Отговори на тема
 Дим от двигателя на Аутбек 
Автор Съобщение

Постове: 6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
От скоро съм собственик на Субару Аутбек - 2004г. бензин - газ - "италианка". Закупих го в началото на м.декември на миналата 2016г. Когато тръгнах да го регистрирам имах един проблем с един маркуч за охлаждането на маслото на скоростната кутия, който се спука и изтече цялата течност - маслото от автоматичната скоростна кутия. Съответно оля целия двигател, и отдолу колата това масло. Веднага спрях, извиках пътна помощ и отнесохме колата на сервиз в София - STI, където сложихме масло и колата си беше в ред.
На 29.12.2016г. когато падна първия сняг изкарах колата да правя малко "дрифтове" с нея в снега. Всичко беше ОК. На другия ден, като излязох с колата да отида до един магазин и спрях пред магазина, колата не беше много загряла, от пред през решетката излизаше бял пушек - дим, като изпарение от вода с лека миризма на масло, но в купето на колата нищо не миришеше. Това ме притесни, прибрах колата и чак на 31.12.2016г. отново я изкарах да отидем на заведение да празнуваме новата година, когато пак, след не дълго каране и не много загрял двигател, отпред при двигателя отново пушеше в долната му част, като отворих капака. Върнах колата и си взех другата, за да не се притеснявам. На следващия ден, на 01.01.2017г. реших да изпробвам автомобила, като се разходя малко с него и отида до по далечна бензиностанция, да заредя с гориво. Това беше след обяд, като температурата беше над 7-8 градуса. Никакви проблеми, загря двигателя както трябва - нормално в нормата, никакви пушеци от двигателя или нещо такова. Прибрах автомобила и се успокоих. Няколко дена, така го карах из града, без да има такива проблеми с пушеци от двигателя. Нямаше сняг и не съм влизал в сняг с автомобила. Когато падна втория сняг - 06.01.2017г. изчистих автомобила от снега, след това се разходих малко с него, но не съм правил сериозни дрифтове в снега. На другия ден тръгнах с автомобила да закарам детето на едно място и няколко пъти минах така сериозно, през сняг и преспи, за да му покажа на детето какво може автомобила и като спрях, той отново започна да пуши от двигателя отдолу и прибрах колата пред нас. Това става при минусови температури. На другия ден 08.01.2017г., реших отново да видя, дали ще стане така запалих автомобила, обиколих и града и спрях, но вече взе да мирише и из купето на масло, а от двигателя отново пушеше дим - бял. Спрях автомобила на непочистено място на сняг и изчаках малко, да видя дали ще капе нещо от долу по двигателя. След няколко минути дръпнах колата назад и на снега имаше пресни две или три петна от течност - светло жълта на цвят. Според мен не беше антифриз. Антифриза в казанчето, доколкото го виждам е син, а и нямаше мазнината, като го пипнах от снега, както я има той. Същата вечер отидохме на заведение. Температурите на вън бяха паднали под -10 градуса. Колата не беше загряла достатъчно, но отново се беше появил димът при двигателя. Когато отворих и светнах при двигателя, течеше нещо и капеше под предпазния капак на ангренажния ремък върху предпазната ламарина, може би за колекторите, не съм много вещ. Прибрах колата вечерта и от тогава взех да чета из форума за такива странни пушеци, като започнах вече да си мисля, че съм "окотил " нещо двигателя - гарнитури, глави и тям подобни, след като имаше този теч под двигателя и това под капака на ангренажния ремък върху металния предпазител.
P.S. Не съм мил двигателя на пароструйка, след като изтече всичкото масло от скоростната кутия, но не съм имал проблем когато съм карал колата в сухо време без сняг, дрифтове и преспи.
Моля дайте предположения, дали като карам из снега, се завира сняг при двигателя отдолу, макара, че имам кора, оттам снега - водата попада със останалото масло от скоростната кутия и като загрее двигателя започва да пуши и мирише на масло. Не губя антифриз, погледнал съм течността.
Благодаря ви предварително!!!

Пон Яну 09, 2017 11:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен на някоя гарнитура или семерина и става студено, свива се и отърва масълце върху изпускателния колектор и от там и смърди. Следи си нивата на маслата в двигател и кутия. Като се постопли измии мотора от олятите масла и виж след това за нови течове.
;)

Пон Яну 09, 2017 11:55 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Zlobstur написа:
Според мен на някоя гарнитура или семерина и става студено, свива се и отърва масълце върху изпускателния колектор и от там и смърди. Следи си нивата на маслата в двигател и кутия. Като се постопли измии мотора от олятите масла и виж след това за нови течове.
;)

И на мен ми се струва че е семеринг на разпределителния вал - капе от капака на ангренажа и пада върху колектора - от там пропушва.

