краткосрочен план? т.е. за година напред примерно  Обикновено с размяна на полуоските проблема се решава в дългосрочен план - ако е от тях. Затова просто се проверява с размяна на полуоски, и ако подейства си караш безгрижно. Иначе нов оригинален едномасов маховик е 500 и нещо лева с ддс, отделно хубав съединител комплект е над 600лв. Трябва да се подмени и вилката - обикновено тази от демпферния не става. Може и с маховик втора ръка - 150-200лв, и по-евтин съединител от сорта 300лв комплект. Но субару не понася особено добре евтините съединители - миришат на изгоряло феродо, тресат. Ако проблемът е от маховика - преминаване към едномасов е за предпочитане. Аз предпочитам Exedy съединителите - такъв е и оригиналния.
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 11:14 pm |
|
|
|
stoyan2909
Регистриран на: Нед Юли 14, 2013 8:30 am Постове: 12 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback 2,5 165hp МТ
Рейтинг: 0
|
|
До колкото знам ако ти е заминал демпфера се чува едно свирене като от ремък, поне при мен беше така. Цялата процедура по смяната на съединителя (демпфера го смениха с едномасов, 2-ра ръка от форко) излезе към 600лв. Не е страшно, но не съм убеден че това е проблема при теб.
|
|
|
|
| Нед Юни 01, 2014 6:17 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
днес размениха полуоските, като че ли нещата за наред  ! За съжаление не можах много да проверя "истински", че само 3-4км в задръстването от сервиза до нас... Утре ще се тества!
|
|
|
|
| Пон Юни 02, 2014 8:24 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
докладвам: проблема е решен със размяна на полуоските. Днес тествах по магистрала, по баир - кеф благодаря на отзовалите се!
|
|
|
|
| Сря Юни 04, 2014 8:20 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
tarambuka3500 написа: докладвам: проблема е решен със размяна на полуоските.
Браво. Много често точно от вътрешните карета е досадното тресене при ускоряване или при наклон - и както видя се решава доста елементарно и евтино Проявява се най-вече при Legacy и Outback 2004+, и много рядко при моделите преди 2004г.
|
|
|
|
| Сря Юни 04, 2014 9:40 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|