| Автор |
Съобщение |
|
dian russev
|

Всички ние, собственици на такъв автомобил, имаме нужда от доказателства за неговата проходимост. Това ни отвежда до близки баири, гори, водоеми и всякакъв пущинак наоколо. Аз тотално пренебрегнах потенциалната опасност от натрупване на боклук по радиаторната решетка точно по тези места. Не съм ловец, но трябваше да предположа, че предишния собственик е бил такъв (имаше много кучешка козина при почистването на багажника, както и следи от нокти по задната броня). Той също е обикалял шубраците в Германия и е успял да натрупа това по радиатора: Прикачени файлове:
102790001.JPG [ 307 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Това е всякакъв пух от растителен произход. Имам чувството, че е прекосявал полета с глухарчета и папур. Толкова се беше наблъскал, че заемаше почти половината от площта на водния радиатор (това е една малка част от боклуците). Не се забелязва като вдигнете капака, защото се трупа между радиатора на климатика и водния радиатор. Аз поне не се сещам как може да бъде почистен без да се свали водния. Когато мият колата с водоструйка по автомивките само донатъпкват мизерията между ламелите и няма вадене. Ламелите на радиатора на климатика са доста по-рехави от тези на водния и веднъж преминали боклуците се загнездват като на снимката. Като краен резултат се получава повишаване на температурата на антифриза при натоварен автомобил, особено в горещите летни дни, включен климатроник, при изкачване на дълги баири. Това води до светване на "VDC Off" лампичката при подаване на газ и си е директно предупреждение, че ще изпържите мотора или ще повредите гарнитури. Същото се случва и при висене по светофари в градски условия най-вече през лятото. Дори и при максимални обороти на охлаждащите вентилатори пак нямате нужната площ и лека полека товарите двигателя. Като добавим и температурата на маслото от автоматичната скоростна кутия - се получава мазало. Засега се отървах със смяна на радиатор - този протече от горното капаче. Мисля, че нямам други повреди, защото липсват мехури в разширителния съд и загубата на антифриз изчезна. Дано да съм се разминал с по-сериозни ремонти, защото оригинален воден радиатор струва 1100 лева, а френския, който сложих е 200 лева. Не ми се мисли за смяна на гарнитури и всички допълнителни усложнения - водна помпа, ремъци, ролки и т.н.
|
|
10
|
|
| Пон Яну 25, 2016 3:47 pm |
|
|
|
nikoz1
Регистриран на: Пон Окт 26, 2015 9:24 am Постове: 98 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6-3.0 2001
Рейтинг: 10
|
Има ли вариант, поне нещо да се почисти ако на автомивката с пароструйка пръскаш директно отпред през радиатора за климатика?
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 6:08 pm |
|
|
|
Vmax
|
nikoz1 написа: =D> Има ли вариант, поне нещо да се почисти ако на автомивката с пароструйка пръскаш директно отпред през радиатора за климатика? Това е най бързия начин да смениш не само този на охлаждането но и този на климатика, заради силата на струята. Сваля се водния радиатор, носи се на автомивка и там се измиса внимателно. И задължително се сменя термостат и антифриз, ако не е правено преди това. Ако финансите не са проблем най добре е и нов радиатор - все пак на кола над 10 години често се пукат пластмасовите казанчета на радиаторите което е много гадна и подмолна повреда.
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 7:48 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
А какво струва новият воден радиатор, примерно оригинален или читав заместител? Оставяме настрани пърформанс радиаторите на Мишимото.
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 10:16 pm |
|
|
|
Vmax
|
kerekovski написа: А какво струва новият воден радиатор, примерно оригинален или читав заместител? Оставяме настрани пърформанс радиаторите на Мишимото. 250-400лв афтърмаркет, Мишиморката от 600-....
|
|
|
|
| Пон Яну 25, 2016 10:24 pm |
|
|
|
kvark
|

Напълно съм съгласен с колегата dian russev за потенциалната причина за прегряване на нашите двигатели.  Аз самия имах миналия август малко премеждия с повишаване на температурата при изкачване на прохода Папаз чаир, натоварена кола на макс плюс температура на въздуха 38-39гр. Причината се оказа дебел "килим" от мъх в комбинация с мръсотия, натрупан в пространството между двата радиатора и покриващ почти половината повърхност на водния радиатор. Колата е на 5г., представям си какво се получава при по-старите автомобили. Почистването го направих без да свалям радиаторите. За да имам по-голям достъп до замърсените повърхности, свалих горните планки които придържат водния радиатор и демонтирах металната релса над радиатора за климатика. Напръсках обилно двата радиатора от всички страни с обезмаслител Меглио, оставих го 10-на минути да разтвори мръсотията. Обилна струя вода от градински маркуч отми цялата мръсотия, включително и всички насекоми. Цялата процедура продължи не повече от 30мин. и резултата беше абсолютно чисти радиатори.
_________________ 1992 Alcyone SVX 2018 WRX STi 2020 Outback Touring XT VSI-3 DI 2017 Outback 3.6R LPi 2017 Forester XT 2.0DIT 2017 XV Crosstrek LPi 2010 Outback 3.6 LPi
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 12:10 am |
|
|
|
Alxx
|
Едно жокерче: мельо-то вреди много на алуминия и ако е поизтънял, хоп - беля. Ползвайте терпентин или препарат за миене на алуминиеви двигатели 
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 10:49 am |
|
|
|
dian russev
|
kerekovski написа: А какво струва новият воден радиатор, примерно оригинален или читав заместител? Оставяме настрани пърформанс радиаторите на Мишимото. Както написах и по-горе, взех си нов радиатор от тук viewtopic.php?f=10&t=3791Препоръчаха ми го като добър заместител (някаква френска марка) и наистина нямаше никакви проблеми с монтажа. Цената му е 200 лева, а от същия магазин ми дадоха цена за оригинален 1100 лева. Сложих нова капачка за 24 лв. и смених антифриза. Виж, за термостата не се сетих.
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 11:58 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Дали е АТ или МТ няма значение, освен че този радиатор се ползва да охлажда и маслото на кутията, но мотора си температурно натоварен и като е с газ става още по-зле и малка липса на охладител или площ за охлаждане катурва колата. Не искам да те плаша, но може да си издухал и гарнитурата, но да е леко и още в началото и с времето да се разтече ще разбереш ако почнеш да губиш антифриз.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 12:24 pm |
|
|
|
dian russev
|

quietriot написа: Дали е АТ или МТ няма значение, освен че този радиатор се ползва да охлажда и маслото на кутията, но мотора си температурно натоварен и като е с газ става още по-зле и малка липса на охладител или площ за охлаждане катурва колата. Не искам да те плаша, но може да си издухал и гарнитурата, но да е леко и още в началото и с времето да се разтече ще разбереш ако почнеш да губиш антифриз. Не ми остава друго освен да наблюдавам и да се надявам, че съм се отървал с леко. Колата не е прегрявана и след смяната на радиатора не забелязвам теч или загуба на антифриз. Преди около 3 000 км. смених и маслото, което също не се губи. Каквото и да се е случило ще се ремонтира. Ако с тази тема съм помогнал поне на един от вас да избегне нежелани последствия - значи всичко е супер. Аз лично ще имам грижата да използвам препарати за почистване поне два пъти в годината като профилактика. Прави ми впечатление, че основната част от боклуците се трупат именно пред вентилаторите, което си е напълно логично. Именно там ще се опитвам да пръскам и почиствам редовно. П.П. Тъкмо защото при коли с АТ водният радиатор се използва за охлаждане и на скоростната кутия смятам, че риска от прегряване при тях е по-голям. Малка утеха е че никога не ми е светвала лампата за висока температура на маслото в АТ
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 12:42 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Следи си и нивото на антифриза в казанчето сутрин. Аз го правя преди всеки път и в началото на седмицата, тик ми е дето се вика и имай туба готов от няколко литра в багажника. От него тръгва всичко - по точно от липсата му!
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 1:07 pm |
|
|
|
dian russev
|
|
В колата ми постоянно присъстват 5 литра антифриз и 1 литър масло. Това ми е навик от преди 6-7 години, когато се счупи парченце от дифузьора пред радиатора (тогава карах VW Sharan) и благодарение на перките това парченце проби радиатора на 3 места. Знам какво означава да се прибираш от дълъг път и на всеки 5-10 км да ти светва лампата за температура на антифриза. Слизаш, доливаш, засилваш, изключваш от скорост и караш докато светне отново. Събирах пластмасови бутилки по канавките и зареждах вода от язовири за да се прибера.
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 1:18 pm |
|
|
|
SUBR
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 11:48 pm Постове: 221 Местоположение: София
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
|
kerekovski написа: А какво струва новият воден радиатор, примерно оригинален или читав заместител? Оставяме настрани пърформанс радиаторите на Мишимото. Преди няколко месеца и на мен ми се наложи да сменя радиатора защото се беше разлепил в горния край.След доста чудене се спрях на Koyo което е марка е за първоначално вграждане отделно,че цената може би беше и най-добрата в сравнение с nissens и тем подобни за който дори искаха двойно на места.. http://www.impex-jp.com/parts/SUBARU/LE ... TBACK.html Ето тук дори може да видиш цената на оригиналния както и алтернативите му Koyo e една от тях.. Фирмата официален представител за България има и регистрация във форума  Иначе както са споменали и другите колеги освен радиатор е почти задължително да се смени всичко:маркучи,капачка,термостат,антифриз...
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 9:42 pm |
|
|
|
SUBR
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 11:48 pm Постове: 221 Местоположение: София
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
|
|
Линка нещо не отваря на правилното място надявам се тук да е по-добре :http://www.impex-jp.com/zip/part-search.html?part=45111AE060
|
|
|
|
| Вто Яну 26, 2016 9:44 pm |
|
|
|