Пон Яну 09, 2017 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз пък си мисля за спукан радиатор или скоба изпускаща и това да е антифриз... при това студено време ще се изпарява като пара.

Пон Яну 09, 2017 2:09 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, днес отново карах автомобила и нямаше никакви проблеми. Температурата отвън беше -9градуса. Само имаше остатъчна миризма от онзи ден в купето на автомобила. Не мога да си обясня от какво е това, ту го има, ту го няма. Нямаше, теч, нищо обезпокояващо за да ми направи впечатление и да се притесня отново.
#-o ](*,)

Пон Яну 09, 2017 8:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
А миризмата на какво е? Ако е антифриз ще е сладникава - на мен ще ми се струва на нещо като карамелизирана захар. При мен преди 2 години се беше спукало горното водно съединение и миризмата ми напомняше леко на карамел. извинявам се ако поста ми заприлича на сладкарски цех :)

Пон Яну 09, 2017 8:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен само с врачуване няма да стане :) На подемник сам или в сервиза, който си избрал трябва да се погледне колата отдолу без кора. Мисля, че колегите са прави - масло или антифриз тече/капе върху колекторните тръби и го виждаш като дим/пара. Може да е нещо елементарно като охлабила скоба на маркуч и да не е страхотия. Би било още по-добър вариант е скобите да сменят профилактично и двигателя да се почисти отдолу, след което да покараш така ден-два и пак да огледате - по-лесно ще е да се види ако има теч.

Успех и по-малко главобол :beer:

Вто Яну 10, 2017 7:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако не е нищо от горе изброено,може да са препълнени скоростите и да "поизплюва" масълце от тях,което директно капе на генерацията!

Вто Яну 10, 2017 10:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
аз на предишната импреза имах теч от предния семеринг на коляновия вал и хвърляше яко в/у генерацията

Вто Яну 10, 2017 11:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако е масло, проблема трябва е редно да се реши незабавно, защото като нищо може да се стигне до пожар, още повече че капе върху колекторите. Ако колегата не може сам, да я кара в сервиз. :idea:

Варианта с препълнената кутия съм го играл аз. Напълно възможно е изхвърля от нея, като позагрее.

Вто Яну 10, 2017 12:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
xargs написа:
Ако е масло, проблема трябва е редно да се реши незабавно, защото като нищо може да се стигне до пожар, още повече че капе върху колекторите. Ако колегата не може сам, да я кара в сервиз. :idea:

Варианта с препълнената кутия съм го играл аз. Напълно възможно е изхвърля от нея, като позагрее.

Скоростната кутия, съм я напълнил както писах в STI - София, където предполагам, че не са я препълнили. Забравих да кажа, че сменях маслото на двигателя, след това преди Нова година и изляхме всичките 4 литра от тубата в двигателя, което ми се стори малко в повече, но така го дават по спецификации, че този мотор поема толкова масло. Може и това да е проблема и сега маслото да се чуди от къде да излезе, защото минаваше на щеката над максимума. Не знам, вече почвам да се чудя, от къде може да е това. :idea:
Въпрос: Кога мога и в какво време е най - добре да измия двигателя на пароструйка, за да уточня теча??? :-?

Вто Яну 10, 2017 1:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Не е добра идея да миеш двигателя, особено зимата и в този студ.
Отиди в сервиз - като я качат на крика и светнат, ако тече ще го намерят откъде е.
Не са много местата от които може да тече и да пада върху генерацията.

Вто Яну 10, 2017 3:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Когато температурата го позволява! Измиеш ли сега има опасност при попадане на вода в някоя букса или нещо такова, тя да замръзне, да се разщири и....... Да даде фира.

Вто Яну 10, 2017 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
LEFTI написа:
xargs написа:

Скоростната кутия, съм я напълнил както писах в STI - София, където предполагам, че не са я препълнили. Забравих да кажа, че сменях маслото на двигателя, след това преди Нова година и изляхме всичките 4 литра от тубата в двигателя, което ми се стори малко в повече, но така го дават по спецификации, че този мотор поема толкова масло. Може и това да е проблема и сега маслото да се чуди от къде да излезе, защото минаваше на щеката над максимума. Не знам, вече почвам да се чудя, от къде може да е това. :idea:
Въпрос: Кога мога и в какво време е най - добре да измия двигателя на пароструйка, за да уточня теча??? :-?

Провери на абсолютно изстинал мотор какво е маслото на мотора, след като твърдиш, че е над максимума. Това като цяло не е добре. И ако е много отгоре, източи/изсмучи малко, за да влезе в нормите.

Вто Яну 10, 2017 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема