|
Страница 1 от 1
|
|
Въпрос за климатроник на Outback H6 2001
| Автор |
Съобщение |
|
nikoz1
Регистриран на: Пон Окт 26, 2015 9:24 am Постове: 98 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6-3.0 2001
Рейтинг: 10
|

Здравейте,
Днес реших да си направя експеримент с AUTO mode на климатроника в колата ми, като досега винаги ръчно съм си настройвал всичко.
Тази сутрин (1ви опит на път за работа) околната температура беше 1 градус. Качих се, запалих, натиснах Auto, указах 25 градуса да ми поддържа и първо започна на 1ва степен само предното стъкло. След известно време стана всички 4 степени само на краката и докато стигна работа (след 23 км.) единственото, което промени бе да намали степените до 2. Докато бях на работа през свободното време разбрах, че дори да духа само към краката, все пак има и някакъв дебит и към предното стъкло, и към мен. От разговори с други колеги с други марки, предимно немски, също разбрах, че компресора им се включва още с натискане на Auto, като няма значение дали топли или охлажда купето. A/C -то не подпомага ли по-бързото загряване на купето, докато чака да загрее двигателя? Никъде не можах да намеря, като искаш да си стоплиш купето зимата дали Auto режима на Субару използва компресора или не.
Към 17:00 (2ри опит от работа към нас) околната температура беше пак 1 градус. Аналогично като сутринта ми стана след натискане на auto. Като загря колата само пробвах в ръчен режим да включа A/C да видя има ли някаква разлика. Не усетих, включих пак Auto. Степените след известно време паднаха този път до 1ва. Тогава ми щукна да променя зададената температура от 25 градуса и забелязах следната зависимост:
В Auto режим съм и отвън е около 1 градус, колата е загряла, 25 градуса зададена - духа в краката на 1ва степен, 23.5 градуса зададена - духа в краката на 1ва степен и включи A/C, 23 градуса зададена - духа в краката и към мен на 2 степен с A/C, 22.5 градуса зададена - духа само към мен и увеличава степените с A/C, 21.5 градуса зададена - духа към мен и към предното стъкло с 3 степени, с A/C до 18 градуса зададена - духа само на стъклото на 4 степен с A/C и смени циркулацията на въздуха само от купето
Значи A/C то все пак се използва, каква му е ролята в случая? Аз си го обяснявам единствено да охлажда много топлия въздух от парното за да поддържа температура по-ниска от 24-23 градуса. Ако е така, защо пък ще се използва при положение , че отвън въздуха, така и така, е по-студен от вътрешния?
Auto режима може да не използва A/C за загряване в купето, защото климатика не е реверсивен ли? За моя модел може само да охлажда , така ли е ?
|
|
|
|
| Вто Дек 08, 2015 6:37 pm |
|
|
|
sinsist
Автомобил: Outback H6 Silver Esprit
Телефон: 0898313050
Рейтинг: 2
|
|
НЯМА климатик или климатроник (разликата е просто в копчето АУТО, иначе Climatronik е названието на автоматичния климатик на VW) който да работи на режим отопление която и да е кола на този свят.
|
|
|
|
| Вто Дек 08, 2015 9:45 pm |
|
|
|
nikpl
Регистриран на: Пон Окт 19, 2015 11:15 am Постове: 111 Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0D, H6 2002, LPG
Рейтинг: 30
|
|
Мисля, че автомобилните климатици на всички коли не топлят, а само охлаждат. Независимо дали е климатил или климатроник. Затова има печки /като Вебасто/. Топлото/парното/ си идва от охладителната система на колата, точно за това при климатроник в началото не духа, за да не те охлади още повече преди да е започнал да те топли. На климатика се наглася избрана температура или степен и той "духа" константно. Климатроника използва информация от датчик/термометър/ за температурата в купето, датчик за светлина може да използва и датчик за външна температура и в зависимост от това си определя сам на каква степен и накъде да пуска въздух, било то топъл или студен/външен/ за да достигне и да поддържа в купето зададената от теб температура.
|
|
|
|
| Вто Дек 08, 2015 11:28 pm |
|
|
|
srg
|
|
Нещо важно за климатроника, с което особено зимата всеки се е сблъсквал и съответно в повечето случаи сам е откривал - автоматичния режим освен да поддържа температурата на въздуха в купето се грижи и за влажността, като именно последното налага пускането на компресора.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Сря Дек 09, 2015 1:57 am |
|
|
|
plaskom
|
srg написа: Нещо важно за климатроника, с което особено зимата всеки се е сблъсквал и съответно в повечето случаи сам е откривал - автоматичния режим освен да поддържа температурата на въздуха в купето се грижи и за влажността, като именно последното налага пускането на компресора. 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Дек 09, 2015 7:14 am |
|
|
|
Lazarus
Регистриран на: Пет Апр 25, 2014 9:31 am Постове: 416 Местоположение: София
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79 
|
plaskom написа: srg написа: Нещо важно за климатроника, с което особено зимата всеки се е сблъсквал и съответно в повечето случаи сам е откривал - автоматичния режим освен да поддържа температурата на въздуха в купето се грижи и за влажността, като именно последното налага пускането на компресора.  В момента, в който изключа A/C-то при режим AUTO започват да ми се запотяват стъклата. Поздрави, Лазар
_________________ If in doubt.......FLAT 6
Не карам пил и не пия карал.
... важно е да знаеш числата колко са ти...
|
|
|
|
| Сря Дек 09, 2015 8:49 am |
|
|
|
nikoz1
Регистриран на: Пон Окт 26, 2015 9:24 am Постове: 98 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6-3.0 2001
Рейтинг: 10